Bladlus er enhver planteavlers skræk. I begrænsede mængder gør bladlus ikke den store skade, men i større antal kan de små skadedyr ødelægge både planter, buske og træer. Derfor gælder det om at bekæmpe bladlusene, så snart de melder deres ankomst.
Der findes flere effektive bekæmpelsesmuligheder – både naturlige og kemiske. Læs med herunder, og se, hvordan du slipper af med de små plageånder.
Du kan ikke fuldstændig undgå bladlus i haven, men du kan minimere risikoen for, at bladlusene ødelægger dine planter og buske. På trods af, at der findes flere hundrede forskellige arter af bladlus, er bekæmpelsen heldigvis rimelig simpel. Om du vælger den økologiske model uden brug af gift, eller du går den kemiske vej, er mest et spørgsmål om temperament, og i hvor høj grad du er ramt af bladlusangrebet.
Men hvad er bladlus egentlig for en størrelse, og hvad er dine bekæmpelsesmuligheder?
Hvad er bladlus?
Bladlus er faktisk slet ikke i familie med lus, selvom det er et insekt. Det er et lille, men yderst generede skadedyr, som mange havejere og andre med interesse i planter på et tidspunkt vil stifte bekendtskab med. Bladlus rammer ikke kun udendørs planter, men kan også træffes indendøre i drivhuse, orangerier og tilmed i stueplanterne.
Bladlus har flere naturlige fjender, men desværre har de også en formidabel evne til at formere sig. Bladlus føder levende unger, og det endda helt uden forudgående befrugtning. Under optimale forhold kan en enkelt bladlus formere sig omkring 20 gange i løbet af levetiden, der dog kun strækker sig over få uger.
I højsæsonen fødes udelukkende hunner, hvilket giver formeringen ekstra fart over feltet. Sidst på sæsonen fødes hanner, som har til formål at befrugte de såkaldte ”hvileæg”. Disse æg skal klare sig vinteren igennem og danner grundlaget for næste sæsons generation af bladlus.
Forskellige arter af bladlus
Der findes flere forskellige arter af bladlus. Alt efter art kan bladlusene være forskellige farver, og de forekommer både grønne, sorte, brune og røde. Bladlusen findes også i varierende størrelse og kan være mellem 0,5 mm og helt op til 5-6 mm i længden.
Der findes ca. 4.400 forskellige slags bladlus i verden. I Danmark har vi omkring 460 forskellige arter, og det vil derfor være vanskeligt at beskrive dem alle. Hvis vi skal nævne nogle få af de mest almindelige bladlusarter, kan du bl.a. støde på:
- Kålbladlus
- Ferskenbladlus
- Kartoffelbladlus
- Ærtebladlus
- Bedebladlus
- Agurkbladlus
- Æblebladlus
- Rosenbladlus
- Kornbladlus
Hvis du støder på bladlus i dine stueplanter eller i drivhuset, vil der ofte være tale om agurkbladlus, ferskenbladlus eller kartoffelbladlus.
Hvornår er det sæson for bladlus?
De første bladlus viser sig om foråret, i takt med at vejret bliver varmere. I slutningen af maj måned er det almindeligt at se de første bladlus titte frem.
I sommerperioden fra juni til august har bladlusene optimale betingelser, og her vil de trives og formere sig i stort antal. Bladlus har en levetid på ca. 3-5 uger, og derfor vil bestanden blive fornyet adskillige gange i løbet af en enkelt sæson.
Efterhånden som efteråret nærmer sig, og det bliver køligere, vil bladlusene dø. Kun hvileæggene vil overleve og sikre starten på den næste generation.
Hvordan skader bladlus dine planter?
Bladlus skaffer føde ved at suge saft ud af planters blade. Det betyder, at store dele af planten risikerer at visne bort, og i værste fald kan det betyde, at planten dør.
Når en plante angribes af bladlus, vil du se, at plantens blade får en fedtet overflade. Det skyldes den honningdug som bladlusene udskiller, og som kan være med til at hæmme plantens vækst.
Hvis angrebet sker på dine frugttræer eller frugtbuske, vil der være risiko for, at planterne sætter færre blomster, og dermed vil udbyttet blive mindre end ellers.
Bladlus findes overalt, og det vil være umuligt at udrydde de små skadedyr totalt. Mindre angreb vil sandsynligvis ikke udgøre nogen trussel, men hvis bladlusen får lov til at brede sig, vil de kunne gøre stor skade.
Et angreb af bladlus, som ikke bekæmpes i tide, kan betyde, at dine planter tager skade og bliver deforme, og bladlusen kan være skyld i, at planterne bliver syge og dør som følge af skadedyrets hærgen.
Hvordan bekæmper du bladlus?
Heldigvis findes der flere muligheder for at bekæmpe bladlus. Hvilken mulighed, du vælger, afhænger mest af, hvor meget arbejde du selv vil lægge i projektet. Som udgangspunkt findes der to metoder til bekæmpelse – den økologiske og den kemiske.
Den økologiske bekæmpelse sker med naturlige midler, mens den kemiske sker med forskellige former for insektgifte, der kan købes i handlen.
Den økologiske fremgangsmåde er den, der kræver mest arbejde, men til gengæld kan du med god samvittighed sige, at bekæmpelsen er sket uden sprøjtemidler.
Den hurtigste og mest effektive form for bekæmpelse er den kemiske. Denne metode er let at anvende, kræver mindst arbejde, og der er næsten altid garanti for et godt resultat.
Når du begynder at bekæmpe bladlus i stor stil, skal du være opmærksom på en meget vigtig ting. Når du får færre bladlus i haven, vil du samtidig også få færre af bladlusens naturlige fjender, som hurtigt vil finde nye jagtmarker.
Her præsenterer vi dig for nogle af de mest gængse bekæmpelsesmetoder. Vælg den metode, der tiltaler dig mest for at bekæmpe de små skadedyr.
Skyl planterne med vand
Det er vigtigt at starte bekæmpelsen af bladhus, så snart du opdager dem. Ved mindre angreb i haven og ved angreb på stueplanterne, kan du nøjes med at spule planterne med vand.
Når du skyller planten med vand fra haveslangen eller fra håndbruseren, kan du spule bladlusene væk og dermed forhindre, at de breder sig på resten af planten eller de omkringstående planter.
Hvis du skyller de mindre planter, skal du være opmærksom på, at du ikke lukker for meget op for vandet. En hård vandstråle kan skade planten mere end et angreb med bladlus.
Fjern bladlusene med fingerne
En anden metode, du kan bruge indendørs – eller udendørs, hvor der kun er få bladlus – er at fjerne bladlusene med fingerene.
Denne metode er ret tidskrævende, og medmindre du har en masse tid til overs, skal du kun bruge denne fremgangsmåde, hvis antallet af bladlus er minimalt.
Brug bladlusens naturlige fjender
Ved at tiltrække bladlusens naturlige fjender i haven, får du en naturlig og økologisk bekæmpelse. Det vil dog være et projekt, der kommer til at tage tid, men til gengæld er fremgangsmåden 100 % økologisk.
De dyr og insekter, der kan være interessante at tiltrækker er bl.a.:
- Mariehøns – Bladlusens fjende nr. 1, der kan fortære 5.000 bladlus i løbet af dens levetid
- Guldøjer – Lille grønt insekt med gennemsigtige vinger, der med glæde fortærer bladlus
- Småfugle – Mejser og musvitter fodrer gerne deres unger med velsmagende insekter
- Galmyg – Lægger æg nær bladlus, og galmyggens larverne kan fortærre store mængder
Hvis du ikke har lyst eller tid til at vente på, at insekterne finder vej til haven, kan flere af de små insekter købes i specialbutikker eller bestilles på nettet, så du selv kan sætte dem ud. Du kan f.eks. bestille guløjelarver og mariehønelarver eller -æg til udsætning i nærheden af bladlusene.
Ved bestilling vil det ofte være angivet, hvor mange nyttedyr du skal bestille pr. kvadratmeter. Antallet kan virke voldsomt, men ofte skal der flere hundrede insekter til selv et lille område.
Desværre har bladlus ikke kun fjender, men også en del venner. Myrer er kendt som nogle af bladlusenes bedste venner, og de hjælper med at beskytte de små væsener. Til gengæld har myrerne gavn af bladlusenes ekskrementer, der er enormt sukkerholdige og det rene guf for myrerne. Hvis der er mange myrer i nærheden af dine angrebe planter, vil bladlusene nyde godt af myrernes beskyttelse, og nyttedyrene vil have svært ved at komme til fadet.
LÆS OGSÅ: Bekæmpelse af myrer (Guide)
Brug insektgift
Selvom bladlusens fjender kan sætte mange bladlus til livs, kan det være svært at holde antallet af skadedyr nede på den naturlige facon.
Der findes forskellige insektgifte i handlen, som effektiv kan bekæmpe bladlus. Hvilket middel, du skal anvende, afhænger i høj grad af, om du skal bekæmpe bladlus indendørs eller ude i det fri.
Insektgift leveres i sprayflasker, og det er derfor let at sprøjte giften direkte på de angrebne områder. Giften sprøjtes direkte på bladlusene, så de bliver dækket, men ikke i så store mængder, at giften drypper fra planten.
Ved mindre angreb er en enkelt behandlig ofte nok til at udrydde bladlusene. Hvis store områder af planten er angrebet, kan det være nøvendigt at gentage behandlingen i overensstemmelse med det enkelte middels brugsanvisning.
Sådan forebygger du angreb af bladlus
Hvis du gerne vil forbygge nye angreb af bladlus, findes der flere måder at gøre det på. Det er ikke sikkert, at du helt kan undgå angreb, men du kan gøre meget for at minimere bladlusenes antal.
Den letteste måde er at sørge for en god bestand af bladlusens naturlige fjender, hvoraf vi allerede har nævnt de vigtigste. Du kan bl.a tiltrække insekter ved at give dem optimale leveforhold i form af gemmesteder i haven. Det kan f.eks. være et areal med vildtvoksende planter, store bunker af grene og kvas, brændestakke og lignende.
Småfuglene som ynder at fodre deres unger med bladlus, kan få deres egne redekasser i haven, hvor de kan yngle i fred. Du kan også sørge for, at der er rigeligt med føde i form af frugter og bær samt sørge for at fuglene har let adgang til vand.
Som en ekstra gevinst kan et rigt fulgeliv give en masse oplevelser, og der kan gå meget tid med at nyde synet af de små fugle i haven.
Hej. jeg har en have stue hvor vi bruger det til at magasinerer planter frost frit. vi har en del planter som viser tegn på stort mængde af blad lus æg eller hvad det nu er . sidste sommer har vi haft nærmest en kæmpe angreb af bladlus i haven , drive hus og havestuen. vi har brugt sprøjter som købes i bygemarkeder uden den stor effekt. mit spørgsmål er , hvordan bekæmpe jeg de æg det har lagt sig i vores planter i havestue som er i dvæl tilstand venter for varmen at kom tilbage ? .
sæter pris på dit svar.
Mvh
Gideon David
Hej Gideon,
Det kan lyde omfattende, men at fjerne dem manuelt vil umiddelbart være det mest effektive.
En alternativ metode du kan afprøve er at blande 25g brun sæbe op med 1 liter vand, som du sprayer dine planter med vha. en forstøverflaske. Det skulle eftersigende hjælpe ved udtørre dem og derved dræbe dem.
Mvh Martin
Jeg har altid store Calancoer i min vindueskarm.
I år har jeg været usædvanlig uheldig, idet alle 5 blomster efter ca. 4-6 uger efter købet, var fulde med sorte bladlus! De var så angrebet at jeg måtte smide dem ud og vaske ALT af.
Købte nye, som nu også er fuld af bladlus!!!
Jeg kan ikke forstå det, da det er udenfor sæsonen for bladlus!
Kan de ligge som æg i jorden, når man køber blomsterne?
Hej Susanne.
Det lyder ikke usandsynligt at de kan det.
I og med du oplever problemet løbende vil jeg anbefale at starte på en frisk, og simpelthen skifte jorden ud i takt med at du skifter calancoerne.
Med venlig hilsen
Marc
Vi har en ligustahæk som er angrebet på store flader , hvilket middel er bedst til bekæmpelse af bladlusene
Hej Bettina.
Den bedste “Her og nu” løsning er simpelthen at skylle hækken så du får skubbet bladlusende væk.
Med venlig hilsen
Marc
Hej
Vi har en mindre sø med et stort areal med åkander og dunhammer. Dunhammeren er kraftigt angrebet af sorte lus og åkanderne bliver spist. Vi tænker det to forskellige ting der er på færde. Men hvordan kan vi komme lus til livs i en sø og kan de brede sig til planter på land?
Hej Ingelise.
Hvorvidt det kan brede sig til planterne på land, vil jeg mene kommer an på hvor langt der er til land. Det er ikke utænkeligt at det kan brede sig dertil.
Hvad man specifikt gør i en sø, er jeg lidt i tvivl om. At bruge gift vil jeg ikke anbefale, da det potentielt vil forurene vandet.
Med venlig hilsen
Marc
Hej
Altså det der med at man kan spule bladlus væk er ikke korrekt. Planterne bøjer jo af når strålen rammer dem. Det er ligesom mår man skal drysse rovmider ud på bladene 🙄🤔. Bladene er jo tørre og så falder rovmiderne bare af.
Vh Jane Vestrup
Er bananskrald godt imod lus på roser i haven effektiv?
Hej Bitten,
Ja, bananskrald kan faktisk være effektivt til at bekæmpe lus på roser i haven. Dette skyldes, at bananskrald indeholder naturlige kemikalier og næringsstoffer, der kan afskrække lus og hjælpe med at beskytte planterne.
For at bruge bananskrald mod lus på roser kan du følge disse trin:
1. Skær eller klip bananskraldet i små stykker.
2. Placer de små bananskraldestykker rundt om rosenbuskene, enten ved at placere dem på jorden omkring basen af planterne eller ved forsigtigt at begrave dem i jorden nær rødderne.
Efterhånden som bananskraldet nedbrydes, vil næringsstofferne og de naturlige kemikalier frigives i jorden og omkring roserne. Dette kan skabe en lugt eller smag, som lusene ikke kan lide, og dermed afskrække dem.
Det er dog vigtigt at bemærke, at mens bananskrald kan være en naturlig og miljøvenlig tilgang til at bekæmpe lus, er det muligt, at det ikke altid vil være 100% effektivt. Hvis lusene er en alvorlig plage, kan det være nødvendigt at overveje andre former for bekæmpelse, som f.eks. brug af insektsæbe, neemolie eller biologisk bekæmpelse med rovdyr som marihøner. 🙂
Med venlig hilsen
Mark
Havehandel.dk
Hej Mark.
Jeg har købt efeu til min altan, men i alle de nye skud kommer der små sorte klaser af bittesmå sorte dyr (kan ikke se bevægelse)
Hvad kan jeg gøre ?
Kh Dora