Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Brombær

Spiselige klatreplanter – Inspiration

I denne guide får du inspiration til spiselige klatreplanter. Det giver noget helt fantastisk til haven. Det er både sjovt, fordi det kan spises, men klatreplanter er også gode til at skabe rum i haven.

Du kan plante dem op af stakitter eller hegn, hvor de kan skærme mod vinden, men også pryde en kedelig mur eller lignende. Du får mange fordele ved at vælge en spiselige klatreplante.

Hvad er klatreplanter?

Klatreplanter har tidligere været skovplanter, som er overlevet ved at snylte på større træer og buske. De vokser på skovbunden, men vokser sig op af, når de støder på noget, de kan vokse op af. Det er forskelligt, hvordan planterne kommer til tops. Det kan være hæfterødder, der for eksempel gælder efeu eller vedbend. De sidder godt fast, når de først har fået fat i noget.

Klatreblade er en anden taktik, hvilket gælder vin eksempelvis. De skal have lidt mere hjælp i starten, men er nemmere at beskære end dem med hæfterødder.

Der findes også slyngende stammer, hvor planten slanger sig op af en anden. Det gælder blåregn og tobakspibeplanten. De skal bindes op i starten, men senere vil de sidde godt fast, hvor det kan være svært at beskære dem.

Klatreplanter kan også have torne, der hjælper dem af sted. Det gælder klatreroser og brombærbuske. De skal have noget af gribe fast i, for ellers skal de bindes op. Brombær vil vokse kraftigt, så det skal gerne være en ønsket plante.

Hvilke klatreplanter findes der?

Der findes flere forskellige slags spiselige klatreplanter. Du kan læse om nogle af dem her.

  1. Brombær

Brombær er super lækkert om sommeren. Det er vigtigt, at brombær vokser et solrigt sted. Det kan være op af et stakit eller hegn. Hvis planten breder sig for meget, kan du klippe den ned.

Brombær er nemme at have med at gøre. Jorden må bare ikke udtørre, hvilket er tilfældet for alle planterne. Den kan dog brede sig en del, så du skal være klar på at beskære den.

Læs også: Den store guide om brombær dyrkning

  1. Stikkelsbærkiwi

Stikkelsbærkiwi skal stå i sol og læ. Bærrene modner hen i september-oktober, og de kan spises direkte fra planten. Planten blomstrer i juni-juli, og den får røde og grønne farver om efteråret. Til sidst, inden løvfald, får den gule farver, så du får en rigtig smuk plante at se på.

Planten kan blive 7 meter høj, så den skal bindes op. Det kan være ved en pergola eller et espalier. Den skal studses en del, så det hele ikke ender i virvar!

Du skal gerne plante den et sted, hvor et træ eller en bygning skærmer mod lav forårssol. I vækstsæsonen skal den have masser af sol og veldrænet jord. Den skal have nok vand, når den sætter frugt. Det kan tage tre år, før den begynder at bære frugt. Det skal du være opmærksom på.

  1. Humle

Humle er en stærk klatreplante, og den forsvinder om efteråret og kommer igen om foråret. Den vil sno sig højre om, fordi den følger solens gang. Den har smukke blade. Når det er juli-august får den humleknopper. Hunplanternes knopper indeholder lupulinet. De udskiller et gult pulver, og det mest dominerende er alphasyre. Det er et bitterstof, som man har brugt til ølbrygning siden Middelalderen. Humle giver øl en særlig aroma.

  1. SCHISANDRA CHINENSIS

Klatreplanten er mere sjælden, og den stammer oprindeligt fra Kina. Den får flotte røde skud og spidse blade, der bliver 6-14 cm lange. Den dufter rigtig godt med rosa eller gule blomster. Efterfølgende får den lange klaser med røde frugter, man kan spise. De kaldes Wu Wei Tzu. De indeholder noget sødt, bittert, salt og umami. Du kan bruge dem til marmelade eller naturmedicin.

  1. Vin

Nogle steder dyrker man vin på pergola. Så kan du nemt plukke druerne, når de kommer frem og er modne.

Danmark er blevet mere og mere et vinland. Du skal huske at vælge vinstokke, der kan tåle de danske vintre. Det er ideelt til terrassen eller en pergola derhjemme.

Læs også: Den store guide om dyrkning af vindruer

Hvordan planter jeg klatreplanter?

Du skal først og fremmest vælge et sted, din klatreplante skal vokse op af. Det er ikke en god idé med træ, da planten kan vokse igennem brædderne. Det er bedst at plante dem om foråret eller efteråret, hvor jorden er fugtig igen efter frosten.

Jorden skal være løs, når du planter og næringsrig. Du skal se på den enkelte plante, og hvordan det er bedst at plante netop den. Rodklumpen skal dækkes med det løse jord, og du skal vande planten godt de første år, så den ikke tørrer ud.

Nogle af planterne skal bindes op, når de begynder at vokse. Ellers skal du bare lade dem vokse af sig selv. Det er en god idé at gøde med kompost en gang hvert forår.

Hvor hurtigt vokser klatreplanten op?

Der er forskel på, hvor hurtigt klatreplanten vil vokse. Nogle skal klippes årligt, hvor andre hurtigt vil vokse op og dække en kedelig mur. Der går altid en sæson med at sætte rødder, men efter det kan nogle plante godt vækste et par meter.

Inspiration til andre planter

Når du er i gang med at finde spiselige klatreplanter til haven, kan det være, du også gerne vil finde andre klatreplanter. Det kan være en blåregn, der er utrolig smuk (OBS: blåregn er ikke spiselig). Med klatreplanter får du flotte farver, og det kan pryde en kedelig mur.

FAQ

Hvad er en spiselig klatreplante?

En klatreplanter vil "klatre" op af andre planter eller en mur eller stakit. Når de er spiselige, vil de sætte bær eller frugter, der kan spises. Det er super lækkert om sommeren, og samtidig vil de pryde i haven. 

Hvordan planter jeg en klatreplante?

Det vil være forskelligt fra plante til plante, hvordan de skal plantes. Dog er det fælles for alle, at jorden skal være løs og fyldt med næring. I starten skal du huske at vande godt, så planten ikke tørrer ud. 

Hvilke spiselige klatreplanter findes der?

Nogle af de mest populære spiselige klatreplanter er brombær, kiwistikkelsbær, vin og humle. De er alle meget brugt i Danmark. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove