Når en staude får et kælenavn som havens dronning eller Afrikas dronning, er der noget at leve op til. Og det gør skærmliljen. I sensommeren, når mange af havens andre blomster giver op, springer dronningen ud. Flot og eksotisk og farverig.
Den smukke lilje har ry for at være vanskelig at dyrke, men det skyldes ikke, at den kræver en masse arbejde – den er egentlig ret nem. Det skyldes nærmere at få ved, hvordan man faktisk gør. Men gør man det rigtigt, bliver man rigeligt belønnet. Læs her, hvordan du får mest muligt ud af Afrikas dronning.
Hvad er en skærmlilje?
Skærmliljen med det latinske navn agapanthus stammer fra Sydafrika, hvor den stadig gror vildt i bjergenge, på græsområder, ved grøfter og på skrænter. Liljen tilhører underfamilien Agapanthoidea til familien Amaryllidaceae.
Stauden har brede, græsformede blade og blomsterne er en skærm af små tragt- eller klokkeformede blomster, der springer ud i sensommeren. Blomsterne dufter ikke og indeholder ikke megen nektar eller pollen, så bier og andre insekter må se sig om efter andre af havens blomster.
Den flerårige staude fås i mange udgaver, både løvfældende og stedsegrønne og i højder fra 20 cm. til over en meter. Du kan få skærmliljer i stort set alle blå nuancer fra kridhvid over sart lyseblå til himmelblå og dyb mørkeblå. Liljerne findes også i rødlilla og lilla nuancer. Der er mange arter og hybrider, da de fleste arter nemt krydses.
Hvilke skærmlilje arter findes der?
De to mest populære arter herhjemme er campanulatus og africanus. Her får du et udvalg af deres undersorter.
Agapanthus campanulatus
Campanulatus er løvfældende og det er blandt campanulatus du finder de mest vinterhårdføre sorter.
Agapanthus campanulatus hybrid ’Northern Star’ blomstrer med blå blomster i juli-august. Den er velegnet til afskæring, bliver ca. 70 cm. høj og trives bedst i havejord. Kan overleve vinteren udenfor, hvis den dækkes godt.
Agapanthus campalunatus ’Albidus’ blomstrer med hvide blomster i juli-august. Den bliver ca. 75 cm. høj og trives godt i havens bed, hvor den kan overvintre, hvis du vinterdækker den.
Agapanthus campalunatus ‘Minor’ er lavere end gennemsnittet og forholdsvist hårdfør og er derfor et godt valg, hvis du vil eksperimentere med at have din lilje udendørs. Blomsterne er blå og bladene smalle.
Agapanthus africanus
Africanus er stedsegrøn og kan generelt ikke overvintre udendørs.
Agapanthus africanus ‘Back in Black’ har mørke stilke og blomstrer med mørklilla blomster i august-september. Back in Black bliver omkring 70 cm. høj. Bedst til potter.
Agapanthus africanus ‘Charlotte’ har korte stilke med lyseblå blomster. Charlotte er meget blomsterrig og bliver ca. 40 cm. høj. Bedst til potter.
Agapanthus africanus ‘Twister’ får tofarvede blomster, der er hvide med blå basis. Twister bliver ca. 70 cm. høj. Bedst til potter.
LÆS OGSÅ: Liljer i haven – Få farver i haven
Skærmlije – guide til plantning
Agapanthus er skabt til et fugtigt, næringsrigt, sydafrikansk miljø og ikke til danske haver. Når du skal have held med din skærmlilje, skal du derfor efterligne plantens oprindelige vækstbetingelser.
Jord til skærmliljer
Skærmliljen skal have en jord, der holder på fugten, men er veldrænet, og som er godt gødet. I haven vil liljen gerne have en sandblandet lerjord. I krukker skal du vælge en jord, der holder på fugten, så jorden ikke tørrer ud. Lerjord blandet med sand eller grus og kompost er velegnet, men almindelig krukkejord kan også bruges – bare du husker at vande.
Bruger du pottemuld skal du sørge for at trykke jorden ned omkring rødderne, så de bliver pakket godt ind. Når du skal vælge jord, så sørg for at jorden er beriget. Læg potteskår eller småsten i bunden af krukken, så overskydende vand kan løbe fra.
Se vores store udvalg af alle jordtyper her ->
Placering af skærmliljer
Agapanthus kan både trives i krukker og i bed. Planter du dem direkte i jorden er det vigtigt, at du finder et beskyttet sted. De fleste arter skal graves op om vinteren, men vælger du at lade knoldene stå, bør du vælge en hårdfør sort, som f.eks. Agapanthus campalunatus ‘Minor’.
Det gælder både i krukker og bede, at skærmliljen godt kan lide selskab, så plant gerne flere sammen og tæt på hinanden. Knoldene skal sættes i foråret ca. fem cm. nede i jorden.
Da planten jo oprindeligt er fra Afrika, kan den godt lide fuld sol og kan slet ikke lide at stå i fuld skygge.
Overvintring af skærmliljen
Skærmliljer skal beskyttes mod frost om vinteren, men de har ikke godt af at komme med helt ind i stuen. Planten skal gå i dvale for at blomstre næste år, og det gør den, hvis den står køligt. Den optimale temperatur er 3-8 grader. Planten skal vandes sparsomt hen over vinteren. Hvis du har en stedsegrøn sort, skal den stå lyst hen over vinteren, mens de løvfældende har det fint med halv- eller helmørke
Har du sat planterne i havejorden, skal du grave dem op før frosten sætter ind og lade dem tilbringe vinteren indendørs i en krukke. Lader du planterne stå i haven, skal du sørge for at vælge en hårdfør sort og vinterdække, f.eks. med Rockwool, så frosten ikke når plantens rod. Vinterdækket kan fjernes, når det ikke længere fryser om natten. Krukkerne kan ligeledes komme ud igen og planterne tilbage i jorden, når faren for nattefrost er ovre.
Når skærmliljen skal tilbage til haven igen, skal den afhærdes. Det betyder, at du skal stille den et beskyttet sted uden direkte sol til at begynde med. Hvis nattefrosten varer ind i april, er det en god idé at stille krukkerne udenfor om dagen og tage dem ind, hvis der kommer nattefrost. Ellers risikerer du at planten får lange, blege blade.
Skærmlilje – guide til pasning
Det vigtigste for skærmliljen er, at den ikke tørrer ud hen over sommeren, og at den får sol nok. Her kan du læse, hvordan du sikrer, at dine liljer trives og blomstrer både i år og næste år.
Vand og gød jævnligt
Agapanthus skal gødes flere gange fra cirka midt i vækstsæsonen. Derefter er det en god idé at gøde hver 14. dag helt indtil planten sættes til overvintring – altså også efter blomsterne er visnet – på den måde kan planten samle energi til næste sæson. Gøder du ikke om efteråret, blomstrer din lilje måske ikke næste år. Det er nemmest at give liljerne flydende gødning, når du vander dem alligevel.
Du skal desuden fortsætte med at vande planten frem til den stilles til overvintring. Hvis vejret er varmt og tørt skal du vande ofte for at undgå udtørring. På lune sommerdage skal du vande dagligt.
Krukken skal være trang
Skærmliljer kan godt lide at stå trangt i deres potte, og de blomstrer mere overdådigt, jo mere trangt de har det. Men indimellem skal de pottes om. Reglen er, at du skal omplante din lilje hvert tredje-femte år og vælge en potte, der er et par centimeter større end den, de står i.
Det er ikke nødvendigt at klippe blomsterstænglerne af efter afblomstring, og de grønne frøkapsler er desuden ret dekorative at se på. Af æstetiske årsager kan du klippe dem af, når de visner ned.
Deling af skærmliljer i foråret
Agapanthus har tykke rødder og har du flere stående sammen vil de med tiden udvikle en sammenflettet kage af rødder. Det kan de godt leve med, men blomstringen vil aftage, så vil du bevare dine blomstring, skal du dele rodkagen. Så får du til gengæld også flere liljer.
Du får det bedste resultat, hvis du deler den om foråret, og det er ret nemt at se, hvor planten skal deles, da roden har tydelige rosetter. Bræk dem forsigtigt fra hinanden eller brug en skarp kniv.
Sæt delene i fire-fem stykker sammen i nye potter og væbn dig med tålmodighed. Det kan sagtens tage fire år før den første blomstring kommer.
Andre smukke blomster
Der er mange smukke blomster, der kan give farver til din have. Hvis du er lun på tanken om stauder, som kommer igen år efter år, kan du lade dig inspirere af vores guide til køb, plantning og pleje af stauder. Roser forskønner enhver have, især hvis du gøder dem og beskærer dem korrekt. Det sidste kan du blive klogere på i vores guide til beskæring af havens roser.
Leder du efter noget nemmere, er hortensia en taknemmelig og gavmild busk med masser af fyldte blomster. Du kan læse hvordan du passer den frodige busk i vores artikel om hortensia.