Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Kulsukker

Kulsukker (symphytum) – Plantevejledning

Kulsukker, også kaldet symphytum, er en staude og lægeurt, der har gavnet mennesker i mange århundreder. Det er også en fin plante, du kan dyrke i haven som bunddække med lidt farve i. Blomsterne er nemlig fine og cremegule.

Ud over lægeegenskaber, kan kulsukker hjælpe i haven med mange ting – ikke bare være til pynt. Vi giver dig her en guide til, hvordan du dyrker og bruger planten.

Sådan dyrker du kulsukker

Hvis du døjer med trælst ukrudt i haven, er kulsukker fantastisk til at hjælpe med at få brugt med det. Stauden bliver mellem 20 og 30 centimeter høj og blomstrer fra maj til juni med fine, cremegule blomster.

Du kan plante kulsukker i både sol og skygge, og den trives helt fint i almindelig havejord af god kvalitet. Den er hårdfør, så du skal ikke bekymre dig for meget om den. Ligesom andre stauder skal den om sommeren klippes jævnligt, så den fortsat er tæt og flot.

Du skal bruge 6 planter pr. kvadratmeter, og de breder sig gerne. Typen af kulsukker er underordnet i kampen mod ukrudt.

Planten er nem at holde og kræver ikke det helt store fra dig som haveejer. Hvis du fjerner ukrudt og dyrker kulsukker, hvor det stod, vil det ofte holde det helt væk.

Nyttige egenskaber om kulsukker

Kulsukker er blevet brugt siden middelalderen til at behandle sår og brækkede knogler, og senere hen også hoste, menstruationssmerter og diarré. I nyere tid er planten blevet brugt mod migræne og gigt.

Det er kun blade og stænglerne, der bruges – aldrig roden!

I haven er kulsukker nyttig mod bekæmpelse af ukrudt, især skvalderkål og kvikgræs. Det giver et fint bunddække med nydelige små blomster, så din have bliver mere ukrudtsfri og nemmere at holde.

Kulsukker kan også sagtens bruges som gødningsplante. Det er det perfekte valg til dig, der kæmper meget med en uregerlig have.

Plantens oprindelse

Kulsukkerslægten er udbredt i hele Europa, Asien og Nordafrika, hvor den har gavnet mennesker i mange år. Der findes mange arter i forskellige farver, og de har alle forskellige karakteristika, som adskiller dem fra hinanden.

Som lægeurt har den være populær i mange år, men vi understreger, at du ikke bør bruge den, medmindre du er uddannet i det. Ekstrakt og midler med kulsukker kan købes på apoteket, så det er sikkert at bruge. Kulsukker kan, ifølge nogle undersøgelser, forårsage leverskade eller lungeproblemer, men midler med kulsukker købt hos apoteket er helt ufarligt. Lyt altid til personalets vejledninger, samt vedlagte instrukser, og kontakt din læge ved bekymringer.

FAQ

Hvad kan kulsukker bruges til medicinsk?

Kulsukker er kendt for dens mange medicinske evner. Mange mener f.eks., at urten er god til at kurere smerter i ryggen, forstuvninger og knogleskørhed.

Hvad kan kulsukker bruges til i haven?

Ud over at være lægeurt, kan kulsukker også bruges til bekæmpelse af ukrudt som skvalderkål og kvikgræs – også i skyggen! Bekæmp skvalderkål og få flot bunddække, når den lave staude tager pladsen.

Hvor høj bliver kulsukker?

Kulsukker kan blive op til 30 cm høje, og oftest mindst 20. De blomstrer fra maj til juni med cremegule farver og trives både i sol og skygge, så du nemt kan dyrke dem!

1 kommentar

  1. Jeg har kulsukker i min have, men den har lyslilla blomster , som på billedet. Er det en anden sort med de cremegule blomster, og har den med de lyslilla blomster andre egenskaber end de omtalte.

    Jette Møller

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove