Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
akeleje

Akeleje – Blomstring, såning og sorter

Vil du have smukke blomster i haven, der er med til at skabe et vildt udtryk, er akeleje et godt valg. Stauden er i stand til at skifte farve fra sæson til sæson, hvilket får den til at være et populært valg hos nogle haveejere, mens andre ikke holder af den omskiftelige egenskab. 

Akeleje (eller “Aquilegia” som den kaldes på latinsk) er med til at fremme biodiversiteten i haven, og den tiltrækker både bier og flotte sommerfugle. Herunder kan du læse mere om, hvordan du passer og plejer din staude, så den står smuk og sund hele året.


Akeleje og blomstring

Udover egenskaben til at skifte farve adskiller akelejen sig også fra mange andre planter og blomster i forhold til tidspunkt for blomstring. Den blomstrer i det tidlige forår, hvor planterne i resten af din have endnu ikke er i gang med at spire.

“Aquilegia” er en såkaldt hjemmehørende plante. Det vil sige, at den naturligt kan gro og leve i den danske natur. Du finder stauden vildt og kan f.eks. ses i grøftekanter og vådområder. Det er især haveejere, der ønsker en vild have, der vælger den skønne plante med de hvide og blålilla farver til.

Akelejer er ideelle nektarkilder for humlebier, der har en længere tunge eller almindelige bier. Dette gør humlebierne i stand til at nå nektaren, der sidder mere dybt i centrum af hver blomst.

Akelejen er derudover en elegant og smuk staude, hvorfor den også kan bruges som prydblomst. Du kan plukke dine stauder og binde en flot buket som pynt til hjemmet eller som betænksom gave.

Du har stor frihed, når det kommer til at plante akelejefrø. Du kan så frøene på stort set alle steder i haven. Det bedste er at finde et sted, hvor der er halvskygge eller sol. Stauden er hårdfør, og den trives med almindelig havejord. Sørg for at jorden omkring dine planter ikke tørrer ud, når det er højsommer.

Plejer og passer du dine stauder korrekt, kan de blive op til 50-60 cm høje.

LÆS OGSÅ: Vores top-10 lister over lette og smukke stauder til haven

Særligt om “Aquilegia Vulgaris”

“Aquilegia Vulgaris”  er navnet på den mest udbredte og populære art af akeleje i Danmark. Den er hjemmehørende i Europa, og du har rig mulighed for at se den fra forår til tidlig efterår i den frie natur herhjemme. “Aquilegia Vulgaris” kan udvikles til at få mange forskellige farver.

Den blomstrer fra april/maj med dobbeltblomster, der gerne har en violet farve. Derudover kan “Aquilegia Vulgaris”  udvikle blomster med hvide og rosa farver. Perioden for blomstring varer cirka 6-8 uger.

Du kan købe dine staudefrø i alle plante- og havecentre året rundt. Køber du frøene på et tidspunkt, hvor der endnu er flere måneder til, de skal sås i jord, skal du opbevare dem på et tørt, køligt og mørkt sted.

Sådan sår du akelejefrø

Du vælger selv, om du vil så dine frø i det tidlige forår fra marts til maj, eller om såningen skal ske i efteråret i august. Det er også muligt at udnytte begge såtidspunkter, når du vil have maksimal glæde af de farverige stauder og gøre dem klar til det kommende forår.

Du skal være opmærksom på, at frøene er 4-8 uger om at spire. Du skal så dine frø ved at placere dem i en dybde i jorden på omkring 2-3 cm. Tryk frøene let mod jorden og undgå at dække dem til med løst jord.

Sår du dine frø i efteråret, når de at trække optimal næring, og de vil spire frem til foråret.

akeleje

Akeleje er etårige sommerblomster. Vil du have dem i din have eller i krukker, skal de sås hvert år. Du kan med fordel selv høste dine frø, når du har haft en sæson med “Aquilegia”. Det bedste er at høste frøene i juli eller august, før de kraftige efterårsstorme når at sprede frøene rundt i haven.

Populære akeleje sorter

Der findes flere sorter af den udbredte staude, som egner sig til de danske haver. De mest populære arter er:

  • Aquilegia vulgaris (“Winky Double Red White”)
  • Aquilegia Nora Barlow
  • Akeleje, William Guinness
  • Aquilegia vulgaris (“Lime Sorbet”)

Det er særligt farverne, der får de forskellige sorter til at adskille sig fra hinanden. Mens Aquilegia vulgaris spirer frem med rødlige farver, vil William Guinness blomstre med rosa og lilla farver.

FAQ

Hvor skal jeg så akeleje i haven?

Du skal så dine frø på et sted, hvor der er halvskygge, eller hvor de kommende stauder kan få masser af sol. Den hårdføre blomst giver dig stor frihed til at så frøene på forskellige steder i haven.

Hvordan skal akeleje passes?

Du kan så dine frø i almindelig jord, der i forvejen findes i haven. Det vigtigste for væksten omkring "Aquilegia" er, at stauderne altid står i fugtig jord. Sørg for at tjekke tørheden i jorden omkring dine stauder i højsommeren. 

Hvor mange sorter akeleje findes der?

Der findes mange sorter af "Aquilegia", der egner sig til at blive udplantet og vokse i danske haver. Den mest populære sort er "Aquilegia Vulgaris", der kan sås i foråret samt i det tidlige efterår.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove