Pibeløg er en skøn og hårdfør flerårig plante, der vokser godt i de danske køkkenhaver. Den bliver op til 45 cm høj og har en mild smag af løg eller porre, som gør dem oplagte til alverdens lækre retter. Der kan være god grund til at prioritere dem i din nyttehave, hvor du kan få glæde af både skaft, bladene og de små løg i madlavningen.
Vil du også gerne have pibeløg i haven? Så får du her en guide til, hvordan du vælger den rette sort, planter, plejer og høster dem og ikke mindst, hvordan du kan bruge pibeløg i madlavningen.
Forbered haven til dyrkning af pibeløg
Det er altid vigtigt at forberede haven, inden du planter pibeløg eller andre grøntsager.
Pibeløg trives allerbedst i næringsrig, veldrænet jord med en god mængde organisk materiale. Derfor kan du med fordel forædle jorden med gødning eller kompost for en bedre jordstruktur og flere næringsstoffer.
Vælg den rigtige sort af pibeløg
Der findes ikke kun én sort af pibeløg, og de forskellige sorter har deres unikke fordele. Hvor nogle sorter er mere hårdføre og kan håndtere selv lavere temperaturer, er andre bedre egnet i et mere mildt klima.
Generelt vokser pibeløg godt i det danske klima, hvor den milde sommer og kølige vinter sikrer en lang vækstsæson. Både forår og efterår giver gode muligheder for, at løgene kan udvikle fuld størrelse og smag, og det regnfulde vejr giver en god fugtighed.
Tag gerne en snak med din lokale gartner eller havecenter, så du kan finde en sort, der passer bedst til din have.
Sådan planter du pibeløg
Du kan både dyrke pibeløg fra frø, men du kan også starte dem fra sætteløg, hvis du ønsker at fremskynde processen.
Hvis du gror planterne fra frø, kan du starte dem i små potter indendørs.
Har du derimod sætteløg, kan du plante dem direkte i dit bed. De skal cirka 2 til 3 cm ned i jorden og have 15 til 20 cm mellem hver plante, så der er plads til, at de kan vokse.
Husk at vande regelmæssigt – særligt i de mere tørre perioder.
Fordele ved at plante pibeløg sammen med andre afgrøder
Pibeløg er oplagte at plante sammen med andre planter, fordi de kan hjælpe med at afværge skadedyr og sygdomme. De er særligt oplagte ved siden af gulerødderne i køkkenhaven. Her vil deres stærke lugt maskere gulerødderne, så gulerodsfluerne ikke lokkes til.
Du kan også have glæde af at plante dine pibeløg tæt på jordbærrene, hvor de kan hjælpe med at forhindre svampesygdomme.
Du bør dog undgå at have pibeløg og bønner og ærter for tæt på hinanden. Hvis de står sammen med bønner og ærter, kan planterne hæmme hinandens vækst.
Vil du give pibeløgene de bedste betingelser, kan du plante dem sammen med kamille, persille og timian, der tiltrækker nyttige insekter og dermed fremmer pibeløgenes sundhed.
Pleje og vedligeholdelse
Selvom pibeløget er en hårdfør plante, skal den stadig have den rette pleje. Det er derfor vigtigt, at du fjerner ukrudt, der konkurrerer om vand og næringsstoffer.
Det er en god ide særligt at vande i de tørre perioder, da løget foretrækker en fugtig jord. Du bør dog ikke overvande, da det kan give rådne rødder. Du bør som tommelfingerregel vande, når de øverste par centimeter af jorden føles tørre. Oveni kan du tilføje en afbalanceret gødning hver 4 til 6 uge, hvis du ønsker at fremme væksten.
Desuden kan planterne få brug for støtte fra blomster- eller bambuspinde, der hjælper dem med at stå oprejst.
Skadedyr og sygdomme
Pibeløg er generelt en ret hårdfør plante, der er resistent over for de fleste almindelige skadedyr og sygdomme. Dog kan de stadig blive angrebet af blandt andet svampesygdomme og løgfluer.
Hold gerne øje med dine løg, og ser du tegn på sygdom eller skadedyr, bør du sætte ind med passende metoder.
Høst og opbevaring af pibeløg
Når pibeløget er klar til at blive høstet, vil de grønne toppe gulne og begynde at falde af. Høsttidspunktet kan variere alt efter vækstbetingelserne, sorten og ikke mindst dine personlige præferencer.
Løgene skal gerne have en diameter på mellem 1 og 2,5 cm, før du høster dem. Du kan dog også sagtens høste dem tidligere, hvis du er på jagt efter mindre og mere delikate løg. Foretrækker du større løg, skal du derimod vente lidt længere på, at de når en passende størrelse.
Det er nemt at høste pibeløget. Du skal blot skære eller klippe toppen af ved basen med en kniv eller saks, og så kan selve løget trækkes op ad jorden. Du bør trække løgene forsigtigt op ad jorden, og du kan grave rundt om løgene med en spade forinden, så jorden løsnes. Træk ikke løgene op med magt, da det kan skade dem.
Du kan opbevare de friske og afvaskede pibeløg i køleskabet, hvor de enten skal være i en plastikbøtte med låg eller i en fugtig papirspose. Der er dog også metoder til at konservere dem, hvis du ønsker at spise pibeløg hele året rundt.
Brug pibeløg i madlavningen
Der er god grund til at gro pibeløg i haven, hvis du også gerne vil bruge dem i madlavningen. De har nemlig en dejlig mild løgsmag, der minder om porrer, som gør dem meget alsidige i køkkenet.
Du kan både bruge de friske pibeløg i salater eller som topping til supper og gryderetter. Her skal du blot skære dem fint, så de kan bruges som et ekstra drys for farve, sprødhed og smag.
Også i dressinger og marinader er pibeløg gode, hvor de tilføjer lidt ekstra krydderi og grønt til madlavningen.
Det er også oplagt at bruge de milde løg i omeletter eller tærter, hvor de giver en mere subtil smag end traditionelle hvide løg. De kan også steges hele på panden eller grilles, og du kan sylte dem, så du har lækre pibeløg på lager året rundt.
Der er derfor mange måder, du kan bruge pibeløgene på, hvis de vokser i haven. De er nemme at hente og snitte til sommerens grillmad på terrassen, men de kan også gemmes til vinterens kulde, hvis du konserverer dem ved syltning.