En smuk afgrænsning af haven, læ for vinden og afskærmning mod nysgerrige blikke – en hæk er uundværlig i de fleste danske haver, men hvilken skal du vælge? Det er ikke kun din æstetiske smag, der spiller ind, når du skal afgøre, hvilken hæk der skal plantes.
Læs om de forskellige sorter, hvordan du vælger, og frem for alt hvordan den korrekte plantning af hæk foregår!
Vælg en af de traditionelle sorter, eller sæt en række buske som et alternativ til hæk. Vær omhyggelig med plantningen, og følg de nødvendige trin, så din nye hæk får den bedste start.
Bliv klogere på, hvornår du skal plante, hvor dybt hækplanterne skal sættes, og hvor mange du skal bruge.
Hvilken hæk skal du vælge?
Når du skal vælge en hæk, skal du først og fremmest vælge hæk efter forholdene. Det vil sige efter den ønskede højde, klipning, jordforhold og eventuelle regler til højde og type dér hvor du bor. Dernæst kan du inden for de ønskede og evt. pålagte krav vælge den sort, du synes bedst om.
Vælg hæk efter forholdene
Højden på en hæk er relevant i forhold til dine ønsker om læ, skygge og evt. udsigt eller indkig. Der kan også være regler for højden i det område, som du bor i.
Hække, der kan klippes, kan du selv justere højden på, mens de hække, der ikke kræver klipning bør fravælges, hvis du ikke ønsker eller ikke må have en hæk over dennes naturlige højde.
Klipning af hæk foregår typisk 1-2 gange om året eller aldrig. Hvis du foretrækker selv at bestemme højde og tykkelse på hækken, er det et godt valg med en traditionel hækplante som liguster eller bøg, mens du kan slippe for at klippe hække som f.eks. bambus. Du bør ikke vælge en hæk, der skal klippes, hvis du ikke har tid til det mindst én gang om året.
Vil du vide mere om klipning, kan du finde mere information i vores store guide om klipning af hæk.
Jordforholdene, dér hvor du ønsker at plante en hæk, kan justeres med jordforbedring og/eller grus, så kvaliteten bliver den ønskede. Det kan også være relevant, at du sikrer dig god dræning, inden du planter hækken, så du ikke risikerer at drukne den.
Lav evt. en lille test, hvor du graver et hul dér, hvor hækken skal stå. Lad kraftig regn fylde hullet og bemærk, hvor længe vandet tager om at trænge væk fra hullet. Hvis det tager mere end et døgn, bør du sørge for dræn, inden du planter hæk.
Er jordforholdene meget ringe og ikke værd at forbedre, kan man vælge at erstatte jorden med en færdigblandet hækjord, som er klar til brug.
Hvilke sorter hæk findes der?
Fordi du i princippet kan bruge næsten enhver type busk som hækplante, findes der et utal af varianter og sorter, men de mest almindeligt udbredte hækplanter i Danmark er:
Nogle af hækkene skal klippes hvert år (liguster, bøg og taks), mens andre enten slet ikke skal klippes (bambus hæk) eller kun behøver studsning en gang i mellem (kirsebærlaurbær). Hækplanter som buksbom vokser meget langsomt og er velegnet dér, hvor du ønsker en lav hæk, mens hække af tuja eller liguster kan blive næsten den højde, som du ønsker.
Af andre typer hække kan nævnes hortensia, forsytia eller hyben. Disse blomstrende buske skaber en meget bred hæk, kræver ingen klipning, men er til gengæld ikke så tætte som hække af de ovennævnte traditionelle hækplanter.
Hvornår er det bedst at plante hæk?
Nogle hækplanter kan du plante hele året rundt, andre plantes bedst mellem oktober og maj.
Sorter som liguster og bøg kan plantes fra oktober til maj, mens en hækplante i potte i princippet kan plantes hele året rundt. Generelt frarådes det dog at plante hæk, når det er meget varmt, eller når jorden er frossen – sidstnævnte vil også vanskeliggøre det at grave i jorden.
Du skal først købe din hækplanter, når du er klar til at plante hæk. Det er bedst ikke at vente mere end 1-2 dage, fra du køber dine hækplanter, til de står i jorden. Hvis du lader dine hækplanter ligge i mere end 1 uge, kan du risikere, at de begynder at visne.
Hækplanter bør altid opbevares i skyggen, når du køber dem – og medmindre du har mulighed for at sætte dem i vand, mens du graver ud til hækken, er det en god idé at skylle rødderne over med vand, inden du planter. Gennemfugtede planter sætter sig bedre i jorden end udtørrede.
Sådan planter du hæk
Uanset hvilken sort og hvor du planter hæk, er der en fast arbejdsfremgang for at plante hæk:
- Du starter med at måle op og udspænde en snor
- Dernæst graver du en rende i 30-40 cm bredde
- Planterne sættes i jorden med ens mellemrum
- Du fylder renden op med jord efter plantning
- Ret planterne vertikalt, og træd jorden fast
- Vand jorden med ca. 20 liter vand pr. meter
Når du måler op til din hæk og udspænder en snor for at markere den lige linje, er det en god idé at sætte snoren på solide pinde og i en højde, så du efterfølgende kan bruge snoren til at fiksere planter over 1 meter eller ved stærk blæst.
Dybden på renden, som du graver, skal være ca. 2 spadestik. Bredden på 30-40 cm sikrer, at du løsner jorden tilstrækkeligt omkring rødderne. Husk at fjerne ukrudt og store sten fra renden, inden du planter. Sæt evt. planterne i vand under gravningen, hvis du skal grave længe. Undgå at grave ad flere omgange – vent hellere til du har tid til at grave det hele på én gang.
Spred rødderne på planterne godt ud, når du sætter dem i jorden. Brug et målebånd eller et afstandsstykke så planterne får et ens mellemrum. Det er altid nemmere at være 2 personer om at sætte hækplanterne i jorden, hvis det er muligt.
Start med at dække rødderne, når du fylder jord tilbage i renden med de plantede hækplanter. Husk at iblande jordforbedring eller grus, hvis jorden er henholdsvis for let eller for tung.
Når du retter de enkelte planter til vertikalt, inden du træder jorden fast, skal du konstant sørge for, at rødderne forbliver under jorden. Træk ikke for hårdt i planterne, når du ønsker at rette dem til, og træd aldrig på jorden oven på planten, mens du skubber til planten – du risikerer at træde rødderne i stykker eller helt af planten.
Afslut plantningen med at vande godt omkring din nye hæk. Hvis du har en vandkande med mål, kan du nemt dosere 20 liter til hver meter, så vandingen bliver ens hele hækken rundt. Hvis vandingen forårsager synk i jorden nogle steder, kan du efterfylde med jord og til sidst rive jorden ovenpå let for at udjævne omkring hele hækken.
Læg evt. barkflis oven på jorden for at holde på fugtigheden og holde ukrudtet på afstand. Husk at gøde, hvis du lægger barkflis, da det bruger kvælstof under nedbrydning.
Hvor dybt skal hækken plantes?
Du skal altid sætte en hækplante i samme dybde, som den har stået i jorden på planteskolen.
For planter købt i klump eller potte, skal jorden på planten være plan med den omgivende jord. På barrodsplanter – det vil sige planter uden jord omkring rødderne – kan du tydeligt se, hvor jorden er gået til på planteskolen.
For alle sorter hækplanter er det vigtigt, at rødderne er helt dækket at jord, når du etablerer en hæk!
Husk at træde jorden helt fast til omkring hver plante, når du har sat den i jorden. Da hække ofte har til formål at give læ, kan særligt vindblæste placeringer give en skæv hæk, hvis du ikke sørger for at plante den med fast jord omkring.
Også hvis du iblander en næringsrig jordforbedring i jorden, er det vigtigt, at jorden trykkes godt fast omkring roden i forbindelse med plantning.
Se hvilke produkter anlægsgartneren brug til hækplantning herunder:
Hvor mange hækplanter skal du bruge pr. meter?
Som udgangspunkt skal du ved barrodsplanter sætte 4-5 planter pr. meter. Hvis du køber hækplanter med klump eller i potte, det vil sige med jord omkring rødderne, behøver du kun at sætte ca. 3 planter pr. meter. Ønsker du en mere tæt hæk, der måske fylder mere i tykkelsen, kan du sætte to rækker forskudt for hinanden.
Jo tættere du sætter planterne i din hæk, jo hurtigere bliver den tæt, og jo hurtigere slipper du for at luge ukrudt imellem planterne – du skal dog være opmærksom på ikke at sætte planterne så tæt på hinanden, at de ikke har plads til rødderne.
Tjek anbefalingerne for den enkelte sort, når du bestiller dine hækplanter.
Kombinér din hæk med et hegn
Hvis du har valgt en langsomt voksende hæk, kan du vælge at kombinere dine hækplanter med et hegn den første tid.
Det er vigtigt, at hegnet ikke står for tæt på hækplanternes rødder, og at det ikke tager noget lys fra planterne.
Hvis formålet med dit hegn er at holde dyr inde på eller ude fra din have, kan du nøjes med et trådhegn i form af hønsenet eller metaltråde mellem stolper. Hvis formålet er at skabe læ eller skygge i sommerperioden, kan du nøjes med at sætte et midlertidige læsejl op de dage, det er nødvendigt.
Hvis du ønsker et hegn for at forhindre folk i at kigge ind i haven, kan du evt. sætte midlertidige moduler af hegn op et godt stykke væk fra hækken eller måske helt inde ved den terrasse eller den plæne, som du ønsker at skærme for indkig.
Placeringen af et lukket hegn for tæt på den nyplantede hæk kan give skæv vækst eller manglende blade på siden, der vender mod hegnet.
Vælg den rette hæk til din have, og vær omhyggelig med plantningen, så får du en flot og robust hæk, der holder år efter år.