Fragt fra 49,- Fri fragt over 899,-
Epipremnum

Guldranke (Epipremnum) – Den store guide

Flotte hjerteformede blade med gyldne og cremefarvede striber såvel som evnen til at klatre gør guldranke en flot plante til hjemmet. Den gør sig både godt i krukker, men kan også bruges som hænge- eller klatreplante, hvor rankerne med de fine blade virkelig kommer til deres ret.


Guldranke er forholdsvist let at passe, og den er derfor ideel for både nybegyndere og erfarne planteentusiaster. Her får du en overskuelig guide til, hvordan du får den fine stueplante til at vokse og brede sig i dit hjem.

Plantens karakteristika

Guldranke, Epipremnum, kan fås i forskellige udgaver, hvor nogle har mere tydelige gyldne striber end andre. Fælles for dem alle er dog, at de har hjerteformede blade og udvikler lange ranker. I naturen klatrer planten op ad træer med de lange ranker, som du kan udnytte, hvis du hænger planten op eller giver den noget at støtte sig til.

Udover et flot udseende bidrager guldranke også ved at rense luften for skadelige stoffer som benzen, formaldehyd og toluen. Derfor kan den også være en god tilføjelse, hvis du ønsker en renere luft indendørs.

Dyrkning

Guldranke kan vokse hurtigt og udvikle meget lange ranker, så længe den har det godt. Derfor bør du også vælge en veldrænet jordblanding, når du planter den.

Har du allerede en eksisterende plante, er det nemt at få den til at formere sig ved stiklinger. Du skal blot klippe en ranke af under et bladknudepunkt, og stiklingen skal herefter enten stå i et glas vand, så den kan udvikle rødder, eller plantes direkte i fugtig jord. Det er derfor nemt at lave nye planter, hvis de gamle ser triste ud, eller venner og bekendte også vil have en guldranke i deres hjem.

Guldranke spirer

Pasning og pleje

Guldranke er forholdsvist let at passe, hvis du bare er opmærksom på plantens behov. Her får du en gennemgang af, hvordan du får guldranke til at trives i dit eget hjem.

Lys

Når det kommer til lys, så er guldranke meget tilgivende. Den kan bedst lige indirekte lys, men den kan også sagtens klare sig i lavere lysforhold. Derfor kan planten både stå i lyse stuer, men også i mere mørke rum som badeværelset eller nordvendte værelser.

Hvis planten får begrænset med sollys, vil de gyldne striber på bladene være mindre fremtrædende. For meget sollys kan dog svide bladene, så de bliver brune, så den bør ikke stå i en sydvendt vindueskarm.

Vand

Skulle du komme til at glemme at vande din guldranke, er der ingen grund til alarm. Den er nemlig ret tilgivende, hvis du i farten skulle glemme at vande den. Du bør dog vande planten, når de øverste par centimeter af jorden i potten er tørret ud.

Det er dog vigtigere, at du ikke overvander, da rødderne vil rådne, hvis de står i vand.

Luftfugtighed

Selvom guldranke foretrækker en vis luftfugtighed, så kan den også sagtens klare sig godt i hjemmet, hvor indeklimaet ofte er mere tørt. Hvis du gerne vil have en mere frodig vækst, kan du overveje at spraye planten med vand eller sætte en luftfugter tæt på planten. Det vil både fremme væksten af løv, men også hjælpe med at minimere tørre spidser på bladene.

Sygdomme og skadedyr

Guldranken er generelt en modstandsdygtig plante, når det kommer til skadedyr. Den kan dog godt blive angrebet af eksempelvis bladlus eller edderkoppemider – særligt hvis den står i mere tørre omgivelser.

Du bør holde øje med tegn på skadedyr. Hvis du ser tegn på skadedyr, bør du reagere hurtigt muligt og behandle med et passende insektmiddel.

Form guldranken efter dine ønsker

Guldranke

Det geniale ved guldranke er, at planten kan bruges som både almindelig stueplante såvel som hænge- og klatreplante. Du har derfor rig mulighed for at forme planten, om du vil skabe en levende grøn væg eller drømmer om hængende krukker med planter i loftet.

Hvis du skal have guldranke til at klatre op ad væggen, skal den have noget at støtte sig til. Det kan eksempelvis være små kroge eller lignende, som stænglerne kan ”gribe” fat i, så de har mulighed for at dække overfladen.

Du kan også fint have planten stående i en krukke på toppen af en reol eller hylde, så de lange ranker kan hænge frit og frodigt.

Beskæring

Det kan være nødvendigt at beskære din guldranke, hvis den vokser sig for stor eller trænger til en genopfriskning med ny vækst. Du bør beskære planten i vækstsæsonen om foråret og sommeren, hvor den hurtigere vil komme sig ovenpå skaderne og udvikle nye ranker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove