Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
få flere fugle i haven

6 gode råd til at få flere fugle i haven

Mange danske haveejere er vilde med at deres have er velbesøgt af fugle, da det er med til at bringe liv og hygge til deres have.

Er ens have ikke særlig besøgt af de kære fugle, er der så noget man kan gøre for at fremme fuglelivet? Er der andre fordele end synet og hyggen ved at have fugle i haven? Det er nogle af de emner vi skal se på i dette indlæg.

Hvordan får man flere fugle i haven?

Der er faktisk overraskende mange tiltag man kan tage i brug, når man ønsker at fuglene vælger din have frem for naboens.

Her kommer de 6 gode råd til en fuglevenlig have.

Plant træer og buske

Fugle elsker træer og buske, især når de har bær og frugter. Plant nogle træer og buske med bær og frugter, så kan du samtidigt spare på fuglefoderet.

Træer og buske er desuden også rigtig gode skjulesteder for fuglene, særligt hvis de har torne og stedsegrønne nåle. Er dette tilstede i din have, har den nogle gode betingelser for fuglene og deres reder.

Se vores store indlæg med inspiration til valg af stedsegrønne træer her.

Tilgængeligt vand

Vil du gerne at fuglene lander lige præcis i din have, så er det vigtigt at der er vand tilgængeligt. Det siges at man blot ved at have et fuglebad eller en havedam, kan fordoble antallet af fugle i ens have.

Havens fugle bruger et fuglebad både til at drikke af, men også til at vaske sig i. Når man placerer et fuglebad i sin have, bør man undgå at placere det alt for åbent og ubeskyttet. Det skal være muligt for småfuglene hurtigt at komme i skjul, såfremt der skulle komme f.eks. en spurvehøg.

Vandsten med rindende vand og lignende vandkunst, fungerer også som et fuglebad. Søger man en mere dekorativ og eksklusiv vandpost til havens fugle, kan man derfor sagtens vælge en vandsten i granit.

Få nogle blomsterplanter

Selvom at blomsterplanter ikke direkte fremmer fuglelivet, så tiltrækker blomsterbed forskellige typer af insekter.

Med blomster opstår der et fugtigt miljø omkring jorden, som tiltrækker eksempelvis flere regnorme, biller, snegle og mange flere insekter, som er noget de fleste fugle er helt vilde med.

Du kan med fordel anlægge nogle bede med vilde blomster, som udover at bidrage med flere insekter, er utrolig flotte at se på. Du kan evt. blive inspireret i vores guide om blomsterblandinger med vilde blomster.

Lad være med at bruge for mange sprøjtemidler

Det er generelt en dårlig ide at bruge for mange og for meget af de forskellige sprøjtemidler, som er tilgængelig i ethvert supermarked.

Slår man for mange af havens insekter ihjel ved brug af sprøjtemidler, fjerner man på samme tid også fuglenes mad og derfor en af fuglenes grunde til at være i haven.

Opsæt fuglehuse

Det er begrænset hvor mange naturlige redesteder der findes i den normale parcelhushave, og man kan derfor hurtigt øge antallet af pladser med et enkelt eller flere fuglehuse.

Har man allerede gamle fuglehuse i sin have, som ikke længere bliver brugt, kan de være en god ide at rengøre dem. Det øger chancen for at en ny fuglefamilie flytter ind.

Opsæt foderhuse

Nu har vi nævnt flere forskellige måder at øge mængden af fødekilder i haven, men hvad nu hvis man ikke har mulighed for at plante hverken træer, buske eller blomster?

Så kan man heldigvis nøjes med at anskaffe sig et foderhus, hvorpå man kan servere foder til de sultne fugle.

Men hvad skal man fodre fuglene med? Der er faktisk stor forskel på hvilken type foder de forskellige fuglearter foretrækker, og man bør derfor forsøge at variere det en smule.

For ikke at gå for meget i dybden med fuglefoder, vil vi blot nævne de klassiske favoritter, som tiltrækker de fleste fuglearter.

  • Fuglebolde – de klassiske fuglebolde har et højt fedtindhold og er elsket af næsten alle fuglearter
  • Solsikkefrø
  • Hampefrø

Når man først er gået i gang med at fodre fuglene i haven, anbefales det at man i mindre grad forsætter med at fodre hele året rundt. I de kolde vintermåneder har fuglene især brug for føde.

Fugle

Er der fordele ved at have fugle i haven?

Ja! Der er fordele ved at have fugle i sin have.

Den første og mest udbredte grund til at mange vælger at gøre deres haver fuglevenlige, er naturligvis på grund af at man nyder at fuglene er tilstede. Der er noget helt særligt over at kunne observere havens forskellige fugle inde fra sit hus, fra sin udestue eller mens man sidder på terrassen.

Udover at fugleliv giver noget at se på, så er det også med til at holde mængden af de knap så velkomne insekter nede. Eksempelvis kan en enkelt musvit familie spise helt op til 4000-5000 insekter i en enkelt ynglesæson.

e-remove