Er du på jagt efter en hurtigt voksende hæk, så skal du læse med i dette indlæg, hvor vi ser på hvilken type hæk der vokser hurtigst og er ideel til dig der ønsker en hæk som bliver høj og tæt hurtigt. Det er dog vigtigt at understrege at vækstforhold og korrekt pleje er utrolig vigtige, hvis du ønsker en hurtigt voksende hæk.
De hurtigst voksende hæktyper
De 2 hæktyper som vi anbefaler til personer der ønsker hurtigt vækst, er enten en laurbærkirsebær hæk eller en bøgehæk, der med god grund er to meget populære hæktyper i Danmark.
Laurbærkirsebær hæk
- Årlig højdevækst: 40 – 60 cm.
- Antal planter pr. meter: 2-3 stk.
- Maks højde: 2,5 – 3 meter.
Udover at være en af de hurtigst voksende hække i Danmark, så er laurbærkirsebærhækken også stedsegrøn, hvilket betyder at den ikke smider sine blade og derfor er tæt, grøn og flot hele året rundt. Det betyder at du ikke skal gå på kompromis med jeres privat liv, når vinteren melder sin ankomst, samt samle nedfaldne blade op i løbet af efteråret.
Den trives i både sol- og skyggefulde forhold, samt i næsten alt slags havejord, men du bør dog tilsætte jordforbedring ved plantning, såfremt du ønsker hurtigt vækst. Den er utrolig hårdfør og kan derfor klare hårde og hyppige beskæringer, men den egner sig også til at blive klippet sjældent, hvis du ønsker en særligt høj og bred hæk.
Synes du laurbærkirsebær lyder som et interessant valg, så kan du læse mere om plantning og pasning i vores trin-for-trin vejledning om laurbærkirsebær hækken her.
Bøgehæk
- Årlig højdevækst: 30 – 50 cm.
- Antal planter pr. meter: 2-3 stk.
- Maks højde: 2,5 – 3 meter.
Bøg er en af de mest plantede hække i Danmark og med god grund. Bøgehækken er nok mest kendt for dens flotte blade, som skifter farve i løbet af året. Den starter med lysegrønne blade, der bliver mere og mere mørkegrønne som månederne går, og til sidst ender med at stå med mørkebrune blade vinteren over.
Bøgen smider ikke bladene og giver derfor masserer af læ og privatliv hele året rundt. Udover de unikke egenskaber i form af farveskift og standhaftige blade, så er bøgehækken utrolig let at have med at gøre, da den meget sjældent bliver ramt af sygdom eller skadedyr.
Lyder bøgehækken som et optimalt valg for dig, så har vi skrevet et mere detaljeret indlæg om bøgehækken her.
Hvordan får man en hæk til at gro hurtigere?
Som sagt er det ikke kun valget af hæktype, der er vigtig i forhold til at få en tæt og høj hæk hurtigt, det er især måden hvorpå hækken plantes og hvordan den bliver plejet efterfølgende.
Ved plantning af din nye hæk, skal du være særligt opmærksom på 2 ting:
- Placeringen af din hæk.
- Jorden som din hæk skal plantes i.
Placeringen af din nye hæk er især vigtig, hvis du vælger en hæktype som fx ikke tåler at stå i skygge eller i kraftig vind. Laurbærkirsebær- og bøgehækken trives heldigvis i både sol og skygge, men det er en vigtig faktor at have med i sine overvejelser når du vælger hæktype. Hvis du ønsker at maksimere væksten, så er de fleste hæktyper glade for en blanding af både sol og skygge – det som kaldes for halvskygge.
En anden faktor, der spiller en væsentlig rolle i forhold til plantning og plantevækst er naturligvis jorden hvori hækken skal stå. Hvis du vil kickstarte væksten, så kan med fordel at du tilfører næring i form af jordforbedring til jorden, hvilket på samme tid forbedre jordens struktur, som er vigtigt i forhold til etablering af rodnet, samt cirkulation af luft og næring.
Vi anbefaler altid at du blander din havejord op med 1/3 jordforbedring, hverken mere eller mindre. Du kan risikere at gøre mere skade end gavn, hvis du blander det stærkere end 50/50, da det kan i værste fald kan skade hækplanternes rødder. Et alternativ til jordforbedring kan være omsat havepark kompost, som mange af landets genbrugspladser enten sælger eller giver væk gratis.
Du kan læse meget mere om plantning af hæk i vores dybdegående artikel om emnet her: Plantning af hæk (Guide).
Optimal pleje af en ny hæk
De først 24 måneder er altafgørende for din nye hæk, da det er i denne periode med etablering af rodnettet, hvor den er mest sårbar. Kort fortalt, så er der 2 opgaver du har som ejer af en ny hæk:
- Vanding af hækken.
- Bekæmpelse af ukrudt.
Vanding:
Mange undervurderer hvor vigtig korrekt vanding af en ny hæk er, derfor vil jeg gerne understrege at forkert- eller manglende vanding hurtigt kan tage livet af hækplanter. Udover at sikre overlevelsen af hækken, så er vand formentlig det vigtigste element, hvis du ønsker en hurtigt voksende hæk.
Vi har skrevet et mere omfattende indlæg om hvordan man vander en hæk korrekt her.
Ukrudt:
Ukrudt stjæler både vand, næring og sol fra dine hækplanter og skal derfor bekæmpes, for at optimere hækkens vækstforhold. Ukrudt holdes nede enten ved hjælp af et bunddække i form af fx barkflis, eller ved manuel fjernelse af ukrudtet.
Læs mere om bekæmpelse af ukrudt under hækken her.
Det ene sted skriver du 2 – 3 planter pr. meter, mens du det andet sted skriver 4 planter pr. meter når det drejer sig om laurbærkirsebær og bøg.
Hvis planterne bliver meget brede, er det så nødvendigt at sætte dem så tæt?
Hej Steven.
Det er det ikke nødvendigvis, men ved hækplanter der smider bladene i vinterperioden, får du en tættere “bar” hæk ved at have flere planter tæt.
Det er ikke nødvendigt at plante dem tæt, men det giver et bedre resultat i sidste ende.
Med venlig hilsen
Marc
Vi planlægger at bruge kirsebærlaurbær til både en smal og hurtigtvoksende hæk og til en mere solitær og fritstående stedsegrøn busk der både vkosker huirtigt i bredden og højden.
Spørgsmålet er derfor hvilke typer kirsebærlaurbær vi skal bruge til de to formål?
Hej Jens,
Det lyder som en god plan. Hvis du vil have en af de hurtigtvoksende sorter så bør du gå efter disse: Rotundifolia, Caucasica, Novita eller Genolia. 🙂
Hej
Hvad kan man plante ved Vesterhavet som hæk og som vokser hurtig og kan tåle den saltholdig luft vi har ca.500m i luftlinde til vandet og rimelig læ.
Ingolf
Hej Ingolf,
Her må jeg være dig svar skyldig – Jeg vil anbefale dig at spørge et par lokale anlægsgartnere, som allerede har sat hækplanter på de egne og har noget erfaring at trække på.
Mvh Martin.
Vi har fjelribs og klipper dem som hæk i august. Derefter gror de ikke mere den sommer og kommer til at se lidt kedelige ud. Næste forår gror de kraftig, og ser godt ud, og i år klippede vi så i juni. Men det samme gentager sig de gror ikke mere, og ser kedelige ud. Er det normalt. De har fået gødning og vand