Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
griffelråd i tomater

Grifferåd plantesygdom

Griffelråd er en sygdom, der giver grimme, brune plamager på undersiden af frugterne og gør dem uspiselige. Sygdommen rammer særligt tomater, men også peberfrugter og auberginer kan få sygdommen.

Du kan nemt dæmme op for sygdommen ved at give dine planter de bedst mulige levevilkår, så de ikke bliver stressede. Sygdommen skyldes nemlig en stresstilstand, der for eksempel kan opstå på grund af for meget sollys, for lidt vand, for meget gødning og mangel på kalk.


Griffelråd er en sygdom, der særligt rammer tomater. Den skaber våde, brune pletter i bunden af tomaterne, der med tiden rådner. Hvis du skærer tomaten over, vil du se, at den har sorte kerner. Det vil derfor ikke være muligt bare at skære den brune plet af og spise tomaten. Hele frugten bliver ødelagt af det.

Hvis en plante er blevet ramt af griffelråd, er der desværre ikke noget, du kan gøre. Hvis det sker, må du bare kassere den. Du kan dog glæde dig over, at sygdommen ikke smitter mellem planterne. Derfor behøver du ikke at frygte, at en syg plante smitter en anden.

Hvilke planter rammes typisk?

Griffelråd rammer typisk tomater, men også peberfrugter og auberginer kan som nævnt få sygdommen. Det er særligt større tomater, som bøftomater, der bliver ramt, da det virker som om, at sygdommen oftere rammer større og blødere frugter.

Symptomer på griffelråd

I nogle tilfælde vil du allerede, når planten danner blomster kunne se, at der er brune pletter i bunden af blomsterne. Typisk vil sygdommen dog først vise sig, når frugterne har nået en tredjedel eller halvdelen af deres fulde størrelse. Her vil det være tydeligt at se de brune plamager i bunden af frugterne.

Griffelråd
På engelsk kaldes griffelråd for enten “Blossom end rot” eller “Bottom rot”.

Derudover vil du kunne se, hvis du skærer frugten igennem, at kernerne er blevet sorte. Hele frugten er altså inficeret, selvom det ikke er hele frugten, der er blevet brun. Ofte vil du se, at en tomat for eksempel alligevel er blevet rød, selvom den er syg. Det skyldes, at sygdommen tvinger frugten til at modne før tid. Frugten vil altså ikke være rigtigt moden, og du kan ikke spise den.

Årsager til griffelråd

Tidligere var det opfattelsen, at griffelråd udelukkende skyldtes kalkmangel. Ny forskning viser dog, at sygdommen generelt skyldes en stresstilstand i planterne. Det kan derfor ikke bare være, at de ikke får kalk nok, men også andre forhold, der kan stresse planterne. Det kan for eksempel være for meget sollys, for lidt vand, for meget gødning, og at de er blevet plantet ud for tidligt.

Alle disse forhold skaber en ubalance i planterne, der er med til at gøre, at de ikke udvikler sig ordentligt. Stresstilstanden nedbryder simpelthen cellevæggene, hvilket betyder, at der ikke er nok jern og kalk i frugterne til, at de kan udvikle sig normalt.

Forebyggelse af griffelråd

For at forebygge griffelråd er det derfor vigtigt, at du sørger for at give dine planter i drivhuset de bedst mulige betingelser. Hvis der er meget kraftigt sollys på dem, kan du sætte et net op, kalke ruderne eller komme skyggepasta på ruderne.

Når du giver dine planter gødning, er det vigtigt, at du sørger for, at de ikke får for meget gødning. Selvom det kan virke som, at for meget gødning aldrig kan skade, så kan det faktisk. Det stresser nemlig planterne at få for meget gødning, og du bør derfor fjerne overskydende gødning.

Når du vælger sorter til dit drivhus, kan du vælge nogle, der er mere modstandsdygtige over for griffelråd. På den måde vil du altså allerede, inden du har plantet dine planter kunne dæmme op for, at de får sygdommen. Når du planter dine planter du, skal du sikre dig, at det ikke er for koldt. Hvis planterne bliver plantet i for kold jord, stresser det dem nemlig også, og det kan så føre til griffelråd.

LÆS OGSÅ: De bedste planter til drivhuset – Vores top-5 liste

Kalk er stadig essentielt mod griffelråd

Derudover skal du selvfølgelig sørge for at vande dem regelmæssigt. For at forebygge, at dine planter kommer til at mangle kalk, kan du vande dem med vand fra vandhanen i stedet for regnvand. Mange indsamler i dag regnvand til at vande med, og det er da også en god måde at udnytte naturens ressourcer på. Men lige i dette tilfælde er det dog et problem, da regnvand stort set ikke indeholder kalk, men vand fra vandhanen gør.

Hvis du gerne vil give dine planter mere kalk end det, der er i almindeligt vand, kan du tilføre 1 gram kalksalpeter for hver liter vand, du giver planterne. På den måde kan du hjælpe dem til at få endnu mere kalk. Kalken er vigtig, for at planternes rodnet kan udvikle sig ordentligt.

Se vores udvalg af kalk og kalksalpeter her.

I forhold til at sikre et ordentligt kalkniveau i jorden for dine planter skal du også sørge for, at pH-værdien hele tiden er over 6,5. Hvis den kommer under, er det tegn på, at jorden er sur, og der er derfor ikke så meget kalk i.

På mange måder vil det altså ikke være særlig svært for dig at dæmme op for, at dine tomatplanter og andre planter i drivhuset får griffelråd. Det handler bare om, at du sikrer dig, at dine planter har de bedst mulige vilkår, så de ikke bliver stressede.

Se vores produkter til måling af pH-værdi i jorden:

FAQ

Hvorfor får tomater griffelråd?

Griffelråd skyldes typisk enten kalkmangel, dårlige vækstforhold eller en kombination af begge. Selvom mange længe har troet at griffelråd udelukkende skyldes kalkmangel, så viser ny forskning at stresstilstande i planter ligeledes kan være skyld i griffelråd.

Kan man spise tomater med griffelråd?

Tomater som er angrebet af griffelråd kan ikke spises. Selvom det måske ligner at det kun er nogle steder af tomaten, som er ramt af griffelråd, så er kernen af tomaten næsten altid også rådden. Skær altid tomaten over inden du spiser den, hvis du er usikker på om den er rådden.

Hvilke planter rammes af griffelråd?

Griffelråd rammer typisk tomater, men også peberfrugter og auberginer kan som nævnt få sygdommen. Det er særligt større tomater, som bøftomater, der bliver ramt, da det virker som om, at sygdommen oftere rammer større og blødere frugter.

2 Kommentarer

 1. Smitter giffelråd når den syge plante fjernes i kapelar kasser og nye planter plantes. Kan det gøres i samme plantesæk eller skal der en ny til.
  Rene. Tak

  Rene Housted
  1. Hej Rene,

   Umiddelbart så kunne du godt forsøge med en ny plante i samme plantesæk, da griffelråd ikke smitter, men i stedet er en konsekvens af mistrivsel. Jeg ville dog anbefale at du forsøger med en ny plantesæk, da det jo kan være at jorden er medskyldig i plantens mistrivsel.

   Mvh Mark

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove