Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
højbed guide - optimering af køkkenhave

Højbede – sådan kommer du i gang

Går du med drømmen om at dyrke dine egne grøntsager og urter? Så er det bare med at komme i gang. Det er nemlig slet ikke så svært eller bekosteligt, som man skulle tro.

Hvis man blot har en smule ekstra plads i haven og tiden til at passe og pleje sit højbed, så når man rigtig langt.

Hvis man er helt ”grøn” til at plante højbede, er man selvfølgelig nødt til at sætte sig ind i, hvordan man skal gribe det an. Derfor har vi skrevet en guide med nogle retningslinjer og gode råd om, hvad man kan gøre og hvad man helst skal undgå.

Udpluk af nævnte produkter i indlægget

Dette er en længere guide, derfor har vi lavet en oversigt, til dig der søger svar på et enkelt eller to spørgsmål.

Byg selv højbed, eller købe nyt?

Lad os starte med det fundamentale; hvordan laver man et højbed, eller hvor køber man det henne? Mulighederne er mange, og spiller ikke den store rolle i forhold til resultatet af ens grøntsager i højbedet. Men selvfølgelig vil man gerne have et pænt og brugbart højbed, så lad os gå over til et par af de forskellige muligheder.

Lav-selv højbede

Er man en rigtig handyman som elsker at bygge, hamre og save, kan man hurtigt komme i gang med at lave sig selv et mesterværk af et højbed. Et højbed kan laves i flere forskellige materialer.

De klassiske højbede man ser i danske haver er oftest lavet i træ. Højbede kan f.eks. også laves i stål, sten og beton. Har man en speciel have hvad angår plads, er det helt sikkert en fordel, selv at kunne bestemme målene på sit bed.

Højbede i træ.

Træ er et forholdsvist nemt materiale at arbejde med, og har et naturligt look, som passer perfekt ind i de fleste haver. Samtidigt er træ ikke særligt bekosteligt og nemt at hente hos sin lokale STARK, XL-byg, Jem & Fix… og man kunne blive ved.

Træ er desværre ikke helt vedligeholdes frit, og holder ikke for evigt – det er trods alt et naturmateriale. Levetiden kommer på samme tid også an på, hvilken træsort man vælger at bygge sit højbed i.

Træsorter vil vi dog ikke uddybe nærmere i denne artikel, andet end at Robinie træ, i nogle tilfælde er set holde i op til 40 år med jordkontakt. Et rigtigt godt alternativ til robinie træ, kan være lærketræ, som er væsentligt billigere og har en stærk holdbarhed.

Uanset træsort må man regne med, at træet vil være en smule mørt efter 5-10 år. Regner man lidt på det, så kan et træhøjbed sagtens i sin levetid, nå at forsyne husstanden med grøntsager tilsvarene prisen på et nyt højbed.

Her viser Casper hvor nemt det er, at lave sit eget højbed, såfremt man har det rigtige værktøj og materialer. (OBS: Casper nævner at han bruger trykimprægneret træ i videoen – De vil vi dog ikke anbefale til højbede, hvori der dyrkes spiselige afgrøder).

Højbede i stål.

Man er efterhånden begyndt at se flere højbede lavet i galvaniseret stål, og det er faktisk ikke så mærkeligt. Med galvaniseret stål kan man lave et letvægtshøjbed, som nemt kan flyttes. Samtidig er galvaniseret stål, et meget holdbart og vedligeholdelsesfrit materiale, som rent faktisk ligger i nogenlunde samme prisklasse som træ.

Nogle synes dog at det kliniske look, som stål har, ikke rigtig passer ind i haven. Det er en smagssag, og man bør selvfølgelig ikke lave et højbed, man ikke kan holde ud at se på. Alternativt kan man lave sit højbed i Corten-stål. Cortenstål er en type stål, som hurtigt ruster i overfladen og får et råt look.

Højbed i galvaniseret stål og højbede i cortenstål
På billedet til venstre ser man et højbed lavet i galvaniseret stål. Billedet til højre viser 2 højbede lavet i cortenstål. Vi sælger begge dele her på Havehandel.dk og i vores fysiske butik i Holstebro.

Højbede i sten og beton.

Her er der snak om materialer, hvor man ikke behøver at bekymre sig om holdbarheden. Man kan lave nogle utrolig flotte højbede med især kantblokke og brosten. Skal man ud og købe nye sten eller betonblokke, kan prisen hurtig rende op.

Derfor er det oftest noget man laver, hvis man f.eks. har fliser eller brosten fra en gammel terrasse eller lignende. Man kan også være heldig at finde brugte kantblokke på Den Blå Avis, til næsten ingen penge.

Skulle man være nødsaget til at flytte på sit højbed, er sten og beton bestemt ikke det sjoveste materiale at løfte på. Man bør tænke langsigtet, hvis man beslutter sig for at vælge enten sten eller beton.

Her viser Søren fra IBF, hvordan man anlægger et højbed med kantblokke.

Køb af nyt højbed

Vælger man at købe sig et nyt højbed, har man igen et hav af muligheder. Det vigtigste at vide er, at når man køber højbede over nettet, så får man det højst sandsynligt leveret adskilt. Men det er hvad man må forvente, når man bestiller et større højbed online. Det ville være både besværligt og meget dyrt for producenten at sende samlet. Man kan sammenligne det med at købe møbler i Ikea.

Har man ikke mod på at samle selv, tilbyder mange havecentre og lignende, færdigt samlede højbede som man kan hente på en stor trailer. Alle vores højbede lavet i corten-stål leveres færdigsamlet og svejset, så man ikke selv skal igang med hammer og boremaskine.

Er man på jagt efter et billigt og nemt højbed, kan man lave et eller flere højbede af pallerammer. Det smarte ved pallerammer er, at man mere eller mindre, selv kan bestemme højden, man tilføjer eller fjerner bare en ramme. Pallerammer er blevet et populært valg hos danskerne, de koster nemlig ikke alverden og er en hurtig måde at komme i gang på – og det vigtigste er selvfølgelig, at man kommer i gang – det synes vi i alt fald.

Se vores udvalg af højbede udført i forskellige materialer

Højbede i galvaniseret stål
Højbede i cortenstål
højbede i træ
Højbede i jern
pallerammer
højbede i komposit

Hvilken højde skal mit højbed have?

Et højbed bør laves eller købes i en god arbejdshøjde, især hvis man døjer med enten ryg-, knæ-, eller skulderproblemer. Et højbed kræver en del opmærksomhed, det skal tilplantes, luges, passes osv., så man bør undersøge hvad den optimale arbejdshøjde er for én selv.

Der er dog en tommelfingerregel som siger; at et højbed ikke bør overstige almindelig bordhøjde, som er ca. 70 cm. Bygger man et højt højbed, skal man huske at forstærke det, da den skal kunne klare presset fra en større mængde jord.

En fordel ved at bruge et højere højbed, og højbede generelt er, at jorden bliver opvarmet ikke kun på overfladen, men også fra højbedets sider. Det er den primære grund til, at højbede kan tages i brug tidligt på året. Så høje højbede er altså at foretrække.

Bredden og længden på højbedet er helt op til én selv. En anden tommelfingerregel er, at man ikke laver højbedet bredere, end at man uden besvær kan nå midten fra begge sider. Derfor kan man med fordel have flere højbede opdelt i moduler, hvilket gør det nemmere at komme til. Desuden er det en smart måde at opdele sine urter og grøntsager.

højbede lavet af pallerammer

Det er nemt at tilpasse højden på især højbede lavet af pallerammer, man tilføjer eller fjerne blot en ramme.

Hvor skal højbedet placeres?

Tro det eller lad være, men placeringen af ens højbed spiller faktisk en rolle i forhold til succesen med højbedet.

For det første bør man placere sit højbed væk fra ting, som kan skygge for sollys. En god tommelfingerregel er, at man sætter sit højbed i ca. en meters afstand fra hæk og lignende, så undgår man på samme tid også rodukrudt. For at få maksimal udnyttelse af sollyset, anbefales det at højbedet anlægges med længderetningen nord-syd.

Men som al anden dyrkning, afhænger det af, hvad man ønsker at plante i sine højbede. Nogle grøntsager og urter tåler eksempelvis ikke for meget sollys. Derfor er det vigtigt at man tjekker betingelserne for de urter og grøntsager, som man har i sinde at dyrke.

Har man planter som kræver meget varme og sollys, men også dem som ikke gør, kan man dele sine højbede op i flere sektioner og placere dem forskellige steder i haven.

Et lille bonus tip er at anlægge sit højbed så tæt på sin køkkenindgang som muligt, såfremt man har en køkkenindgang ud til haven. På den måde er man hele tiden tæt på sine friske råvarer, når man går i krig med madlavningen.

At kunne se sit højbed fra køkkenvinduet, er også en god metode til at minde sig selv om at passe og pleje sin køkkenhave. Mange kommer desværre til at glemme sine planter, hvis man har en travl hverdag og de ligger nede bagerst i haven. Det engelske udtryk ”Out of sight out of mind”, beskriver problemet ret godt.

Jord og muld til højbede

Nu har vi endelig fået enten bygget eller købt vores højbed, og det har fået den perfekte placering i haven. Nu går vi i gang med et emne, som man kan gøre til en hel videnskab, men det har vi ikke tænkt os at gøre i dette indlæg.

For mange er det en hel kunst at ramme den perfekte blanding af muld, spagnum, kompost, sand og de mange flere ingredienser, for at få det perfekte højbedsmuld, med den perfekte ph-værdi osv.

Skal man dyrke de gængse og normale krydderurter og grøntsager, er der ikke nogen grund til at gå i panik. Man kan opnå helt fantastiske resultater med en normal blanding af muld og kompost.

Gider man ikke i gang med at blande selv, kan man købe færdiglavet højbedsmuld i forskellige supermarkeder, gør-det-selv butikker og selvfølgelig online. Her på Havehandel.dk sælger vi organisk højbedsmuld i bigbags, som bliver leveret direkte til din adresse.

Her kan du se vores udvalg af højbedsmuld og varmebehandlet kompost til højbedet

Hvordan laver jeg selv højbedsmuld?

Beslutter man sig for at lave sin egen blanding til højbedet, er der et par ting man skal være opmærksom på. For det første skal man tjekke hvilken muld de grøntsager, planter eller urter man har tænkt sig at plante, vokser bedst i.

Eksempelvis trives nogle planter bedst i surbundsjord (ph-værdi mellem 4,5 – 5,0), men langt de fleste trives fint i ”normalt” højbedsmuld. Det er kun få planter, som har brug for et surbundsbed. Det kunne eksempelvis være blåbær, tyttebær og efterårslyng (Calluna).

Lad os gå i gang med at blande højbedsmuld til de normale og gængse planter. Først skal man have noget godt muldjord. Mange vælger at grave det op fra haven. Har man ikke tilgængelig muldjord i sin have, kan man bestille harpet muld i bigbags over nettet, eller i løs vægt ved en lokal vognmand.

Godt muld er vigtigt til køkkenhaven
Er ens havejord meget kraftig og tyk, kan man supplere med en smule sand (0-4 mm). Det gør jorden mere luftig og giver en let og løs struktur.

Dernæst skal man have sig en form for kompost. Gødning til højbedet fås i mange forskellige former, ofte bruges der komposteret haveaffald fra genbrugspladsen, hønsemøg eller champost/champignonmuld, som kan købes i bigbags eller små sække. Det kan være svært at sige præcist hvordan blandingsforholdet skal være, da de forskellige valg af gødning har hver deres gødningseffekt.

Især med kompost fra genbrugspladsen kan det være svært at ramme det perfekte blandingsforhold, da gødningseffekten kan være ekstrem kraftig det ene sted, men mildere på en anden genbrugsplads. Det er dog hvad man må forvente, når det er et gratis produkt man frit kan hente hos sin lokale genbrugsplads.

Vil man selv blande sin jord, plejer vi at anbefale et blandingsforhold på ca. 50/50 kompost og muld, dette er en passende blanding i langt de fleste tilfælde. Det er en fordel, at mulden man bruger er harpet, altså gjort ren (siet) for store sten, grene og rødder.

Når vi snakker blandingsforhold og højbedsmuld generelt, vil der dog altid være delte meninger, da mange er slemme til, at danne sig en mening ud fra den oplevelse man måtte have haft med et givent blandingsforhold. Man skal bare huske på, at det ikke kun er mulden og komposten, som bestemmer succesen på højbedets planter.

Læs også: Sådan laver du en hjemmelavet topdressing til græsplænen

Fyld højbedet med muld over tid – billig metode

Der er en smart og billig metode, hvorpå du kan få dit højbed fyldt til randen med godt og næringsrigt muld, såfremt man anskaffer sig et højbed uden bund.

Til at starte med, skal det bundløse højbed placeres oven på et jordrigt sted i haven. Så går man ellers bare i gang med at ælte jorden med en skovl. Det er nemlig vigtigt at jorden bliver løsnet og gjort luftig. Når jorden i bunden af højbedet er klar, lægger man et 5-10 cm. tykt lag næring i form af kompost, naturgødning eller hvad man nu engang foretrækker at bruge, oven på jorden. Bland jorden og komposten godt sammen, og du er nu klar til at plante i dit højbed.

Næste plantesæson lægger du igen et lag næring i højbedet, og efter et givent antal sæsoner er højbedet fyldt godt op med en rigtig god og sund muld. Højbede kan altså sagtens bruges uden at være fyldt op, selvom det ikke ser særligt smart ud at plante i bunden af bedet.

Køb af færdigblandet højbedsmuld

Vil man gerne slippe for alt besværet med at skovle og blande sin egen højbedsmuld, kan det bestilles online og eventuelt i et lokalt havecenter.

Når man bestiller muld i bigbags online, bliver det leveret med en fragtmand på en palle. Her er det vigtigt at være opmærksom på, at fragtmanden kun kan stille pallen, såfremt der er et solidt underlag.

Der bliver typisk leveret med en eldrevet palleløfter, som ikke kan køre på fliser, grus, græs og lignende. Er der ikke fast underlag, bliver din bigbag højst sandsynligt sat ude ved kantstenen af fortovet eller lignende. Notér derfor altid i bestillingen, hvor og hvordan fragtmanden kan sætte pallen på din adresse.

Bor man tæt på et havecenter, kan man nogle steder, selv komme og hente højbedsmulden med en trailer.

Skal man bruge meget muld, kan de ofte ved hjælp af en vognmand, sørge for at levere mulden i løsvægt til din adresse. Dette er en rigtig god løsning, hvis man skal bruge store mængder muld. Det bliver dog enten tippet af eller kranet af i løs vægt, og sviner en smule mere end højbedsmuld i bigbags.

Skal man bruge en meget lille mængde muld eller kompost til højbedet, findes det i alle store supermarkeder i 20 liters sække. Literprisen er selvfølgelig væsentligt dyrere, når det købes i små mængder.

Her på Havehandel.dk producerer vi højbedsmuld på egne sorterings- og harpeanlæg – Læs mere om vores højbedsmuld her.

Skal man skifte mulden i højbedet hvert år?

Mange tror fejlagtigt at mulden i højbedet skal skiftes ud hvert år, for at få de bedste resultater. Det er dog ikke helt tilfældet. Mulden er rigtigt nok ikke ligeså så god, som den var, da den var helt ny og frisk. Planterne man har haft i sit højbed har jo suget alt den gode næring ud af mulden, og brugt det til at vokse sig store og flotte af.

Faktisk kan du nøjes med at blande mulden med noget godt kompost, i stedet for at skifte det hele ud. Har man haft en helt uforklarligt dårlig plantesæson, kan det være en god løsning at fjerne alt mulden i højbedet og starte forfra.

Husk at blande mulden med nyt kompost, et godt stykke tid inden du går i gang med at plante.

Gør højbedet vinterklar efter høst

Som sagt er det ikke nødvendigt at skifte mulden i højbedet ud hvert eneste år, og man kan med en lille indsats, hjælpe mulden med at holde sig til næste plantesæson.

Når man vurderer at sommeren er slut, og vejret ikke længere er til at arbejde i køkkenhaven, så dækker man højbedet til med kompost i form af blade, grene, brugt krukkejord osv. Det holder jordens mikroorganismer i gang og tilfører jorden humus. Humus er et organisk materiale, som dannes når haveaffald nedbrydes. (må ikke forveksles med hummus, som er en madret)

En anden mulighed er at plante højbedet til med dækafgrøder, til dette bruger man typisk gul sennep eller honningurt. Det sætter jorden på arbejde henover vinteren, og sørger for at mikroorganismerne er klar til sommer.

12 idiotsikre grøntsager og urter til køkkenhaven

Der er nogle bestemte planter som ses meget ofte i danske køkkenhaver, og det er der én enkelt grundt til; de er nemme at dyrke. Vi har lavet en liste over grøntsager og urter, som er forholdsvis nemme og har en høj succesrate. (vilkårlig rækkefølge)

1.       Guleroder

2.       Purløg

3.       Løg

4.       Ærter

5.       Kartofler

6.       Radiser

7.     Timian

8.     Persille

9.     Rødbeder

10.   Salat

11.   Rosmarin

12.   Spinat

I denne artikel vil vi ikke gå i detaljer med hver grøntsag, og lave 12 individuelle planteguides. De 12 udvalgte grøntsager skal nemlig nok klare sig fint, hvis man lader være med at lave de fejl, som nævnes i næste punkt.

Men et lille bonustip er at investere i et insektnet og eventuelt et snegleværn til højbedet. Så er man helt sikker på at undgå fluer, larver og dræbersnegle.

4 klassiske fejl man begår i køkkenhaven

Er du en mester i køkkenhaven, kan du bare springe dette afsnit over. Vi har her lavet en lille liste over typiske begynderfejl, vi ofte ser ude hos vores kunder og bekendte. Har man aldrig før haft højbede og køkkenhave, kan man undgå nogle små fejl, som har store konsekvenser, ved at læse lidt på lektien inden.

1. Man laver en for stor køkkenhave

Det er ikke en fejl at have store ambitioner med sin køkkenhave, men starter man for hårdt ud, risikerer man at køre sur i det. Jo flere og større højbede man anlægger, jo mere arbejde og vedligeholdelse bliver der selvfølgelig. Har man allerede en travl hverdag med job eller børn, så bliver køkkenhaven nemt endnu en af de opgaver, som bare skal overstås, uden man egentligt har tiden til det.

Bliver køkkenhaven en opgave man ikke har tid og lyst til, afspejler det sig som regel også i resultatet. Derfor anbefaler vi, at man starter i det små, så man virkelig kan kræse om sin ”lille” køkkenhave. Herefter kan man altid udvide sit køkkenhave-projekt.

2. Vander for lidt

Selvom man skulle tro det var en selvfølge, at man skal huske at vande sin køkkenhave, så er det faktisk noget mange glemmer. Det bliver især et problem, hvis man i en lang periode har haft tørvejr med varme og solskin. Så lad for guds skyld ikke manglende vanding, være det som koster din køkkenhave livet. Skriv eventuelt ”vand højbede” i din telefons kalender eller på kalenderen på køleskabet, det er nemlig overraskende nemt at glemme.

3. Sår sine planter for tæt

Mange komme til at så sine plante for tæt, og det er der også en god grund til. Så-afstanden varier nemlig alt efter hvilke planter man dyrker, og går typisk hånd i hånd med størrelsen på grøntsagen. Planteafstand og rækkeafstand er en vigtig faktor i en køkkenhave. I denne tabel finder man rækkeafstanden for 64 forskellige grøntsager, klik her.

For især rodfrugter kan det være en god ide at tynde ud i de mindre planter, når frøene er spiret, det giver dem bedre plads til at udvikle sig. Er man i tvivl om man er kommet til at så for tæt, bør man holde øje med udviklingen, og tynde ud hvis det er nødvendigt.

4. Glemmer at fjerne ukrudt

Holder man ikke øje med ukrudt, kan det hurtigt begynde at dominere i køkkenhaven. Ukrudt er mere eller mindre uundgåeligt, men nemt at holde nede, hvis det fjernes mens det er småt. Får ukrudt først lov til at vokse sig stort og smide sine frø, skal man fjerne ukrudtsspirer de næste mange uger.

Det er ikke blot fordi ukrudt er grimt og i vejen, at man fjerner det. Ukrudt stjæler sollys, næring og vand fra højbedets grøntsager. Så ønsker man det bedste for sine krydderurter og grøntsager i højbedet, skal man holde et vågent øje med ukrudt.

Kan det svare sig at etablere sin egen køkkenhave?

Det store spørgsmål lyder altid: “Kan alt arbejdet i højbedene i virkeligheden svare sig? Var det ikke nemmere bare at gå ned i supermarkedet og købe sine kartofler?” Og det er et regnestykke man kan gribe an på forskellige måder.

Hvis regnestykket skulle indebære ens egen timeløn, ville det sjældent kunne svare sig at bruge tid på at dyrke sine egne afgrøder. I så fald skulle man være utrolig dygtig og have en enorm stor køkkenhave.

Regner man kun med udgifterne til muld, gødning, plantefrø og vanding, er det en helt anden snak.

Elsker man arbejdet i køkkenhaven og at være selvforsynende af et begrænset udvalg friske grøntsager, så er det jo heller ikke økonomien som spiller en rolle.

Heldigvis er tiden brugt i køkkenhaven for mange en elskværdig hobby, som flere og flere danske havefolk tager til sig. Det er noget vi her på Havehandel.dk er utrolig glade for, og vi synes, at det er en fantastisk udvikling at følge.

Kan et højbed svare sig økonomisk

Arbejder du i køkkenhaven for økonomiens skyld, burde du nok tage et par timers overarbejde på jobbet i stedet.

FAQ

Hvilken jord skal du bruge i højbede?

For at få størst succes med afgrøderne i dine højbede bør du bruge en god højbedsmuld med massere af organisk næring. En nem tommelfingeregel er at jordblandingen gerne skal bestå af lige dele muld, kompost/naturgødning og sand.

Hvilken slags træ er bedst til højbede

Den bedste træsort at bygge sine egne højbede i er Lærketræ eller Robinietræ, som holder i rigtig mange år.

Må man lave højbede af trykimprægneret træ?

Det anbefales at man IKKE bygger højbede af trykimprægneret træ, hvori der skal dyrkes spiselige afgrøder, da trykimprægneret træ kan indeholde aktivstoffer som kobber-, chrom-, bor- og phosphorforbindelser

Hvilke planter er gode at dyrke i et højbed?

Her får du 10 lækre og nemme afgrøder som du kan dyrke i dine højbede: 1. Guleroder 2. Purløg 3. Løg 4. Ærter 5. Kartofler 6. Radiser 7. Timian 8. Persille 9. Rødbeder 10. Salat

Skal man skifte jorden i sine højbede hvert år?

Nej det behøves du ikke. Du kan nøjes med at blande jorden i dine højbede op med noget godt jordforbedring eller kompost, i stedet for at skifte det hele ud. Du bør supplere op med organisk næring hvert år. Har du haft en helt uforklarligt dårlig plantesæson, kan det være en god løsning at fjerne alt mulden i højbedet og starte forfra.

Hvor skal man placere sit nye højbed?

Anbefalinger til placering af nye højbede: 1. Placere dit højbed væk fra ting, som kan skygge for sollys. 2. Hold ca. en meters afstand fra hæk og lignende, så du undgår rodukrudt. 3. For at få maksimal udnyttelse af sollyset, anbefales det at højbedet anlægges med længderetningen nord-syd. Placering af dine højbede er altid afhængig af, hvad du ønsker at plante i sine højbede. Nogle grøntsager og urter tåler eksempelvis ikke for meget sollys. Derfor er det vigtigt at du tjekker betingelserne for de urter og grøntsager, som du har i sinde at dyrke.

Hvor højt skal et højbed være?

Der er ingen regler for hvor højt et højbed bør være. Et højbed bør dog laves eller købes i en god arbejdshøjde, især hvis man døjer med enten ryg-, knæ-, eller skulderproblemer. Der er dog en tommelfingerregel som siger, at et højbed ikke bør overstige almindelig bordhøjde, som er ca. 70 cm.

Hvor bred skal et højbed være?

Bredden og længden på højbedet er helt op til én selv, men man bør ikke lave et højbed bredere, end at man uden besvær kan nå midten fra begge sider.

e-remove