Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Rullegræs guide

Rullegræs den komplette guide

Rullegræs er et helt fantastisk produkt, som i løbet af den seneste årti er blevet utrolig populært blandt danske husejere.

At antallet af personer der vælger at investere i rullegræs hvert år stiger, er slet ikke så mærkeligt, da rullegræs er en meget effektiv, hurtig og nem løsning til at anlægge lige netop den prydplæne, som man altid har drømt om.

Der er dog nogle ting man skal være opmærksomme på, både inden rullegræsset udlægges, men også bagefter.

I dette omfattende indlæg om rullegræs, vil vi gennemgå alle de spørgsmål vi typisk bliver stillet omkring rullegræs. Vi vil her give dig alle vores gode råd og gøre alt vores know-how frit tilgængeligt.

Er du klar til at blive klogere på rullegræs?

Dette er et længere indlæg, du kan derfor med fordel bruge denne oversigt til at navigere rundt i indlægget og finde svar på specifikke spørgsmål.

Produkter brugt til anlægning af nyt rullegræs.

Hvornår udlægger man rullegræs?

Det mest udbredte spørgsmål er: Hvornår udlægger man rullegræs? Gør man det i foråret, i sommermånederne eller venter man til efteråret?

I princippet kan man lægge rullegræs så længe temperaturen er over 0 grader, da der ved +0 grader altid vil være rodudvikling. Det kræver dog +7 grader for at græsset vokser.

Der er nogle faste tidspunkter på året, hvor det anbefales at starte sit rullegræsprojekt. De mest optimale måneder er forårsmånederne april/maj/juni og efterårsmånederne slut august/september/start oktober. Dette er dog blot vejledende, da varme- og vejrforholdene sjældent er helt ens hvert år.

Man kan også sagtens udlægge rullegræs i de varme sommermåneder juli og start august, men det bør ikke udlægges i en periode med meget høj temperatur og tørke.

Er man i tvivl om hvorvidt et tidspunkt på årstiden er rigtigt for rullegræs, er man altid meget velkommen til at kontakte os for vejledning, alternativt skal man forhøre sig hos sin lokale anlægsgartner.

Forberedelse til rullegræs

Forberedelsen af jorden inden rullegræsset udlægges er et af de absolut vigtigste punkter i forhold til at få gode resultater.

Man kan udlægge verdens bedste rullegræs, men er jorden hvorpå det bliver udlagt dårlig, vil det uden tvivl afspejle sig i resultatet. Det er alfa og omega at rullegræsset nemt og hurtigt kan udvikle et sund rodnet i jorden. Og hvordan man forbereder sin underlæggende jord til rullegræs godt, kommer her:

Grubning/fræsning af jorden

Grubning er et smart ord for at bearbejde jorden, eller rettere sagt vende og rode rundt i jorden. Det er med til at gøre jorden luftig, hvilket gør det muligt for ilt, vand og næringsstoffer at passere og lagres i jorden.

Ved normale parcelhuse bør man fræse de øverste 20 cm. jord, inden rullegræsset udlægges. Har området været brugt til tung kørsel eller lignende, anbefales det at man gennemgraver jorden helt ned i en dybde på 70-80 cm.

Forbedring af det øverste lag af jord

Er jorden hvorpå rullegræsset skal udlægges af dårlig kvalitet, skal jorden forbedres. Jord er af dårlig kvalitet, når den er næringsfattig, tør og har et lavt humusindhold.

Det er heldigvis ret nemt at øge næringsindholdet og kvaliteten af det øverste muldlag. Man blander blot det øverste lag med en god plænedressing eller noget nyt og humusrigt muldjord/harpet muld.

Vi anbefaler at man bruger en plænedressing da den også tilfører en smule bakkesand til jorden, hvilket gør jorden mere drænbar.

Jorden skal afrettes

Det er vigtigt at jorden bliver afrettet inden man udlægger sit nye rullegræs. Afretter man ikke jorden grundigt, får man en ujævn græsplæne som ikke blot ser sjusket ud, men også er mere besværlig at slå med plæneklipperen.

bredde, længde og tykkelse på rullegræs

Der er forskellige metoder man kan bruge til at afrette jorden. En simpel metode er at bruge en omvendt rive, den flade side af riven, til at fordele det øverste jordlag jævnt. Brug eventuelt rettesnore for bedre at kunne se ujævnheder og fordybninger.

Når jorden er nogenlunde plan, bør man lave en sidste afretning med et afrettersæt eller ved hjælp af en metalstige, som bruges til at trække henover jorden.

Man kan slutte af med at tromle jorden, da den gerne må være så fast, at man kan gå henover uden at sætte tydelige eller dybe fodspor.

Jorden må ikke være knastør

Lægger man færdiggræs – som det også kaldes –  på helt tør jord, kan det have fatale konsekvenser. Sørg derfor altid for at vande jorden et døgn eller mere forinden rullegræsset bliver udlagt, men ikke lige inden græsset rulles ud.

Er græsset først lagt, er det for sent og herefter er det vanskeligt at få den underliggende jord fugtig nok. Jorden må dog heller ikke være badet i vand og mudret.

Når man er nået hertil, skulle jorden gerne være luftig, næringsrig, helt plan og fugtig. Jorden er hermed klar til at rullegræsset bliver udlagt og bliver det gjort rigtigt, får man den plæne man altid har dømt om.

Lægning af rullegræs

Når jorden er godt bearbejdet, og man kan sætte et tjekmærke ved de 4 overstående punkter, så er det på tide at rullegræsset bliver lagt ud.

Men hvordan skal man dog lige gribe det an?

Det at lægge rullegræs er ikke en umulig gør-det-selv opgave, men vi ser mange fejl, som bliver gentaget gang på gang af gør-det-selv folket, hvilket er utrolig ærgerligt.

Læs med her, du får nemlig nu nogle gode råd og fif, som mange ville ønske de havde fået, inden de var gået i gang med at rulle græsset ud.

Start ved en lige kant.

Det anbefales at man starter med at rulle græsset ud langs en lige kant på arealet. Er det ikke muligt, gør det ikke noget, så starter man blot der hvor det giver bedst mening.

Læg rullegræsset tæt.

Det er meget lige til at udlægge græsset, det er dog meget vigtigt at rullerne bliver lagt tæt. Ligger rullerne ikke tæt nok, vil man allerede året efter kunne se tydelige sprækker i græsplænen.

Skulle dette ske for dig, så kan det reddes ved at topdresse plænen og efterså nye græsfrø.

Se vores udvalg af kvalitetstestede græsfrø her.

Et godt fif er at hver gang man har lagt en ny rulle, går man en tur langs rullen og presser det helt ind med en omvendt rive eller lignende.

Læg rullegræset tæt
Sådan kan du presse rullegræsset tæt sammen med en omvendt rive.

Læg rullegræsset i forband.

Det at lægge noget i forbandt, betyder at man lægger samlingerne forskudt, ligesom når man opfører en murstensvæg. Dette er meget fordelagtigt ved udlægning af rullegræs, da det er med til at gøre samlingerne mindre synlige.

Sid ikke på græsset med knæerne.

Sidder man med alt sin vægt på knæerne i det nye rullegræs, eller på underlaget under, kan man være helt sikker på at der på sigt vil komme synlige ujævnheder. Det er en klassisk begynderfejl, som vi desværre ser rigtig mange begå.

Er man klar over dette, kan det nemt undgås ved enten helt at undgå at sidde på græsset, eller bruge en plade som fordeler vægten.

Rullegræs lægges
Her bruger anlægsgartneren træplader for at skåne rullegræsset.

Bestil 5-10% ekstra.

Vi anbefaler altid at man bestiller et par ekstra kvadratmeter rullegræs, så der er plads til småfejl. Der kan ske fejl ved beskæring kanter, eller man kan have lavet en mindre regnefejl. Ligeledes bruger man typisk en smule ekstra, når rullegræsset bliver lagt meget tæt.

Det koster ikke alverden at smide lidt ekstra kvadratmeter i kurven, og det giver et pusterum til gør-det-selv manden, som ikke har den helt store erfaring med anlægning af rullegræs.

Husk at tromle rullegræsset

Det er et meget vigtigt punkt, som nogle fejlagtigt vælger at springe over. Hele det nye græsareal skal tromles, da det både hjælper græsset med at danne et godt rodnet og det gør samlingerne mindre synlige.

En almindelig havetromle kan enten købes eller lejes i de fleste byggemarkeder, og pengene er givet rigtig godt ud.

Pleje af ny udlagt rullegræs

Vi er nu nået så langt at rullegræsset er lagt og tromlet – nu skal det plejes og behandles, så alt det hårde arbejde virkelig kan bære frugt.

Tro endelig ikke at du er helt færdig med din nye græsplæne endnu, de første 2-3 ugers plejning efter græsset er rullet ud, er vigtige i forhold til slutresultatet.

Vanding af rullegræs

Alle punkter vi har gennemgået er vigtige, men dette må være det vigtigste, da alt det foregående arbejde kan være spildt, såfremt man ikke får vandet sit nye rullegræs.

Der skal vandes mindst en gang dagligt i de første 14 dage, og det er naturligvis hele plænen som skal vandes. Vand i ca. 5-10 minutter ad gangen pr. område, eller efter behov, og gør det gerne midt på dagen, især når solen er fremme.

Er man så uheldig at være i en meget varm tørkeperiode med sit ny anlagte rullegræs, så kan man være nødsaget til at vande uafbrudt i middagstimerne, hvor solen står højest.

Rullegræs vanding
Vi anbefaler at man anskaffer en helt almindelig vippevander til vanding af rullegræsset.

Giv græsset fred og ro

Man kan roligt betræde og gå på det nye rullegræs, men man bør ikke lade sine børn lege vildt eller eksempelvis spille fodbold på plænen. Ønsker man de bedste resultater, anbefales det at man lader græsset få ro i de første 10-15 dage.

Græsset skal dog gerne klippes allerede efter 8-10 dage, den anbefalede klippehøjde er ca. 4 cm.

Rullegræs gødning

Det er meget vigtigt at man ikke gøder lige efter at rullegræsset er udlagt. Man skal derimod vente 3-4 uger. Spreder man gødning inden græsplanternes rødder har sat sig i jorden, giver man dem ingen grund til at søge ned i jorden, fordi næringen allerede findes i toppen af plænen.

Du gør derfor ikke din græsplæne en tjeneste ved at sprede gødning lige efter udlægning. Vent en lille måned og spred herefter en god kvalitets NPK-gødning.

Vi anbefaler NPK-plænegødning sammen med en gødningsspreder, som sørger for en jævn udspredning.

Prisen for rullegræs

Rullegræs er ikke den billigste løsning sammenlignet med eksempelvis at smide en håndfuld nye græsfrø med lidt gødning. Men, skal det være nemt, hurtigt og effektivt, som rullegræs må siges at være, så koster det jo bare altid en smule ekstra.

Her på Havehandel.dk er vi blandt de billigste på markedet inden for rullegræs, da vi aftager mange tusinde kvadratmeter hvert år. Prisen på rullegræs er afhængig af hvor mange kvadratmeter man bestiller, jo flere man bestiller, jo billigere er prisen pr. kvadratmeter. Prisen er desuden inklusiv levering i hele Danmark (dog undtaget ikke-brofaste ø’er)

Priserne på rullegræs er følgende:

24 – 49 m² – 69 kr. pr. kvm

50 – 97 m² – 59 kr. pr. kvm

98 – 288 m² – 49 kr. pr. kvm

289 – 479 m² – 39 kr. pr. kvm

Over 480 m² – 37 kr. pr. kvm

Prisenerne på rullegræs er præcis de samme uanset om man befinder sig på Sjælland, Jylland eller Fyn. Alt kan lade sig gøre, der kan også leveres i Indre København og andre tætte byområder som f.eks. Odense, Aalborg eller Aarhus.

Du kan læse mere og købe rullegræsset her.

Rullegræs ved ankomst

Andre ofte stillede spørgsmål om rullegræs

Selvom vi i dette halvlange indlæg, har skrevet om næsten alt der er værd at vide om rullegræs, så vil vi her til sidst lige hurtigt gennemgå nogle mere atypiske spørgsmål som vi af og til støder på.

Kan man lægge rullegræs på grus?

I princippet kan man ligge rullegræs på hvad som helst, men det betyder ikke at det bliver en succes. Rullegræsset kan ikke etablere et rodnet i ren grus, og vil derfor hurtigt dø ud.

Kan man lægge rullegræs ovenpå gammel græsplæne?

Ønsker man at starte på en frisk med sin græsplæne og skifte den nuværende ud med en komplet rullegræsløsning, kan man desværre ikke bare rulle nyt græs henover den nuværende græsplæne.

Man er nødt til at fjerne det øverste lag af plænen, så jorden er helt blottet. Man får de bedste resultater, hvis man følger rådene, som er beskrevet længere oppe i indlægget.

Tykkelsen på rullegræs

Her kan du se alle dimensionerne på en enkelt rulle færdiggræs

  • Tykkelse: 2 cm.
  • Bredde: 40 cm.
  • Længde: 200 cm.
  • Vægt: ca. 15 kg.

Kan man selv hente rullegræs?

Turfline Rullegræs som vi er forhandlere af her på Havehandel.dk, kan selv-hentes 2 forskellige steder i landet, mandag til torsdag i tidsrummet kl. 11:00 – 12:00.

På Sjælland kan man selv hente rullegræs på adresse: Hallenslevvej 44, 4281 Gørlev.

Selv afhentning af rullegræs i Jylland foregår på adressen: Mølbyvej 12, 6760 Ribe.

Hvad koster det at få lagt rullegræs?

Det er et meget interessant spørgsmål, som desværre er svært for os at svare på. Ikke kun fordi vi ikke selv tilbyder udlægning af rullegræs, men også fordi prisen afhænger af flere faktorer.

Det er ikke kun antallet af kvadratmeter som skal lægges ud, det kommer også an på selve arealet. Er arealet svært tilgængeligt med besværlige kanter, et par træer i midten, og dårlig bund, så er prisen en helt anden, end hvis det blot var en firkant med god bund.

Har man ikke selv mod på at udlægge sit rullegræs, kan man hyre en anlægsgartner til at stå for det praktiske. Her kan du helt gratis og uforpligtende indhente en pris for udlæggelse af rullegræs.

Skulle der til vores store overraskelse være nogle spørgsmål, som du ikke fandt dit svar på i dette indlæg, er du meget velkommen til at kontakte os på både e-mail og telefon. Er du på jagt efter rullegræs til dit næste haveprojekt er du naturligvis også meget velkommen til at indhente et uforpligtende tilbud hos os. 😊

FAQ

Hvordan skal underlaget være til rullegræs?

Jorden under rullegræs er altafgørende for det endelig resultat. Jorden skal være gerne være bearbejdet vha. enten grubning af almindelig fræsning, så den ikke er for hårdt komprimeret. Den skal dog heller ikke være løs, den skal gerne være så fast, at man kan gå henover uden at sætte tydelige eller dybe fodspor. Jorden skal også gerne være rig på næring og humus. Man kan med fordel fræset et 3-5 cm tykt lag jordbedring ned i jorden. Det er ligeledes vigtig at jorden ikke er knastør eller gennemvåd.

Hvornår skal man gøde nylagt rullegræs?

Det er meget vigtigt at man ikke gøder sit nyanlagte rulle med det samme. Man skal derimod vente 3-4 uger. Spreder man gødning inden græsplanternes rødder har sat sig i jorden, giver man dem ingen grund til at søge ned i jorden, fordi næringen allerede findes i toppen af plænen. Vi anbefaler at man bruger ca. 3 kg NPK plænegødning pr. 100 kvm rullegræs.

Hvad koster rullegræs?

Prisen for rullegræs afregnes typisk per kvadratmeter. Stykprisen per kvadratmeter varier alt efter hvor mange kvadratmeter man bestiller. Prisen for rullegræs på Havehandel.dk er: 19-49 m² – 52 kr. pr. kvm 50-95 m² – 41 kr. pr. kvm 96-287 m² – 31 kr. pr. kvm 288-431 m² – 26 kr. pr. kvm Over 432 m² – 25,25 kr. pr. kvm

Hvornår er det bedst at lægge rullegræs?

Man kan stort set lægge rullegræs året rundt, men det bedste tidspunkt at anlægge en græsplæne med rullegræs er i efteråret, når jorden stadig er varm uden risiko for lange perioder med tørke.

Kan man lægge rullegræs oven på en gammel græsplæne?

Ønsker man at starte på en frisk med sin græsplæne og skifte den nuværende ud med en komplet rullegræsløsning, kan man desværre ikke bare rulle nyt græs henover den nuværende græsplæne. Man er nødt til at fjerne det øverste lag af plænen, så jorden er helt blottet.

e-remove