Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
græsplæne kalender

Græsplæne kalender

Vores græsplænekalender hjælper dig med at holde styr på arbejdsopgaverne i løbet af året.

En græsplæne kræver pleje og vedligeholdelse, og ved at følge kalenderen får du råd og vejledning, så plænen kan holdes smuk, frisk og grøn året rundt. Følg kalenderen, og bliv mindet om de rette tidspunkter for gødning, eftersåning, ny anlæggelse og meget mere!

Hvis du passer og plejer din græsplæne rigtig, kan du med et minimum af arbejde få en flot græsplæne. Du kan undgå at ukrudt og mos fordriver græsset, og du kan give plænen de bedste og mest optimale vækstbetingelser.

Græsplænekalender – måned for måned

Vi har delt året op og under hver måned, kan du se hvilke opgaver, du med fordel kan tage fat på i den pågældende måned.

Nogle måneder kræver mere arbejde end andre, men det er faktisk ikke så svært at holde græsplænen flot hele året.

Januar

I årets første måned skal du endnu ikke begynde at spekulere på græsplænen. Januar er en af de koldeste måneder, og frost og måske endda sne ligger fint over plænen, og får alle græsplæner til at se lige smukke ud.

Brug januar til at samle kræfter, til der for alvor kommer liv i græsplænen.

Februar

Februar måned er som regel også en af de måneder, hvor frost og kulde præger landskabet. Nu kan du mærke, at dagene begynder at blive en smule længere, og det begynder så småt at krible i fingrene på mange haveejere.

Græsplænen ligger stadig hen, og det er endnu for tidligt at begynde at rode i haven. Du kan passende begynde at klargøre plæneklipperen eller robotklipperen, så den er klar til sæsonen.

Hvis du ikke fik gjort det inden vinteren, så tøm motorklipperen for benzin, rens tændrøret, skift motorolie, og tjek, om luftfilteret trænger til at blive skiftet ud. Fjern alt indtørret græs under plæneklipperen, og tør maskinen af med en fugtig klud. Du kan også kontrollere, om knivene stadig er ok, eller om de skal slibes eller udskiftes. Sløve knive får græsstråenes toppe til at visne og se triste og kedelige ud.

Marts

Hvis vejret er med os, så er marts måned tidspunktet, hvor der begynder at ske noget i haven. Der er stadig risiko for frost og sne, så afstem tempoet efter vejrliget.

Det er endnu for tidligt at slå græsset, men hvis du har mange træer i haven, så kan du begynde at fjerne blade og små grene fra græsplænen. Fjern helst blade og grene med hænderne, og vent med et rive plænen, til der for alvor er kommet gang i væksten.

Det er i denne måned, du kan begynde at se, om der er kommet meget mos og ukrudt i plænen, og om der eventuelt er opstået små fordybninger og huller, som senere skal fyldes op.

I slutningen af marts kan du begynde at gøde græsplænen. Den rigtige gødning sikrer græssets vækst og er med til at holde mos og ukrudt nede.

LÆS OGSÅ: Korrekt gødning af græsplænen (Guide)

April

Nu begynder der endelig at ske noget med græsplænen. Hvis du har fundet bare pletter i plænen, er det nu, du skal begynde at efterså. Hullerne og fordybningerne, du måske fandt tidligere, kan med fordel fyldes op med topdressing og eftersås, så plænen stadig fremstår jævn og pæn.

De lunere temperaturer begynder at sætte væksten i gang, og når græsset er tørt nok, kan du klippe det for første gang. Undgå at klippe græsset for kort, inden der for alvor er kommet gang i væksten.

Hvis plænen trænger til at blive luftet, kan du med fordel vertikalskære i slutningen af måneden.

LÆS OGSÅ: Topdressing og vertkalskæring (Guide)

Kalendermåneder

Maj

Græsset er nu i fuld vækst, og du skal fortsætte det gode arbejde fra forrige måned. Maj er ofte måneden med de første høje temperaturer, som virkelig sætter gang i groningen.

Du kan stadig nå at fylde huller og efterså, hvis du ikke nåede det i sidste måned.

Juni

Nu skulle sommeren så småt være på vej, og der er masser af liv i græsset. Juni er måneden, hvor du kan begynde at sænke klippehøjden, hvilket betyder, at du skal slå græsset et par gange om ugen.

Nu skulle du gerne kun se resultatet af forårets gødskning og eftersåning, og plænen står knivskarp og klar til at blive brugt sommeren igennem.

Juni er også måneden, hvor du kan overveje at gøde plænen igen. Der kommer som regel lidt nedbør i løbet af måneden, men i særligt tørre perioder kan du med fordel vande plænen, så væksten holdes i gang.

Juli

Juli er en af de varme og mest tørre måneder. I meget tørre perioder går væksten næsten i stå, og du kan springe nogle klipninger helt over. Sæt eventuelt klippehøjden et par takker op, så græsset ikke tager skade i tørkeperioden.

Hvis plænen skal holdes grøn og frodig, kræver det, at du vander ofte og meget.

Læs evt. vores store indlæg om græsplæne vanding

August

August er ofte lige så tør som juli og kræver derfor nogenlunde den samme pleje og vedligeholdelse.

Sidst i august begynder vejret at blive mere fugtigt, og du kan igen begynde at gøde plænen. Slutning af august eller starten af september er et godt tidspunkt at anlægge nye græsplæner. Jorden begynder at blive mere fugtig, men den er stadig varm nok til at nye græsfrø kan spire.

September

Sommeren er slut og efteråret er begyndt, men græsset gror stadig flittigt. September er en god måned til at reparere skader i græsplænen og efterså efter sommerens fodboldkampe og havefester.

Hvis du har planer om at anlægge en ny græsplæne, kan du sagtens nå det endnu. Husk, at det nye græs ikke må klippes, før det har en højde på ca. 6-7 cm.

Har du planer om at anlægge ny græsplæne, bør du læse vores store guide om græssåning og nyanlæg af græsplæne

Oktober

Efteråret er godt i gang, temperaturerne falder, og græsset gror ikke længere så hurtigt. Sidst i oktober måned er det normalt sidste gang, du skal slå græs i denne sæson. Hold klippehøjden på minimum 4-5 cm.

Hvis du har meget mos i græsplænen, kan det være fordi, jorden er for sur. Du kan let selv måle jordens pH-værdi og eventuelt tilføre kalk, hvis pH-værdien ligger under 6-7.

Kalk hæver jordens pH-værdi og giver græsset de optimale vækstbetingelser. Mos gror bedst i sur jord, og ved at hæve pH-værdien vil græsset igen få overtaget og plænens mos vil forsvinde. Oktober og november er måneder, hvor det er ideelt at kalke plænen. Årstidens nedbør opløser kalken, så den stille og roligt trænger ned i jorden.

LÆS OGSÅ: pH-værdi og græsplæner (Guide)

November

November er måneden, hvor du skal fjerne de nedfaldne blade, inden vinteren for alvor sætter ind. Ellers sker der ikke meget i græsplænen i denne måned, og du kan pakke plæneklipperen sammen for i år og rense og klargøre den til næste sæson.

December

I december kan du holde græsplænefri. Hvis der er flere blade på plænen, kan du fjerne dem, men ellers skal du ikke foretage dig noget før til næste år.

Køb græsfrø og gødning hos Havehandel.dk

Nu ved du, hvordan du skal gribe vedligeholdelsen af græsplænen an. En flot græsplæne kræver de rette produkter, og hos Havehandel.dk finder du et stort udvalg fra nogle af Danmarks bedste leverandører.

FAQ

Hvornår i foråret er det bedst at gøde græsplænen?

Græsplanter har brug for gødning når de vokser og ikke før, hvilket betyder at du skal holde et vågent øje i det tidlige forår. En god tommelfingerregel er at sprede sin plænegødning efter første klipning af græsplænen.

Hvornår er det bedst at kalke græsplænen?

Du kan i princippet kalke din græsplæne hele året rundt, så længe jorden ikke er frossen. Vi anbefaler dog at du kalker i de måneder hvor i ikke bruger plænen. Det er oplagt at kalke i foråret eller det sene efterår, hvor man ikke bruger plænen og der er rigeligt nedbør til at opløse kalken.

I hvilken måned er det bedst at vertikalskære?

Det er bedst at vertikalskære i enten efteråret, når der ikke længere er chance for tørke, eller i foråret så snart græsplanterne begynder at vokse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove