græsplæne gødning

Gødning af græsplænen 12

Er du i tvivl om, om du bør gøde din græsplæne, og hvilken type gødning du i så fald skal vælge, kan du her blive klogere på, hvad der vil være den rette løsning til din græsplæne.


En smuk, grøn og fejlfri græsplæne står nok højt på mange haveejeres ønskeliste. For at få den kræver det dog noget arbejde af dig. Det er ikke mindst, at du tilfører gødning, så græsset har de næringsstoffer, som det har brug for.

Det er især vigtigt, at du gøder, hvis du fjerner det afklippede græs fra plænen. Græsset indeholder masser af næringsstoffer, og hvis det får lov at blive liggende, fungerer det som en form for kompost. Det betyder, at du ikke behøver at gøde så meget, eller at du i hvert fald kan nøjes med at gøde meget lidt, hvis du lader det afklippede græs ligge.

Hvorfor skal jeg gøde min græsplæne?

Drømmer du om en smuk, grøn plæne, er du nødt til at gøde den. Lige som planterne i din køkkenhave har brug for gødning for at levere masser af lækre afgrøder, har dit græs også brug for gødning for at kunne blive ved med at være grønt og sundt.

Jo pænere en plæne du ønsker, des mere gødning er det nødvendigt at bruge. Hvis du ikke har noget imod, at der vokser blomster i din græsplæne, og du lader det afklippede græs ligge og formulde, behøver du ikke at tilføre ekstra gødning. Det samme er tilfældet, hvis du har en plæne med masser af kløver, der tager kvælstof fra luften og giver det videre til græsset, når kløveren selv bliver nedbrudt.

Drømmer du derimod om en smuk, plan græsplæne, der minder om en green fra en golfbane, er du nødt til at tilføre ekstra gødning. I det tilfælde fjerner du jo det græs, du klipper af, så de næringsstoffer, der er i det afklippede græs, ikke bliver genbrugt. Samtidig kræver det meget næring, for at græsset bliver ved med at have den smukke, grønne farve.

Hvornår skal jeg gøde græsplænen?

Du bør gøde din græsplæne flere gange i løbet af sæsonen. Det bedste er, at du gøder fra april til juni, og igen i september. Fra april til juni bør du bruge 75 % af gødningen, mens du bør give de sidste 25 % i september.

Den sene gødning gør, at græsset har nemmere ved at overvintre. Det skyldes, at den kalium, der er i gødningen, hjælper græsset til at modstå sneskimmel.

Hvilken slags gødning skal jeg bruge?

Der er tre næringsstoffer, der er afgørende i forhold til, at din græsplæne kommer til at trives. Det er kvælstof, fosfor og kalium. Det findes både i kunstig gødning og i organisk gødning.

Kunstgødning vil altid komme i en pilleform, der er nem at sprede ud, mens organisk gødning både kan komme i pilleform eller løsvægt. Det er klart, at pillerne er nemmere for dig at sprede ud i plænen.

Derudover er den store forskel på de to, hvor ofte du skal sprede gødningen ud. Kunstgødning skal du sprede ud flere gange i løbet af sæsonen. Det vil typisk være en gang om måneden fra april til juni og igen i september. Det skyldes, at gødningen hurtigt bliver nedbrudt, og at overskydende næringsstoffer derfor bliver skyllet væk, hvis de ikke bliver optaget af planterne. Derfor er det vigtigt, at du ikke bruger for meget af denne form for gødning.

Organisk gødning er derimod længere tid om at blive nedbrudt. Det betyder, at du kun behøver at gøde en gang i starten af sæsonen. Derefter ligger gødningen og bliver langsomt nedbrudt og giver dermed langsomt næringsstofferne videre i et tempo, hvor planterne har tid til at optage dem.

Organisk gødning fås i både pilleform og som løsvægt (topdressing). NPK kunstgødning fås i 15 kg poser, som rækker til 500 kvm græsplæne.

NPK-gødning (Hvad betyder NPK?)

NPK er betegnelsen for de stoffer, der er hovedingredienserne i denne gødningstype.

N – Nitrogen (kvælstof) er meget vigtig for planternes vækst. Uden kvælstof bliver planter og græs kedelige og blege at se på, og væksten går i stå. Ved at tilføre nitrogen får græsset sin naturlige og flotte grønne farve, og planter sætter flere og større blomster.

P – Phosphor (fosfor) sørger bl.a. for, at græs og planter får stærke rødder. Et stærkt net af rødder fremmer groningen, og planterne bliver større og sundere.

K – Kalium er med til at beskytte græs og planter mod sygdomme. Ved at tilføre kalium får planterne bedre livsbetingelser, og planterne er bedre beskyttet mod angreb fra skadedyr. Kalium er et nødvendigt stof, når der skal transporteres vand og sukker rundt i planternes stængler og blade.

Disse stoffer findes alle naturligt i jorden. Efterhånden som græsset vokser og afgrøder høstes, bliver jorden udpint, og der forsvinder store mængder af disse tre stoffer. Ved at tilføre NPK-gødning genoprettes balancen, og du vil igen få en flottere græsplæne og flottere planter med større blomster og frugter.

Kunstgødning virker dog kun kortsigtet, og derfor bør du bruge NPK-gødning flere gange i løbet af vækstsæsonen. Hvis du sørger for at gøde 1-2 gange i løbet af foråret og forsommeren og igen en enkelt gang i det tidlige efterår, giver du plænen ideelle betingelser for at blive kraftig, fri for mos og få en flot grøn farve.

Topdressing jævner plænen og forbedrer jorden

Har du brug for at få en mere jævn plæne, kan du slå to fluer med et smæk ved at bruge topdressing. Det består af organisk gødning, der er blandet op med sand og i nogle tilfælde muld.

Når du spreder det ud over plænen, er det med til at gøre, at jorden bliver mere jævn på grund af sandet. Samtidig får planterne selvfølgelig de næringsstoffer, de har brug for fra gødningen.

Vi har skrevet alt hvad der er værd at vide om topdressing i vores store topdressing guide.

Kalk er vigtigt i haver med sur jord

Tidligere var det meget vigtigt, at du gødede græsplænen med kalk med jævne mellemrum. Det skyldtes, at regnen indeholdt saltsyre, der gjorde jorden mere sur. I dag er kravene til fabrikkerne langt strengere, og der er derfor filtre i skorstene, så den røg, som de udleder, ikke udleder saltsyre. Det gør også, at regnen ikke længere er med til at gøre jorden sur.

Hvis du bor i et område, hvor der er sur jord, er det dog en god ide for dig, at du tilfører noget kalk til plænen. Græs trives bedst ved en pH-værdi på 6-7. Er du i tvivl om, hvor høj pH-værdien er i din jord, kan du teste den.

Du bør altid være forsigtig med at tilføre kalk til jorden, da det er svært at sænke pH-værdien igen, hvis du er kommet til at tilføre for meget kalk.

Hvordan gøder man græsplænen?

Du bør gøde på et tidspunkt, hvor plænen er tør. Det sikrer dels, at gødningskornene når helt ned til jorden, dels gør det, at planterne ikke får svidninger fra gødning, der har sat sig fast.

Det er vigtigt, at du sørger for at få fordelt gødningen nogenlunde jævnt over hele plænen. Hvis du har en stor plæne, kan det være en god ide, at du deler gødningen op i mindre portioner og så fordeler dem. Dermed er du sikker på, at der ikke er et område, der får mere gødning end et andet.

Du fordeler nemmest gødningen ved at komme den i en spand og kaste den ud over plænen. Sørg for at få den spredt så godt som muligt, når du kaster den. Du kan få forskellige hjælpemidler til at sprede gødningen, men håndkraft fungerer lige så fint.

Spreder til npk gødning
Her kan du se en håndholdt gødningsspreder, som gør det lidt nemmere at sprede almindelig NPK-gødning. Den sørger desuden også for en mere jævn fordeling.

Hvis der ikke er udsigt til regn, er det en god ide, at du vander plænen efterfølgende. Det er med til at gøre, at gødningen trænger længere ned, og at den hurtigere bliver opløst.

Hvor meget gødning har græsplænen brug for?

Hvor meget gødning, din græsplæne har brug for, kommer an på, hvilken form for græs den består af. Græstypen hvene, der blandt andet er den, der bruges til en golf green, kræver meget gødning. Den har derfor brug for 150 kg kvælstof per hektar per år.

Græstypen rødsvingel har derimod ikke brug for så meget gødning. Der er 50 kilo kvælstof per hektar per år nok. Fordi der er så stor forskel på, hvor meget kvælstof græs har brug for, er en god tommelfingerregel, at du giver 100 kg kvælstof per hektar per år, hvis du ikke ved, hvilken form for græs du har.

I en helt almindelig have anbefales det at mange bruger ca. 3 kg almindelig plænegødning pr. 100 kvadratmeter græsplæne. Bruger man organisk plænegødning skal man sigte efter ca. 5 kg. pr. 100 kvadratmeter.

Overgødning af græsplæne

Når det kommer til gødning og græsplæner, så er der et spørgsmål som vi ofte høre: Kan jeg komme til at overgøde min græsplæne? Og hvordan undgår man at overgøde?

Overgødning af en græsplæne kan ske, hvis man er alt for rundhåndet med især kunstgødning. Derfor må man endelig ikke gøde efter ”jo-mere-jo-bedre” princippet, da det kan skade mere end det gavner.

Overgødning sker ofte når der bruges en gødningsspreder, som er indstillet forkert og derved udlægger for meget gødning. Græsset bliver svitses de steder på græsplænen hvor der er overgødet, hvilket som regel er ret nemt at identificere.

Er uheldet ude, så skal det svedne græs rives væk og nye græsfrø skal eftersås. Her kan du læse en trin-for-trin guide om hvordan du reparerer huller og ujævnheder i græsplænen.

Skal man give kalk og gødning samtidig?

Du behøver langt fra at give kalk til din græsplæne hvert år. Selv hvis du bor i et område, hvor jorden er mere sur, behøver du ikke at give den kalk mere end hvert tredje til fjerde år. Derfor skal du selvfølgelig ikke give kalk til græsplænen, hver gang du gøder. Skal du gøde og kalke det samme år, kan du dog godt gøre det på samme tid.

Skal du gøde og kalke på samme tide, har Turfline lavet et smart 2-i-1 produkt, så det kan klares på samme tid. Du finder produktet i kategorien: Kalk til græsplænen

Kan man gøde en græsplæne fyldt med mos?

Hvis du har mos i din græsplæne, bør du netop give den gødning. Det er med til at styrke græsset, så det kan udkonkurrere mosset. Dermed bliver gødningen altså en vigtig del af din mosbekæmpelse. Du kan bare gøde, som du ville, hvis plænen ikke havde mos.

Derudover er det også værd at notere, at mos er vild med en lavere pH-værdi end græs. Hvis du ved, at jorden i din have er sur, er det derfor endnu en grund til, at du tilfører den noget kalk.

Du kan læse meget mere om mosbekæmpelse her.

12 Kommentarer

 1. Jeg har en plæne med meget kløver og mælkebøtter. Kridt ligger i store mængder kun 5-1010 cm nede. Mælkebøtter prøver jeg at fjerne med håndkraft. Hvilken gødning anbefales til perioden fra nu og året ud?

  Claus Algren
  1. Hej Claus
   Jeg vil anbefale dig at du giver en helt almindelig omgang NPK-plænegødning, i samme omgang med at du eftersår med nogle gode eftersåningsgræsfrø.

   Det er dog en god ide at vente indtil efter de helt varme sommerdage, som vi eftersigende skulle få her i starten af august. 🙂

   Martin Nissen
 2. Jeg har en græsplæne med mindre niveauforskelle,
  Vil man kunne nivellere over længere tid ved at topdresse?

  1. Ja det vil du sagtens kunne. 🙂

   Martin Nissen
 3. Hej Martin
  Vi har netop idag givet vores græsplæne gødning,men opdagede at der er også masse af moss…skal vi nu give den antimoss eller bliver det for meget?
  Pft 🙂

  1. Hej Silvana

   Det bedste du kan gøre mod mos er at fjerne det vha. en vertikalskærer/plænelufter. Du kan læse om mosbekæmpelse i dette indlæg: https://havehandel.dk/mos-i-graesplaenen/

   Martin Nissen
 4. Hej Martin
  Skal man slå græsset første gang efter vinteren før man spreder gødning

  1. Hej Jess

   Ikke nødvendigvis.

   Som udgangspunkt så skal græsset bare være i vækst når du gøder. Hvis græsset ikke er i vækst, så siver næringsstofferne væk uden at blive optaget af græsplanterne.

   Mvh Martin

   Martin Nissen
 5. Er det lige meget om man gøder før eller efter regnvejr?

  1. Hej Jens

   Når man gøder med kunstgødning, så er det en god ide at kigge på vejrudsigten, da det optimale er at det regner i dagene efter udspredning.

   Græsset må IKKE være vådt, når du spreder kunstgødning, da det kan risikere at klistre sig fast på græsstråene og “svitse” dem.

   Martin Nissen
 6. Hej

  jeg har haft gødet min græsplæne og tænker den muligvis har fået for meget gødning…:/ der begynder at komme pletter her og der.
  hvad kan jeg gøre for at “redde” den.

  1. Hej Emil

   Det er meget muligt at du forskellige steder på plænen er kommet til at give for meget gødning, hvilket ofte sker hvis man har lidt bøvl med sin gødningsspreder, eller er kommet til at tabe for meget gødning enkelte steder.

   Der er desværre ikke meget du kan gøre for at redde græspletterne. Det bedste og mest effektive er at rive det døde græs væk og så nogle nye græsfrø, der hvor skaden er sket – Det kan evt. gøres i forbindelse med en omgang vertikalskæring og topdressing af plænen.

   Mvh Martin.

   Martin Nissen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *