Jord til græsplæne

Jord til græsplæne Skriv en kommentar

Der findes mange forskellige blandinger af jord, men hvilke er gode at bruge til græsplænen? Det vil vi tage et hurtigt kig på her.

Det er faktisk slet ikke så uoverskueligt, da der kun er 2 typer af jord som normalt bruges til græsplænen. Når du er på jagt efter jord til græsplænen, så skal du bruge enten harpet muld eller topdressing.

Læs med og lær alt der er værd at vide om jord til græsplænen. I bunden af indlægget, kan du stille os spørgsmål.

Produkter omtalt i dette indlæg

Harpet muld

Harpet muld er som navnet angiver, almindeligt muld som er blevet harpet fri for sten, grene og andre elementer som er større end et givent mål.

Man bruger typisk muld til udjævning eller reparation af større græsplæner, hvor det ikke er nødvendigt at gøde. Hvis man tilfører gødning i samme omgang med at man reparerer, så bør man bruge topdressing.

Her kan du læse hvordan man reparerer en ujævn græsplæne.

Her får du lige 2 gode råd med på vejen, når du skal købe harpet muld.

  1. spørg ind til hvor fint mulden er harpet

Det er slet ikke lige meget om mulden er blevet harpet på f.eks. en 15 mm. sold eller en 30 mm. sold. Jo finere jo bedre, fordi man er jo ikke interesseret i at få store sten og grene lagt ud på sin græsplæne. Det kan i værste fald koste en klinge på ens plæneklipper.

Står du i en forretning og køber harpet muld, så kan du naturligvis selv vurdere hvor fin den er. Sidder du derimod derhjemme og bestiller online, er du nødt til at læse eller spørge dig frem til hvilken sold mulden er harpet på.

Her på Havehandel.dk harper vi selv den muld, som vi sender ud i bigbags. Vi harper på en 10 mm. sold og jeg kan fortælle dig, at vi endnu ikke har fundet andre, som harper finere. Grunden til man normalt ikke harper på en 10 mm. sold, er fordi det tager længere tid af få jorden igennem systemet.

  1. Undgå råjord

Når man køber harpet muldjord til græsplænen, så er man interesseret i at få det der kaldes overjord. Forskellen på råjord og overjord er meget simpel. Overjord indeholder organisk stof, og råjord gør ikke. Det betyder at der er en bedre gødningskraft i overjorden, selvom kvaliteten af overjord også kan variere.

Køber man sin harpede muld over nettet eller i et byggecenter, bør man være forholdsvis sikker på at man ikke modtager råjord. Får man derimod en omgang jord fra naboen, som lige har bygget nyt og har kørt et sted mellem 20 og 500 kubikmeter jord væk, kan man være ret sikker på at der er tale om råjord.

Ved nybyg eller lignende er det helt almindelig at man graver så dybt, at man støder på råjorden.

Topdressing

Topdressingen, eller plænedressing som det også kaldes, er typisk en blanding af enten sand og fin kompost, eller sand, fin kompost og en smule harpet jord.

Topdressing er lidt dyrere, end rent harpet jord, men den kan til gengæld udrette mirakler for en kedelig, gul og mosfyldt græsplæne. Topdressing kan ligesom den harpede muld bruges til at udjævne og reparerer græsplænen, men giver på samme tid meget bedre vækstbetingelser for græsplanterne.

Vi har skrevet en guide om topdressing, som fortæller alt der er værd at vide om topdressing. Læs den her.

Har du spørgsmål omkring jord eller andre produkter til græsplænen, er du meget velkommen til at skrive en kommentar herunder, sende os en mail eller give os et kald.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *