Når du skal klippe din hæk, er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvor ofte du skal klippe den, og hvornår den har bedst af at blive klippet. Vi kommer her ind på en række af de vigtigste aspekter i forhold til klipning af de mest almindelige former for hæk her i Danmark.
Hækken er vigtig for, hvordan din have tager sig ud, og er samtidig med til at give dig den grad af privatliv, som du ønsker. Da mange deler hækken med deres nabo, er den dog også en evig kilde til konflikter, hvis I ikke kan blive enige om, hvor høj den skal være.
Der er stor forskel på, hvor ofte du bør klippe din hæk. Nogle hække kan klare kun at blive klippet en gang om året, mens andre skal klippes flere gange for at blive ved med at se pæne ud. Hvis din hæk er blevet for bred eller høj, har du mulighed for at ændre på udseendet ved at give den en kraftig beskæring.
Søger du professionel hækklipning? Så kan du indhente et uforpligtende tilbud her.
Brug eventuelt indholdsfortegnelsen til at finde svar på dit spørgsmål.
Hvornår skal jeg klippe min hæk?
Et af de helt store spørgsmål i forhold til klipning af hæk er selvfølgelig, hvornår du skal klippe den. En gammel huskeregel siger, at du skal klippe den inden Sankt Hans. Det er da også en udmærket regel, da den sikrer, at du går sommeren i møde med en pæn hæk.
Den betyder dog også, at du kommer til at skulle klippe din hæk to gange, hvis der er tale om en hurtigvoksende type som liguster, lind eller tjørn. I det tilfælde bør du klippe den igen i slutningen af august eller starten af september for at få styr på den.
Det er derfor en god ide, at du lever med hækkens lidt langhårede udseende til engang i juli. Dermed behøver du kun at klippe hækken en gang. Vær opmærksom på, at sorter som taks og ædelcypres alligevel kun skal klippes en gang om året.
Efter Sankt Hans er fuglene færdige med at ruge
Udover dovenskab i forhold til at skulle klippe hæk flere gange er der også et andet vigtigt hensyn at tage i forhold til, at du bør klippe din hæk senere end Sankt Hans. Det er, at fuglene først derefter er færdige med at udruge deres æg.
Mange former for hække er helt perfekte for fugle til at skabe en rede i. Når du kommer med hækkeklipperen, vil de derfor blive voldsomt forstyrrede af det. For at tage hensyn til dem, bør du derfor også vente til juli, hvor de er færdige med at ruge.
Må jeg klippe hæk om vinteren?
Du bør være forsigtig med at klippe hækken i sensommeren, hvor den stadig kan nå at sætte nye skud. Hvis du klipper senere end starten af september, vil de nye skud ikke have tid til at modne, inden det bliver koldt. Dermed kan du risikere, at hækken får frostskader.
Når først kulden er sat ind, og hækken er gået i dvale, kan du dog sagtens klippe den. Har du en hæk, der er blevet meget stor, er vinteren et godt tidspunkt til at få den under kontrol. Særligt hvis det er en type, der mister bladene om vinteren. Når der ikke er nogen blade på, vil det være langt nemmere for dig at se, hvordan hækken skal klippes til.
Regler for klipning af hæk
Når du skal klippe en hæk ind til naboen, kan du selvfølgelig ikke bare klippe den ned i den højde, som du selv føler for. I stedet er det vigtigt, at du taler med din nabo om, hvilken højde den skal være. Hækken må være så høj eller lav, som I ønsker, så længe I kan blive enige om det, og der ikke er nogen regler om det i jeres område.
Du må klippe din egen side af hækken lige så mange gange, som du ønsker. Det mest almindelige vil være, at I klipper toppen af hækken en gang om året, når I har fået talt om højden.
Kan I ikke blive enige om højden, kan I få hegnssynet i kommunen til at komme og vurdere sagen. Det er en udgift, som I selv skal betale for. I langt de fleste tilfælde vil hegnssynet anbefale, at hækken bliver klippet ned til 1,8 meter.
Tag hensyn til dine naboer, når du klipper hæk
Udover at du skal blive enig med de naboer, som du deler hæk med om højden, er det selvfølgelig også vigtigt, at du tager hensyn til dine naboer, når du klipper hækken.
Bruger du elektriske apparater, kan du jo ikke undgå at larme, og det er ikke nødvendigvis alle, der står lige så tidligt op som dig.
I nogle områder er der særlige regler for, hvornår du må larme med elektriske maskiner. I andre tilfælde handler det om, at du bruger din sunde fornuft.
Er dit forhold til naboen allerede en smule presset, kan hækklipning være lidt af en udfordring.
Hvordan klipper jeg hækken?
Når du skal klippe din hæk, er der selvfølgelig en lang række hensyn at tage: Er det en gammel eller ny hæk? Hvilken sort er der tale om? Hvor hurtigt vokser den?
Overordnet er der dog også nogle råd, som du bør følge. Det er:
- Start med at klippe hækken nede fra, så det, du klipper af, ikke havner oven i det, som du skal klippe senere.
- Klip hækken, så den er bredest forneden og smallest for oven. Det giver dig den tætteste hæk, da alle dele af hækken får nok lys.
- Når din hæk har nået den højde, som du gerne vil have, at den skal have, bør du klippe den ned til 25 cm under den højde hvert år.
- Klip altid tilbage til lige over snittene fra sidste gang, du klippede.
Hvordan klipper jeg hækken lige?
Hvis du har et meget godt øjemål, kan du selvfølgelig bare gå i gang med at klippe hækken. Da det er de færreste af os, der har det, kan en vandret snor være en stor hjælp. Den bør du spænde op et stykke over hækken, så du ikke kommer til at klippe den over. Med den som rettesnor så at sige vil det være langt nemmere for dig at ramme den samme højde på hele hækken.
Klipning af nye og gamle hække
Hvis du lige har fået sat en ny hæk, anbefales det at lade være med at klippe hækken i toppen, før den har nået den højde, som du gerne vil have. Du kan dog sagtens trimme siderne.
Er der tale om en ældre hæk, kan det være nødvendigt for dig, at du klipper den helt ned for at kunne få en ny flot og tæt hæk igen. Du kan for eksempel forynge en ligusterhæk ved at klippe den ned til 5 cm over jorden og så vente på, at den vokser ud igen.
Må jeg klippe hæk i regnvejr?
Som udgangspunkt er der ikke noget galt i, at du klipper din hæk i regnvejr. Vandet gør hverken fra eller til i forhold til, hvordan hækken klarer klipningen. Hvis du bruger en elektrisk hækkeklipper, bør du dog være opmærksom på, at det kan blive farligere for dig. Som bekendt er elektricitet og vand ikke en god kombination.
Klipper du hækken med en hækkesaks med håndkraft, er der dog intet, der forhindrer dig i, at du kan klippe hæk i regnvejr.
Hvor ofte skal jeg klippe min hæk?
De fleste klipper deres hæk en eller to gange om året. Det kommer an på, hvor længe de kan vente med at klippe, og hvor hurtigt deres hæk vokser. Der er dog også nogle, der klipper hækken mange flere gange end det.
Hvis du ikke har lyst til at indsamle en masse hækafklip, kan du i stedet, klippe hækken ofte, så du kun klipper lidt af hver gang. Det kan du lade ligge under hækken, hvor det vil holde på fugten i jorden og med tiden blive nedbrudt.
Klipning af bøgehæk
Du bør klippe din bøgehæk en til to gange i løbet af året. Hvis du ønsker et meget stramt udseende, hvor hækken står snorlige, bør du klippe den to gange om året. En gang før Sankt Hans og en gang i august. Der bør du klippe den ned til 10-20 cm under den højde, som du ønsker.
Hvis du ikke går lige så meget op i udseendet, kan du nøjes med at klippe den en gang om året i juli. Hvis hækken har vokset sig alt for stor, og du ønsker at klippe den kraftigt tilbage, så den får den form, som du ønsker, bør du gøre det i januar, når hækken er i dvale.
Læs meget mere om bøgehækken i vores komplette Bøgehæk guide her.
Klipning af ligusterhæk
Liguster er en hurtigvoksende plante, og du bør derfor klippe den to gange om året. Gør du ikke det, bliver skuddene meget tykke, og de er dermed svære for dig at klippe over. Du bør klippe den i forsommeren før Sankt Hans og igen i august.
Læs meget mere om ligusterhækken i vores komplette Ligusterhæk guide her.
Klipning af thujahæk
Thuja vokser hurtigt og har samtidig den svaghed, at den ikke kan danne grønkorn, hvis du har klippet den helt ind, hvor der ikke er grønt længere. Derfor er det vigtigt, at du klipper den to til tre gange om året for at holde styr på den.
Det bedste er, at du sørger for at holde thujaen pæn, men hvis skaden er sket, og den er blevet for bred, kan du over en årrække rette den til. Det gør du ved at klippe den cirka hver tredje måned, hvor du ikke klipper længere ind, end at hækken stadig er grøn. Langsomt kan du rykke grænsen for, hvor langt ind du kan klippe hækken, så du til sidst kan klippe ind til den bredde, som du ønsker.
Læs meget mere om ligusterhækken i vores komplette Thujahæk guide her.
Klipning af tjørnehæk
Tjørnehæk vokser meget hurtigt. For ikke at få en hæk, der ser alt for langhåret og uordentlig ud, bør du klippe den to gange om året. Det bedste er at gøre det i juni og igen i august.
Læs meget mere om tjørnehækken i vores komplette tjørnehæk guide her.
Klipning af en meget høj hæk
Der kan være nogle lokale regler, der gælder for, hvor høj din hæk må være. Ellers er det noget, som du styrer selv, hvis hækken kun står på din grund, og som du ellers skal blive enig med din nabo om, hvis den står i skellet.
De fleste vælger at have en hæk på 1,8 til 2 meter, da det giver dem en høj grad af privatliv, samtidig med at de nemt selv kan klippe hækken.
Det store problem ved en høj hæk, som, du gerne vil have, vedbliver med at være høj, er, at du skal have en høj stige for at kunne klippe den.
Har du ikke fået klippet din hæk nok i en årrække, så den af den grund er blevet for høj, kan du klippe den ned, så den får den højde, som du ønsker. I det tilfælde handler det derfor bare om at måle op og så gå i gang med det store arbejde, der ligger foran dig.
Har du nogle spørgsmål, som ikke er besvaret her i indlægget, er du meget velkommen til at skrive dine spørgsmål herunder.
Hej hvor langt ned kan en bøgehæk klippes ned og komme op i gen hækken er ca 15 år gammel
Hej.
Vi er for et par år siden flyttet ind i et hus med en gammel misligholdt tjørnehæk omkring haven. Nu har vi ladet hækken vokse 2-3 år efter indflytning og den ser flere steder ok ud. Men den har fortsat mange huller, der skyldes at stammerne er vokset op uden at sætte sideskud. Hertil to spørgsmål:
1. Hvis man ikke vil sætte ny hæk eller skære hækken helt ned, hvordan få man så bedst dækket hullerne?
2. Angående højden: Vi har fra starten klippet hækken ned i en bestemt højde (180 cm), men vi er blevet enige med naboen om at lade den være 200 cm. Dette års nye skud har vi derfor klippet, så den nu er de 200 cm. Er det en korrekt fremgangsmåde, eller vil den øgede højde modvirke chancerne for at der sættes de nødvendige sideskud længere nede, der kan være med til at dække hullerne?
Hej
Står med en gammel ikke vedligeholdt naurhæk, som nogen steder er blevet 4-6 meter høj og 2 til 2,5 meter bred.
Spørgsmålet er hvor er det bedst og klippe den ned i min ønskede højde og bredde ?
Hej
Jeg vil gerne vide, hvordan man klipper ”mest skånsomt” en 6½ m bred hæk i 1,25 m højde ( ikke nedskæring ). Den skråner ca 30 grader ud mod strand.
Mvh John
Hej John.
Du kan klippe den lidt i etapper, så du ikke får klippet for meget af på en gang.
Med venlig hilsen
Marc
Hej
Jeg har en nabo som klipper Sin hæk med en rosen saks ?? Hmm må man godt det jeg mener bare at det gør ikke hækken pæn og den blir heller aldrig klippet i bund
Vi bor i boligforening og vi har nok regler for hvad en hæk må og skal klippes med
Hej Susanne.
Hvis i i boligforeningen har regler for hvad der må og skal klippes med, er det denne du skal kontakte.
Med venlig hilsen
Marc
Hvordan anbefaler du en syren hæk klippet som står på et ret skrånende niveau ?
Vil du klippe då overkanten flugter med faldet på grunden eller en horisontal lige klipning ?
Mvh
Familien Milland
Tulstrup / Hillerød