Tagetes (Asteraceae) er en meget alsidig plante, der faktisk kan være en stor hjælp i haven. Den kan nemlig både holde skadedyr, som bladlus og spindemider, væk, og være med til at forbedre jordens kvalitet.
Derudover ser tagetes pæne ud, og de smager godt. Du kan for eksempel bruge dem i for eksempel salat og på kager.
Tagetes er en alsidig plante, som du kan dyrke i haven af mange forskellige grunde. Først og fremmest kan du selvfølgelig dyrke den, fordi den ser flot ud. Du kan få den i gule, orange, røde og brune varianter i forskellige højder og med lidt forskelligt udseende. Det er ikke for ingenting, at tagetes også kaldes fløjlsblomster, da mange af blomsterne ser utroligt bløde ud.
Men der er mange flere grunde end bare udseendet til, at du bør dyrke tagetes i din have. De er nemlig også spiselige. De smager rent faktisk godt at tilsætte til din mad. Du kan få sorter af tagetes, der smager af citron, appelsin eller lakrids. Det er derfor oplagt at bruge dem i en salat eller på en kage eller en dessert.
Tagetes kan holde skadedyr væk
Planterne kan nemlig være med til at holde skadedyr væk – både over og under jorden. Blomsternes kraftige duft betyder, at gulerodsfluer, spindemider, bladlus og kålsommerfuglelarver ikke har lyst til at komme i nærheden af dem. Ved at plante tagetes i drivhuset og i køkkenhaven har du altså et naturligt værn mod skadedyr. Desværre skal du også selv leve med den lidt ramme lugt.
Tagetes kan dog som nævnt ikke kun holde skadedyr væk over jorden. Det er også under jorden, at de kan det. Deres rødder udskiller nemlig et stof, der slår nematoder i jorden ihjel. Nematoder kommer særligt, hvis du dyrker den samme plante på det samme sted i længere tid ad gangen. Det er derfor, at det for eksempel er vigtigt, at du har sædskifte i køkkenhaven.
Men nogle steder har du jo ikke mulighed for at have et sædskifte. Det er for eksempel i rosenbedet eller ved æbletræet, hvor der jo vokser den samme afgrøde i lang tid.
Særligt slemt er det, hvis du gerne vil dyrke en ny rosenbusk eller et nyt æbletræ på en placering, hvor der tidligere har været en/et. Tidligere var du nødt til at skifte jorden ud, men tagetes kan altså være med til at forbedre jorden så meget, at det er muligt for æbletræer og roser at vokse på den samme placering igen.
Tagetes sorter
Når du skal vælge sorter af tagetes, skal du først og fremmest tænke over, hvad du gerne vil opnå med dem. Skal de pynte i haven? Hjælpe med at holde skadedyr væk i køkkenhaven? Forbedre jordkvaliteten? Eller vil du gerne dyrke dem for at kunne spise dem?
Hvis det er udseendet, der er vigtigt, kan du se på de mange forskellige farver af tagetes, der findes. Du kan få tagetes i gul, rød, orange og brun. Derudover kan du også tænke over højden, da sorterne kan blive alt fra 15 til 75 cm, når de er udvoksede.
Vil du dyrke dem for smagens skyld, kan du tænke over, hvilken smag du gerne vil have. Skal det være nogle, der smager af citron, appelsin eller lakrids?
Vil du have tagetes i haven for at kunne holde skadedyr væk eller forbedre jorden, handler det selvfølgelig om, at du vælger de sorter, der er bedst til det.
Gode sorter af tagetes:
- Tagetes patula: er en meget åben blomst, hvilket gør det nemt for insekter at sætte sig i den. Derudover er den god, hvis du gerne vil bekæmpe jordtræthed og nematoder i jorden.
- Tagetes tenuifolia: er spiselig og smager af citron eller appelsin. Er selvfølgelig perfekt, hvis du først og fremmest lægger vægt på at have spiselige blomster.
- Tagetes erecta: er en meget opretstående, smuk blomst, som du særligt bør dyrke for dens udseende. Den kan dog også være med til at afhjælpe jordtræthed.
- Tagetes lucida: Smager af lakrids og små gullige blomster.
Bedste placering af tagetes
Tagetes kan vokse i de fleste typer af jord, så længe der bare er noget næring i den. Du behøver derfor ikke at bekymre dig så meget om jorden i din have. Blomsterne foretrækker en placering, hvor der enten er fuld sol eller halvskygge.
Du skal passe på med at placere tagetes et sted, hvor der ofte er fugtigt. Selvom planterne godt kan lide rigelige mængder af vand, vil det alligevel være for meget for dem, hvis de skal stå og soppe i vand.
Vil du gerne dyrke dem i krukker, kan de også sagtens klare det. Bare vælg en næringsrig jord, og stil dem i enten fuld sol eller halvskygge.
Såning af tagetes
De fleste vælger af forspire tagetes i marts og april, da de så får blomster tidligere i haven. Du skal drysse frøene ud over en fugtig jord og derefter drysse et nyt lag jord over.
Tagetes spirer efter 5-10 dage, og når de er 5-6 cm høje, skal du potte dem om, så de får mere plads. Du kan godt sætte flere små planter sammen i en potte. Det er en god idé, at du først planter dem i små potter, da det hjælper dem med at danne et kraftigere rodnet. Når de bliver større, kan du plante dem i større potter. I maj måned kan du plante dem ud i haven. Tagetes kan både tåle at stå i drivhuset og på friland.
Vil du så direkte på friland, skal du vente til maj måned med at så dem. Det er nemlig vigtigt, at de ikke får frost. Der går lidt længere tid, inden du får blomster, men det er selvfølgelig nemmere at dyrke tagetes, når du ikke skal forspire dem.
Afstand mellem planterne
Både når du planter dine tagetes ud i haven, og når du sår på friland, er det selvfølgelig vigtigt, at du sikrer den rette afstand mellem planterne. Da der er ret stor forskel på, hvor høje planterne bliver, er der også forskel på, hvor stor afstanden skal være.
Hvis det er små tagetes, skal der være en planteafstand på 20-25 cm. Er det større tagetes, der er tale om, skal der være en planteafstand på 30-40 cm.
Pasning af tagetes
I starten er det vigtigt, at du sørger for, at dine tagetes ikke tørrer ud. Er det en meget varm sommer, kan de også have brug for, at du giver dem noget ekstra vand. Derudover kræver tagetes ikke meget pasning. De klarer sig fint med den næring, der er i jorden, og de har derfor ikke brug for, at der bliver tilført gødning.
Som med de fleste andre blomster er det en god idé, at du nipper de visne blomsterhoveder af. Så bruger planten ikke mere energi på dem, men kan i stedet fokusere på at udvikle nye blomsterhoveder. Hvis du bruger et par minutter på at nippe visne blomster af, vil du altså have glæde af mange flere af de smukke tagetes. Tagetes blomstrer fra juni, til frosten kommer.
Almindelige problemer med tagetes
Du vil ikke have særlig mange problemer med tagetes. Dog skal du være opmærksom på, at snegle er vilde med at spise de nyspirede tagetes, hvis du dyrker dem på friland. Sår du direkte på friland, er det derfor en god idé at lægge en ring af kaffegrums rundt om dine tagetes. Det kan sneglene ikke lide at skulle kravle over, og de vil derfor holde sig væk.
Når dine tagetes er blevet større senere på sommeren, holder sneglene sig som regel fra dem. Men på det tidspunkt er der jo også så meget andet i haven, der kan friste dem.
Ud over sneglene vil du altså ikke have særligt mange problemer med tagetes. Tværtimod får du en alsidig plante, der både kan være en hjælp for dig, ser smuk ud og smager godt.
glæder mig til at få nyhedsbreve fra jer
Sælger du tagetesfrø nu?
Hej Karin,
Nej det gør vi desværre ikke.
God dag til dig.
Mvh Nadia
Jeg ønskede mig tagetes i haven og “stjal” i sterråret nogle afblomstrede tagetesblomster fra et bed.
Nu har jeg skilt blomsterne ad og der indeni lå de mange frø som jeg nu har priklet i vindueskarmen.
De skal stå i krukker i haven her og der med deres mange orange farver.
Normalt er haven ikke min legeplads men det her glæder mig.
Vi har plantet nogle tagetesplanter ud i nogle plantesten; en i hvert hul på ca 12 cm i diameter.
Men de ser så ensomme ud i hver deres hul, så vi overvejer nu, om der i stedet skal stå 3-4 stk pr hul.
Derfor har jeg det spm, om planterne breder sig så meget, at de kommer til at fylde noget mere i hullerne i løbet af sommeren.
Vi skulle jo nødigt overplante, så planterne ikke kan udvikle sig
Pæanterne er pt ca 10 høje med flotte gule blomster.
hej hvad bestemmer farverne på tagetes? vi har mange af dem, for vi bruger rigtigt mange blomsterhoveder, til kranse og dekorationer. Men vi opdagede at på en plante kan der være meget forskellige farver. Og alt efter hvor vi har sat dem ud, så er de mere gule/ orange og andre steder meget spraglet, i helt dyb rød/ orange til mere lys orange og mørk og lys gul.