Med forkultivering kan du give planterne en længere vækstsæson, så du får en tidligere høst. Derudover gør du det også enklere for dig selv, da det er nemmere for dig at placere planterne med den rette afstand i rækkerne, og du dermed slipper for at skulle luge efterfølgende.
Kribler det i fingrene efter at komme i gang med at så og plante? Eller vil du gerne give planterne et forspring, så du har mulighed for at høste tidligere? I begge tilfælde er forkultivering det rette for dig. Der sår du nemlig frøene inden døre, i drivhuset eller i en mistbænk. Den ekstra varme gør, at de klarer sig bedre; du kan regne med, at stort set alle frøene bliver til noget.
Derudover gør det planterne mere robuste, inden du planter dem ud i haven. Dermed vil de trives langt bedre. Når du sår frø direkte i køkkenhaven, kan du risikere, at for eksempel fugle og mus spiser dem. Dermed kommer der til at være et hul i rækken.
Med forkultivering bliver det nemmere for dig at styre, hvor stor afstand der er mellem planterne. Når du sår direkte i bedet, skal du typisk lægge frøene i hele rækken og så senere luge planterne ud, så der kommer til at være den rette afstand. Det kan føles som et spild, at du er nødt til at smide de små planter væk.
Hvorfor skal jeg forkultivere?
Der er rigtig mange grunde til, at det er en god ide, at du forkultiverer. Det er blandt andet:
- Du har mulighed for at starte havesæsonen tidligt. Hvis du efter vinteren længes efter at komme i gang i haven, kan du starte med at forkultivere allerede i januar.
- Du har mulighed for at få et større udbytte, da flere af frøene bliver til noget, når du forkultiverer dem.
- Det er nemmere for dig at bestemme, hvor stor en afstand der skal være mellem planterne i rækken. Dermed kan du give dem de mest optimale forhold.
- Du slipper for at skulle luge planter væk fra rækkerne i køkkenhaven efterfølgende, da du jo allerede har placeret dem med den rigtige afstand.
- Du får en længere vækstsæson, da du tidligere kan sætte planterne i gang.
Hvordan forkultiverer jeg?
Når du forkultiverer, sår du frøene direkte i for eksempel små potter, jiffy potter, helst med økologisk muld i. Der er forskel på, hvor meget varme de har brug for for at spire. Peberfrugter og chili har for eksempel brug for meget varme. Derfor er det smart, at du sætter potterne i en plasticpose og sætter den på badeværelsesgulvet, hvis der er gulvvarme, eller et andet lunt sted.
Andre planter må endelig ikke få for meget varme, når du forkultiverer dem. Det kan gøre, at de begynder at vokse alt for hurtigt; det er heller ikke hensigtsmæssigt. Når de gør det, kan de nå at blive for store, inden du kan plante dem ud i haven. Derfor skal de stå et lyst sted, hvor der ikke er for varmt.
Lyset er en meget vigtig faktor, når du skal forkultivere, da alle planterne har brug for lys for at vokse og trives. Derfor bør de stå i en sydvendt vindueskarm eller på et bord helt op til vinduet. Dermed kan de få det lys, som de har brug for.
Sørg for, at mistbænken og drivhuset er varmt nok
Forkultiverer du i mistbænk eller drivhus, spiller varmen stadig en rolle. Der er mange planter, der ikke kan tåle, at temperaturen kommer under frysepunktet. Derfor bør du sørge for, at der er varmt nok. En nem metode er, at du køber store stearinlys, som du sætter i hvert hjørne. De udsender nok varme til, at de små planter kan klare sig.
På nætterne, hvor det måske bliver nattefrost, kan du lægge fiberdug eller bobleplast udover planterne. Det hjælper dem til at holde varmen.
Hvornår kan jeg forkultivere?
Peberfrugt og chili kan du begynde at forkultivere allerede i januar måned. Planterne vokser langsomt, og der går lang tid, før de er klar til at blive plantet ud.
De fleste planter skal dog forkultiveres i løbet af marts og april. Det er for eksempel kål, porrer, salat, rødbeder og krydderurter. Tomater bør du også først begynde at forkultivere i april, da de vokser hurtigt. Hvis du sår dem før, vil de derfor nå at vokse for meget, inden de kan blive plantet ud i maj.
Planter, der er meget følsomme over for kulde, kan du begynde at forkultivere i slutningen af april. Det er for eksempel agurker, græskar, bønner og majs. For bønner og majs gælder netop, at du med forkultivering slipper for, at der er dyr som mus og fugle, der spiser kernerne, hvis du sår dem direkte i jorden.
Grøntsager og krydderurter der er gode til forkultivering
Der findes en række grøntsager og krydderurter, som du sagtens kan forkultivere. Det er blandt andet:
- Peberfrugt
- Chili
- Tomater
- Agurker
- Græskar
- Bønner
- Majs
- Kål
- Porrer
- Rødbeder
- Tagetes
- Fennikel
- Salat
- Radiser
Se dyrkningsvejledninger til de forskellige grøntsager i vores store kartotek af guides her.