Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
hosta til haven

Hosta – Guide

Hosta, også kaldt Funkia, er en meget nem staude. De er tilpasset til det danske klima, skal kun vandes på meget varme somre, har kun brug for gødning to gange om året, og der går cirka fire til fem år mellem, at planten skal deles.

Læg dertil, at planten sagtens kan klare sig på en placering, hvor den ikke får så meget sol, og at den derudover ser flot ud. Når du har lagt alle de faktorer sammen, vil du nok kunne se, at det er en ideel staude i virkelig mange situationer.


Vil du have en flot og velduftende staude i haven, der ikke kræver meget pasning, og som sagtens kan klare sig gennem den danske vinter, er en hosta et ganske godt bud. Når du først har plantet den i haven, behøver du nemlig ikke at pusle særlig meget om den.

Derudover er det muligt at plante hostaer på stort set alle placeringer i haven. De behøver nemlig ikke at stå i fuld sol for at klare sig. Faktisk foretrækker de at stå i halvskygge eller vandrende skygge, så de for eksempel kun får morgensol. Det gør altså hostaen ideel til at få fyldt de mere skyggefulde bede op.

Går du efter nogle bestemte farver i din have, vil du også sagtens kunne finde en hosta, der passer ind. Du kan nemlig finde hostasorter med både blå, hvide og lilla blomster. Dertil kommer, at planten får nogle meget smukke og skulpturelle blade. En del af sorterne har blade med to farver – en mørk grøn farve i midten og en lysere nærmest gullig eller hvid kant.

Hvilken hosta sort skal jeg vælge?

Der findes et væld af forskellige sorter af hostaer. Det kan derfor godt virke lidt overvældende at vælge den eller de sorter, der vil passe i din have. Det smarteste er dog, at du ser på, hvilke sorter de har på din planteskole. På den måde er du sikker på, at det er nogle sorter, der er nemme at få fat i.

Når det er sagt, er der selvfølgelig nogle tanker, som du bør gøre dig, når du skal finde ud af, hvilken sort af hosta der er den rette for dig. Du kan for eksempel starte med at tænke over udseendet. Skal den have ensfarvede eller flerfarvede blade? Hvilken farve skal blomsterne have?

Hosta

Derudover kan du også tænke over, hvor planten skal vokse henne. Hvis du gerne vil have den i en krukke, kan det være en god idé at vælge en minihosta frem for en almindelig hosta.

Endelig kan du overveje at købe en af sorterne med tykkere blade og stængler, hvis du har mange problemer med snegle. Snegle kan nemlig godt finde på at spise af en hosta, men hvis den har tykkere blade og stængler kan de oftest få lov til at stå i fred.

Gode sorter af hosta:

  • Halcyon: Er en af sorterne med tykkere blade, der derfor bedre kan klare sig mod et snegleangreb.
  • Silver Bay: Får store smukke og hvide blomster og har store gulgrønne blade. Bliver middelstørrelse.
  • Frances Williams: Er god til krukker. Får smukke, små, hvide blomster fra juni til september måned.

Bedste sted og tidspunkt at plante en hosta

En hosta kan som nævnt stå på næsten alle steder i haven, dog ikke i fuld skygge. Den trives bedst med at stå i halvskygge og i særdeleshed i vandrende skygge. Har du et sted, hvor der kun er sol om morgenen, vil det derfor være helt ideelt at placere den dér.

Da planten ikke har noget imod at stå i skygge eller halvskygge, kan du altså godt placere den ved en hæk eller et træ. Dog skal du passe på med at plante den for tæt på, så de kommer til at konkurrere som næringen i jorden.

Planten skal stå i almindelig muldjord. Er der for meget ler i jorden, skal du blande den op med kompost og sand eller med en sæk jord fra planteskolen for at gøre den mere medgørlig. Der må ikke samle sig vand, dér hvor planten skal stå, da den ikke kan tåle, at dens rødder er våde hele tiden.

Du kan i princippet plante hostaer hele året, så længe jorden ikke er frossen. Dog er de bedste tidspunkter om foråret og om efteråret, hvor jorden er varm, og der falder meget nedbør, men hvor planten ikke risikerer at tørre ud, som den kan gøre om sommeren.

Sådan planter du en hosta

Inden du planter din hosta, er det vigtigt, at du sørger for at fjerne alt ukrudtet fra jorden. Særligt det flerårige ukrudt, som skvalderkål og kvikgræs, kan give hostaerne hård konkurrence om næringen i jorden. Derfor bør du være særligt opmærksom på at fjerne dem.

Selve plantningen af hostaen er der ikke mange ben i. Du skal bare grave et hul, der er lidt større end jordklumpen omkring plantens rødder. Sørg for at løsne jorden i bunden af hullet, så rødderne nemt kan trænge ned i det.

Hosta plante

Derefter skal du fylde hullet med vand og vente på, at det er sivet væk, inden du sætter planten ned i hullet og fylder op med ekstra jord omkring den, så den står fast. Planten skal stå i samme niveau i jorden, som den stod i, da den stod i potten. Hvis du kommer til at sætte den for dybt, kan den få problemer med at etablere sig og i værste fald kan den rådne.

Ofte vil du plante flere hostaer på en gang, så du kan få et helt bed med dem. Hvor tæt, de skal stå i bedet, kommer an på, om du har valgt en variant med ensfarvede blade eller en med flerfarvede blade. Planterne med ensfarvede blade kommer til at fylde lidt mere. Derfor skal du plante fire pr. kvadratmeter, hvis du vælger dem. Planter du hostaer med flerfarvede blade, bør du så seks pr. kvadratmeter, så de kommer til at dække ordentligt.

Pasning af hostaer

Hostaer kræver ikke særlig meget pasning. Er det en tør sommer, skal du sørge for at tjekke, om de får nok vand. Skal de vandes, er det en god idé at vande om morgenen eller om aftenen, så vandet ikke fordamper på grund af varmen. Når du vander, er det altid vigtigt, at du vander færre gange, hvor du giver meget vand, frem for at du vander flere gange, hvor planterne får lidt vand.

I forhold til gødning er hostaer ikke kræsne. Du kan derfor give dem for eksempel almindelig NPK-gødning, omsat kompost eller organisk jordforbedring. Det skal du gøre om foråret og i løbet ad sommeren. Derefter behøver du ikke længere at give dem gødning.

Hostaer kan sagtens klare sig i det danske klima. Du behøver derfor ikke at tænke på at dække dem over, når det bliver frostvejr. De skal nok klare sig.

Deling af hosta

Når dine hostaer har stået i haven i fire-fem år, vil det typisk være tid til, at du skal dele dem. Delingen af hostaerne giver dig dels mulighed for, at du kan få hostaer andre steder i haven, dels er det med til at holde planten ung og i gang. Du kan se, at en hosta er klar til deling ved, at den ligesom har dannet forskellige knopper omkring rødderne, og at den begynder at skyde derfra.

deling af hosta

Når du deler en hosta, skal du grave hele planten op. Derefter deler du den med en kniv. Fordi planten har dannet knopper omkring rødderne, vil det være ret tydeligt, hvor du skal dele den henne. Derefter kan du plante de nye planter ud i haven. Sørg for at vande og gøde godt efter delingen, da den vil være sårbar i noget tid efter at være blevet delt.

Almindelige problemer med hostaer

De mest almindelige problemer med hostaer er, at nogle dyr godt kan finde på at spise dem. Som nævnt kan snegle for eksempel finde på at spise af bladene. Her kan du forebygge et angreb ved at vælge en sort med tykke blade.

Derudover kan hjorte, harer og mus også finde på at spise af dem. Bor du i et område med mange hjorte, kan du opleve, at de nærmest spiser en hel hosta på en gang. I det tilfælde må du tage forholdsregler i forhold til at holde hjortene væk.

Når hostaen har tabt sine blade og blomster, er det vigtigt, at du samler dem sammen, så de ikke ligger på jorden og rådner. Det kan nemlig tiltrække både skadedyr og sygdomme til planterne.

Generelt bliver hostaer dog sjældent angrebet af skadedyr eller sygdomme. De er derfor nogle meget nemme planter at have i haven, som du vil kunne have glæde af i mange år fremover, når de først er blevet etableret.

Læs eventuelt også disse planteguides om:

Primula

Lyng

Sommerfuglebusk

FAQ

Kan hosta overvintre?

Hosta plantet direkte i jorden i din have, kan sagtens klare det danske vintervejr. Det er dog en anden sag, hvis du har hosta i krukker. Selvom du godt kan være heldig og satse på at dine hosta i krukker overlever, så anbefaler vi at du flytter dem op af en varm husmur eller lignende.

Må man plante hosta i foråret?

Det bedste tidspunkt at udplante hosta er enten i efteråret eller i foråret. Udplanter du dem i foråret, skal du dog være opmærksom på at jorden ikke udtørrer, hvis det er en varm sommer. Er det tilfældet bør du vande.

Hvor tæt skal man plante hosta?

Det afhænger af størrelsen på sorten, men du skal typisk bruge 4-6 planter per kvadratmeter.

2 Kommentarer

  1. Hvornår på året må man dele en Hosta

    1. Hej Pia.

      Det kan du tjekke ved at grave lidt ned til hostaens rødder engang imellem.
      Det er svært at sige specifikt hvornår dine hostaer er klar.
      Som skrevet i artiklen;” Du kan se, at en hosta er klar til deling ved, at den ligesom har dannet forskellige knopper omkring rødderne, og at den begynder at skyde derfra.”

      Med venlig hilsen
      Marc

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove