-

Hjem / Til huset / Granitskærver til indkørslen

Granitskærver til indkørslen

Granitskærver til indkørsel

Granitskærver er en flot og nem belægning til indkørslen. Du kan selv lægge den, hvilket kan være med til at spare dig for mange penge. Læs her om, hvordan du får lagt en god og stabil indkørsel med granitskærver, der kan holde i mange år.


Skal du have ny belægning i indkørslen, er det en god ide, at du overvejer granitskærver. Først og fremmest er de klart det billigste valg, hvilket jo altid er rart. De koster cirka 50 % mindre pr. kvadratmeter end herregårdssten, som i forvejen er en af de billigste belægningssten.

Granitskærver er også langt nemmere for dig at lægge end for eksempel fliser. Det gør, at du kan udføre en stor del af arbejdet selv. Det er med til at spare dig for yderligere penge.

Det er dog ikke kun i forhold til økonomi, at granitskærver er et godt valg. De ser også rigtig flotte ud og er nemme at holde. Du kan nemt rive dem, når du gerne vil have dem til at ligge ordentligt, og det er hurtigt for dig at fjerne ukrudt fra dem.

Det eneste minus, der er ved granitskærver, er derfor, at de er sværere at rydde for sne, end fliser og sten er.

Start med at skabe et plant og stabilt underlag

Når du skal lægge granitskærver i indkørslen, skal du starte med at lægge et stabilt og plant underlag, som de kan ligge på. Skal du skabe en indkørsel helt fra bunden, skal du derfor først have gravet jord af. Til det bør du leje en minigraver eller få professionelle til at gøre det, da det er virkelig hårdt arbejde.

Hvor langt du skal grave ned, afhænger af, hvor tung trafik der skal være i indkørslen. Omkring 35 cm er fint til en indkørsel med almindelig let færdsel med personbiler. Hvis der skal køre større og tungere køretøjer i indkørslen, skal du grave 50 cm jord ud.

Når du har gravet ud, skal der være et lag på 18-20 cm. med vasket sand. Er det en indkørsel til større biler, skal laget være på 25 cm. Sandet giver en drænende bundsikring, der hurtigt kan lede vandet væk. Derudover skaber sandet også en fugtspærre, så der ikke trækker vand op fra jorden. Bor du i et meget fugtigt område, kan det være nødvendigt at lægge drænrør under sandet.

Oven på sandet skal du lægge 12 cm stabilgrus til en indkørsel med lettere trafik og 20 cm, hvis det er en indkørsel med tungere trafik. Det er med til at gøre, at indkørslen bliver stabil at køre på. Stabilgruset skal komprimeres med en pladevibrator, indtil der slet ikke er nogen ujævnheder tilbage.

Stenmel eller Fibertex

Til sidst skal du lægge et lag med 2-4 cm tykt lag stenmel. Stenmelet er med til at gøre, at granitskærverne og stabilgruset ikke bliver blandet. Du kan lege med farverne i forhold til gruset – hvis du ikke vil have, at stenmelet er så synligt, kan du vælge stenmel i samme farve. Hvis du vil have, at stenmelet skal være synligt, kan du vælge en anden farve.

I stedet for at lægge stenmel kan du lægge Fibertex mellem stabilgruset og skærverne, så de to materialer ikke bliver blandet. Fibertex gør det også nemmere for dig at fjerne ukrudt fra indkørslen, da ukrudtet ikke kan vokse igennem materialet, og det ikke kan sætte sig så godt fast i det.

Udlægning af granitskærver

Først nu skal du lægge granitskærver oven på lagene af sand, stabilgrus og stenmel. Du bør vælge sten på mindst 11 mm til indkørslen, da mindre skærver end det vil sætte sig fast i bilens dæk.

Laget af granitskærver skal være på 4-7 cm, lige meget om det er en indkørsel til tunge eller lette køretøjer.

Det skyldes, at et tyndere lag gør, at der kommer sollys ned til stenmelet, mens et tykkere lag gør det muligt for bilen at trykke granitskærverne ud til siden, så der kommer til at være tydelige hjulspor.

Man skal huske på at jo større type granitskærver man vælger, jo tykkere et lag skal man lægge for at man ikke skal kunne se bunden.

De mest normale størrelser at bruge til indkørsel er 11-16 mm og 16-22/32 mm. De helt store og de mindre størrelser bliver typisk brugt i havens bede, hvor de ikke betrædes.

De helt små granitskærver ser vi også ofte bliver brugt til gangstier og lignende steder, hvor det kun er mennesker der færdes og ikke biler.

Hvor tykt et lag granitskærver til indkørsel

Sådan finder du ud af, hvor mange materialer du skal bruge

Når du skal bestille materialerne hjem, kan det virke uoverskueligt for dig at finde ud af, hvor meget du skal bestille. Det behøver dog faktisk ikke at være særlig kompliceret. Du skal bare gange længden af indkørslen med bredden og den tykkelse, som laget skal have.

Alternativt er der mange forhandlere, der har en mængdeberegner, som kan klare udregningen for dig, og det har vi selvfølgelig også.

Klik her for at gå til mængdeberegner.

Farver og navne på granitskærver

Når du skal købe granitskærver, findes der en lang række forskellige farver, som du kan vælge imellem. De forskellige farver er ofte opkaldt efter de steder, hvor granitten kommer fra. Typen Blå Rønne kommer derfor fra Bornholm.

Vi lagerfører mange af de forskellige typer og dem kan du læse mere om ved at klikke på “Læs mere”.

Hyperite – sort med enkelte hvide nuancer – Læs mere

Norit – gråsort – Læs mere

Lysit – hvid – Læs mere

Blå Rønne – grå med røde og sorte nuancer

Rød Gøteborg – kraftig rød med grå nuancer

Grå Stenungsund – lysegrå med enkelte lyse røde nuancer – Læs mere

Vikans – grå med enkelte røde og hvide nuancer – Læs mere

Glensanda – rød med grå nuancer – Læs mere

Når du får skærverne leveret, vil de typisk være dækket af støv fra knusningen. Det bliver med tiden vasket af af regnen, så deres farve træder mere frem. Generelt bliver farven på skærverne tydeligere i regnvejr, og det vil være sværere for dig på afstand at se forskel på de forskellige farver.

Som nævnt er granitskærver generelt et billigere valg i forhold til for eksempel fliser, og er du bare lidt handy man har du ikke brug for en brolægger til at hjælpe dig. Kontakt os gerne, hvis du er interesseret i at lægge en indkørsel med granitskærver. Vi kan hjælpe dig med projektet fra start til slut.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *