Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
asparges dyrkning

Dyrkning af asparges

Dyrkning af asparges kræver stor tålmodighed. Der går 2 til 3 år, fra du har etableret bedet, til du kan begynde at høste af dine asparges. Når du har fået etableret bedet, kan du dog have glæde af de lækre planter i 10 til 15 år.

Hører du til den utålmodige type, der gerne vil se hurtige resultater i din køkkenhave, er det ikke dyrkning af asparges, du skal kaste dig over. Fra du etablerer aspargesbedet, går der nemlig to år, før du kan begynde at høste lidt asparges og først efter tre år, kan du høste en større mængde.

Når du først har etableret bedet, har du dog friske forsyninger af asparges de næste 10 til 15 år. Det er derfor en plante for dig, der har et længere sigte med din have. Selvom planten tager lang tid at etablere, er den dog ikke svær at have med at gøre. Du kan derfor sagtens kaste dig over dyrkning af asparges, selvom du er nybegynder.

Dyrkning af asparges – trin for trin-guide

Herunder får du en oversigt over, hvordan du planter aspargesplanter i din have. Under den korte guide kan du læse mere uddybende om, hvordan du gør.

 1. Beslut dig for, om du vil dyrke hvide asparges eller grønne asparges.
 2. Anskaf dig nogle aspargesplanter, og anlæg dit bed efter typen.
 3. Plant aspargesplanterne ud i din have på friland i slutningen af april.
 4. Jorden skal være næringsrig og have pH på 7,5 – Vi anbefaler vores højbedsmuld (link)
 5. Sørg for næringsrig jord ved at tilføre jordforbedring i maj måned hvert år.
 6. Hold pH-værdien på 7,5 ved at drysse kalk ud i bedet, hvis den er for lav.
 7. Vand dine aspargesplanter efter forholdene, men aldrig så de sopper i vand.
 8. Fjern løvet fra de gamle aspargesplanter, der er visnet i løbet af efteråret.
 9. Hyp, i takt med at aspargesplanterne vokser, hvis du vil dyrke hvide asparges.
 10. Bind evt. aspargesplanterne op ved hjælp af pinde og snore, så de ikke knækker.
 11. Høst asparges efter to år i slutningen af maj og tre uger frem – høst ikke de tynde.
 12. Høst asparges efter tre år og frem fra slutningen af maj og frem til Sankt Hans.

Hvide eller grønne asparges?

Der findes en række forskellige sorter af asparges. Da du jo vælger asparges for de næste 10-15 år, er det vigtigt, at du vælger rigtigt. Du skal først og fremmest tage stilling til, om du vil have hvide eller grønne asparges.

Hvide asparges har i mange år været de mest udbredte i Danmark, mens grønne asparges er mere udbredte i lande som Frankrig og USA. De grønne asparges er nemmere at dyrke, da de ikke skal hyppes. Samtidig indeholder de flere vitaminer, og det er netop to af de grunde, der vejer vægtigt for, at de er blevet mere populære herhjemme.

hvide og grønne asparges

Du kan finde sorter, der både kan bruges som hvide og grønne asparges. Hvis du gerne vil dyrke begge dele, er det derfor en mulighed. Nogle sorter egner sig dog kun til enten grønne eller hvide. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på det.

Sådan planter du asparges

Inden du kan plante asparges, er det vigtigt, at du forbereder jorden i haven. Asparges skal gro i jord med en pH-værdi på 7,5. Du skal derfor tilføre kalk til jorden for at hæve pH-værdien. Der skal tilføres mere kalk til lerholdig jord end til sandet jord. En tommelfingerregel siger 2,5 kg til 10 kvadratmeter, men spørg dig for i havecenteret, inden du ukritisk hælder kalk ud i haven.

Fordi asparges skal stå i kalkholdig jord, kan det være en god ide, at du etablerer et særligt bed, som det skal stå i. Det gør det nemmere for dig at holde pH-værdien oppe.

Når du har forberedt jorden, er du klar til at så de små aspargesplanter. De skal sås dybt, dæk dem med 10 cm jord. Der skal være 40-45 cm mellem planterne i rækken. Det er en god ide, at du graver en rende, som du planter asparges i. På den måde kan du løbende fylde mere jord på i takt med, at planterne vokser.

Hvornår skal jeg plante asparges?

Du skal plante asparges i slutningen af april. Det er det tidspunkt, hvor aspargesskuddene begynder at titte op af jorden og derfor også det tidspunkt, hvor du kan købe de små aspargesplanter i plantecentrene.

Det mest almindelige er nemlig, at du planter et år gamle planter i din have, selvom du også har mulighed for at så aspargesfrø. I det tilfælde går der dog yderligere et år, før du rigtigt kan komme i gang med at høste asparges.

Sådan passer du asparges

Det vigtigste i forhold til at passe asparges er, at jorden skal blive ved med at være næringsrig og have den rette pH-værdi. Næringen kan du klare ved hvert år at tilføre et lag kompostjord i maj måned. Det giver planterne næring til at vokse hen over sommeren.

For at holde pH-værdien på 7,5 bør du hvert år drysse kalk ud i bedet. Ikke så meget, som da du startede med at etablere bedet. Generelt bør du være forsigtig med at bruge kalk, da det er meget nemmere at hæve pH-værdien ved at tilføre mere kalk i forhold til at skulle sænke pH-værdien, hvis du har tilført for meget kalk.

Det er vigtigt, at du sørger for at vande dine asparges i tørre perioder. Du skal dog altid sørge for, at den ikke kommer til at stå og soppe i vand. Når de gamle aspargesplanter er visnet i efteråret, bør du fjerne løvet fra dem.

Sådan får du hvide asparges

Hvis du gerne vil have hvide asparges, skal du hyppe jord op omkring dem i takt med, at de vokser. Ligesom du gør med kartofler. Du ender typisk med en jordvold, der er 30 cm høj og 70 cm bred. Hvis du vil dyrke hvide asparges, er det derfor vigtigt, at du har et bed, der er stort nok til det.

Ud over at du skal hyppe hvide asparges, er der ingen forskel på de to forskellige former for asparges.

Bind dine asparges op

Du kan høste asparges indtil omkring Sankt Hans, når planten først er etableret. Derefter skal du lade planten stå og passe sig selv.

Aspargesplanten er tynd og skrøbelig, og det er derfor en god ide, at du binder den op. Det gør du nemt ved at sætte nogle pinde op og binde dem op med snor.

Hvornår kan jeg høste asparges?

Når dine aspargesplanter er tre år gamle – altså to år efter, du plantet dem – kan du begynde at høste af dem. Start med kun at høste et mindre antal og i en kortere periode. Du bør ikke høste asparges, der er tyndere end en blyant, og høst kun i tre uger fra slutningen af maj og frem.

dyrke asparges i haven

Efter tre år kan du begynde at høste lidt flere planter og i lidt længere tid. Der kan du høste helt frem til Sankt Hans. Du bør dog stadig ikke høste planter, der er tyndere end en blyant. De skal have lov til at stå og danne nye skud til næste år.

Du høster grønne asparges ved at knække dem over nede ved jorden. Hvide asparges høster du med et særligt aspargesjern, som du stikker ned i den jord, som du har hyppet op omkring dem.

Almindelige sygdomme og skadedyr i asparges

De mest almindelige skadedyr i asparges er aspargesbiller. Du opdager som regel billerne ved, at der er små sorte knopper på dine aspargesplanter. Det er billernes æg. Og når først larverne kommer, kan de hurtigt få onduleret et helt aspargesbed.

Det er derfor vigtigt, at du løbende fjerner dem og får dem uskadeliggjort, hvis du ser dem. Det samme gælder, hvis du ser selve aspargesbillen i dit bed. Der findes flere forskellige typer aspargesbiller, men de er som regel orange eller gule med sorte aftegninger eller pletter.

Den mest almindelige lidelse hos aspargesplanter er aspargesrust. Den viser sig som orange, rustrøde pletter. Deraf navnet.

Den opstår typisk, fordi planterne har fået for meget vand. Det er derfor vigtigt, at du sørger for, at jorden er godt drænet, dér hvor dine asparges står, og at du ikke vander dem for meget. Hvis dine planter er blevet angrebet, er du nødt til at fjerne dem og destruere dem, da de ellers kan smitte de andre planter.

Det er altså ikke mange sygdomme og skadedyr, du skal holde øje med. Hvis du har tålmodigheden til at gå i gang med at dyrke asparges, vil du de næste mange år blive belønnet med virkelig lækre planter, du kan tilberede på en række forskellige måder.

FAQ

Hvordan dyrker man asparges?

1. Anskaf dig nogle aspargesplanter, og anlæg dit bed efter typen. 2. Plant aspargesplanterne ud i din have på friland i slutningen af april. 3. Jorden skal være næringsrig og have pH på 7,5 - Vi anbefaler vores højbedsmuld. 4. Sørg for næringsrig jord ved at tilføre kompostjord i maj måned hvert år. 5. Hold pH-værdien på 7,5 ved at drysse kalk ud i bedet, hvis den er for lav. 6. Vand dine aspargesplanter efter forholdene, men aldrig så de sopper i vand.

Hvor lang tid tager det at dyrke asparges?

Der går 2 til 3 år, fra du har plantet dine aspargesplanter, til du kan begynde at høste nye asparges.

Hvornår er det bedst at plante asparges?

Du skal plante asparges i slutningen af april. Det er det tidspunkt, hvor aspargesskuddene begynder at titte op af jorden og derfor også det tidspunkt, hvor du kan købe de små aspargesplanter i plantecentrene.

2 Kommentarer

 1. Tak for en god vejledning..
  Jeg har et gammelt og et nyt aspargesbed og der gamle med lilla asparges giver ikke meget udbytte. Jeg konkludere at der er for lidt sol. Kan jeg grave planterne op, og hvis ja, hvordan gør jeg det uden at beskadige rødderne?

 2. Vi har nogle hvide orm som går i aspargesene. Hvad kan vi gøre ved det.
  Hilsen Anna-Margrethe

  Anna-Margrethe Thygesen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove