Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
nemme grøntsager at dyrke

5 Nemme grøntsager til køkkenhaven

Drømmer du om at kunne høste masser af grøntsager uden at skulle passe og pleje haven? Her kommer vi ind på fem forskellige grøntsager, der gør det meget nemmere for dig at have en køkkenhave.


Skal du i gang med din køkkenhave for første gang, eller er du træt af afgrøder i køkkenhaven, der slår fejl? Så er du sikkert på jagt efter nogle nemme grøntsager, som du kan dyrke i køkkenhaven, hvor du ikke skal arbejde meget for at få en stor høst.

Sådan nogle grøntsager findes heldigvis. Du finder en liste med fem herunder og en dyrkningsvejledning.

  1. Kartofler
  2. Gulerødder
  3. Radiser
  4. Salat
  5. løg

Kartofler

Kartofler er en virkelig nem afgrøde for dig at have og kræver faktisk ikke engang, at du har en have. Kartoflerne kan nemlig trives i en spand med jord på altanen eller terrassen. Det vigtigste er, at jorden er næringsrig. Her kan du se vores næringsrige blandinger af muld og jord.

Vil du have tidlige kartofler, skal du lægge dem til at forspire i marts. 5-6 uger senere kan du plante dem ud  i haven. Der skal være 40 cm mellem rækkerne og 30 cm mellem planterne i rækken. Lægger du kartofler senere end det, skal de have endnu mere plads.

Kartofler er meget nemme planter, der ikke kræver særlig meget pasning. Du skal bare sørge for at hyppe dem to til tre gange. Det gør du ved at skubbe jord omkring planten, så der danner sig en jordvold. Det holder ukrudt væk og sikrer også, at kartoflerne ikke får lys og bliver grønne. Gør de det, er de uspiselige.

Når kartoffelplanten blomstrer, er kartoflerne klar til høst.

Lyder kartofler som en interessant grøntsag at dyrke selv, så kan du læse meget mere i vores store guide om kartoffel dyrkning.

Gulerødder

Gulerødder er en anden meget nem afgrøde for dig at have i haven. De skal stå i en blød jord, hvor de har mulighed for at vokse mindst 15 cm nedad. Dyrker du dem i et højbed, er det derfor vigtigt for dig at være opmærksom på.

Du sår gulerodsfrøene i en rille, der er cirka 1 cm dyb. Læg bare frø i hele rækken, så kan du tynde ud i gulerødderne, når de er spirede. Først skal du tynde ud, så der er 2-5 cm mellem gulerødderne. Afstanden kommer an på, hvor store du vil have, at de skal være. Når gulerødderne har nået snackstørrelse, skal du fjerne hver anden. Dem, du fjerner, kan du selvfølgelig spise.

Vær opmærksom på, at gulerodsfluen er den største trussel mod din gulerodshøst. Den lægger æg på den del af guleroden, der stikker over jorden. Når æggene klækker, begynder larverne at spise af gulerødderne. Du kan gøre det sværere for fluerne at lægge æg ved at sætte net over gulerødderne.

Vi har skrevet en længere vejledning til dyrkning af gulerødder, som du kan læse her.

Gulerødder

Radiser

Radiser vokser meget hurtigt og er derfor nemme for dig at lykkes med. Du kan så dem allerede fra det tidlige forår. Temperaturen er afgørende for, hvornår de er klar. I højsommeren tager det bare 2-3 uger. Radiser er dog ikke glade for varme, og sår du dem om sommeren, skal du derfor så dem et køligere sted.

Fordi de vokser så hurtigt, er de gode at sætte mellem planter, der vokser langsommere. Det er for eksempel gulerødder, pastinakker, løg og porrer.

Du skal så radisefrøene i rækker, der er 1-1,5 cm dybe, og der skal være 15 cm mellem rækkerne. Radiser hører til kålfamilien, og du bør derfor ikke så dem et sted, hvor der har vokset kål inden for de sidste seks år. Det kan være med til at gøre, at dine planter bliver ramt af kålbrok.

Lyder radiser som noget for dig? Så læs vores gennemførte guide om dyrkning af radiser her.

Salat

Salat er en anden grøntsag, der er meget nem for dig at så mellem langsomt voksende planter. Fordi den vokser så hurtigt, bør du så den løbende fra april og gennem hele sommeren. Du kan vælge at forkultivere salaten eller at så den direkte i bedet. Når det bliver varmt, er det bedst at forkultivere, da salat har svært ved at spire, når jorden er for varm.

Sår du direkte på friland, skaber du en rille, hvor du enten kan hælde frø i hele rækken eller pletså tre frø med den afstand, som du forventer, at hovederne får. Sår du i hele rækken, bør du fjerne nogle af planterne, når de er små. Dem kan du dog selvfølgelig også spise.

Der skal være 30-40 cm mellem rækkerne, så salaterne kan udvikle deres hoveder ordentligt. Du kan dog skabe en mellemrække, hvor du høster salaten, inden den bliver for stor.

Du kan vælge mellem at så hovedsalat og bladsalat. Sår du hovedsalat, skal du høste hele hovedet på en gang. Bladsalat giver dig mulighed for at høste løbende i forhold til, hvad du skal bruge.

Salat i haven

Løg

Løg sætter du som små stikløg, der skal sættes i starten af april. Løgene vokser nemlig kun indtil Sankt Hans, og de har selvfølgelig brug for så meget tid som muligt til at udvikle sig. Du graver dem ned, så de står med spidsen opad.

Løgene skal stå med 8-10 cm mellem rækkerne eller 25 cm til en anden afgrøde. Afstanden mellem løgene i rækken kommer an på, hvor store løg du gerne vil have. Hvis du sætter dem tæt, får du selvfølgelig små løg. Ønsker du store løg, bør der mindst være 10 cm mellem løgene.

Læs evt. vores store guide om dyrkning af løg her.

Der findes altså en række forskellige former for grøntsager, der er meget nemme for dig at dyrke. Dermed er du garanteret, at du får noget ud af dine anstrengelser i køkkenhaven.

FAQ

Hvilken grøntsag er nemmest at dyrke?

Vi synes radiser er en let og lækker grøntsag selv at dyrke. Det tager kun et par uger at dyrke radiser og er derfor ideelt til dig, der gerne hurtigt vil se resultater.

Hvilken grøntsag gror bedst i Danmark?

Kartoflen er et rigtig godt bud på en grøntsag som trives helt fantastisk i Danmark. Derudover kræver den ikke særlig meget opmærksomhed. Den skal kun hyppes 2-3 gange i løbet af en sæson, så den ikke vokser op over jorden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove