Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Klematis platning og pasning

Klematis guide

Drømmer du om en smuk blomstrende flade, for eksempel en væg eller en træstamme dækket med blomster, er det en klematis, du skal have fat i. Klematis får smukke blomster og vokser nemt på forskellige overflader, og de er lette at passe. Når du først har fået dem plantet i haven, behøver du derfor ikke at bruge meget tid på dem.


Klematis er en smuk plante, der får lilla, lyserøde, hvide eller gule blomster. Den er kendt for at kunne klatre på stort set alle overflader. Har du en væg, der er lidt kedelig at se på, kan du altså sætte en klematis op ad den. I løbet af kort tid vil planten have dækket den, og du ser i stedet på den smukkeste væg af blomster og blade.

Du behøver dog ikke at lade klematis vokse op ad en væg. Den kan også sagtens vokse op ad et træ eller et stativ. Har du ikke så meget plads, kan du vælge en mindre variant og sætte den i en krukke. I den kan du sætte et lille stativ i, som planten kan vokse op ad. Det vil se flot ud på en altan.

Du kan også bruge klematissens klatrende egenskaber til at skabe privatliv i haven eller skabe en opdeling mellem forskellige sektioner. For eksempel vil det være meget smukt med et hegn med klematis rundt om din køkkenhave, lige som et stativ med klematis ved din terrasse kan give dig noget mere privatliv uden, at du behøver at sætte en hæk eller et hegn op.

Hvilken sort af klematis skal jeg vælge?

Når du skal vælge en sort af klematis, skal du først og fremmest tænke over, hvordan du vil bruge den. Skal den dække et stort område, for eksempel en hel væg, bør du vælge en hurtigt voksende med store blomster og blade. Har du derimod bare en lille altan, bør du vælge en type, der har et mere sart udseende, ikke bliver så stor, men som alligevel er hårdfør nok til at kunne klare livet i en krukke.

Klematis klatrer på hegn

Klematis findes i mange forskellige sorter. De kan overordnet inddeles i tre grupper: dem, der blomstrer om foråret, dem, der blomstrer to gange i løbet af en sæson, og dem, der blomstrer i sensommeren. Det er vigtigt, at du er opmærksom på det, når du vælger din klematis.

Hvis du vil dyrke din klematis i en krukke, er det bedst, at du vælger en af de sorter, der blomstrer om foråret. Hvis du vælger en sort, der blomstrer om sommeren eller i sensommeren, skal du holde langt mere øje med, at din plante får nok vand, og at den ikke får det for varmt.

 • Clematis Montana – Er god til træer. Bjergskovsranke, der får tætsiddende blomster i maj og juni
 • Clematis Orientalis – Den blomstrer fra juli til oktober, bliver meget stor og kan nemt fylde en væg
 • The President – Bliver to-tre meter høj og egner sig derfor godt til krukker. Blomstrer juli til oktober

Bedste tidspunkt at plante en klematis

Du kan i princippet plante klematis hele året. Det bedste er dog, at du planter den om efteråret. På den tid af året er jorden stadig varm efter sommeren, der falder meget regn, så du ikke behøver at tænke på at vande, og der er lang tid til, at planten skal have blomster, hvilket gør det muligt for den at fokusere på at danne et stort rodnet.

Har du ikke fået plantet en klematis om efteråret, kan du også godt plante den om foråret. Det giver den ikke lige så lang tid til at etablere et rodnet, men den vil stadig godt kunne trives. Det er ikke en god idé at plante din klematis midt om sommeren, da du hele tiden så skal holde øje med, at den ikke tørrer ud. Er det en mild vinter, kan du også godt plante om vinteren, men det er selvfølgelig ikke tilrådeligt, at du planter en klematis, når jorden er frossen.

Placering til klematis

I naturen vokser en klematis op ad en træstamme. Det betyder, at dens rødder er nede i skyggen i skovbunden, mens dens blomster er oppe i sollyset. Det er en god idé at prøve at efterligne det forhold, når du planter din klematis.

Klematis trives i en almindelig veldrænet jord. Det er derfor kun, hvis du har meget sandet eller meget leret jord i haven, at du bør se på, hvordan du kan forbedre den. Planter du i en krukke, så brug en almindelig pottemuld til den.

Stativ til klematis

Hvis du ikke placerer din klematis, så den kan vokse op ad noget, vil den bare ligge som nogle krøllede stængler hen ad jorden. Det ser ikke så pænt ud igen. Når du skal vælge en placering til din klematis, er det derfor vigtigt, at du har tænkt over, hvad den skal gro op ad. Det kan være et træ, et stativ eller en husmur.

clematis montana

Vil du placere din klematis op ad en husmur, skal du være opmærksom på, hvor lang afstand der skal være til planten. Hvis der er et udhæng over muren, dér hvor planten skal vokse, bør du sætte rodklumpen mindst en halv meter ud fra muren, så der kan komme vand ned til den.

Klematis ved et træ

Planter du din klematis op ad et træ, har planten brug for at stå mindst 1,8 meter væk. Hvis den står tættere på, kommer den til at kæmpe med træet om vand og næring, ligesom træet også kan komme til at skygge for meget for klematissen.

Det er bedst, at du sætter din klematis i vindretningen – den vej hvor vinden oftest kommer fra – hvis du har mulighed for det. På den måde blæser klematissens grene naturligt hen på træet, og den vil derfor nemmere kunne klatre op ad det.

Du bør ikke bruge en klematis til at dække et dødt træ. Et dødt træ kan nemlig være hjemsted for sygdomme, som kan overføres til din klematis.

Plantning af klematis

Når du planter din klematis, skal du grave et hul, der er betydeligt større end rodklumpen. Rodklumpen skal du placere 5-10 cm dybere, end den er nu. Jorden skal derfor gå op ad stænglen, når du har placeret planten i hullet.

Det er altid en god idé at løsne jorden i bunden af hullet. Det gør det nemmere for rødderne at brede sig ud i jorden.

Planter du i en potte, skal du vælge en potte, der er mindst 45 cm bred og 45 cm dyb. Det giver planten plads til at skabe et stort rodnet.

Når du har plantet din klematis, bør du klippe den ned til 15-30 cm over jorden. På den måde vil du få den til at fokusere på at skabe et stort rodnet og ikke på at vokse. Når den begynder at vokse op igen, bør du knibe den tilbage. Det vil gøre, at den får flere grene frem for kun den ene, der var på vej.

Dyrkning af klematis fra frø og stiklinger

Du kan sagtens dyrke din klematis fra frø, hvis du ønsker det. Hvis du vil forsøge dig med det, er det bedst, at du forspirer dine klematis indenfor. Når planterne har nået en pæn størrelse, kan du plante dem ud i haven på det sted, hvor de skal stå.

En anden mulighed er, at du tager stiklinger fra klematis og planter dem. Igen er det bedst, at du starter med at plante dem i en potte. Det tager noget tid, før stiklingerne udvikler et rodnet, så det handler om, at du væbner dig med tålmodighed.

Pasning af klematis

De første par år er det vigtigt, at du sørger for, at din klematisplante har nok vand. Men når først planten er etableret, er det kun på meget varme og tørre somre, du skal give den vand. Planter i potter skal du altid sørge for at vande, da de ikke har samme mulighed for at sprede deres rodnet ud og søge efter vand, som planter i jorden har.

Når du vander din klematis, er det bedre, at du giver en stor omgang vand en gang om ugen frem for at gå og sjatvande dagligt. Når du sjatvander, trænger vandet nemlig ikke så langt ned i jorden. Og så når det ikke ned til de rødder, der er dybest i jorden. Det betyder, at rødderne begynder at søge opad for at nå vandet i overfladen. Et overfladisk rodnet er ikke godt for din plante.

En klematis har ikke som sådan brug for gødning, men det er en god idé at lægge et lag kompost ud under planten en gang om året. Det gælder både for planter, der står direkte i jorden, og planter i krukker. Har du en plante i en krukke, skal du tage de øverste 2-5 cm af og erstatte dem med frisk kompost.

Planter i krukker er mere sarte over for både kulde og varme. Om vinteren bør du derfor pakke krukken ind i bobleplast for at sikre, at rødderne ikke bliver skadede af frosten. Om sommeren bør du sætte krukken, så den står i skygge, mens blomsterne stadig er i solen. Du kan eventuelt stille andre krukker op, så de skygger for krukken med klematis.

At få klematis til at vokse op ad noget andet

Du har selvfølgelig valgt at have en klematis i haven, fordi du godt kan lide, at den vokser op af noget andet. Det giver en smuk effekt i haven, at du har noget, der vokser vertikalt. Samtidig kan det være med til at dække en lidt kedelig væg eller træstamme.

Klematis lyserød

Din klematis kan godt have brug for hjælp til for eksempel at komme over til muren eller over til træet. Her kan du købe et stativ, der kan hjælpe den derover, eller du kan selv skabe et stativ. Når planten først har fået fat, har den typisk ikke brug for mere hjælp.

Beskæring af klematis

Klematis har brug for at blive beskåret en gang om året. Hvordan du skal beskære den, kommer an på, hvornår den blomstrer.

Klematis, der blomstrer om foråret, danner allerede deres blomsterknopper om efteråret. Du skal derfor fjerne døde og visne grene, lige efter planten har blomstret, så du undgår, at du kommer til at klippe nogle af blomsterknopperne væk.

Blomstrer din klematis to gange om året, typisk i maj og juni og igen i juli og august, er det bedst, at du beskærer dem i efteråret, når de er afblomstret. De har ikke brug for at blive beskåret meget, men det er en god idé at fjerne døde og visne grene.

Klematis, der blomstrer i sensommeren, skal beskæres kraftigt. De skyder fra bunden, hvorfor du skal klippe dem helt ned til 20-30 cm over jorden, så du ikke ender med at have en masse visne og døde grene. Det bedste tidspunkt at beskære dem på er januar til februar, inden de får blomsterknopper.

Klematis sygdomme

Det mest almindelige problem med klematis er visnesyge. Det er en sygdom, der bliver forårsaget af en svamp. Den får stænglerne til at blive brune og sorte og derefter dø. Hvis du ikke fjerner de syge grene, kan sygdommen sprede sig til resten af planten.

Du skal fjerne de grene, der er syge, så sygdommen ikke kan brede sig. Skær ned til et sted, hvor planten stadig er rask. Husk at rengøre din beskæresaks, når du håndterer syge planter, så du ikke fører smitten videre. Du kan dæmme op for sygdommen ved at lægge grus ud under planten.

Hvis du ikke synes, at din plante får nok blomster, kan du tilføre kaliumsulfat til den. Det kan hjælpe den med at få flere blomster.

Generelt vil du dog ikke få problemer med din klematis. Når du først har fået den etableret i haven, vil du kunne glæde dig over den smukke plante hvert år i mange år.

FAQ

Kan klematis tåle frost?

Klematis kan som hovedregel godt tåle frost. Dette kan den godt hvis den står plantet ude i haven. Planter i krukker er mere sarte over for både kulde og varme. Om vinteren bør du derfor pakke krukken ind i bobleplast, eller placerer den et varmt sted for at sikre, at rødderne ikke bliver skadede af frosten.

Hvor meget skal man vande klematis?

Klematis har brug for massere af vand, så det er vigtigt at du vander dem, hvis de skal stå flot og frodigt. Vand dem gerne en gang i ugen. Det er bedst at du vander meget på en gang i stedet for at vande en lille smule ofte.

Skal jeg gøde mine klematis?

En klematis har ikke som sådan brug for gødning, men det er en god idé at lægge jordforbedring ud under planten en gang om året.

Hvor hurtigt vokser en klematis?

Klematis er en plante der potentielt kan vokse forholdsvis hurtigt, under de rette forhold. Sørger man for at forholdende er ideelle til planten, kan man også forvente en hurtig vækst.

3 Kommentarer

 1. Visse klematis får også nemt meldug især de første år.
  Er det ikke også vigtigt at sige, at visnesyge ikke nødvendigvis slår planten ihjel, og at den godt kan komme igen året efter?
  Venlig hilsen
  Jane

  Jane Vestrup
  1. Hej Jane.

   Det har du selvfølgelig ret i. Det er svært at lave en decideret facitliste til planter, da de jo kan opføre sig forskelligt og muligvis overleve noget forskelligt.

   Med venlig hilsen
   Marc

 2. Skal man skære de afblomstrede blomster af?

  Solveig Johannsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove