Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
storkenæb guide

Storkenæb (Geranium) – Guide

Storkenæb (Geranium) er en meget nem staude at have med at gøre. Du skal sådan set bare finde ud af, hvilken sort der vil være den rigtige for dig, plante den i din have, og så ellers glæde dig over dens smukke blomster sommeren igennem. Du behøver ikke at passe den yderligere, hvis du ikke ønsker det.


Hvis det at have en nem staude, der kan passe sig selv, der kan stå både i sol og i skygge, og som tiltrækker bier til haven, lyder som noget for dig, bør du købe en storkenæb eller geranium, som den også hedder. Den får du virkelig ikke meget bøvl med – udover at du selvfølgelig lige skal grave et hul til den i haven, hvor du kan placere den.

Storkenæb kan både bruges til at fylde et helt bed for sig selv, men bruges særligt ofte som bunddække under større planter. Ønsker du at holde ukrudt væk, er det jo vigtigt, at jorden er dækket. Storkenæb danner et smukt og tæt tæppe af blomster og blade, der effektivt skygger, så ukrudtet ikke kan komme frem.

Hvordan vælger jeg den rette sort af storkenæb?

Der findes omkring 400 forskellige sorter af storkenæb. Så det vil helt sikkert være muligt at finde en, der passer ind i din have. Men hvad skal du så lige lægge vægt på? Hvis du vil bruge dem til bunddække i haven, er det en god idé at vælge nogle, der hører til kategorien storrodet storkenæb. De er særligt gode til at sprede sig og skygge og holde ukrudtet væk, så du ikke skal tænke på at luge det.

Derudover kan du selvfølgelig tænke over både farven på blomsterne, og hvor høj planten skal blive. Du kan finde storkenæb med blomster stort set inden for hele farvespekteret. Du vil derfor nemt kunne finde nogle, der passer i farven til din have eller det pågældende bed.

Storkenæb bliver fra 15 til 60 cm høje. Højden er altså en vigtig parameter, når du skal vælge, hvilken sort du vil have i haven. Det samme er det, hvornår planten blomstrer.

geranium plante

De tidligste blomstrer allerede fra juni, mens de seneste blomstrer helt hen i september. En storkenæb blomstrer i cirka to måneder. Nogle sorter blomstrer dog i hele perioden fra juni til september. Ved at kombinere forskellige sorter kan du altså have et blomsterbed i fuldt flor hele sommeren.

Gode sorter af storkenæb:

  • Rose Clair: Er Danmarks mest populære storkenæb, og det er med god grund. Den får smukke lyserøde blomster mellem juni og september og bliver mellem 30 og 40 cm høj.
  • Jolly Bee: Får smukke, blå blomster, der bliver mere blå, des koldere det er. Planten blomstrer helt fra juli, og indtil frosten kommer. Den bliver op til 60 cm høj og 60 cm bred.
  • White Ness: Får små, hvide blomster i maj og juni. Den egner sig godt til bunddække, men kan for eksempel også bruges i krukker. Planten bliver omkring 30 cm høj.

Læs også: Bunddække inspiration – 15 ideelle bunddækkeplanter

Bedste tidspunkt og sted at plante storkenæb

Du kan plante storkenæb på alle tidspunkter af året på nær midt om vinteren, når jorden er frossen. De bedste tidspunkter er dog efterår og forår, da det altid er hårdt for planter at blive plantet om sommeren, hvor det er meget varmt. Planter du om sommeren, skal du holde øje med, at planten får nok vand.

Storkenæb kan stå i både sol og halvskygge. Hvis du er i tvivl, om en storkenæb vil kunne trives på en placering i din have, kan du lige så godt prøve bare at plante den og se, hvad der sker. Højst sandsynligt vil den slå rod og begynde at trives.

Noget af det som storkenæb dog stiller krav til i forhold til placeringen, er jorden. Den foretrækker en helt almindelige muldjord. Er din jord meget leret eller meget sandet, skal du derfor blande den op, så den får en bedre kvalitet. Det kan du gøre ved fx at vende 5 cm. god jordforbedring ned i jorden med en fræser eller manuelt med et havegreb.

Plantning af storkenæb

Plantningen af storkenæb er der heller ikke mange ben i. Du skal bare grave et hul, der er lidt større end den jordklump, der er rundt om plantens rødder. Derefter skal du løsne jorden i bunden af hullet. Det gør det nemmere for plantens rødder at trænge igennem jorden. Jo hurtigere planten begynder at sprede sine rødder ud, des hurtigere vil den være selvforsynende med vand.

Når du har gravet hullet, bør du fylde det op med vand og vente, til det er forsvundet. Når vandet er væk, kan du sætte planten ned i hullet. På den måde vil der være rigeligt med væde til planten til de første dage. Derefter fylder du op med jord omkring den, så den kommer til at stå ordentligt fast.

Der er stor forskel på, hvor mange planter du skal sætte pr. kvadratmeter. Det skyldes, at det er meget forskelligt, hvor store planterne bliver. De store planter har du kun brug for at sætte fire af pr. kvadratmeter, mens du med de små planter skal sætte omkring ni pr. kvadratmeter, for at bedet bliver dækket. Du skal derfor altid se på den sort, du har købt, hvor meget den kommer til at brede sig.

Pasning af storkenæb

Storkenæb kræver ikke meget pasning og er derfor virkelig nem at have med at gøre. Når den først er fuldt etableret i haven, kan den klare sig med både vand og gødning selv. Det gør nemlig ikke noget, at planten tørrer ud. Derfor behøver du ikke at tænke på at vande den ekstra, selvom det er en meget tør sommer.

I forhold til gødning vil planten også kunne klare sig uden at skulle have tilført ekstra. Hvis du vil være lidt ekstra god ved den, kan du dog lægge noget omsat kompost eller jordforbedring rundt om den i foråret. Men mere behøver du ikke at gøre ud af det.

Heller ikke i forhold til at få planten til at overleve vinteren behøver du at gøre noget. Storkenæb er fuldt ud i stand til at overleve en dansk vinter uden at blive dækket til. Du kan vælge at klippe frøstandene af planten inden vinteren, hvis du synes, at det ser pænere ud, men du kan også lade dem sidde på. Det ser for eksempel flot ud, når sneen lægger sig på frøstandene.

storkenæb

Når din storkenæb har stået i haven i nogle år, kan du dele den, hvis du ønsker det. Det er dog ikke noget, som du behøver at gøre, men er selvfølgelig en måde, hvorpå du kan få flere storkenæb i haven.

Storkenæb tiltrækker bier

Du har sikkert hørt om, at der bliver færre og færre bier i Danmark. Det er et problem, da der er mange blomster og frugttræer, der har brug for at blive bestøvet af bierne. Som haveejer vil det derfor være i din interesse, at du arbejder på at tiltrække nogle flere bier til din have.

Storkenæb er en god plante til at tiltrække bier med. Generelt er bierne glade for plantens blomster, men der er nogle sorter, som de er ekstra glade for. Hvis du planter storkenæb for at give bierne flere steder, hvor de kan hente pollen, er det altså en god idé at spørge efter lige netop de sorter, dér hvor du køber dine planter.

Du kan selvfølgelig også bare nyde den flotte plante i haven og glæde dig over, at den ikke kræver så meget pasning. Som haveejer har du jo altid masser at lave. Derfor er det dejligt at kunne se på et farvestrålende bed med storkenæb og vide, at du ikke behøver at gøre noget ved det.

Hvis du er vild med storkenæb, vil du garanteret også kunne lide disse guides med lignende planter:

Høstanemoner – Udplantning og pasning

Primula – De bedste sorter & dyrkningsvejledning

Lyng – Den store guide

Sommerfuglebusk (Guide)

FAQ

Er storkenæb en staude?

Storkenæb, som også går under det gamle græske plantenavn Geranium, er en staude.

Hvornår er det bedste tidspunkt at dele storkenæb?

Efter nogle år i haven, så kan du sagtens både flytte og dele dine storkenæb. Det bedste tidspunkt at gøre det på, er i efteråret, når den er færdig med at blomstre, samt der ikke længere er fare for perioder med tørke.

Hvilken sort af storkenæb skal man vælge?

Det er meget individuelt hvilken type af storkenæb, som man synes er pænest. Forskellene på sorter er blomsternes farve og størrelsen på planten. Vi tør godt anbefale enten Rose Clair, som får lyserøde blomster, Jolly Bee med blå blomster eller White Ness som får hvide blomster.

Hvornår er det bedst at klippe storkenæb ned?

Det er ikke nødvendigt at klippe sine storkenæb ned, medmindre man ønsker et mere trimmet udseende. Hvis det er tilfældet, er det bedste tidspunkt at klippe dem ned i efteråret efter blomstring.

1 kommentar

  1. Alle billeder er af pelargonier, ikke storkenæb

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove