Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
grusvej renovering

Reparation af grusvej

Du kan forholdsvis nemt selv reparere din grusvej. Du skal bare sørge for, at de gamle og de nye materialer bliver blandet, da det giver den mest stabile belægning.


En grusvej er praktisk som indkørsel eller mindre vej, da belægningen er nem at lægge ud, hvis vejen snor sig. Hvis gruset ikke er lagt ordentligt, kan der dog opstå huller i det. I hullerne vil der samle sig vand. Hver gang en bil kører gennem vandpytten, vil den tage lidt af gruset med, så hullet bliver større.

Når det bliver frostvejr, vil hullet blive yderligere udvidet, da is fylder 10 % mere end vand. På kort tid kan et mindre hul derfor hurtigt blive større. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at gribe ind i god tid, så du ikke pludselig står med en kæmpe reparation af din grusbelægning.

Start med at grave hullet større

Det kan lyde mærkeligt, at din udbedring af grusvej skal starte med, at du graver hullet større, men det er faktisk lige præcis det, du skal gøre for at få det mest holdbare resultat. Når du graver hullet større, har du nemlig mulighed for at blande nyt og gammelt materiale, hvilket skaber et langt mere solidt anker i hullet.

Mange ville ved vedligeholdelse af grusvej bare fylde hullerne op og så sørge for at stampe dem flade. Men når du gør det, bliver materialerne ikke blandet. Derfor har du bare skabt en prop, hvorfra der nemt kan ryge grus ud igen.

Ved at blande gruset opnår du altså en langt mere holdbar effekt, hvor du sikrer, at gruset ikke i samme omfang kan blive fjernet fra hullet en anden gang.

Brug samme materiale og en pladevibrator

Når du skal udføre en grusvej renovering, er det vigtigt, at du sørger for at bruge det samme materiale, som det der i sin tid blev brugt til at skabe grusvejen. Det giver det mest stabile resultat. Er du i tvivl om, hvilken form for grus der er brugt, vil du altid kunne spørge hos en forhandler.

Det er dog typisk altid enten almindelig vejgrus eller stabilgrus, som bruges til grusveje. Se dem herunder, eller se hele vores udvalg af sand og grus her.

Når du har fyldt hullet eller hullerne i vejen op med grus, er det vigtigt, at det bliver stampet ordentligt. Det bedste er derfor, at du lejer en pladevibrator til projektet. Når det ikke er så store huller, der er tale om, kan du nøjes med en lille pladevibrator, og det kommer derfor ikke til at koste dig så mange penge.

Ved at få lukket dine huller i grusvejen med en pladevibrator kan du altså forhindre, at hullerne vokser sig større, og du har derfor et resultat, der kan holde i lang tid fremover.

Bedste grus til vej

Vi bliver ofte spurgt hvilken type grus som vi anbefaler til anlægning af vej, og svaret er typisk det samme – nemlig vejgrus. Vejgrus er en grustype som kan klare helt almindelig trafik, men også tung trafik fra lastbiler og traktorer.

Vejgrus er en speciel blanding af lerholdig bakkesand med knuste sten, som er lavet til etablering og reparation af grusveje.

Grusvej - vedligeholdelse

FAQ

Hvordan vedligeholder man en grusvej?

Det er en god ide at reparere huller og ujævnheder inden de bliver for store, da det blot gøre arbejdet sværere. Derudover så skal man sørge for at der ikke står vand på grusvejen, hvilket betyder man skal have styr på hældninger og vandafledning.

Hvad skal man bruge til at reparere huller i en grusvej?

Man bør altid bruge det samme materiale, som er blevet brugt til at lave grusvejen. Det er typisk vejgrus, som bruges i forbindelse med etablering af grusveje.

Behøves man at bruge en pladevibrator ved reparation af grusveje?

Hvis du ønsker det bedste og mest holdbare resultat, så anbefaler vi at du følger anvisning i denne guide og slutter af med at køre over med en pladevibrator.

2 Kommentarer

  1. Hvor finder jeg et firma der vil gøre dette for vores grundejerforening, beliggende nær Nykøbing Sjælland og Rørvig?

    1. Hej Keld

      Jeg kan anbefale at du indhenter 3 forskellige tilbud via en formidler som fx 3byggetilbud.dk, så får du en skarp pris fra 3 lokale brolæggere/anlægsgartnere.

      Martin Nissen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove