Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Hvad vejer de forskellige havematerialer?

Sand, jord, granit og flis – Hvad vejer det?

Vi får ofte rigtig mange spørgsmål angående vægten på de forskellige havematerialer, som vi tilbyder i vores fysiske butik og på vores webshop. Med havematerialer, menes der i dette indlæg jord, sand, granitskærver og flis.

5 hurtige:

  • 1 m³ sand vejer ca. 1600 kg.
  • 1 m³ granitskærver vejer ca. 1600 kg.
  • 1 m³ harpet muld (jord) vejer ca. 1500 kg.
  • 1 m³ højbedsmuld vejer ca. 1000 kg.
  • 1 m³ flis vejer ca. 380 kg.

Er det første gang man skal i gang med et større projekt i haven, er det klart at der opstår en masse spørgsmål. Vi har her lavet en samlet oversigt, med svar på de spørgsmål vi oftest hører, når det kommer til vægt og massefylde af de haveprodukter, som bliver flittigt brugt i de danske haver.

Læs videre herunder for flere detaljer.

Udpluk af produkter der bliver nævnt i indlægget.

Flisesand og sandkassesand

Sand kommer i mange former og har overraskende mange navne. Eksempelvis kendes flisesand også som fyldsand, afretningssand, gul sand og man kunne blive ved.

For at gøre det mere indviklet, så kalder folk fra Sjælland sand for grus, hvilket nemt kan skabe forvirring. Er man fra Jylland lyder det helt forkert at sige grus til sandkassen, men det er altså sådan man siger det de fleste steder på Sjælland.

Hvad vejer og fylder sand?

Som sagt er der mange forskellige typer af sand, men når det kommer til vægt, vejer alle sandtyper stort set det samme. Der kan være en mindre forskel, alt efter hvor meget ler sandet indeholder, men så detaljeret vil vi ikke lave dette indlæg.

Det eneste man behøver at vide er at 1 m³ sand vejer 1,6 ton. Hvis man altid tager udgangspunkt i dette, så kan man være sikker på at man ikke kommer til at køre med overlæs.

Det er også en nødvendig information, når det kommer til priser på internet, da det ofte kan være vanskeligt at gennemskue literprisen. Køber man eksempelvis 1000 kg sand i bigbags, får man ca. 625 liter sand.

Det kan være svært at se for sig hvor meget 625 liter fylder, men visuelt omregnet svarer det til ca. 8 helt fyldte trillebøre.Hvor meget fylder 1 ton sand eller jord?

De fleste trailere man ser hos danskerne, må læsse lige omkring 400 kg. hvilket svarer til 0,25 m³ (250 liter) sand. Her går det ofte galt, da 250 liter sand ikke ser ud af meget, og knap nok fylder bunden på en almindelig trailer. Derfor skal man være ekstra opmærksom, når man selv læsser sit sand, da det hurtigt kan koste en stor bøde og i værste fald kørekortet.

Så tro endeligt ikke, at dit lokale havecenter eller grusgrav prøver at snyde dig, hvis du synes de læsser en lille mængde i din trailer. Sand og grus vejer altså bare meget mere end det ser ud til, hvilket man finder ud af når man skal hjem og skovle det af traileren.

Læs også: Lær alt om sandkassesand

Jord og havemuld

Jord bliver brugt i utroligt mange sammenhænge i haverne, og bliver derfor også flittigt købt online og i havecentre. De forskellige typer af muld varier mere i vægt, end sand og grus. De typer muld som bliver brugt mest i haven er højbedsmuld og harpet muld, så dem vil vi gennemgå her.

Hvad vejer højbedsmuld?

Højbedsmuld er ofte en blanding af harpet muld, kompost, sand og naturgødning. Blandingen kan variere fra butik til butik, hvilket også kan øge eller lette vægten på højbedsmuldet. Men tager vi udgangspunkt i vores højbedsmuld, vejer 1 m³ højbedsmuld ca. 950 kg.

Køber man højbedsmuld i løs vægt i fysiske butikker er vores erfaring, at det typisk vejer en anelse mere. Mulden ligger som regel udenfor i havecentre og vejer også mere, hvis det blevet vådt fra perioder med regn.

Hvad vejer harpet muld?

Harpet muld er helt almindelig jord, som er blevet kørt igennem et harpeanlæg og siet for rødder, grene og sten i en hvis størrelse. Kvaliteten på harpet muld, kommer derfor an på størrelsen af den sold som den er harpet på, jo mindre jo bedre. Harpet muld er typisk harpet på en sold som måler et sted mellem 6 til 30 mm.

Vores harpet muld er kørt igennem et anlæg med en 10 mm. sold, og er derfor en af de fineste på markedet.

Okay hvad vejer harpet muld så? 1 m³ harpet muld vejer 1,5 ton. Bestiller man 1000 kg harpet muld i bigbag får man derfor 670 liter.

Hvor mange m³ kan der være på en lastbil?

Skal man bruge meget store mængder sand eller jord, er det mange gange billigst at få en vognmand til at levere i løs vægt. Men hvor mange kubikmeter muld og sand kan man få leveret med en lastbil?

De fleste vognmænd må køre med omkring 32-34 ton, og det er med både forvogn og hænger. Det svarer til at de kan levere ca. 22 m³ harpet muld af gangen. Skal man bruge mere end de 22 kubikmeter, må man derfor regne med at skulle betale for ekstra udkørsel.

Lastbil

Regn og spar penge

Når man skal i gang med at lave en ny indkørsel eller et nyt højbed, er det en rigtig god ide at regne ud hvor mange m³ man skal bruge, inden man bestiller.

Så tænker du måske, at man kan da ikke bestille uden at vide hvor meget man skal bruge. Men vi oplever at overraskende mange bestiller eksempelvis bare 1000 kg jord, og håber på at det slår til. Slår det ikke til skal man betale fragten endnu engang, og kiloprisen bliver ofte dyre, fordi man nu skal bruge en mindre mængde.

Derfor er der mange penge og meget bøvl sparet ved at finde sit målebånd frem og regne sig frem til hvor mange kubikmeter, der skal bruges til at fylde højbedet eller dække indkørslen.

Du kan bruge vores smarte mængdeberegner som hjælp.

Har du spørgsmål eller brug for hjælp til et igangværende eller fremtidig haveprojekt, så er du meget velkommen til at kontakte os, på tlf, email eller via vores live-chat. Vi hjælper gerne med udregning af mængde!

Ofte stillede spørgsmål om vægtfylde

Hvad vejer 40 liter jord? – Det har en vægt på 60 kg.

Hvor mange m3 jord kan der være på en lastbil? – Der kan være ca. 20-24 m3 på en lastbil med forvogn og hænger.

Hvor meget er en kubikmeter? – En kubikmeter er det samme som 1000 liter.

Hvad er vægtfylden på sand? – 1 liter sand vejer 1,6 kg.

Hvad er vægtfylden på grus? – 1 liter grus eller perlegrus vejer 1,6 kg.

Hvad vejer flis pr m3? – 1 m3 flis har en vægt på ca. 380 kg.

FAQ

Hvad vejer en kubikmeter jord?

Almindelig muldjord vejer ca. 1500-1600 kg. pr. kubikmeter. Det betyder at 1 liter jord vejer ca. 1,5 kg.

Hvad er vægtfylden for sand?

1 liter sand vejer 1,6 kg. I både fysiske- og online butikker handle man typisk i hele ton. Derfor er det vigtigt at vide at 1 ton sand svarer til ca. 625 liter.

Hvor mange m3 jord kan der være på en lastbil?

Der kan være ca. 20-24 m3 på en lastbil med forvogn og hænger. Det svarer til ca. 36 tons per vognlæs.

Hvad vejer flis per kubikmeter?

1 kubikmeter flis vejer ca. 350 kg.

e-remove