Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
dyrke timian

Dyrkning af timian

Timian er meget nem for dig at dyrke og er derfor oplagt for dig at have i haven. Du skal bare sørge for at klippe den ned og at dække den til i kolde vintre. Gør du det, kan du klippe frisk timian af, når du skal bruge det.


Timian er en virkelig nem krydderurt for dig at dyrke i haven. Uden meget pasning kan du få glæde af planten, der ikke bare smager godt, men som også er velduftende og smuk at have i haven, da den er grøn hele året.

Planten er en af de længst kendte krydderurter i verden. Den bliver nævnt i skrifter, der er hele 2.500 år gammel. Gennem tiden har den været brugt til både madlavning og som medicin. I middelalderen var det for eksempel populært at bære en kvist med timian på tøjet, da den skulle beskytte mod pest.

Du kan bruge timian på en lang række forskellige måder. Det kan for eksempel være til at krydre grøntsager som kartofler og gulerødder og til at krydre retter med kylling og fisk. Du kan også koge te på timian, der blandt andet skulle være godt mod forkølelse og tømmermænd.

Såning og plantning af timian

Timian vokser vildt i Sydeuropa og kan derfor sagtens tåle at stå på en tør og stenet jord, hvor der ellers ikke er mange andre planter, der vil trives. Det nemmeste er, at du køber planter på en planteskole og planter dem ud. Det vil også give dig langt flere typer at vælge imellem.

udplantning af timian

Du kan dog godt så timianfrø. I det tilfælde skal du så dem indenfor i jord med meget sand. Frøene skal kun trykkes meget lidt ned i jorden. Et par uger efter, at de er spiret, kan du plante dem i hver deres potte. Først i maj, når risikoen for nattefrost er helt ovre, kan du plante dem ud.

Har du allerede en timianplante, er det nemmeste, at du tager en stikling fra den. Den sætter du i en potte og dækker til. Det bedste er at sætte den indenfor eller i drivhuset, så den står varmt. Efter en måned har planten slået rod, og du kan plante den ud.

Brug timian i blomsterbedet

Det er ikke kun i køkkenhaven, at du har mulighed for at plante timian. Det kan du også i blomsterbedet. Timian får nogle flotte lilla blomster i maj, der tiltrækker mange bier. Den tætte lave vækst gør planten oplagt som bunddække mellem større planter.

timian blomster

Selvom timian vokser i dit blomsterbed, kan du naturligvis stadig høste af den, når du gerne vil have lækker timian til din mad.

Pasning af timian

Du behøver ikke at gøde eller vande timianen. En meget kold vinter er det dog en god ide, at du dækker den over med granris, da den ellers kan gå til på grund af frosten.

Hvert år skal du klippe timianen ned, så den ikke forvedder sig, altså bliver for træagtig. Du skal klippe ned til det grønne, men må ikke klippe i selve den træagtige del af planten.

Timian kan klare at stå det samme sted i tre til fire år. Når de er gået, bør du derfor klippe planten ned. Ved at tage stiklinger eller lade planten formere sig naturligt, kan du dog sagtens fortsætte med at have timian i haven.

Hvornår kan jeg høste min timian?

Når planten er kommet med sine grønne skud i løbet af foråret og den tidlige sommer, kan du begynde at bruge af dem. Du klipper bare dem af, som du skal bruge og lader resten sidde.

Vil du have tørret timian til din madlavning, kan du klippe et større bundt af og tørre det. Det gør du ved at hænge det op med bladene nedad på et tørt sted. Både frisk og tør timian kommer du hel på den mad, som du vil krydre. Tørret timian kan du derudover støde i en morter.

Timian er altså en nem krydderurt for dig at dyrke i haven. Det er derfor oplagt for dig at have et par planter, hvis du holder af smagen.

FAQ

Hvornår er det bedste tidspunkt at plante timian?

Du kan forspire timian tidligt på året, hvis du ønsker at så dem fra frø, men det bedste tidspunkt at udplante timian er omkring maj måned, når der ikke længere er risiko for frost.

Tåler timian frost?

Timian kan som udgangspunkt godt overvintre udenfor, hvis vækstforholdene er gode. Har man timian stående i krukker, skal de dog flyttes ind i drivhuset, eller placeret helt op af en husmur i læ.

Skal man vande timian?

Timian er ikke særligt vandkrævende og du skal derfor ikke bekymre dig om at vande dem regelmæssigt. I perioder med slem tørke vil de dog sætte pris på lidt vand.

Hvordan skal man beskære timian?

Vi anbefaler at man en gang om året klipper timian ned, for at få kompakte timianplanter i en passende højde. Derudover er det en god ide at klippe de visner blomster af efter blomstringen, da planten bruger energi på at sætte frø. Har du planer om at bruge frøene, skal du naturligvis lade blomsterne sidde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove