Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
skovjordbær guide

Skovjordbær i haven

Lad dig ikke narre af navnet; skovjordbær kan sagtens dyrkes i haven, hvor de på én gang giver et flot dække i bede og en lækker spise, du kan nyde i løbet af sommeren. Skovjordbær er mindre end de almindelige havejordbær, men er gode både at spise friske, at tørre, og at bruge i forskellige retter.


I den her guide kan du læse alt det, du har brug for at vide, for at dyrke og passe de kære, små bær i din have.

Hvilke skovjordbær arter findes der?

Der findes kun én art af skovjordbær, da de er sin egen i jordbærfamilien. Men der er lignende sorter, som let kan forveksles med skovjordbær eller findes i det vilde, og som er værd at kende til.

Skovjordbær – Fragaria Vesca

Skovjordbær hører til samme slægt som almindelige jordbær, du ville se på jordbærmarker om sommeren. Skovjordbær er den type jordbær, Europæere levede med i mange år, inden de større arter kom til fra Nordamerika i løbet af 1600-tallet.

Bakkejordbær – Fragaria Viridis

Bakkejordbær er lette af forveksle med skovjordbær, men de er ikke nær så velsmagende som skovjordbær. Bakkejordbær har en noget fladere smag.

Spanske jordbær – Fragaria Moschata

Spanske jordbær er den sort, vi ofte også ser i supermarkedet – men indimellem kan de forvilde sig ud i naturen, selvom de ikke overlever længe. Spanske jordbær kræver meget varme, og de er ikke nær så almindelige herhjemme i Danmark, som skovjordbær er.

LÆS OGSÅ: Bunddække inspiration- Bliv fri for ukrudt med disse skønne planter

Plantevejledning: Sådan planter du skovjordbær

Som navnet antyder er skovjordbær vant til at være i skoven. Når du dyrker dem i haven, er det derfor en god idé at prøve at efterligne de forhold. Hvis du har en ejendom, der ligger tæt op ad skov, eller hvis du har en masse tæt bevoksning på din grund, har du allerede ideelle forhold til skovjordbær.

Placering

Skovjordbær har godt af at stå i halvskygge. Planten kommer fra skovbunden, hvor der ikke er direkte sollys. Af samme grund bliver de ikke så store som de jordbær, du kan se på jordbærmarker om sommeren.

Skovjordbær

Det sagt, så kan du sagtens sætte dine skovjordbær i fuld sol, hvor der vil komme flere bær. Så skal du bare være særlig opmærksom på at give planten det, den har behov for, ved at holde den fugtig.

Hvis du bor i lejlighed, kan du sagtens sætte skovjordbær i altankasser. Så kan du nyde dem, selvom du ikke har en have.

Valg af jord

Skovjordbær trives bedst i en jord, der er god fugtig, men ikke våd. Jorden skal være næringsrig og må omvendt heller ikke være for tør. Du kan med fordel gøde planterne med enten kompost eller løvjord. Så har de lidt ekstra at trække på, hvis jorden ikke er ideel.

Tidspunkt

Efteråret er det bedste tidspunkt at plante nye skovjordbær. Løsn jorden og forbedr den med løvjord og formuldet kompost, og så frøene, så de kan aktiveres til foråret.

Flytning

Du kan flytte små jordbærplanter ved at grave hele planten op og placere den i et nyt hul. Hvis planten er ung, er det bedre at flytte den som en klump med jord, mens ældre og stærkere planter bedre håndterer en mindre forsigtig flytning. Flyt helst først planterne sidst på efteråret inden frosten, når der ikke kommer flere bær.

Hvis du flytter dine skovjordbær uden at vide nok om emnet, kan du risikere at ødelægge den. Læs derfor altid op på, hvordan du bedst muligt griber det an, så du ikke kommer til at skade dem.

Pasning af skovjordbær

Skovjordbær er nemme at passe. De blomstrer flere gange i løbet af året, og derfor bør du høste bærerne, så snart de er klar i løbet af sommeren. De falder nemlig let af, og det er en god idé at fjerne de bær, som falder af, så fugle ikke ødelægger dine planter.

Pasning

Skovjordbær kan ofte passe sig selv, så længe de står et velegnet sted. Det er en god idé at tynde ud i planterne med nogle års mellemrum, så de ikke skal slås om energien i jorden. Det giver også bærerne mulighed for at blive lidt større og sødere. Som alternativ kan du også anskaffe dig en jordbærstøtte. Så er det nemt at se, hvilke planter er de ældste, og hvilke er selvsåede.

Unge planter

Selvom skovjordbær sagtens kan klare vinteren, er unge planter ikke helt så robuste. Beskyt dem gerne med et lag halm, så de kan holde varmen og er beskyttede mod frosten.

Sådan får du skovjordbær til at blomstre

Skovjordbær blomstrer i maj og juni, hvorefter bærerne dukker op. Blomsterne bliver bestøvede af biller – du skal derfor ikke blive bekymret, hvis du ser små gæster på dine jordbærplanter.

Nye blomster bliver oftest dannet hen mod juli, og på en særlig varm sommer kan der komme endnu flere til efteråret, så du får bær tre gange på et år.

Hvis du virkelig vil beskytte dine planter og sørge for, de trives, kan du også overveje en væksttunnel. Det holder også fuglene væk. Det er en god idé at åbne væksttunnellen, mens du går rundt i haven og kan skræmme fuglene væk. Så kan insekter nemlig komme ind og bestøve planten ordentligt.

Skovjordbær

Inspiration til andre planter

Hvis du gerne vil have en have fuld af frugter og bær, som er lige så nemme at passe som skovjordbær, er der nogle muligheder, du kan overveje:

Både blåbær, brombær og hindbær er meget almindelige bærbuske i Danmark, og ofte ses de også vildt i naturen. De trives alle tre med skyggefulde placeringer, og så længe, de får sol bare indimellem i løbet af dagen, kan de sagtens klare sig.

Alle tre bærbuske er desuden hårdføre og vant til det danske klima. De kræver ikke den helt store pasning og pleje, og så længe, jorden er god, kan du nøjes med at give dem minimal opmærksomhed. Du kan evt. gøde jorden lidt ekstra med kompost – så får bærerne ekstra meget at vokse af.

Hvis du ikke rigtig ønsker flere bær i din have, men derimod gerne vil have noget smukt at se på, så bør du måske overveje at plante nogle fine høstanemoner tæt ved dine skovjordbær. Disse sarte og yndige blomster vil passe så fint sammen med skovjordbærplante.

Nogle andre blomster, som du ligeledes kan overveje at plante med dine skovjordbær, er f.eks. blåregn. Du kan også vælge de fine dahliaer, som helt sikkert vil tiltrække sig en hel del opmærksomhed på grund af deres flotte udseende.

FAQ

Er skovjordbær giftige?

Skovjordbær er ikke giftige og kan sagtens spises - både vilde og i haven. De er gode i salater eller til at tørre og blande i hjemmelavet mysli.

Kan skovjordbær dyrkes i haven?

Skovjordbær kan godt dyrkes i haven, men du får det bedste resultat, hvis du efterligner skovagtige forhold med skygge og ordentlig jord.

Hvor ofte blomstrer skovjordbær?

På en god sommer kan du få skovjordbær til at blomstre op til tre gange og få bær alle gangene. På en tør sommer skal du dog huske også at vande dem, så de ikke dør.

1 kommentar

  1. Solsortene undgår skovjordbærrene iår.
    Hvorfor mon?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove