Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
græsplæne spørgsmål

Græsplæne spørgsmål

Her har vi samlet de meste gængse spørgsmål, som vi hører fra vores kunder, samt de meste søgte spørgsmål på Google.

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på, kan du stille spørgsmålet til vores eksperter i kommentarfeltet i bunden af siden.

Herunder kan du se en oversigt over spørgsmålene.

Hvornår skal man slå græs sidste gang?

Grunden til at dette er et spørgsmål vi ofte hører, er fordi mange er bange for at gøre noget forkert, som i værste fald kan skade græsplænen henover vinteren.

Det simple svar er at græsset skal slås for sidste gang, når græsset ikke længere vokser. Men hvornår stopper græsset med at vokse? Når jordtemperaturen rammer omkring 6-7 grader, så stopper græsset helt med at vokse.

Når du har konstateret at græsset ikke længere vokser og det skal slåes for sidste gang, får du her 2 gode tommelfingerregler:

  1. Klip ikke græsset længere ned end 4 cm, da det kan svække græssets rodnet.
  2. Græsset SKAL klippes – Er græsset for langt, kan du risikere at der udvikles sneskimmel i græsplænen henover vinteren.

Hvornår må man slå græs?

Det er et spændende spørgsmål, som har skabt meget debat, men helt grundlæggende er man i sin gode ret til at slå græs lige præcis når man har lyst. Det vil sige at, hvis man søndag morgen kl. 05:00 ikke kan finde på andet at lave end at give sin græsplæne en tur med plæneklipperen, så står det en frit for.

Vil man undgå nabostridigheder, bør man nok vente til engang efter kl. 08:00, men det er blot vores anbefaling.

Selvom der ikke er nogle deciderede regler eller love, som forhindrer dig i at slå græs om natten, så er der nogle særlige omstændigheder, hvor det alligevel godt kan forbydes.

Mange grundejerforeninger har regler for, hvornår man må støje, hvilket græsslåning jo oftest gør. Det skal dog siges at de ikke har nogle sanktionsmuligheder, hvis man bryder disse støjregler.

I enkelte tilfælde, hvor det drejer sig om mange naboklager, har man set at kommuner har været i stand til at udstede bøde. Det har kunnet lade sig gøre på baggrund af lovteksten ”Bekendtgørelsen for miljøregulering af visse aktiviteter”.

Må man slå græs i tørke?

Ja man må godt klippe græsset i en tørkeperiode, men man anbefaler at man ikke klipper det ligeså kort som man normalt gør. Man bør sætte sin plæneklipper en 1-2 centimeter op, da græssets vækstpunkter, som sidder i bunden af græsstrået, har brug for skygge i de meget solrige periode uden vand.

Selvom græsset godt kan blive lidt trist i en tørkeperiode, bør den hurtigt blive grøn igen, når det får lidt regn og man ikke har klippet den for kort.

Læs mere om hvordan du skal pleje græsplænen i tørkeperioder her.

Hvornår vokser græs mest?

Det er et spørgsmål, som man ikke kan få et helt præcist svar på, da det afhænger af vejret. Gode vækstbetingelser for græs er varme, høj jordtemperatur og fugt. Disse betingelser ser man ofte i det tidlige efterår, hvor jorden stadig er varm fra sommerens høje temperaturer og vejret ofte byder på regn.

Høje temperaturer uden regn kan gøre ens græsplæne gul og kedelig, samt nye græsfrø har svært ved at spire. Derfor anlægger man typisk nye græsplæner i enten foråret eller efteråret, og det samme gælder eftersåning.

Læs vores store guide om nysåning af græsplæne her.

Hvorfor ofte skal man slå græsset?

Der findes ingen regler for hvor tit man skal slå sin græsplæne, da det afhænger af hvad man ønsker sig af sin græsplæne. Det eneste man bør være opmærksom på, er at man, som nævnt tidligere, ikke klipper sin græsplæne helt i bund i en periode med tørke.

Desuden bør man klippe sin græsplæne lige inden vinter, da alt for langt græs kan giver sneskimmel i plænen. Derudover kan man i princippet slå sin græsplæne så ofte man har lyst eller lade det stå og gro til som man ønsker.

Hvis man ikke ønsker at have mos i sin græsplæne, bør man klippe sin græsplæne regelmæssigt. Det er f.eks. derfor at man sjældent ser mos i græsplæner, som bliver klippet af en robotplæneklipper.

Her kan du læse mere om hvordan man fjerner mos i græsplænen

Hvordan klipper man meget højt græs?

Har man været doven og ladet græsset vokse vildt i en lang periode, så står man med en stor opgave foran sig, når man igen ønsker en kort klippet græsplæne. Der er forskellige husråd til hvordan man skal gribe klipning af meget højt græs an.

Med plæneklipperen – Har man en plæneklipper kan man forsøge at sætte den på den højeste indstilling, og så ellers bare gå i gang. Det kan blive en besværlig omgang, da de færreste almindelig haveplæneklippere, kan klare meget højt græs. Man vil formentlig opleve at plæneklipperen hele tiden går i står. Man kan evt. nøjes med at klippe en halv eller 1/3 bane, hvis ens plæneklipper slet ikke kan klare en hel bane ad gangen.

Lej / Køb en plæneklipper til højt græs – Der findes naturligvis professionelle plæneklippere med meget mere motorkraft end en almindelig plæneklipper, som kan klare opgaven. Disse plæneklippere kan man leje flere steder, eller man kan evt. hyre en anlægsgartner, som har sådan en maskine.

Der findes også maskiner som kaldes fingerklippere og bjælkeklippere, som er lavet til at klippe i højt græs i naturhaver.

Brug en græstrimmer – Har man en lille græsplæne med højt græs, kan man bruge en græstrimmer, hvis ens plæneklipper ikke kan klare mosten. Det er en meget langsommelig proces, og derfor mest relevant hvis man ikke har mange hundrede kvadratmeter græsplæne.

Højt grønt græs

Kan man slå græs i regnvejr?

Ja det kan man sagtens, men resultatet bliver bedre, hvis man gør det i tørvejr og når græsset er tørt.

Når græs er vådt, så lægger det sig ned og man risikerer derfor at græsset bliver klippet ujævnt. Det vil man tydeligt kunne se, når græsset tørrer og rejser sig igen.

Det samme gælder om morgenen og aftenen, når duggen er faldet.

Skal man fjerne græs fra plænen, når det er slået?

Om man fjerner eller lader det nyklippede græs ligge er helt op til en selv, selvom det kan være en fordel at lade det ligge.

Fordelen ved at lade det afklippede græs ligge, er at det fungerer som gødning til græsplænen. Regnorme og bakterier omdanner det afklippede græs til kvælstof, kalium og fosfor ligesom der findes i en traditionel plænegødning. Det græs som man lader ligger, kalder mange for bioklip. Det er med til at holde græsplænen tæt og grøn, samt minimere dannelsen af mos og ukrudt.

Når man klipper en græsplæne med meget højt græs, bør man fjerne græsset, da det ellers kan skade græsplænen. De lange græsstængler kan have svært ved at falde ned imellem de nye græsstrå og derved ligger de ovenpå og blokere for solen, som er livsnødvendig for de friske græsplanter.

Se alle vores guides om græsplænen her – Lær alt lige fra anlægning af rullegræs til bekæmpelse af tidsler i plænen.

FAQ

Hvor meget vokser græs om dagen?

Det er svært at give et præcist svar på, da det naturligvis afhænger af mange forskellige faktorer som fx mængden af nedbør, gødningsforbruget, temperaturen og jordkvaliteten. På gode dage i vækstsæsonen kan man godt regner med at græsset vokser ca. 10 mm. om dagen.

Hvornår må man slå græs?

Der ingen regler for hvornår man må, eller ikke må, slå græs. Det vil sige at det står dig frit for om du vil klippe græsset sent om aftenen, eller en tidlig morgen. Vil man bevare nabofreden, bør man nok overveje hvorvidt det giver mening at starte græsslåmaskinen på tidspunkter, hvor de fleste ligger og sover.

Hvor tit skal man slå græs?

Det vil altid være helt op til en selv, at bestemme hvor tit man vil klippe sin græsplæne. Vil man gerne have en pæn og sund græsplæne er det dog en god ide, at gøre det ofte. Græsplanter bliver stresset af at få klippet mere end 1/3 af længden på en gang, hvilket er grunden til at man anbefale at klippe oftere, såfremt man ønsker en pæn græsplæne.

Hvor lang skal græs klippes ned?

En tommelfingerregel er at en sund længde på græsset i plænen er ca. 4 cm. Der findes dog græssorter, der kan tåle at blive klippet utroligt langt ned, som man ser det på golfbaner. Hvis du ikke er en græsnørd, så anbefaler vi at du sigter efter 4 cm.

15 Kommentarer

  1. Hvorfor ligger græsset sig ned så plæneklipperen ikke får fat i det???
    Mvh. Georg Skjoldsøge .

    Georg Skjoldsøge
    1. Hej Georg
      Det gør det typisk fordi det er vådt. Hvis du klipper græs tidligt på dagen, så kan græsset også være vådt pga. dug.
      Det kan også læses HER

      Martin Nissen
  2. Hej.
    Hvorfor samler min plæneklipper ikke alt græsset op? Der ligger meget tilbage på plænen bagefter. Er det fordi, det er vådt, eller er der noget galt med maskinen? Det er ikke fordi, beholderen er fyldt eller noget.

    Claus Knudsen
    1. Hej Claus

      Den mest almindelige årsag er at hullet ind til din opsamler bliver stoppet til. Det kan bl.a. skyldes at græsset er for vådt. Det kan også skyldes at græsset du klipper er for langt, dvs. at du muligvis kan afhjælpe det ved at klippe græsset oftere.

      Som du selv siger, så kan det naturligvis også skyldes at din græsslåmaskine er defekt.

      Martin Nissen
  3. Hej
    jeg har en græsplæne hvor jeg her et mærkelig fænomen, der er en zik sak stribe på ca 1meteres brede, hvor græsset går ud i hele græsplænes længte, den flytter sig hver år ca 1-1,5 m mod nord, og så kan man så græs i det stykke fra sidste år og det gror fint.
    Er det noget andre kender til ?
    mvh. Henning.

    Henning Mortensen
    1. Hej Henning,

      Det kunne godt lyde som om at det er en såkalt “heksering”, der arbejder i græsplænen – Dem kan du læse mere om her: https://havehandel.dk/hekseringe-i-graesplaenen/

      Martin Nissen
      1. Hej Martin

        Får man den pæneste græsplæne ved at lade græsse ligge eller samle det op når man har slået det ?

        Vh
        Peter

        1. Hej Peter,

          Rigtig godt spørgsmål. Du kan godt lade græsset ligge på plænen, hvilket vil fungerer som kompost/gødning. Robotplæneklippere samler jo ikke græsset op, men fordi den klipper hver eneste dag, så formulder de meget små afklippede græsstykker meget hurtigt.

          Har du ikke en robotplæneklipper, så kræver det at du klipper oftere og at du har en plæneklipper med “Bioklip” funktion.

  4. Hvor mange gange skal en græsplæne, der i en periode har stået uslået slås for at blive pæn igen?

    1. Hej Jo,

      Det er svært at give et præcist svar, men regelmæssig plæneklipning er utrolig vigtigt, hvis man ønsker en pæn prydplæne.

      Det er vigtigt at man ikke klipper mere end 1/3 af højden på sit græs af gangen, da det stresser græsplanterne. Det kan selvfølgelig være svært, hvis ens græs er meget højt.

      En god plan ville være at klippe græsset ned i den ønskede højde over 1-2 uger, hvor du klipper græsset med 2-3 dages mellemrum – Husk at bruge en opsamler til det afklippede græs. Når du har den ønskede højde kan du evt. efterså med nye græsfrø og give plænegødning, for at få en helt tæt plæne.

      Martin Nissen
  5. Hej Martin.
    Min mand og jeg sidder og taler om hvornår vi for sidste gang skal slå vores ellers meget fine græsplæne , den har fået en gang gødning da min gode halvdel mente at nu må det være slut , men vejr og vind bliver ved med “ varme “ samt solskind og græsset bliver ved med at vokse , så vores spørgsmål går på hvornår er sidste gang , vores dato skriver d. 11/10 -2022 ?? Kan vi også sprede noget græsfrø ? Hvorfor har vi alle de svampe og kan vi gøre noget for at de ikke kommer mere ? Håber at du kan hjælpe os og samtidigt på forhånd siger tak for hjælpen.

    1. Hej Hanne.
      Jamen som du selv er inde på, så styres det af vejret. Så derfor er det fuldstændig umuligt at forudsige hvornår man skal klippe sidste gang – i klipper det bare som i plejer indtil det stopper med at gro. 🙂
      I kan sprede græsfrø lige så længe jordtemperaturen er over 7 grader, og det er den i hele Danmark endnu. Men jeg kan som sagt ikke forudse vejret, så hvis det fryser minus 5 grader hele næste uge, så er det selvfølgelig en dårlig idé. (men det tror jeg nu ikke kommer til at ske) så min holdning er at hvis i køber græsfrø og planter i denne uge eller weekend, så kan i stadig nå at se nogle spirre.
      Mvh Martin

  6. Hej Martin. Hvorfor ligger mit græs ned. Vi har en robot plæneklipper. Vi har haft Greenkeeping ude og gøde sidste år men det hjalp ikke.

    Gitte Sivertsen
  7. Jeg bor ved en stor sø. Min nabo hælder sit afklippede plænegræs i søen, og det driver så hen til min søbred. Men er det skadeligt for sømiljøet?

    1. Hej Mona
      Det ved vi desværre ikke. Du bør kontakte kommunen eller en instans som ved noget om søer 🙂
      God dag.
      Mvh Martin

      Martin Nissen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove