Brøndkarse er en nem afgrøde, så længe den får nok vand. Så har du et sted med fugt og halvskygge, vil den derfor stortrives dér. Har du ikke det, kan du etablere et bed med plastfolie i bunden, så du kan give den de mest optimale vilkår. Du kan bruge brøndkarse friskt eller tilberedt for eksempel i supper.
Brøndkarse er nem at få succes med, når den bliver dyrket under de rette forhold. Det er altid rart at have en nem og smagfuld afgrøde i haven, som du kan plukke løs af, og som du kan bruge på mange forskellige måder. Derfor er det oplagt for dig at have brøndkarse i haven, lige meget om du er rutineret udi at dyrke grøntsager, eller du ikke har særlig stor erfaring med det.
Måske er du lidt i tvivl om, hvad brøndkarse kan bruges til ud over pynt. Men den kan bruges på mange forskellige måder. Den er for eksempel god i salater, hvor den lidt skarpe smag giver salaten noget ekstra bid. Derudover er den også god i supper, på smørrebrød, i retter med fisk, som for eksempel tunmousse, og som pesto.
Flere steder kan du læse om, at det skulle være meget sundt at spise brøndkarse. For eksempel er der nogle, der mener, at det kan mindske risikoen for at få kræft, hvis du spiser brøndkarse. Det er selvfølgelig op til dig selv, hvorfor du vil spise planten, men hvis du godt kan lide smagen, kan du i hvert fald glæde dig over, at det bestemt ikke vil skade at spise den.
Placering af brøndkarse
Brøndkarse vokser normalt i grøftekanter. Derfor skal du sørge for at vælge et fugtigt, gerne sumpet sted i haven til at plante den. Det er en god idé, at du sætter den i halvskygge, da det modvirker, at vandet fordamper for hurtigt fra jorden. Derudover sikrer det, at plantens skud ikke bliver mørkegrønne for hurtigt. Det er nemlig de lysegrønne, og ikke de mørkegrønne skud, der smager bedst.
Har du ikke et egnet sted i haven at sætte din brøndkarse, kan du skabe et bed, der kan hjælpe planten med at få de mest optimale betingelser. Du bør lægge en kraftig plastfolie i bunden af bedet, så vandet ikke kan sive ud af det. Det hjælper dig til at holde bedet fugtigt.
Du skal bare bruge almindelige muldjord til sådan et bed. Gerne noget, der er lidt tungt, hvor vandet ikke forsvinder for hurtigt. Har du meget sandet jord i haven, kan det derfor være smart, at du blander muldjord i jorden.
Fordi brøndkarse har brug for så meget vand, kan det være smart, at du placerer bedet i nærheden af vandhanen eller i nærheden af et bed, som du alligevel vander meget. Så behøver du ikke at slæbe mere end højst nødvendigt rundt på vandkanden.
Såning af brøndkarse
Du kan så brøndkarse i slutningen af foråret, når det er begyndt at blive varmere i vejret. Det vil typisk være i slutningen af maj måned. For at have brøndkarse hen over hele sommeren kan det dog være en god idé, at du sår flere portioner med nogle ugers mellemrum, så al brøndkarsen ikke er spiseklar på en gang. Brøndkarse smager nemlig bedst, når det er helt friskplukket.
Du sår brøndkarse ved at strø det ud på jorden, som du ville gøre med almindelige karsefrø.
Pasning af brøndkarse
Brøndkarse har som nævnt brug for masser af vand, og det er derfor det springende punkt i forhold til pasningen af det. Du skal sørge for, at jorden som minimum er fugtig hele tiden. Du må gerne fra tid til anden oversvømme bedet, så planterne står og sopper i vand for så at lade vandet fordampe og sive ned, så jorden til sidst bare fugtig. Så længe den ikke tørrer helt ud, er det fint, at der går noget tid imellem, at du vander.
Derudover har brøndkarse ikke brug for meget pasning. Den har ikke brug for at blive gødet, men kan sagtens selv finde næring i jorden.
Mellem maj og august får brøndkarsen fine, hvide blomster. Du kan selvfølgelig lade blomsterne sidde på planten for at nyde synet af dem eller for at samle frø fra dem. Hvis du gerne vil have et stort udbytte af brøndkarse, bør du dog knibe blomsterne af. Når du gør det, vil planten nemlig fokusere på at skabe nye skud frem for at udvikle sine blomster.
Høst, opbevaring og brug af brøndkarse
Der er ikke noget bestemt tidspunkt, hvor du skal høste brøndkarse. Når de fine, lysegrønne skud er der, kan du bare nippe dem af planten og komme dem i maden. Jo flere skud du nipper af, des flere skud vil planten producere, og des større en høst får du derfor.
Da brøndkarse smager bedst, når den er friskplukket, vil det bedste derfor være, at du plukker den, lige inden den skal bruges i madlavningen. Du kan godt opbevare brøndkarse i en plasticpose i køleskabet i kortere tid, inden den bliver kedelig. Men den egner sig ikke til at blive frosset.
Du kan bruge brøndkarse på en række forskellige måder. For eksempel smager den godt i salat, suppe, dressing, dip, som pesto og som urtecreme. Men når du bliver mere fortrolig med den, vil det kun være fantasien, der sætter grænser i forhold til, hvordan du kan bruge den.
Almindelige problemer med brøndkarse
Hvis du plukker brøndkarse i naturen, kan der leve larver på planten. Så hvis du plukker vild brøndkarse, er det vigtigt, at du lægger den i saltvand, inden du bruger den, eller skolder den, så du slår skadedyrene ihjel. Der kan nemlig være larver på brøndkarsen, der kan leve videre i din mavesæk.
Det er dog ikke noget, som du behøver at bekymre dig om, hvis du dyrker din egen brøndkarse. Det er udelukkende et problem, hvis du plukker vild brøndkarse. Har du selv brøndkarse i haven, kan du tværtimod være sikker på, at du får noget, som du kan spise, uden at du behøver at tænke på skadedyr.
Brøndkarse er altså en lækker og nem afgrøde at have i haven. Når du først har fået skabt et sted med fugt og halvskygge, hvor den vil trives, vil du kunne have den i haven i mange år fremover.
Se også evt. også disse dyrkningsguides: