Med mørke stilke og blade og lysende lilla blomster, er kæmpe verbena et farverigt og frodigt indslag i haven. På dansk kaldes planten også kæmpejernurt. Blomsterne bliver op til 1-1½ meter høje og blomstrer fra juli og langt ind i oktober.
På trods af sin højde klarer blomsterne fint et stormvejr, så dit bed bliver ved med at være kønt, uanset hvad sommeren byder på. Bierne elsker den lilla blomst, der dufter skønt, og det gør sommerfugle og andre insekter også.
Læs herunder hvordan du får held med biernes bedste ven.
Kæmpe verbena – guide til såning og pasning
Kæmpejernurt er hjemmehørende i Sydamerika, hvor den gror i tørre områder af f.eks. Chile, Argentina og Brasilien. Men på trods af sin lune oprindelse kan planten sagtens trives her i landet og lyse op i haven i månedsvis. Urtens latinske navn er Verbena Bonariensis.
Tid, sted og jordtype
Kæmpe verbena skal plantes i fuld sol. Du kan plante dent året rundt, så længe der ikke er frost i jorden. Urten trives bedst i en mager, veldrænet og tør jord.
Udplantning
Du kan enten købe kæmpe verbena som en lille plante, der kan sættes i jorden i maj eller som så den fra frø. Hvis du sår, skal du være opmærksom på, at frøene ikke skal dækkes af jord, men strøs ud og efterlades. Hvis du køber frø, der ikke er kuldebehandlet, skal du så i efteråret. Kuldebehandlede frø kan sås i foråret. Frøene kræver nemlig en kold periode for at kunne spire.
Når du planter ud, skal du grave et hul, der er dybt og bredt nok til at rødderne ikke bøjes. Vand rigeligt både før og efter plantning og stam jorden til omkring planten, når hullet er fyldt op. I perioden efter udplantning, skal du vande godt, men når planten er etableret, skal du kun sjældent give den vand.
Stil krukken i tørvejr
Du kan sagtens plante kæmpe verbena i krukker. Her gælder samme principper, som når planten sås i et bed. Dog er det en god idé at stille krukken under et tagudhæng i meget regnvåde perioder. Planten kan absolut ikke lide at stå og soppe.
Pasning af din jernurt
Kæmpe verbena kan godt lide at have det tørt, så du behøver kun vande i meget tørre perioder. Planten skal gødes i det sene forår, når de første blomster springer ud. Kæmpejernurten kræver ikke ret meget gødning. Et lag kompost er rigeligt. Kompost er en næsten gratis måde at gøde sin have på, og hvis du overvejer at starte din egen kompostbunke, kan du læse mere om, hvordan du griber det and i vores guide til at lave din egen kompost.
Planten er i princippet flerårig, men den overlever sjældent en dansk vinter, og det hjælper ikke at vinterdække den. I stedet kan du samle frø eller lade blomsterne så sig selv. Det gør de gerne.
Overvintring er mulig
Har du din kæmpejernurt i en krukke, kan du tage den ind til overvintring et køligt sted, og på den måde sørge for, at den ikke får frost. Lykkes det dig at overvintre din kæmpe verbena, kan du beskære den i foråret. Klip den ned til en højde på 5-10 cm. så du på den måde får fjernet de visne stilke.
Du kan roligt klippe blomster til buketter. Kæmpe verbena er næsten umulig at slå ihjel, så den skal nok klare sig.
Formering – få endnu flere blomster i haven
Hvis du lader din kæmpejernurt så sig selv i haven, skal du ikke gøre andet end at fjerne ukrudt fra området. Frøene kan sagtens tåle kulden, faktisk har de brug for den, men de dør, hvis de bliver dækket med jord. Når de små planter kommer op i det tidlige forår, kan det være nødvendigt at grave dem op og tage dem med indenfor, så de ikke bliver ramt af sen frost.
Saml dine egne frø
Med lidt held kan du samle frø ind i det sene efterår, tørre dem et luftigt sted og gemme dem i et kaffefilter vinteren over. Du kan også købe frøene på diverse planteskoler. Hvis du selv samler frø ind og sår dine kæmpe verbena, skal du gøre det allerede i januar. Frøene spirer nemlig meget langsomt, og de spæde planter gror tilsvarende langsomt. Det indhenter de fuldt ud senere.
Frøene skal strøs ud på jorden og ikke dækkes til. Stil bakkerne udenfor, hvor de kan få kulde og tag dem ind, når spirerne kommer op. Det skal siges at kæmpe verbena er en udfordrende plante at så af egne frø.
Stiklinger er nemmere
Nemmere er det at tage stiklinger fra din eksisterende plante. Klip en kvist af din kæmpe verbena i efteråret og del den i stykker på 7-10 cm. Hver kvist skal have et bladpar, men resten af bladene kan fjernes. Stiklingerne sættes jord, som holdes fugtig til stiklingerne, har slået rod. Når det er sket, skal du klippe toppen af dem og opbevare dem køligt vinteren over. Vand ind i mellem. Til foråret er dine nye planter klar.
Inspiration til andre planter
Kæmpejernurt står smukt i dit bed med sommerblomster, hvor de stikker hovederne op over alle de andre blomster. Planten pynter også mellem mere busk-agtige planter, hvor de giver liv og farvespil. Endelig er det oplagt at plante dem i den vilde del af din have, hvis indretteret hjørne til insekterne og fuglene.