Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
prydgræs

Prydgræs i haven og krukker

Prydgræs er en særdeles populær form for beplantning, når haven skal udsmykkes med flot og praktisk bevoksning. Græs er meget andet, end det du kender fra græsplænen, og med prydgræs kan du udsmykke havens bede, så de tager sig flot ud på alle tider af året.

Prydgræs er perfekt til forskellige haver, og passer godt til både den nye og lidt usikre haveejer, som ønske en nem have. Græsset er også ideelt til den mere erfarne fritidsgartner, der holder af at lege med farver og overgange mellem havens forskellige beplantninger.


Uanset hvilken kategori du hører under, kan prydgræs gøre underværker i de fleste haver. Der findes mange slags sorter, med forskellige farver, former og størrelser. Der er derfor gode muligheder for at finde prydgræsser, der passer til alle havens bede, og som på smukkeste vis kan udfylde tomme huller i blomsterbede og højbede.

Prydgræs kan vokse næsten overalt. Hvis du vil have glæde af det smukke græs på altanen eller terrassen, kan du plante prydgræs i krukker og potter. Her kan du også lege med forskellige sorter og varianter og finde de græstyper, der har den rigtige højde og farve til placeringen.

Prydgræs – sorter

Det vil være en næsten umulig opgave at nævne alle de forskellige slags prydgræs, der findes. Det bedste du kan gøre, når du skal vælge de rette planter, er at besøge det lokale plantecenter og se alle mulighederne.

Nogle af de vigtigste elementer, når du skal vælge prydgræs, er bl.a.:

 • Egnet placering – Tjek om sorten passer til den ønskede placering (sol, halvskygge osv.)
 • Plantens størrelse – Der findes sorter fra få centimeter til græsser, der bliver 2 m høje
 • Farve – Aks og blomster findes i alle regnbuens farver og kan tilpasses omgivelserne
 • Strå og aks – Vælg mellem typer, der har små fine strå eller mere grove og brede strå
 • Stedsegrøn – Nogle arter er stedsegrønne, mens andre sorter visner ned om vinteren

Selvom mulighederne er utallige, vil vi dog alligevel herunder nævne nogle få af de mest solgte og populære prydgræsser.

Pampasgræs

Pampasgræs hører til den høje type prydgræs, der let bliver mellem 1-2 m høje. Højden kræver, at du vælger en placering med god plads, så græsset kan brede sig og dermed få det mest elegante look.

pampasgræs

Pampasgræs får store fjerlignende aks i forskellige farver, alt efter hvilken variant du vælger. Denne type prydgræs er særdeles populær og pryder haven både sommer og vinter.

Du kan læse endnu mere og blive inspireret i vores store guide om pampasgræs her

Lampepudsergræs

Lampepudsergræs er en anden af de meget brugte former for prydgræs. Lampepudsergræs bliver knapt så højt som pampasgræs, men kan alligevel nå en højde på mellem 50-130 cm.

lampepudsergræs

Bladene på Lampepudsergræs kendetegnes ved at være meget smalle og spidse i enderne. Det specielle ved denne type prydgræs er, at bladene skifter farve med årstiden. Om foråret og hen på sommeren har bladene en flot grøn farve, der skifter til et mere rustikt og vissent look om efteråret og vinteren.

Elefantgræs

De fleste har hørt om elefantgræs. Græsset kan, under de rette forhold, blive op til 3 m højt. Som de øvrige prydgræsset findes der flere varianter, deriblandt også typer med noget lavere vækst.

elefantgræs

Elefantgræs vokser i tuer og er perfekt som adskillelse mellem bede eller som prydgræs i staudebede og lignende. I Danmark bruges elefantgræs bl.a. også til at tække tage på stråtækte huse.

Stedsegrønt eller delvis stedsegrønt prydgræs

Når du skal planlægge, hvilken type prydgræs du skal bruge i havens bede, bør du overveje, om du vil vælge stedsegrønne prydgræsser eller dem, der kaldes delvis stedsegrønne.

Som navnet antyder, står de stedsegrønne sorter friske og ensartede året rundt. På de delvis stedsegrønne sorter visner græssets aks, mens selve planten stadig er pæn og dekorativ også om vinteren.

De delvis stedsegrønne sorter er de mest almindelige, og dem der er flest af. De visne aks skal skæres af om foråret, men ellers er der ikke den store forskel på, hvordan de enkelte prydgræsser skal behandles.

Når du skal planlægge årets gang i havens bede, kan du med fordel overveje, om du vil vælge stedsegrønne eller delvis stedsegrønne sorter. På den måde kan du ”designe” farver og udtryk i de enkelte bede.

Hvor kan du dyrke prydgræs?

Prydgræs er en staude, der kan vokse overalt, og som stort set ikke kræver opmærksomhed i årets løb. Derfor betegnes prydgræs også som en gave til nybegynderen, der gerne vil have succes med det første haveprojekt. Prydgræs vil dog se godt ud i alle haver, uanset om du er ny haveejer, eller du hører til en af de mere garvede typer.

Jord til prydgræs

Selvom prygræsser er nøjsomme planter, klarer de sig bedst i god og næringsjord. Hvis du f.eks. bruger en god plantemuld, vil du give dine planter den bedste start, og du vil kunne spare på gødningen i løbet af sæsonen.

Det anbefales, at du bruger den gode jord, uanset hvor du vælger at plante prydgræs, men i krukker og potter er jordens beskaffenhed vigtigere end på friland.

Prydgræs til krukker

Hvis du vælger at plante prydgræs i krukker, kan de bruges som meget smukke dekorationer på altaner og terrasser. Fordelen ved krukkerne er, at du let kan flytte dem rundt og dermed skabe nye indtryk og synsoplevelser.

prydgræs i krukke
Denne type prydgræs kaldes Japansk blodgræs (Imperata Cylindrica)

En ulempe ved krukkerne er, at de kræver en smule mere pasning, end dem der står i havens bede. Prydgræs vokser meget villigt, og efter nogen tid kan planten blive for stor til krukken. Det betyder dog ikke, at du skal skille dig af med prydgræsset – tværtimod.

Prydgræs kan deles, næsten som du kender det fra almindelig græstørv. Delingen foretages bedst om foråret, hvor du kan bryde rodklumpen op i flere mindre stykker og plante dem ud i hver sin krukke.

Det er ligeledes om foråret, du bør ompotte prydgræs i krukker. Erstat jorden med ny jord, som sikrer at planten får tilført god og rigelig med næring.

Husk at vande krukkerne gennem hele sæsonen, men pas på ikke at overvande. Om vinteren skal krukkerne beskyttes, så de ikke bundfryser. Prydgræs er en forholdsvis robust plante, men krukkerne er ikke beskyttet mod frost på samme måde, som prydgræs der står i bedet.

Prydgræs i højbede

En fordel ved at plante i højbede er, at du lettere kan styre, hvilken jord du sætter prydgræsset i. Også her anbefales det at bruge højbedsmuld, der indeholder den næring, som planterne har brug for.

Hvis du har flere forskellige sorter af prydgræs i højbedet, er det vigtigt med den rette planlægning. Sørg for at plante de højeste og mest kraftige typer af prydgræs i midten af bedet, og de lavere og mere spinkle sorter yderst. På den måde får du glæde af alle planterne, og ingen bliver glemt eller overset.

Efter plantningen skal du vande godt og ofte, så der ikke sker en udtørring af rødderne. Når planterne er i god vækst, kan du skære ned på vandingen og nøjes med at vande efter behov.

Ligesom med prydgræs i krukker vil planterne hurtigt vokse sig store. For at bevare det indbyrdes størrelsesforhold mellem sorterne kan de enkelte planter deles, så du bevarer et flot og harmonisk look i højbedet.

Prydgræs til skygge eller til solrig placering

Ligesom med andre planter er det typer af prydgræs, der egner sig bedst til at stå i fuld sol, mens andre sorter foretrækker en mere skyggefuld placering.

Prydgræs har deres oprindelse fra mange forskellige steder i verden, og derfor har de også hver deres præferencer, når det gælder lysforhold.

De fleste sorter kan plantes i både sol og halvskygge, men husk at søge råd, når du planlægger, hvor i haven prydgræsset skal placeres.

Pleje og pasning af prydgræs

Som nævnt er prydgræs let at passe og kræver ikke den helt store opmærksomhed. Når prydgræsset er nyplantet, skal du sørge for rigelig med vanding, så du undgår, at rødderne tørrer ud, inden væksten er kommet ordentligt i gang. I tørkeperioder kan du også med fordel vande græsset med jævne mellemrum, så det beholder sit friske og grønne look.

Derudover er der kun nogle ganske få ting, du skal være opmærksom på. Det kan du læse mere om herunder.

Deling af prydgræs

Prydgræsplanter breder sig og kan med tiden blive så store, at de kræver udtynding. Det sker ved at dele planten med en spade og fjerne det overskydende græs.

Det græs du fjerner, kan plantes et nyt sted, hvis du mangler udsmykning andre steder i haven.

Prydgræs beskæring

Stedsegrønne prydgræsser kræver ikke beskæring. Hvis du vil friske planterne lidt op, kan du fjerne de visne strå om foråret.

Andre prydgræsser skal beskæres om foråret, før de nye skud begynder at vokse frem. Klip alle de visne strå væk, og så vil du hurtigt se nye og friske strå, der langsomt begynder at titte frem. Du bør aldrig beskære prydgræs om efteråret, hvor de væskefyldte stængler kan tage skade af frosten, hvis de bliver beskåret.

Gødning til prydgræs

Hvis du sørger for at plante prydgræs i god og næringsrig jord, skal du spare en del på gødningen. Generelt er regelmæssig gødning af prydgræs ikke nødvendig. Hvis du alligevel synes, at græsset begynder at se trist og kedeligt ud, kan du gøde 2-3 gange i løbet af vækstsæsonen.

Prydgræs i krukker bør have skiftet jord hvert år, og indimellem kan du med fordel tilføre en smule gødning i forbindelse med vandingen.

God fornøjelse med prydgræsset

Prydgræs er enormt dekorativt og med de mange sorter at vælge imellem, kan du let finde prydgræs, der passer til enhver have.

Hvis du følger guiden her, vil du være godt stillet, når du skal plante prydgræs i havens bede eller i flotte krukker på terrassen.

FAQ

Hvilke prydgræsser er stedsegrønne?

Nogle af de stedsegrønne sorter af prydgræs er blandt andet Blå bjørnegræs, alpehavre, star og skovfrytle.

Kan prydgræs tåle frost?

Prydgræs der er plantet i bede kan godt tåle frost. Er prydgræsset plantet i krukker, skal krukkerne om vinteren enten beskyttes eller flyttes, så de ikke bundfryser. Prydgræs er en forholdsvis robust plante, men krukkerne er ikke beskyttet mod frost på samme måde, som prydgræs der står i bedet.

Er prydgræsser flerårige?

Ja, prydgræs er flerårig, og når det er plantet kan du altså forvente at det vil pryde din have i mange år frem. Selvom nogle prydgræsser visner ned om vinteren, så kommer de igen til foråret.

Hvilken gødning er bedst til prydgræs?

Generelt er regelmæssig gødning af prydgræs ikke nødvendig. Hvis du alligevel synes, at græsset begynder at se trist og kedeligt ud, kan lægge et godt lag jordforbedring eller kompost ud omkring prydgræsset.

Kan man plante prydgræs i krukker?

Du kan sagtens dyrke prydgræs i krukker. Uanset om du ønsker smukt prydgræs på altanen eller på terrassen, så kan du med stor succes plante det i krukker. Du skal dog være opmærksom på at, det kræver mere pasning at dyrke i krukker, end på friland.

7 Kommentarer

 1. Hej Martin
  Hvilken prydgræs vil du anbefale til plantekasser i cortonstål 60 cm høje og 40 cm brede. Skal stå i sol i dagtimerne. Må gerne blive 120-150 cm høje og gerne stedsegrønne. Kasserne er 200 cm lange. Hvor mange planter har vi brug for?
  Vi havde egentlig tænkt elefant græs evt dronning Ingrid, kan den trives under disse vilkår?
  På forhånd tak for svar.
  Hilsen Linda

  Linda Brøndum
  1. Hej Linda

   Jeg ville rigtigt gerne hjælpe, men alle dine spørgsmål, bør du stille til en planteskole/gartner hvor du kan købe selve prydgræsset. Vi forhandler det ikke, så tør ikke vejlede præcist hvordan på de enkelte arter.

   Rigtig god fornøjelse 🙂

   Mvh martin

   Martin Nissen
 2. Formerer prydgræsser sig med frøformering?
  Jeg vil gerne have dem i højbede, der står i ærtesten, men hvis de taber frø ned i stenene, er det jo ikke hensigtsmæssigt.

  1. Hej Mette.

   Det kommer formentlig an på hvilken sort du har.
   Hør eventuelt en lokal planteskole ad.

   Med venlig hilsen
   Marc

 3. Mine prydgræsser er stadig ikke begyndt at blive grønne, efter de visnede ned i vinter. Kan det være, fordi de er gået ud. Jeg kender ikke navnene på dem, men det er lave typer.
  Hilsen Helle

  Helle Pedersen
 4. hej. Jeg vil gerne plante japansk blodgræs i et højbed. Hvornår på årret skal jeg købe planterne og plante dem ud?

 5. Jeg har to hjertegræs i krukker. De har stået flot indtil for ca en uge siden, men nu er bladene “slatne”. Skyldes det mon for lidt eller for meget vand?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove