Det kan være svært at forestille sig, men går vi langt nok tilbage i tiden, så var der slet ikke noget der hed husnumre.
Men hvordan i alverden, fandt man så frem til det rigtige hus, hvis man var inviteret til middag hos en man ikke har været hjemme hos før?
Hvornår begyndte vi at bruge husnumre?
Vi skal helt tilbage til året 1512 for at finde de absolut første huse, som startede brugen af tal til at navigere efter. Det var husene på broen ved navn Pont Notre-Dame i Paris, som skulle vise sig at være de første til at skabe en trend, som stadig lever på bedste vis den dag i dag.
Pont Notre-Dame broen var nyopført i sten, da den skulle erstatte den træbro der tidligere havde stået, men som uheldigvis styrtede sammen. Oven på den nye og stærke stenbro opførte man 68 ens etageejendomme, som mildest talt var umulige at kende forskel på.
Det eneste man på dette tidspunkt brugte som der kunne minde om husnumre, var hængeskilte som man typisk så ved kroer, smede, tømrer og lignende. Disse hængeskilte hang ude foran deres butikker eller værksteder. Det var dog langt fra husnummer skilte, som vi kender dem i dag, men derimod våbenskjolde, værktøjssymboler og lignende.
De 68 huse placeret oven på den nye stenbro, blev udstyret med gyldne tal. På den ene side af broen fik husene lige numre, mens husene på den anden side fik ulige numre, ligesom det typisk ses nu til dags.
Hvornår fik man de første husnumre i Danmark?
Vi skal et par hundrede år længere frem før husnumrene blev taget i brug i Danmark. Det var reformatoren Johann Friedrich Struensee som i året 1771, indførte at alle huse i større danske byer skulle udstyres med husnumre.
De mange nye tiltag, som på en næsten diktatoriskvis fik indført, faldt ikke altid i god jord hos store dele af befolkning, hvilket bevirkede at Struensee havde mange fjender, som gerne så at han blev strippet for hans magt. Det endte med at Struensee blev offentligt henrettet i 1772, på grund af et paladskup udført af enkedronningen Juliane Marie og hendes søn arveprins Frederik.
Efter henrettelsen blev mange af tiltagende som Struensee havde indført afskaffet, iblandt de afskaffede tiltag var indførslen af husnumre.
Man indførte først igen husnumrene i 1859, og de er blevet brugt i Danmark lige siden.
Husnumre i dag
I dag er et husnummer noget ethvert hus skal være udstyret med, og det er grundejer eller bygningsejeren der har ansvaret for husnummerskiltning.
Husnummerskiltning bliver taget meget seriøst og er forbundet med en håndfuld regler og love, som kan findes i adresselovens § 9.
Ikke nok med at man har dedikeret love til husnummerskiltning, så anses et husnummer i dag også som en del af det dekorative aspekt af et hus. Derfor er udvalget også stort og husnumre kan fås i mange farver og former. En bestseller er dog helt sikkert sorte husnummerskilte, som vi oplever stor efterspørgsel på, her på Havehandel.dk