Topdressing er et gødnings- og udjævningsprodukt til græsplænen, som kan bruges til flere forskellige formål. Topdressing bruges primært når:
- Ens gamle græsplæne skal friskes op og i forbindelse med eftersåning.
- Der skal anlægges en ny græsplæne.
- Til udjævning af en ujævn græsplæne.
- Til bekæmpelse af mos og skadedyr.
I dette indlæg svarer vi på de gængse spørgsmål der typisk opstår, når vi snakker om topdressing, og hvordan det bruges mest effektivt.
Hvad er topdressing?
Topdressing er et gødningsprodukt, som bruges til at gøde og vedligeholde græsplænen, men hvad består en rigtig topdressing egentlig af?
En god topdressing skal under alle omstændigheder indeholde 2 vigtige, men simple ingredienser. Det er findelt kompost og bakkesand som i kombination kan gøre mirakler for en trist og beskadiget græsplæne.
Det er ligeledes vigtigt at topdressingen er forholdsvis fin, hvilket vil sige at den ikke er fyldt med store stenklumper og store grene. Køber man topdressing i en fysisk butik eller online, bør man derfor altid spørge indtil hvordan topdressingen er sorteret, såfremt man ikke kan læse sig frem til det.
Vores topdressing i bigbag er sorteret og blandet på en 5 mm. sold. Det betyder at den sorteret fri elementer der måler over 5 mm. i bredden. Det er næsten umuligt at sortere en topdressing på en mindre sold, da jord- og kompostprodukter sætter sig fast i sorteringsanlægget, når der bruges en sold på mindre end 5 mm. Det betyder at man ikke helt kan undgå småsten og små grenstykker.
Blandingsforholdet af topdressing
Et optimalt blandingsforhold af topdressingen til en normal dansk græsplæne er 1/2 organisk jordforbedring og 1/2 sand. Følger man dette blandingsforhold får man en topdressing, der efter bogen er perfekt til langt størstedelen af de græsplæner som man finder i Danmark.
Der findes dog græsplæner, hvor jorden har et naturligt højt indhold af ler og er meget klumpet, her kan man overveje at bruge mere sand i blandingen.
Når det er lige omvendt og jorden allerede virker meget sandet og porøs, kan man overveje at bruge mere organisk materiale.
Blandingsforholdet afhænger også af hvad man vil opnå med sin græsplæne. De ekstreme græsplæne-nørder som nyder at have en meget kort græsplæne (5-10 mm.) bruger kun sand.
Hvis man kun bruger sand til at topdresse, så kræver det meget store mængder vand, gødning og disciplineret vedligehold. Læs vores guide om brugen af rent sand som topdressing her.
Sådan lægger man topdressing ud på græsplænen.
Det er forholdsvis let at gøde sin græsplæne med topdressing, og man skal ikke være så bange for at gøre noget forkert. Følger man et på gode tommelfingerregler, så skal topdressingen nok få din græsplæne til at stå knivskarpt.
Følg disse 5 trin:
Klip græsplænen
Klip din græsplæne med plæneklipperen på et lavt niveau – klip det gerne i højden 3-5 cm.
Luft græsplænen
Det kan være en god ide at lufte græsplænen med enten en gravegreb, eller en vertikalskærer. Det løsner overfladen og giver luft til græsrødderne, hvilket gør det nemmere for den gode gødning i topdressing at trænge ned i plænen. Man behøves ikke at lufte græsplænen, men det vil hjælpe med at opnå hurtigere og flottere resultater.
Fjern løst mos og løv
Har man været plaget af mos i græsplænen, vil det være løsnet og lige til at fjerne efter man har luftet græsplænen. Det er en god ide at fjerne det værste mos inden man spreder topdressingen. Man bør som minimum hurtigt rive græsplænen fri for blade, smågrene og andet løv.
Nu skal topdressingen spredes
Når alt forarbejdet med græsplænen er gjort, så er man klar til at sprede sin topdressing på plænen. Topdressingen skal spredes i et lag på 4-6 mm. Det er vigtigt at man ikke ligger et for tykt lag, da det kan lukke af for luft og svitse de eksisterende græsstrå. Læg derfor aldrig et lag tykkere end 6-8 mm.
Så de nye græsfrø
Det kan være en god ide at sprede lidt græsfrø efter topdressing er spredt ud. Det hjælper græsplænen med at blive ekstra tæt og grøn. Man kan eventuelt nøjes med blot at sprede græsfrø ud de steder hvor græsdækket er meget tyndt eller helt væk.
Det at topdresse sin græsplæne er en lønsom proces, som er med til at udvikle det øverste lag af græsplænens muld til kvalitetsmuld. En god og sund muld er altafgørende for en lækker græsplæne.
3 gode tricks til at sprede topdressing på græsplænen
Der er mange måder at sprede topdressingen på, og nogle metoder er mere kreative end andre. Her er vores 3 bud på hvordan det nemt kan gøres.
- Kast topdressingen jævnt udover græsplænen med en skovl, eller læg topdressingen ud i lange linjer på græsplænen.
- Fordel herefter topdressingen med en omvendt rive eller lignende.
- Man kan eventuelt binde et par snore i en europalle og trække pallen rundt over græsplænen for at fordele topdressingen helt jævnt. Det er især smart, hvis man har en meget stor græsplæne.
Se med i videoen og lær hvordan det eventuelt kan gøres.
Hvornår lægger man topdressing ud?
Det er ikke helt ligegyldigt, hvornår man vælger at give sin græsplæne en omgang plænedressing. Græsstråene har brug for gødning når de skal til at vokse og det skal de i foråret.
Derfor anbefales det at man topdresser sin græsplæne i løbet af april og maj måned. Nåede man det ikke i disse måneder, så er det selvfølgelig helt okay at gøre det i juni/juli, det er bedre end slet ikke at gøre det!
Vil man være ekstra god ved sin græsplæne, kan man også topdresse plænen en sidste gang i august/september måned. Det bør man overveje, hvis græsplænen er blevet flittigt brugt i løbet af sommeren, og ønsker at græsplænen står pænere og tættere til næste sommersæson.
Hvilken topdressing er bedst?
Der findes efterhånden en del forskellige topdressinger, som både kan købes online og i byggemarkeder. Hvilken topdressing er bedst? Hvor finder man den bedste og billigste topdressing? Skal man lave sin egen hjemmelavede topdressing?
Der er blot nogle af de spørgsmål vi typisk hører, når der skal handles topdressing. Heldigvis er topdressing ikke den helt store videnskab, der er derfor normalt ikke den helt store forskel på kvalitet, men det er der derimod på prisen.
Man kan derfor i langt de fleste tilfælde roligt vælge den billige topdressing, når man fx står i Bilkas haveafdeling eller ser på priser online. Man bør dog altid kun handle i butikker eller webbutikker, som man stoler på. Ved køb online kan man eventuelt kigge efter E-mærket, eller lignende certifikater.
Køb af topdressing i bigbags online
Skal man bruge en større mængde topdressing, kan det være en fordel at bestille det i en bigbag fra en netbutik. Det er nemt, hurtigt og man slipper for at skulle bære flere tons topdressing ud fra et supermarked.
Når man bestiller topdressing online, så er det naturligvis en smule dyrere, end at købe det i fx løsvægt. Har man nok at se til i hverdagen og skal det bare være nemt, så er topdressing i bigbag helt sikkert den rigtige løsning.
Fordele ved at købe topdressing i bigbag
- Det er nemt og kan bestilles fra sofaen.
- Der er minimal oprydning, når topdressingen bliver leveret i en bigbag.
- Det bliver leveret på en palle, som kan bruges til at sprede topdressingen ud med.
- Der er ofte mængderabat ved køb af mere end 1 bigbag.
Når topdressing bliver leveret i bigbags, er det som udgangspunkt på en palle, som bliver sat af ved hjælp af en eldrevet palleløfter. Sådan en palleløfter kan kun køre på faste underlag, og fragtmanden kan derfor kun afsætte bigbagen i eksempelvis en indkørsel eller ude ved fortovet. Klik her for at se hele vores udvalg af plænedressing
Hjemmelavet topdressing til græsplænen
Har man mod på at lave sin egen topdressing, så er det også en mulighed. Det kræver lidt benarbejde, men er budgettet stramt, så er det klart den billigste løsning og det faktisk slet ikke svært at lave sin egen topdressing.
Tidligere i indlægget gennemgik vi opskriften på en god topdressing kræver, og de optimale blandingsforhold. Med udgangspunkt i det, så skal vi ud og have fundet noget godt kompost og bakkesand.
Hvor finder man kompostmuld?
Har man ikke selv en kompostdynge liggende, kan man ved mange genbrugsplader gratis eller for et beskedent beløb hente kompost. Vær dog opmærksom på at kvaliteten kan være meget svingende, og man selv skal sortere større grene og sten fra, som der typisk vil være i usorteret kompost fra genbrugspladser.
Tjek eventuelt denne liste over genbrugspladser som tilbyder kompost til afhentning.
Har genbrugspladsen i dit område ikke kompost på lager, kan man være heldig at finde en privatperson, som har noget havekompost i overskud som de gerne vil af med. Disse privatpersoner finder man typisk igennem tjenester som fx Den Blå Avis, eller lokale ”ting til salg” grupper på Facebook.
Hvor finder man bakkesand?
Bakkesand har mange kaldenavne, og er egentlig bare helt almindelig sand. Derfor kan man til dette formål bruge det sand, som mange har liggende på sin grund som fx vasket sand, sandkassesand, strandsand og så videre.
Har man lige rigeligt sand i sin sandkasse eller kender man nogen som har, kan man sagtens bruge dette sand til at blande sin kompost med. Er det ikke tilfældet, så er sand typisk et produkt som man må ud og betale for. Det kan fås online, havecentre, planteskoler og lignende butikker.
Du kan se vores udvalg og forskellige sandprodukter her.
Bland komposten og sandet
Når man har skaffet både sandet og komposten, skal det blandes. Der er forskellige måder at gribe det an på, alt efter hvor store mængder topdressing man har planlagt at blande.
Det nemmeste er dog typisk at blande topdressingen direkte i en trillebør eller murerbalje. Ved små mængder kan man sagtens blande det sammen med hænderne, ved større mængder bruger man typisk en skovl.
Når topdressingen er blevet blandet godt sammen, så er den klar til at blive spredt ud og man kan nu prale med at man har lavet sin egen hjemmelavede topdressing.
Ekstra guldkorn om topdressing
Hvis man gerne vil gå skridtet videre med det at ramme den perfekte plænedressing til sin have, eller måske bare synes at det er et interessant emne, så er dette 3 minutter lange videoklip værd at se.
I videoklippet deler en tidligere golfbane manager, som har over 35 års erfaring med græspleje, ud af sin viden om topdressing. Selvom klippet er på engelsk er det utrolig lærrigt.