Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Sommerfuglelavendel

Sommerfuglelavendel – plantning og pasning

Sommerfuglelavendlen er en meget smuk busk, hvis blomster minder om en sommerfugl. Den kan sagtens klare de danske somre, men det er svært for den at overleve de danske vintre. Hvis du vil have den til at vare flere sæsoner, skal du derfor tænke grundigt over placeringen af den i haven eller simpelthen sætte den i en krukke, som du kan flytte ind i drivhuset eller udestuen om vinteren.


Sommerfuglelavendel er en form for lavendel, hvor blomsterne har aflange blade, der får det til at se ud som om, at der sidder en sommerfugl i dem. Heraf selvfølgelig navnet. Samtidig indeholder planten meget nektar, der blandt andet kan være med til at tiltrække rigtige sommerfugle til at sætte sig i den.

Planten vokser vildt i Spanien og Portugal, hvilket gør det noget mere besværligt at dyrke den her i Danmark med vores noget koldere og vådere vejr. Om sommeren vil den typisk ikke have nogen problemer – medmindre det er en usædvanlig våd sommer.

Det er straks sværere at få den til at overleve vinteren. Det kan faktisk være næsten umuligt på friland, men det kan lade sig gøre, hvis du har et drivhus eller en frostfri udestue, som du kan sætte den ind i.

I løbet af sommeren vil du dog ikke have så meget besvær med den. Planten er vant til at stå i meget tør jord uden særlig meget næring. Du behøver derfor ikke at være så omhyggelig med at vande den, og det er ikke en plante, der kræver en masse gødning. Sommeren igennem vil du derfor bare kunne læne dig tilbage og nyde den smukke og velduftende plante.

Plantning af sommerfuglelavendel

Når du vil have sommerfuglelavendel i haven, er det nemmest at købe en på en planteskole og sætte den i en krukke. Ved at købe en på en planteskole kan du få den størst mulige plante, da det tager noget tid for planterne at nå den størrelse, og det er svært, hvis du sår dem fra frø.

Når du sætter planten i en krukke, giver det dig selvfølgelig mulighed for at flytte på den, så den forhåbentlig kan overleve vinteren.

At købe en sommerfuglelavendel på planteskolen er dog også den dyreste løsning. Hvis du gerne vil have sommerfuglelavendler i haven på en billigere måde, kan du i stedet købe frø, som du kan så. Frøene har brug for kuldepåvirkning for at spire.

Du kan derfor vælge at så dem i efteråret, så du er sikker på, at de får kulde nok. Du kan dog også lægge dem i køleskabet i tre uger, inden du sår dem om foråret. Frøene begynder først at spire ved stuetemperatur.

Du skal være opmærksom på, at planterne først begynder at udvikle de smukke blomster deres andet år. Når du sår fra frø, skal du derfor sørge for, at planterne overlever vinteren, så du kan få glæde af deres smukke blomster. Kan du få planten til at overleve i 5-6 år, vil den nå sin fulde højde på omkring en meter.

Vil du have dine sommerfuglelavendler til at vokse på friland, skal du sætte dem et sted, hvor de kan stå i læ, og hvor der er meget sol. Det er ikke bare kulden, som planterne har svært ved at klare ved den danske vinter. Det er også de store mængder af regn, vi får på disse breddegrader. Har du derfor plads i et bed under et tagudhæng, vil det være perfekt.

LÆS OGSÅ: Almindelig lavendel – Sorter, udplantning og pasning

Sommerfuglelavendel

Pasning af sommerfuglelavendel

Sommerfuglelavendel kræver ikke særlig meget pasning, når den først er blevet etableret. Den er vant til at stå i tør jord, og du skal derfor endelig ikke give den for meget vand. Hvis det ikke har regnet i nogen tid, og jorden er meget tør, kan du dog godt give den noget vand.

Planten har heller ikke brug for særlig meget næring. Dér, hvor den vokser vildt i Spanien og Portugal, er den vant til, at der ikke er så meget næring i jorden. Den vil dog være glad for at få lidt topdressing af organisk jordforbedring eller kompost et par gange i løbet af sæsonen.

Overvintring af sommerfuglelavendel

Som nævnt er noget af det sværeste ved sommerfuglelavendler at få dem til at overleve vinteren her i Danmark. De tåler hverken kulde eller de store mængder af regn særlig godt. Har du plantet sommerfuglelavendler i en krukke, kan du flytte dem ind i udestuen eller drivhuset.

I drivhuset kan det stadig være en god idé, at du pakker krukken ind i for eksempel bobleplast, så den ikke bliver lige så kold. Du behøver ikke at vande planten i løbet af vinteren, når den står i drivhuset, men du skal huske at vande den igen til foråret – også inden det er varmt nok til, at planten kan komme ud at stå i haven.

På friland er placeringen af planten altafgørende for, at den kan overleve. Når du stiller den et lunt sted, hvor der gerne må være læ for regnen, kan du øge dens chancer. Du bør også dække til omkring planten, så du mindsker risikoen for, at jorden omkring dens rødder fryser.

Kan du knække koden til, hvordan du får sommerfuglelavendlen til at overleve vinteren, kan du altså få en smuk busk i haven, der kan vokse sig stor og blandt andet tiltrække rigtige sommerfugle.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove