Granitskærver er en flot og nem belægning til indkørslen. Du kan selv lægge den, hvilket kan være med til at spare dig for mange penge. Læs her om, hvordan du får lagt en god og stabil indkørsel med granitskærver, der kan holde i mange år.
Skal du have ny belægning i indkørslen, er det en god ide, at du overvejer granitskærver. Først og fremmest er de klart det billigste valg, hvilket jo altid er rart. De koster cirka 50 % mindre pr. kvadratmeter end herregårdssten, som i forvejen er en af de billigste belægningssten.
Granitskærver er også langt nemmere for dig at lægge end for eksempel fliser. Det gør, at du kan udføre en stor del af arbejdet selv. Det er med til at spare dig for yderligere penge.
Det er dog ikke kun i forhold til økonomi, at granitskærver er et godt valg. De ser også rigtig flotte ud og er nemme at holde. Du kan nemt rive dem, når du gerne vil have dem til at ligge ordentligt, og det er hurtigt for dig at fjerne ukrudt fra dem.
Det eneste minus, der er ved granitskærver, er derfor, at de er sværere at rydde for sne, end fliser og sten er.
Start med at skabe et plant og stabilt underlag
Når du skal lægge granitskærver i indkørslen, skal du starte med at lægge et stabilt og plant underlag, som de kan ligge på. Skal du skabe en indkørsel helt fra bunden, skal du derfor først have gravet jord af. Til det bør du leje en minigraver eller få professionelle til at gøre det, da det er virkelig hårdt arbejde.
Hvor langt du skal grave ned, afhænger af, hvor tung trafik der skal være i indkørslen. Omkring 35 cm er fint til en indkørsel med almindelig let færdsel med personbiler. Hvis der skal køre større og tungere køretøjer i indkørslen, skal du grave 50 cm jord ud.
Når du har gravet ud, skal der være et lag på 18-20 cm. med filtersand. Er det en indkørsel til større biler, skal laget være på 25 cm. Sandet giver en drænende bundsikring, der hurtigt kan lede vandet væk. Derudover skaber sandet også en fugtspærre, så der ikke trækker vand op fra jorden. Bor du i et meget fugtigt område, kan det være nødvendigt at lægge drænrør under sandet.
Oven på sandet skal du lægge 12 cm stabilgrus til en indkørsel med lettere trafik og 20 cm, hvis det er en indkørsel med tungere trafik. Det er med til at gøre, at indkørslen bliver stabil at køre på. Stabilgruset skal komprimeres med en pladevibrator, indtil der slet ikke er nogen ujævnheder tilbage.
Stenmel eller Fibertex
Til sidst skal du lægge et lag med 2-4 cm tykt lag stenmel. Stenmelet er med til at gøre, at granitskærverne og stabilgruset ikke bliver blandet. Du kan lege med farverne i forhold til gruset – hvis du ikke vil have, at stenmelet er så synligt, kan du vælge stenmel i samme farve. Hvis du vil have, at stenmelet skal være synligt, kan du vælge en anden farve.
I stedet for at lægge stenmel kan du lægge ukrudtsdug/fiberdug mellem stabilgruset og skærverne, så de to materialer ikke bliver blandet. Fibertex gør det også nemmere for dig at fjerne ukrudt fra indkørslen, da ukrudtet ikke kan vokse igennem materialet, og det ikke kan sætte sig så godt fast i det.
Udlægning af granitskærver
Først nu skal du lægge granitskærver oven på lagene af sand, stabilgrus og stenmel. Du bør vælge sten på mindst 11 mm til indkørslen, da mindre skærver end det vil sætte sig fast i bilens dæk.
Laget af granitskærver skal være på 4-7 cm, lige meget om det er en indkørsel til tunge eller lette køretøjer.
Det skyldes, at et tyndere lag gør, at der kommer sollys ned til stenmelet, mens et tykkere lag gør det muligt for bilen at trykke granitskærverne ud til siden, så der kommer til at være tydelige hjulspor.
Man skal huske på at jo større type granitskærver man vælger, jo tykkere et lag skal man lægge for at man ikke skal kunne se bunden.
De mest normale størrelser at bruge til indkørsel er 11-16 mm og 16-22/32 mm. De helt store og de mindre størrelser bliver typisk brugt i havens bede, hvor de ikke betrædes.
De helt små granitskærver ser vi også ofte bliver brugt til gangstier og lignende steder, hvor det kun er mennesker der færdes og ikke biler.
Sådan finder du ud af, hvor mange materialer du skal bruge
Når du skal bestille materialerne hjem, kan det virke uoverskueligt for dig at finde ud af, hvor meget du skal bestille. Det behøver dog faktisk ikke at være særlig kompliceret. Du skal bare gange længden af indkørslen med bredden og den tykkelse, som laget skal have.
Alternativt er der mange forhandlere, der har en mængdeberegner, som kan klare udregningen for dig, og det har vi selvfølgelig også.
Klik her for at gå til mængdeberegner.
Farver og navne på granitskærver
Når du skal købe granitskærver, findes der en lang række forskellige farver, som du kan vælge imellem. De forskellige farver er ofte opkaldt efter de steder, hvor granitten kommer fra. Typen Blå Rønne kommer derfor fra Bornholm.
Vi lagerfører mange af de forskellige typer og dem kan du læse mere om ved at klikke på “Læs mere”.
Hyperite – sort med enkelte hvide nuancer – Læs mere om sorte granitskærver her
Norit – gråsort – Læs mere om gråsorte granitskærver her
Lysit – hvid – Læs mere om hvide granitskærver her
Blå Rønne – grå med røde og sorte nuancer
Rød Gøteborg – kraftig rød med grå nuancer
Grå Stenungsund – lysegrå med enkelte lyse røde nuancer – Læs mere om lysgrå granitskærver her
Vikans – grå med enkelte røde og hvide nuancer – Læs mere om grå granitskærver her
Glensanda – rød med grå nuancer – Læs mere om røde granitskærver her
Når du får skærverne leveret, vil de typisk være dækket af støv fra knusningen. Det bliver med tiden vasket af af regnen, så deres farve træder mere frem. Generelt bliver farven på skærverne tydeligere i regnvejr, og det vil være sværere for dig på afstand at se forskel på de forskellige farver.
Som nævnt er granitskærver generelt et billigere valg i forhold til for eksempel fliser, og er du bare lidt handy man har du ikke brug for en brolægger til at hjælpe dig. Kontakt os gerne, hvis du er interesseret i at lægge en indkørsel med granitskærver. Vi kan hjælpe dig med projektet fra start til slut.
Hej
Jeg har en indkørsel, hvor der allerede ligger store beton fliser. De er ikke særlig kønne og jeg vil høre om man kan lægge granit skærver udover betonfliser? Og hvis ja, er der så noget særligt jeg skal være opmærksom på?
Hej,
Jeg har en eksisterende indkørsel med belægningssten, jeg gerne vil have lavet om til grus/granitskærver.
Hvor meget skal man grave af og lægge om? Kan man formode at bundforholdene er til at ‘bare’ kan fjerne belægningsstenene og lægge grus eller granitskærver henover?
Vh
Hej Christian
Som udgangspunkt burde bundforholdene være gode, såfremt dine belægningssten har lagt stabilt i indkørslen. Dybe kørespor osv., kan selvfølgelig være et tegn på, at de ikke har været i orden.
Så ja, i de fleste tilfælde vil du bare kunne fjerne dine belægningssten og lægge grus eller granitskærver direkte på. Jeg vil dog anbefale dig at lægge en fiberdug imellem skærver og sand.
Mvh Martin
Mange tak for svar!
Hej Martin,
Jeg har bygget et nyt hus på en skråning med en indkørsel, der er lidt stejl. Anlægsgartneren anbefalede skærver, men det har nu vist sigt at være problematisk fordi det er svært at komme op med selv tungere køretøjer. Mit spørgsmål: hvad anbefaler du til lidt stejle indkørsler?
Med venlig hilsen
Hej Tove.
Jeg vil anbefale at man lytter til anlægsgartneren, da han har været ude og se skråningen, og sikkert har erfaring med det i dit område. 🙂
Et alternativt kan være jord, og så så noget blomstereng græsfrø der på.
Mvh Martin
Kan det anbefales at bruge en gasbrænder mod ukrudt når indkørsel er med grå skærver ! Bliver sorte, kan selvfølgelig bare prøve ! Men lige høre nogen dr måske har erfaring !
Per
Hej Per,
Det har jeg aldrig hørt at der skulle være et problem, så det tænker jeg roligt at du kan gøre. 🙂
Mvh Martin.
Hej,
Kan du komme til vores hus for at kigge på vores mang m2 i dkørsel, terrasse og anden terrasse for give os en pris på hvormeget vil det koste us hvis du lavet sådan arbejde for os?
Må man selv lave det ?
Hej Aisha
Vi er en webshop som sælger granitskærverne. Vi tager desværre ikke ud og måler op eller udfører arbejde. I må gerne selv lave det.
Her kan du indhente tilbud på udførelse af arbejde: https://havehandel.dk/indhent-tilbud-formular
Mvh Martin
Hvordan forhindre man bedst granitskæverne i at komme ud på vejen
Hej Ellen.
Hvis i har granitskærver i indkørslen, og i synes mange af dem havner på vejen, så vil jeg anbefale en større størrelse granitskærv. De mindre størrelser har mulighed for at sætte sig i dækkene, så de trækkes med ud på vejen. Alternativt kan man bruge græsarmering under granitskærverne. : https://havehandel.dk/produkt/graesarmering-500x500x40-mm-sort/
Mvh Martin
Er det en fordel at bruge pladevibrator til underlag og granit skærver?
Hej Arne.
Det kan du sagtens på underlaget, så ligger det stabilt.
Med venlig hilsen
Marc
hej
jeg har et sommerhus med indkørsel af gårdsten og en meget stejl nedkørsel som min bil skraber bunden på. Jeg vil gerne lægge et lag perlegrus/granitskærver på. Mit spørgsmål er om jeg behøver et stabilt lag grus under eller om kampesten/gårdsten gør det godt nok og jeg blot kan nøjes med fiberdug mod ukrudt?
Hej Aneta,
Jeg går ud fra der allerede er lavet et stabilt underlag under dine kampesten/gårdsten, da det er en indkørsel, så du bør ikke skulle lave endnu et stabilt lag over dem.
Selv om jeg ikke helt kan se det for mig, så vil jeg mene at du kan nøjes med fiberdug. 🙂
Mvh Martin
Hej Martin,
Vi er ved at bygge nyt hus og skal i den forbindelse have styr på indkørslen (400m2 langs huset). Vi fik lavet første fase inden byggeriet gik igang (gravet 40 cm jord af og lagt 15 cm dræn sand og 25cm knust beton) så håndværkerne havde noget ordentligt at køre på. Vi skal snart have efter fyldet det sidste knust beton på (10cm), hvor vi skal have lavet fald på indkørslen og derefter lagt Granit skærver på.
Mit spørgsmål lyder: hvor meget fald skal jeg have pr. Meter og hvilken vej skal faldet være? Hvis jeg laver faldet direkte væk fra huset (over mod naboen) vil indkørslen være skæv når man køre ind ude fra vejen af, hvordan løser man dette bedst?
Og er der noget ellers jeg skal være opmærksom på?
Mvh
Glenn H.
Hej Glenn,
Tak for din besked.
Jeg vil anbefale dig, at tager fat i en anlægsgartner/brolægger, så du får de rette vejledninger på netop din grund.
Du kan hente tilbud hjem igennem vores hjemmeside: https://havehandel.dk/anlaegsgartner-tilbud/
Rigtig god dag til dig.
Mvh Trine