Fiberdug og ukrudtsdug

Fiberdug – den store guide Skriv en kommentar

Vil du gerne komme ukrudtet i din have effektivt til livs? Så bør du overveje en fiberdug, også kendt som en ukrudtsdug, der er et underlag, som sørger for at holde ukrudt nede

En fiberdug kan både bruges direkte på jorden til beskyttelse af nytteplanter eller under fliser, træ eller andre typer belægninger i haven, indkørslen eller på terrassen.


Læs alt om, hvordan du vælger fiberdug og bruger fiberdugen i kampen mod ukrudtet i denne guide. Vi giver dig en række tips til fiberduge her på siden, så du er klædt ordentligt på og har helt styr på, hvordan du får mest muligt ud af fiberduge i haven.

Forhåbentligt vil det krible i dine grønne fingre efter at komme i gang med at få en fin ukrudtsfri have!

Hvad er en fiberdug?

En fiberdug er en god erstatning for kemikalieholdige midler, som Miljøstyrelsen også fastslår i deres Pesticidstrategi, og den hjælper med at holde bedene i din have fri for ukrudtsplanter.

Hvis du gerne vil have gavn af dine blomsterbede og/eller din køkkenhave, er det en rigtig god idé at tænke langsigtet, når du anlægger bedene. Det handler nemlig om at få en smuk og frugtbar have, du kan nyde hele året rundt, uden at skulle bruge en masse tid og kræfter på at bekæmpe ukrudtsplanter.

5 fordele ved at bruge fiberdug i haven:

 • Vand trænger nemt igennem ukrudtsdugen, hvormed du undgår vandpytter ovenpå, som risikerer at ”drukne” planterne.
 • Fiberduge med høj fibertæthed er med til at forhindre, at sollys trænger igennem og giver næring til ukrudtet.
 • Fiberduge med høj fleksibilitet er både nemme at håndtere og anlægge i dine bede.
 • En fiberdug under barkflis og træflis nedsætter formuldingen af flisen og forlænger dets livetid.
 • En miljøvenlig og bæredygtig erstatning for giftige kemikalier.

Med en fiberdug kan du holde al ukrudt nede, og dens høje fibertæthed forhindrer sollys i at trænge ned og give næring til ukrudtet. Ved at bruge fiberduge får du en kemikaliefri løsning og en dug, som kan ånde. Planterne er dermed sikret optimale vækstforhold, eftersom både vand og luft trænger igennem.

Fiberduge i forskellige kvaliteter

De populære fiberduge kommer i mange forskellige kvaliteter, men fælles for alle dugene er, at de alle holder ukrudtet væk fra dine bede. Du skal altså ikke bekymre dig om, hvorvidt der pludseligt dukker ukrudt op, hvis du benytter en billig ukrudtsdug. Spørgsmålet er så, hvad det er, der adskiller de dyre fiberduge fra de billige?

Alt i alt adskiller de dyre og billige fiberduge sig fra hinanden i forhold til holdbarhed og åndbarhed. Når du skal investere i en ukrudtsdug, handler det altså om at overveje, hvor lang tid den skal holde, og hvor meget luft der skal igennem.

Står du måske overfor at skulle anlægge din have på ny, flytte eller noget helt tredje, der kræver, at ukrudtsdugen skal skiftes, kan du med fordel købe den billigere kvalitet. Omvendt er den dyrere kvalitet et godt valg, når du er sikker på placeringen af bede, terrasse og indkørsel. På den måde beskytter du nemlig både belægninger og bede længst muligt.

Et andet tip er at vælge en fiberdug med UV-beskyttelse. Selvom den bliver dækket med flis, skærver eller noget andet, vil solens varme stråler slide på dugen, hvilket kan give huller. Derfor er det smart at vælge en termisk behandlet ukrudtsdug, som er den absolut bedste dug i bekæmpelsen af ukrudt.

Du kan desuden også komme ud for ukrudt med spidse spirer, hvilket også kan ende med at give huller i fiberdugen, når de vokser, hvis fiberdugen ikke er stærk og tæt nok.

Rolls-Royce inden for fiberduge

Som tidligere skrevet kan du finde mange forskellige typer fiberduge på markedet. Fibertexdugen er blandt de absolut bedste, og det er ikke uden grund. Du finder Fibertexduge i to forskellige kvaliteter: en ren ukrudtsdug og en universaldug. Ukrudtsdugen kan både bruges under og over bede og belægninger.

Ligesom alle andre ukrudtsduge holder den naturligvis ukrudt fra at vokse op, da sollys ikke trænger igennem dugen. Den kan tåle solens stråler og ikke mindst de vekslende vind- og vejrforhold i Danmark. Derudover rådner eller mugner den heller ikke, og den er altså utrolig slidstærk og kan holde stort set for evigt.

Universaldugen har samme egenskaber som ukrudtsdugen, men hvis du både lægger et lag dug nede i jorden samt under fliserne, så forhindrer den faktisk, at myrer og andre kryb trænger igennem. Universaldugen er altså et smart valg, hvis du står og skal anlægge ny terrasse, da du én gang for alle kan komme både myrer og ukrudt mellem fliserne til livs.

Universaldugen forhindrer desuden også, at dit bed drukner i kraftigt regnvejr. Det unikke ved en universaldug er, at den både kan bruges som fiberdug og bekæmpe ukrudt i bede og under belægninger. Dog kan den også bruges som underlag i sandkasser og badebassiner eller til at dække havemøblerne og lignende i haven med. Det er nemlig muligt at sy, klippe og skære i fiberduge, så du kan lave poser til opbevaring. Modsat mange andre typer plastikduge, kan universaldugen også ånde, og derfor risikerer tingene under ikke at blive ramt af hverken fugt eller råd.

Hvad koster en ukrudtsdug?

Prisen er meget forskellig på fiberduge, og du finder både billige ukrudtsduge til 5 kroner per kvadratmeter samt dyrere Fibertexduge til 10 kroner per kvadratmeter. De dyrere fiberduge kan altså være op til dobbelt så dyre som de billige, men hvis du køber stort ind, kan du typisk opnå en besparelse.

Sådan bruger du en fiberdug

Uanset hvor du vil ukrudtet til livs, kan du komme rigtigt langt med en fiberdug. Du kan både bruge den i bede, på græsplænen eller under belægninger. Hvis du gerne vil genstridigt ukrudt til livs i bedene, kan du gøre det ved at følge denne fremgangsmåde:

 • Først skal du sørge for at fjerne så meget som muligt af ukrudtet over jorden samt skarpe sten, grene og andet, der kan forårsage huller i dugen. Fjern sten, grene og lignende med håndkraft, og det værste ukrudt med en græstrimmer.
 • Dernæst lægger du fiberdugen løst ud over området. Du må naturligvis ikke lægge noget ovenpå dugen.
 • Ukrudtet vil nu have plads til at spire, men da der ikke kommer sollys igennem fiberdugen, hvilket giver næring til ukrudtet, vil spirene efterhånden blive slappe og miste deres kræfter til at vokse.
 • Når ukrudtet har mistet deres første kræfter og er blevet slappe efter et par uger, fastgør du endelig dugen over bedet, så den ligger fast og solidt de næste mange år frem.
 • Sørg for, at underlaget er plant, og hvis du lægger flere baner, skal de gerne overlappe hinanden med cirka 10-15 cm.
 • Efterhånden som ugerne, månederne og årstiderne skifter, vil alt ukrudt være rådnet bort, og du skal ikke længere bekymre dig om at bruge flere timer på at vedligeholde dit bed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *