Beskære æbletræ

Beskæring af æbletræer Skriv en kommentar

Når du først har sat dig ind i, hvordan du bedst beskærer et æbletræ, vil du opdage, at det ikke er så besværligt, som du måske tror. Beskæringen af æbletræet er afgørende for, at du får et bedre udbytte fra det. Derfor er det noget, som du bør gøre hvert år.


Mange tror, at det er besværligt at beskære sit æbletræ. Nogle tror endda, at det er så besværligt at beskære træet, at de helt undlader at gøre det. Når du først har sat dig ind i grundprincipperne for, hvordan du bedst og mest effektivt beskærer dit æbletræ, er det dog faktisk ikke så svært. Så snart du har gjort det et par år, vil du endda opleve, at træet giver flere, flottere og større frugter.

For det er netop den vigtigste grund til, at du bør beskære dit æbletræ. Hvis træet har en for tæt krone og for mange lodrette grene, vil det ikke give lige så meget frugt, som et træ med en luftigere krone og flere vandrette grene vil.

Fjern de syge og lodrette grene

Når du beskærer dit æbletræ, er det først og fremmest vigtigt, at du sørger for at fjerne de døde og syge grene. Start derfor med at gennemgå træet for at finde dem. Derefter bør du se på at fjerne de lodrette grene. De giver nemlig ikke lige så mange æbler, som mere vandrette grene gør.

Derefter kan du se på, om der generelt bør blive tyndet ud i æbletræets krone. Du kan fjerne op til 1/3 af grenene, når du beskærer træet. Sørg for at træde tilbage fra tid til anden for at få et overblik over, hvor meget du har fjernet.

Hvis det er nogle år siden, at du har beskåret dit æbletræ sidst, trænger kronen sikkert en til at blive beskåret. En for tæt krone gør det sværere for æblerne at modne, fordi der ikke kommer lys nok ind til dem. Derudover danner den tætte krone en grobund for svamp. Endelig kan den tætte krone gøre det svært for dig at få plukket alle æblerne, så mange af dem ender som nedfaldsæbler.

Når du skærer en gren af, bør du altid skære den af helt inde ved det Y, den danner med andre grene. Ved at gøre det undgår du at skulle klippe alt for meget i træet. Når du klipper i Y’et, kan træets saft flyde videre ud i den anden gren. Det giver et sundere træ.

Sommer eller vinter – hvad er bedst til beskæring?

Tidligere blev det anbefalet, at du skulle beskære dit træ om vinteren. På den måde undgik du at beskære blomsterknopper eller grene med æbler på. I dag er der dog mange, der mener, at det er bedst, at du beskærer træet om sommeren. Helst efter 1. august.

Det skyldes, at æbletræet vil reagere på beskæringen ved at skabe mange små og tynde skud på det sted, hvor det er blevet beskåret. De skud kaldes for vanris. Dem skal du fjerne med det samme, da de ikke vil komme til at give æbler, men æbletræet vil bruge en masse energi på dem.

Nyere teorier tyder på, at der kommer til at være markant mindre vanris, når du beskærer om sommeren frem for om vinteren. Derudover skulle sommerbeskæring også give færre svampeangreb.

Beskæring af ældre æbletræer

Har du et ældre æbletræ, kan det være blevet så stort og så højt, at du kan have svært ved at plukke æblerne på de øverste grene. Det kan betyde, at de ender med at gå til spilde. Det er selvfølgelig ærgerligt. Derfor kan du med fordel skære æbletræet ned, så det ikke er lige så højt. Dermed vil du nemmere kunne plukke æblerne.

Æbletræer kan tåle, at du skærer dem meget kraftigt ned. Det kan være helt ned til 2-3 meter. Det gør det mere overskueligt for dig at plukke æblerne. Det er dog et stort indgreb, og nogle træer vil ende med at gå ud på grund af det.

Generelt må du regne med, at træet kommer til at have det svært i nogle år. Det vil sætte mange vanris, som du derefter skal fjerne. Det er dog det værd, hvis du ikke får det udbytte af dit æbletræ, som du gerne vil, og du gerne vil have glæde af dit æbletræ i mange år endnu.

Læs også: plantning træer trin-for-trin guide

Beskæring af nye æbletræer

Nyere æbletræer bør du slet ikke beskære så kraftigt. En tommelfingerregel siger, at du kan beskære dit æbletræ med cirka en tredjedel hvert år. For nyere æbletræer bør du dog vente to til tre år mellem, at du beskærer dem. På den måde har de mulighed for at komme sig over det.

Når du beskærer nyere æbletræer, bør du have fokus på at holde dem nede i højden. På den måde undgår du et for højt og ustyrligt træ, hvor du ikke har mulighed for at plukke æblerne.

Der er altså ikke så mange ben i at beskære æbletræer, som du måske tror. Når du først er kommet i gang, vil du opdage mange grene, som du nemt kan beskære. Det er dog altid en god ide, at du træder et par skridt tilbage fra tid til anden for at se på dit arbejde og sørge for, at du ikke har beskåret træet for meget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *