Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
citrongræs

Dyrkning af citrongræs

Hvis du er fan af det asiatiske køkken, så kender du med garanti citrongræs. Med sin friske smag af citron er citrongræs en fast ingediens i mange af østens velsmagende retter.

Citrongræs bruges bl.a. i supper samt i wok- og gryderetter med kyllig, fisk og oksekød, hvor det tilsætter retten den karaktaristiske citronsmag, men uden citronens normale bitterhed. Hvis du vil lære at dyrke din egen citrongræs, så læs med, og se, hvor let det er!


Friske råvarer er nummer et, når der skal trylles i køkkenet. Hvis du skal imponere dine gæster med en lækker thai middag, så kan den rette mængde frisk citrongræs gøre underværker for smagen.

Citrongræs er en græsart, der oprindelig stammer fra det sydøstlige asien, hvor det tropiske klima giver citrongræsset de perfekte vækstbetingelser. Du kan dog sagtens dyrkre citrongræs under danske himmelstrøg, så du kan nyde den lækre citronsmag i maden.

Citrongræs herhjemme

Under de optimale vækstbetingelser i østen kan citrongræs vokse sig meget højt. I det hjemlige tropiske klima har græsset et sivlignede look og bliver op til 1,5 meter højt. Så store planter skal du dog ikke regne med at kunne dyrke i vores køligere klima, men du kan sagtens få citrongræsset til at vokse sig til en anseelig størrelse på 40-50 cm i højden.

Sådan dyrker du citrongræs – step by step-guide

Herunder får du en kort gennemgang af, hvordan du dyrker citrongræs. Efter guiden får du uddybet de forskellige punkter.

  1. Køb citrongræsfrø online, og så i potter eller …
  2. Sæt frisk citrongræs i vand, og lad det slå rødder.
  3. Plant planterne, når rødderne er 3-4 cm lange.
  4. Hold jorden fugtig med hyppig vanding i potten.
  5. Høst, når planten har fået tykke stængler i bunden.
  6. Tag potten ind, når temperaturen falder til 10° C.

Hvor kan du købe citrongræs til plantning?

Når du skal i gang med at dyrke citrongræs, findes der flere steder, bl.a. online, hvor du kan købe græsfrø, som du selv kan så. Hvis du vælger denne fremgangmåde, skal du være forberedt på, at det vil gå nogen tid, før du kan begynde at bruge dit hjemmedyrkede citrongræs i madlavningen.

En anden mulighed er at købe frisk citrongræs og sætte det i vand, indtil det slår rødder. Hvis du er heldig at finde helt friske planter, vil du kunne se, at rødderne begynder at titte frem allerede efter få dage i vand.

citrongræs

Hvis du er uheldig at finde citrongræs, der er knapt så friskhøstet, så fortvivl ikke. Du kan nemlig med stor sandsynlighed godt få græsset til at slå rødder alligevel. Det tager bare lidt længere tid og kræver derfor mere af din tålmodighed.

Udplantning af citrongræs

Hvis du har valgt den hurtige metode med at forspire græsset i vand, skal du vente indtil rødderne er blevet 3-4 cm. lange. Når rødderne har fået den rette længde, er de klar til at blive plantet ud.

Det er vigtigt, at du sætter citrongræsset i en potte eller en krukke, så krukken kan tages ind om vinteren. Citrongræs kan ikke tåle frost, så derfor skal du huske at tage krukken ind, når det begynder at blive koldt.

Som alle andre planter gror citrongræs bedst i en god og næringsrig jord. Brug derfor gerne pottemuld i krukkerne, så du giver de små planter den bedste start på livet.

Vent med at sætte planterne ud indtil temperaturen er over ca. 10 grader døgnet rundt.

LÆS OGSÅ: Dyrkning af koriander (Guide)

Skal citrongræs dyrkes i drivhus eller på friland?

Hvis du har et drivhus eller måske blot et minidrivhus, kan du med fordel sætte citrongræsset her. Planterne vil have godt af den gode temperatur i drivhuset, og du vil se en hurtigere vækst her.

Du kan dog sagtens dyrke citrongræs udendørs. Her gælder det om at finde en lun krog med læ og megen sol.

Citrongræs udendørs

Uanset om du dyrker citrongræs i drivhus eller på friland, skal jorden i potten holdes fugtig. Det gør du lettest ved at vælge en stor krukke til dyrkningen og sørge for hyppig vanding.

En anden mulighed er at bruge særlige selvvandingskasser. Kassen fyldes med vand og sørger automatisk for at holde jorden omkring planterne fugtig. Det giver dig en større frihed, og du skal ikke stå klar med vandkanden flere gange dagligt.

Hvornår skal citrongræs høstes?

Med den rette varme og en tilpas mængde vand vil citrongræsset vokse godt hen over sommeren. Du vil kunne se, at stænglerne langsomt bliver tykkere og tykkere i bunden, indtil de er klar til høst.

Når du kan plukke en stængel af i bunden af planten, har græsset den rette størrelse. Som udgangspunkt er det de tykkeste stængler, der har mest smag.

Hvis du ikke når at bruge alt dit høstede citrongræs, så læg resterne i en plastikbøtte med låg, og stil bøtten i køleskabet. Her kan citrongræsset snildt holde sig frisk og smagfuldt i flere uger. Du kan også smide citrongræs i fryseren, så du har et lille lager til hele vintersæsonen.

Overvintring af citrongræs

Som nævnt kan citrongræs ikke tåle kulde og frost. Derfor er det vigtigt, at du husker at tage krukkerne ind sidst på efteråret, når temperaturen begynder at falde til 10 grader om natten.

Når du tager planterne ind, skal de stå et lyst og tempereret sted. Sørg for, at de står lunt og godt, uden at lokalet er alt for varmt. Citrongræsset vandes vinteren igennem, indtil vejret igen bliver lunere, og du kan sætte krukkerne ud igen.

Hvordan bruges citrongræs?

Det yderste lag af stænglen kan være lidt tørt, og kan med fordel pilles af og smides væk. Når det tørre lag er skrællet af, kommer du ind til et mere saftigt og blødt lag, som er det, der giver den gode smag.

Inden du bruger citrongræsset i maden, kan du banke det let med enden af en kniv eller en kødhammer, så du tvinger saften og smagen ud af stænglen. Den nederste del snittes fint og bruges i dine madretter. Den øverste del af stænglen kan bruges til at lave lækker citron-te eller som ekstra smag i supper og lignende.

Sådan laver du den lækreste te af citrongræs

Når du har brugt den nederste og mest smagfulde del af citrongræsstænglen til madlavningen, kan du passende gemme toppen og bruge den til en sund og velsmagende urtete. Selvom der ikke er helt så meget smag i den øverste del at planten, er den stadig kraftig nok til at give en dejlig citronsmag.

I østen er te brygget på citrongræs særdeles populært. Græsset indeholder bl.a. C-vitamin og en række mineraler, der er kendt for at have en beroligende og afslappende virkning.

Start med at skære stråene i mindre stykker på ca. 2 cm i længden. Ligesom ved madlavningen kan du med fordel banke stråene med et knivskaft for at frigive den lækre citronsmag.

Hæld varmt vand over de små strå, og når teen har trukket nogle minutter, er den klar til at drikke. Hvis du vil tilføje ekstra smag, kan du kombinere med mynte eller ingefær – alt efter smag og behag.

Nu er du klar til at dyrke citrongræs

Hvis du har læst med hertil, så vil du have fundet ud af, at dyrkningen af citrongræs sagtens kan lade sig gøre under vores nordiske himmelstrøg.

Som udgangspunkt er der 3 elementer, du skal være særligt opmærksom på, hvis du skal have held med dyrkningen.

  • Sørg for, at jorden om citrongræsset altid er fugtig og aldrig tørrer ud.
  • Sol og varme er en betingelse. Enten i drivhus eller en solrig krog i haven.
  • Husk at tage krukkerne ind, når temperaturen kommer under 10 grader.

Hvis disse betingelser er opfyldt, vil du snart kunne nyde din helt egen hjemmedyrkede citrongræs.

FAQ

Kan citrongræs tåle frost?

Citrongræs kan ikke tåle frost, så du skal sørge for at flytte det indenfor inden det bliver for koldt. Det er god ide at flytte dem allerede når nattemperaturen kommer under 10 grader.

Hvor er det bedst at dyrke citrongræs?

Det bedste sted at dyrke citrongræs er i et drivhus, eller et lille minidrivhus. Citrongræs vokser bedst i en lun temperatur, men det kan også godt lade sig gøre at dyrke det i friland.

Hvornår er citrongræs klar til høst?

Når du kan plukke en stængel af i bunden af planten, har græsset den rette størrelse. Som udgangspunkt er det de tykkeste stængler, der har mest smag. Det tager typisk 4-6 måneder før citrongræs er klar til høst. Jo bedre vækstbetingelser du giver dit citrongræs, jo hurtigere får du frisk citrongræs til brug i køkkenet.

Skal man gøde citrongræs?

Citrongræs kan sagtens klare sig uden gødning, såfremt det er plantet i en næringsrig plantejord. Men hvis du gerne vil booste væksten og have store citrongræsplanter, så kan du med fordel gøde dem med komposteret jordforbedring, eller almindelig drivhusgødning.

5 Kommentarer

  1. Hvordan tørre man citrongræs og kan det bruges som røgelse?

    1. Hej Sabrina.

      Jeg har faktisk ingen erfaring med at tørre citrongræs, eller at bruge det som røgelse, så der må jeg være dig svar skyldig.
      Har du imellemtiden fundet ud af det, må du gerne skrive hvad du har gjort og fået af erfaring med det her, så kan andre der måtte læse det drage nytte af dine erfaringer.

      Med venlig hilsen
      Marc

  2. Når man tager citrongræs indenfor til overvintring kan man så godt beskære det – jeg har haft mit græs i drivhuset og det er temmelig højt

    Linda Søndergaard
  3. Hvis man planter citrongræs af stænger, købt i supermarkedet, vi de så brede sig/lave flere skud, eller er det bare stængler som gror opad? Jeg har forberedt et par stængler, som har slået rødder, og tænker, at de ikke vil syne af meget, hvis det bare er et par stængler, som står i en stor krukke

    Thomas S. Petersen
    1. Jeg startede fra én stængel som året efter blev til 5-6 stykker, så de kan godt brede sig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove