Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
solhat plantning

Solhat – plantning, sorter og pasning

Solhat (Rudbeckia) er en plante, der oprindeligt vokser på prærien i Nordamerika. Den trives dog fint i Danmark, så længe den står et sted, hvor der ikke er for fugtigt om vinteren. Når du har etableret den, har du en nem og farverig plante, der både kan tiltrække sommerfugle og bier til haven og give noget farve i løbet af sensommeren og efteråret.


Solhatte stammer som nævnt fra prærien i Nordamerika. Og den kan sagtens klare sig i en dansk have, så længe du sørger for, at den ikke står for vådt om vinteren. For det er en af de hyppigste grunde til, at solhatte går ud.

Sørger du for at vælge den rette placering, får du en smuk, rank plante med blomster i typisk gullige eller rødlige nuancer. Planten har ingen duft, men bier og andre insekter er alligevel vilde med den. Vil du gerne tiltrække dem til haven, er den derfor den oplagte plante at have.

Derudover er der den fordel ved solhatten, at den blomstrer forholdsvis sent – først i august – og at blomsterne sidder på den, helt hen til frosten kommer. Vil du gerne have blomster i haven fra det tidlige forår til det sene efterår, er det derfor bestemt også værd at etablere et bed med disse smukke blomster.

Hvilken sort af solhat skal jeg vælge?

Selvom der findes mange sorter af solhatte, findes der ikke så mange igen i handlen i Danmark. Når du skal finde ud af, hvilken sort af solhat du vil have, skal du derfor først og fremmest tænke over, om du vil have røde eller gule blomster.

Solhatte med gule blomster er de mest almindelige udgaver af solhat. De hedder på latin Rudbeckia Fulgida og fås i forskellige varianter, for eksempel Rudbeckia Fulgida Goldsturm og Rudbeckia Fulgida var. Deamii. De bliver omkring 50 cm høje. De har en opretstående vækst, hvor den gule blomst med en mørkebrun eller sort midte troner på toppen.

En populær sort af røde solhatte er Rudbeckia x hirta. De ligner de gule solhatte på alle måder, ud over at deres blomsterblade er kirsebærrøde i stedet for gule. De har altså også en opretstående vækst og bliver omkring 50 cm høje.

Solhat kan nemt forveksles med purpursolhat

Når du skal købe frø eller planter af solhat, vil du også ofte støde på en purpursolhat. Den minder meget om den almindelige solhat, men det er faktisk ikke samme familie. Den ”rigtige” solhats familie hedder Rudbeckia, mens en purpursolhat er en del af Echinacea-familien.

Purpursolhatte får pink, hvide eller orange blomster og bliver op til en meter høje. De minder meget om ”rigtige” solhatte, ved at deres blomster har en mørkebrun midte med kronbladene rundt om. De skal også dyrkes på samme måde.

Læs også: Høstanemoner – Den smukke og robuste blomst

Placering af solhat

Solhatte foretrækker en placering i fuld sol eller i halvskygge. Når de vokser vildt på prærien, er der jo ikke noget, der kan skygge for dem. Hvis du dyrker dem på et skyggefuldt sted, skal du derfor sørge for, at det er et sted, hvor de får fuld sol mindst seks timer om dagen.

Blomsterne er ikke så kræsne, når det kommer til, hvilken jord de skal stå i. Så længe det er en næringsrig jord, der holder lidt på fugten, vil de trives. Sørg som tidligere nævnt for at plante dem et sted, hvor jorden ikke er for fugtig om vinteren. Hvis du har problemer med, at din solhat går ud, vil det højst sandsynligt være på grund af for meget fugt og vinteren.

Plantning af solhat

Du kan i princippet plante solhat hele året, så længe jorden ikke er frossen, og du kan give planten rigeligt med vand, efter du har plantet den. Det bedste tidspunkt at plante den på er dog fra midten af marts til midten af april og igen fra september til oktober. Det er typisk nemmere for planter at etablere sig, når det ikke er varm sommer.

Når du planter dem, skal du grave et hul, der er to gange større end den rodklump, der er rundt om planten. Det er en god idé at blande noget gødning eller jordforbedring i jorden i bunden af hullet, men sørg for, at det er noget, der ikke indeholder for meget kvælstof.

Derefter placerer du planten i jorden. Den skal stå i samme højde, som den stod i potten. Du skal derefter skubbe jorden ned omkring den, trykke den forsigtigt fast og vande planten godt. Hvis du planter flere solhatte i samme bed, skal du sørge for, at der er 50 cm mellem dem. Solhatte ser også flotte ud sammen med forskellige former for prydgræsser. Og på den måde kan du skabe din egen lille miniprærie i haven.

Læs også: Prydgræsser – Inspiration og vejledning

Har du ikke et helt bed, som du kan sætte af til solhatte, kan du plante dem i en krukke. Der vil de også trives fint. Sørg for at vælge en næringsrig plantejord.

Solhat

Pasning af solhat

Solhatte har ikke brug for så meget pasning, når du først har etableret dem i haven. Sørg for at vande dem, hvis det er meget tørt om sommeren. Derudover har de ikke brug for vanding, men kan fint klare sig med den fugt, der er i jorden.

Planterne vil have godt af at få gødning en gang om året. Når du vælger gødning, er det vigtigt, at du holder dig fra noget, der indeholder meget kvælstof. Det vil nemlig få planterne til at fokusere mere på at skabe blade frem for at skabe blomster. Derfor kan du med fordel lægge et lille lag organisk jordforbedring ud omkring dem.

I takt med at blomsterne visner, er det en god idé, at du nipper dem af. Dermed tilskynder du planten til at blive ved med at få nye blomster, og du kan på den måde nyde dem længere.

I løbet af november visner solhat, men dens stængler bliver ved med at stå der, hvis du ikke fjerner dem. Det ser meget smukt ud om vinteren, når der sidder frost eller falder sne på de visne stængler, derfor bør du bestemt lade dem stå.

Solhatte er giftige

De seneste år er det blevet mere og mere populært at bruge blomster i madlavningen. Du skal dog ikke spise solhatte, da de er giftige. Blomsterne smager imidlertid også så forfærdeligt, at du aldrig vil komme til at spise dem i så store mængder, at det er farligt for dig. Har du børn, der kunne finde på at tage en bid af blomsterne, behøver du derfor som udgangspunkt ikke at frygte for deres sikkerhed.

Deling af solhat

Når du har haft din solhat i tre til fire år, er den så stor, at du kan dele den. Det er en nem måde at få flere planter i haven på. Dagen inden du vil dele planten, skal du sørge for at give den rigeligt med vand. Næste dag kan du løsne jorden rundt om den og forsigtigt tage den op med en greb. Det er vigtigt, at du passer godt på rodnettet.

Når du har hele planten oppe af jorden, kan du med hænderne nænsomt dele den over i to eller tre stykker. Derefter planter du den delte plante på samme måde, som du ville med en ny plante. Husk, at der skal være 50 cm mellemrum, når du planter flere planter i samme bed.

Solhatte er altså nemme planter, som du hurtigt kan få mange af i haven. På den måde kan du nyde de kønne planter i sensommeren og se, hvordan de tiltrækker både bier og sommerfugle.

1 kommentar

  1. Spørgsmål:
    Min gul/brun solhat er meget stor, hvornår klipper man solhatten ned for vinteren eller venter man til foråret og hvor meget skal være tilbage over jorden.

    Poul Morten Hansen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove