Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Magnolia plantning

Magnolia træ – Alt om plantning og beskæring

Smukke blomster – helt af sig selv – før alt andet springer ud er en drøm for enhver haveejer. Og du kan realisere den med en magnolia! De storblomstrende træer og buske med hvide, rosa, lysegule eller bordeaux blomster pryder enhver have og fås i alle størrelser.

Vælg den helt rigtige nuance, sort og størrelse til din have, og lær mere om de ideelle jord- og lysforhold.


De fleste magnoliasorter blomstrer allerede i det tidlige forår og sætter efterfølgende grønt løv i løbet af forsommeren. Størrelserne inden for de over hundrede forskellige magnoliasorter spænder vidt fra 1-10 meter i højden.

Fire almindelige sorter trives godt i danske haver og har hver deres karakteristika og størrelse, som afgør, hvilken der passer ind i din have. Plant i efteråret, og pas på med beskæring!

Få den smukkeste have med magnoliaer

Magnoliaer findes både som buske og træer. Størrelsen går fra 1-2 meter helt op til 10 meter, og både farverne og faconerne på blomsterne varierer fra sort til sort.

Blomsterne kommer frem før bladene på de fleste sorter. Allerede i forårsmånederne marts-juni og for nogle sorter igen i august. Selve blomsterknopperne bliver for de fleste sorters vedkommende dannet allerede om efteråret året forinden.

Efter blomstring dannes blade, der forbliver indtil det sene efterår eller året rundt – du kan få både løvfældende og stedsegrønne sorter.

Magnolia

Nogle sorter blomstrer først efter en årrække, mens andre har blomster allerede ved køb på planteskolen. Hvis dit magnoliatræ ikke blomstrer ifølge sorten, kan det skyldes mistrivsel, og det kan derfor være en god idé at kigge på placering i forhold til lys og jordbundsforhold.

Hvilke typer magnoliaer findes der?

Der findes flere hundrede sorter inden for magnoliaslægten, men de fire overordnede sorter, som ses i danske haver, er typisk:

 • almindelig magnolia (Magnolia X Soulangeana)
 • stjernemagnolia (Magnolia Stellata)
 • pilebladet magnolia (Magnolia Salicifolia)
 • rød magnolia (Magnolia Liliiflora)

Almindelig magnolia egner sig til alle slags haver. Den vokser langsomt, og findes i flere forskellige størrelser. Allerede i april-maj kan du få glæde af de hvide og rosa bægerformede blomster, der typisk fortsætter blomstringen ind i juni måned. Umiddelbart efter afblomstringen kommer der grønne blade på træet.

Stjernemagnolia har – som navnet afslører – en stjerneformet facon og er typisk helt hvide i farven. Sorten bliver ikke så stor og er derfor velegnet til små haver. Den kan få blomster allerede fra marts måned og beholder dem ind i april. Ud over de traditionelle, hvide stjernemagnolier, finder der også hybrider i rosa og cremegule nuancer. Det grønne løv kommer sædvanligvis frem i maj måned.

Hvid stjerne magnolia
En hvid stjernemagnolia

Pilebladet magnolia er store træer, der kan blive helt op til 7 meter i højden. Træet vokser hurtigt for magnoliaslægten, og det får hvide, duftende blomster, der springer ude allerede i marts-april. Det pilelignende grønne løv kommer typisk i maj. Pilebladede magnoliatræer kræver god plads og mulighed for at vokse højt uden beskæring – de er derfor velegnet til store haver.

Rød magnolia bliver ca. 3 meter højt og tilsvarende bredt – træet er derfor velegnet til mellemstore haver. Blomsterne er i en mørk rosa farve med hvid midte, og de springer som regel ud i maj måned. Plantens grønne blade dannes efterfølgende i juni måned. En særlig sort inden for de røde magnoliaer er nigra, der blomstrer løbende hen over hele sommeren.

Hvilke vækstforhold foretrækker magnoliaer?

Når du skal plante magnoliaer, handler det – uanset sorten – om lys, jord og placering. Læs mere herunder om, hvor du bedst placerer din nye magnoliabusk, og om et magnoliatræ skal gødes.

Her placerer du bedst magnoliaer

Lys er godt til magnoliatræer, der også foretrækker læ. Nogle sorter, som åkande-magnoliaer, vil også gerne have en smule skygge. Jorden skal helst være neutral eller let sur i pH-værdi, og dermed så kalkfri som muligt.

Placeringen af en magnolia bør være et sted, hvor der er god plads til den endelige størrelse, fordi planterne ikke har godt af at blive flyttet. Har du alligevel behov for at flytte din magnolia, skal det helst ske inden for de første 2-3 år. Det højtliggende rodnet vil nemlig efter 2-3 år være for stort og for skrøbeligt til at blive opgravet og flyttet uden at lide skade.

Hvilken jord og gødning bruges til magnolia?

Du kan med fordel blande din jord med rhododendronspagnum eller grannåle for at opnå den rette surhed og optimale konsistens i jorden. Det er især vigtigt ved nyplantning, at man giver magnolia de rette jordforhold.

De fleste magnoliasorter foretrækker en pH-værdi på mellem 5 og 7, samt en humus- og næringsrig muld. Og det handler om at holde denne surhedsgrad gennem hele plantens levetid. Din magnolia vil typisk få gule blade, hvis pH-værdien i jorden bliver for høj.

En gang om året bør man enten gøde med surbundsgødning eller lægge et lag på ca. 3-5 cm spagnum eller surbundsjord oven på jorden omkring træet eller busken for på den måde at optimere jordbundsforholdene omkring din magnolia.

Se herunder gartnerens anbefalede gødning og spagnumblandinger til magnolia:

Sådan gør du, når du planter magnoliaer

Som med de fleste nye træer og buske i din have, har også magnoliaer primært brug for din opmærksomhed lige efter plantning.

Ingen magnoliasorter har godt af at blive udtørret eller af frost i starten, og det er derfor vigtigt, at du sørger for at dække af med f.eks. gran i særlige solrige perioder eller perioder med risiko for frost. Årsagen er det højtliggende rodnet, der breder sig ud til siderne og derfor er særligt sensitivt over for temperatur og fugtighed.

Det bedste tidspunkt at plante en magnolia på er om sensommeren eller efteråret, mens jorden stadig er nogenlunde lun. Udgrav ca. 1 kubikmeter i forbindelse med plantningen, og fyld op med spagnum- eller en jordblanding som er tilpasset surbundsplanter (Se anbefalede produkter ovenfor).

Når man udplanter sin nye magnolia skal den altid plantes i samme højde, som den står i potten.

Hvornår skal du beskære en magnolia?

Beskæring af magnoliatræer og -buske afhænger af sorten. Generelt frarådes det at beskære dem mere end allerhøjst nødvendigt, og sorter som åkande-magnolia frarådes helt beskæring, da det kan ødelægge træet.

Er det nødvendigt at beskære alligevel, kan du nøjes med små grene, så du ikke risikerer at forhindre den naturlige vækst, eller at træet forbløder.

Med blandt andre sorter som de almindelige Magnolia X Soulangeana er beskæring muligt. Krydsende grene anbefales at beskæres i sommermånederne – dog aldrig før der er kommet løv på træet.

Vælg den rigtige magnoliasort

Tænk over placeringen i haven, inden du vælger sorten. Magnoliaer vokser generelt langsomt, men hvis du gerne vil undgå den risikable beskæring, bør du sikre dig, at pladsen er der til det færdigudvoksede træ.

flot magnolia træ

Buskformede magnoliaer bliver som regel brede i omfanget, men knap så høje. Det forudsætter, at du ikke planter andre træer eller buske for tæt på.

Magnolia træsorter findes i både søjleformede faconer og i klassisk træform med stamme og krone, hvor det er højden, du skal være opmærksom på, så du ikke risikerer uønsket skygge i din eller naboens have.

Nyd de smukke forårsblomsterende magnoliaer i flere varianter, og giv dem den plads i haven, som de har brug for!

FAQ

Hvilken jord skal man bruge til magnolia?

Du kan med fordel blande din jord med rhododendronjord eller grannåle for at opnå den rette surhed og optimale konsistens i jorden. Det er især vigtigt ved nyplantning, at man giver magnolia de rette jordforhold. De fleste magnoliasorter foretrækker en pH-værdi på mellem 5 og 7, samt en humus- og næringsrig muld. Det handler om at holde denne surhedsgrad gennem hele plantens levetid. Din magnolia vil typisk få gule blade, hvis pH-værdien i jorden bliver for høj.

Hvilken gødning af bedst til magnolia?

En gang om året bør man enten gøde med surbundsgødning eller lægge et lag på ca. 3-5 cm spagnum eller surbundsjord oven på jorden omkring træet eller busken for på den måde at optimere jordbundsforholdene omkring din magnolia.

Hvordan planter man et magnoliatræ?

Det bedste tidspunkt at plante en magnolia på er om sensommeren eller efteråret, mens jorden stadig er nogenlunde lun. Udgrav ca. 1 kubikmeter i forbindelse med plantningen, og fyld op med spagnum- eller en jordblanding som er tilpasset surbundsplanter

Kan magnolia tåle frost?

Ingen magnoliasorter har godt af at blive udtørret eller af frost i starten, og det er derfor vigtigt, at du sørger for at dække af med f.eks. gran eller barkflis i særlige solrige perioder eller perioder med risiko for frost.

Hvor stort bliver et magnolia træ?

Magnoliaer findes både som buske og træer. Størrelsen går fra 1-2 meter helt op til 10 meter, og både farverne og faconerne på blomsterne varierer fra sort til sort.

Hvor lang tid blomstrer magnolia?

Plantens grønne blade dannes efterfølgende i juni måned. En særlig sort inden for de røde magnoliaer er nigra, der blomstrer løbende hen over hele sommeren.

3 Kommentarer

 1. Hej Martin,
  Jeg ville venligste høre om du har mulighed for at give en anbefaling.

  Jeg ønsker at købe 3 Magnolia × soulangeana træer, men jeg bor på Lolland lige ud til Nakskov fjord.
  Er det muligt at de vil kunne trives her?

  Ser frem til at høre fra dig

  Mange hilsner
  Anna Beltran

  Anna Beltran
  1. Hej Anna,

   Uden at kende forholdende, så vil jeg mene at du sagtens kan få succes med dem. Hvis der er nogenlunde læ og du planter dem i en god surbundsjord, så burde de trives fint. 🙂

   Mvh Martin.

   Martin Nissen
 2. Hej Martin
  Jeg har et 15 år gammelt magnolietræ som jeg ikke kender typen på. Hvis jeg skal beskrive det så breder det sig ud i 5 stammer helt fra bundet og uden beskæring er det vokset til 5-6 meters højde.
  Jeg kunne rigtig godt tænke mig at beskære det noget. Det vokser ind over til naboer og giver noget skygge for en lille del af en køkkenhave rundt omkring.
  Ideelt set – for mig – ville jeg fjerne 2-3 af stammerne helt i bundet. Men det lyder ikke som om det er helt ideelt for træet. Har du et forsigtigt bud, uden at kende den præcise type?

  Lasse Lundholm

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove