Sommerfuglebusken har meget smukke blomster fulde af nektar, der tiltrækker mange sommerfugle til haven. Den er nem at have med at gøre. Den skal bare beskæres en gang om året, og du skal give den lidt vand på tørre somre. Faktisk kan det næsten være et større arbejde at forhindre den i at brede sig.
Vil du tiltrække mange sommerfugle til haven, bør du plante den sammen med blomster og planter, som sommerfuglelarverne kan leve af.
Ønsker du en have med smukke blomster og masser af sommerfugle, er det oplagt at tilføje en sommerfuglebusk eller to. Den får klaser af smukke og velduftende blomster i sensommeren, der tiltrækker sommerfuglene med blomsternes nektar.
Ud over at være smuk er sommerfuglebusken også en meget nem plante at have med at gøre. Faktisk vokser den så kraftigt og spreder sig så villigt, at den er klassificeret som en invasiv art. Du får altså mere arbejde med at beskære planten og klippe visne blomsterhoveder af, end du gør med at få busken til at blomstre og gro.
Når det er sagt, vil en sommerfuglebusk være en smuk tilføjelse til enhver have. Du kan bruge den som en enkeltstående busk eller som baggrund i dit staudebed. Her vil de lavere stauder dække for den nederste del af busken, der godt kan være lidt bar.
Trin for trin vejledning til sommerfuglebusk
Her får du en kort guide til, hvordan du planter og passer sommerfuglebuske:
- Vælg en sort, der passer til din have – både i forhold til højde og farve.
- Kan plantes i alle typer af jord, men jordforbedring af lerjord er en god idé.
- Skal stå i sol og læ og kan stå i en krukke – sørg for at vande det første år.
- Sørg for, at den har nok vand på tørre somre, og dæk jorden på kolde vintre.
- Beskær den hvert år om foråret ned til enten 15 cm eller 30 cm over jorden.
- Gød kun moderat, gerne med kompost – kan virke beskyttende om vinteren.
- Fjern de døde blomsterklaser, så den ikke spreder sine frø til hele haven.
- Plant den sammen med planter, som sommerfuglens larver kan leve på og af.
Hvilken sort af sommerfuglebusk skal du vælge?
Der findes omkring 150 forskellige sorter af sommerfuglebuske. Når du skal vælge en sort, bør du først og fremmest overveje, hvor stor en busk du vil have i haven. Dværgsorterne bliver mellem 60 og 150 cm, mens de almindelige sorter bliver mellem 150 og 200 cm.
Ud over sorten bør du selvfølgelig også se på, hvilken farve busk du ønsker. Sommerfuglebuske kommer både i hvid, gul, lyseblå, lyserød, lilla og en mørk, næsten sort nuance. Du kan derfor skabe et flot farvespil i haven udelukkende ved hjælp af sommerfuglebuske.
Hvis dit mål med at have en sommerfuglebusk i haven er, at du vil tiltrække sommerfugle, bør du gå efter de lilla nuancer. Af en eller anden grund foretrækker sommerfuglene dem.
Plantning af sommerfuglebusk
Sommerfuglebuske kan stå i de fleste typer af jord, men hvis din have består af tung lerjord, er det en god idé at gennemarbejde den først. Du kan også sagtens plante busken i en krukke, hvis du ikke har plads i haven.
Du kan plante busken på alle tider af året, undtagen midt om vinteren. Det nemmeste er om efteråret, hvor jorden er lun, og de hyppige regnbyger sørger for, at planten får rigeligt med vand. Hvis du planter om foråret eller sommeren, skal du sørge for at vande den mere jævnligt, så den ikke tørrer ud. Vand hellere meget en gang om ugen end at give den en sjat vand hver dag.
Sommerfuglebuske stammer oprindeligt fra Kina og foretrækker derfor en solrig placering i læ. Hvis det blæser for meget, vil du opleve, at mange af grenene knækker, da de ikke er så kraftige.
Du planter sommerfuglebusken ved at grave et hul, der er dybt nok til, at hele jordklumpen omkring rødderne kan være der. Fyld hullet helt op med vand og vent på, at det er sivet væk, så ved du, at jorden er fugtig, når du sætter planten. Derefter placerer du bare planten i hullet og fylder op med jord rundt om den.
Sådan passer du busken
Det første år efter, at du har plantet sommerfuglebuksen, skal du holde øje med, at den ikke tørrer ud. Derefter behøver du kun at bekymre dig om, om den får nok vand i meget tørre perioder midt på sommeren. Som regel vil regnmængden på en normal sommer være rigeligt for den.
Hvert forår kan det være en god ide at give busken en lille smule gødning eller lægge kompost/jordforbedring rundt om busken. Du må endelig ikke gøde den for meget, da den så vil have mere fokus på at sætte blade end blomster. Derudover kan sommerfugle ikke så godt lide meget tætte buske, så du vil derfor ikke se lige så mange sommerfugle, hvis du gøder voldsomt.
Du kan også tilføje et lag af kompost rundt om planten om efteråret. Det vil være med til at holde på noget af varmen. Sommerfuglebusken er vant til et lidt varmere klima end vores og sætter derfor pris på, at der bliver lagt et beskyttende lag på jorden over dens rødder. Er det en meget hård vinter, bør du lægge granris på jorden rundt om din sommerfuglebusk for at beskytte rødderne.
Har du sommerfuglebusken i en krukke, bør du sætte den et køligt sted om vinteren, hvor den ikke kan få frost. Plantens rødder er nemlig langt mere udsatte, når den står i en krukke.
Beskæring af sommerfuglebuske
En gang om året i april eller maj bør du beskære sommerfuglebusken. Det gør du ved at skære den ned til 15 cm over jorden for en dværgsort og 30 cm for en almindelig sort. Det kan lyde voldsomt, men da sommerfuglebusken vokser hurtigt, får du en kraftig og tæt busk igen i løbet af sommeren.
Beskærer du ikke busken, eller beskærer du den kun sporadisk, bliver den meget løs i strukturen og kan komme til at fylde meget i haven. Hvis din plante er blevet meget stor, kan det være fristende at dele den, så du kan få to planter, men det kan den ikke tåle. Hvis du ønsker flere sommerfuglebuske, kan du enten så frø fra de visne blomster eller plante nogle af de skud, du har klippet af.
Sådan håndterer du sommerfuglebusken som invasiv art
I Danmark er problemet med, at sommerfuglebusken er en invasiv art, ikke helt så stort som i varmere klimaer. Derfor bør du dog stadig sørge for, at den ikke spreder sig uden for din have – eller bare breder sig helt ukontrollabelt i din have.
Det gør du ved, at du klipper de visne blomsterklaser af. De indeholder jo plantens frø, og får den lov til at smide dem, kan der opstå mange nye planter rundt om. Ud over at du kan forhindre spredningen af planten ved at klippe klaserne af, betyder det også, at planten kommer til at have mere fokus på at danne nye blomsterklaser. På den måde kan du nyde de smukke og velduftende blomster i længere tid.
Andre planter til din sommerfuglehave
Er du interesseret i at få en sommerfuglebusk, fordi du gerne vil tiltrække flere sommerfugle til haven, kan du ikke kun nøjes med den. Sommerfuglebuskens blomster indeholder nektar, som de voksne sommerfugle kan spise, men den er ikke et hjemsted for larver.
For at give larverne noget at leve af og på kan du for eksempel også tilføje asters, iris og rhododendron til dit blomsterbed, ligesom dild, fennikel og jordbær vil give larverne noget at leve af i køkkenhaven.
I dag er mange danske sommerfugle ved at uddø. Det skyldes dels, at der ikke er så mange planter i haverne, som de kan bo på, og dels at der bliver brugt meget insektgift i haverne. Hvis du vil fremme antallet af sommerfugle i din have, bør du altså også stoppe med at bruge gift.
Sommerfuglebusk priser
Prisen på en sommerfuglebusk afhænger af, hvor stor en plante du vil have, og hvilken sort det skal være. Regn med at skulle give mellem 90 og 180 kroner for en plante.
Det vil altså ikke koste dig forfærdeligt mange penge at anskaffe en busk, og du får ikke det store besvær med at passe den. Så længe du sørger for, at busken ikke breder sig, kan du nyde dens smukke blomster og de sommerfugle, den tiltrækker, i mange år fremover.
Elsker duften af dværgsommerfuglebuske.
Kan de stå under et udhæng hvor der faktisk er ret tørt? Det er mod syd.
Vh. Sanne
Kan en sommerfugle busk plantes sammen med en rhodenendro i jorden ?