Træpæon er en større gruppe af sorter, som er hybrider mellem flere forskellige arter, af hvilke alle tilhører underafsnittet vaginatae. De store, flotte planter er smukke til haven, hvor de står unikt blandt andre arter. Hvis du gerne vil have et farvespil ulig noget andet, skal du overveje træpæon.
Har du allerede træpæon i haven, eller vil du gerne plante én, så kan den her guide hjælpe dig lige fra valg af sort til videre pasning.
Hvilke arter af træpæon findes der?
Pæoner er en større gruppe, og træpæoner er en underkategori for sig. De skal plantes dybere end andre pæoner og er en staudebuskart. Træpæon har 8 arter med 2 underarter og er af slægten paeonia. Mange træpæoner har hjemme i Østasien og Kina. Her er et udpluk af nogle af de træpæoner, der findes.
P. delavayi
Den her træpæon kan blive lige fra 20 cm til 1,8 meter høj og får smukke kronblade, der kan blomstre med farver i et spektrum af forskellige farver, hvoraf gul og rød er mest almindeligt. Den blomster fra slut-april til midten af juni og er en robust art, som egner sig godt til de større haver.
P. jishanensis
- jishanensis vokser til 1,8 meter og blomstrer fra april til maj. Den dyrkes ligesom mange andre træpæoner, men er ikke nem at få fat i. Den her art af træpæon er nemlig truet af udryddelse i det vilde, og derfor er frø ikke så let tilgængelige som andre arter.
P. Iudlowii
- Iudlowii er en træpæon, som er rigtig flot at sætte i kar eller stor blomsterkumme. Det er faktisk også her, den har det bedst, for den her sort tåler ikke vinterkulde, og derfor er det godt at kunne trække den ind i udestuen eller drivhuset, inden frosten kommer. I Kina, hvor den vokser vildt, kan den blive op til 3,5 meter høj.
Plantevejledning: Sådan planter du træpæon
Træpæoner er på én gang kræsne og nemme at arbejde med. Planten har nogle specifikke krav, som, for de fleste, ikke er svære at overholde – men hvis du ikke har en have, der kan efterleve dem, skal der lidt arbejde til.
Du kan plante træpæoner i kar eller store potter, men bør sætte dem ud i haven efter 5-7 års tid, alt efter beholderens størrelse.
Placering af træpæon i haven
Du skal plante træpæoner så dybt, at rodhalsens fortykkede podested er 10 centimeter under jordoverfladen. Planten skal stå, hvor den kan få masser af sol – altså ikke i skyggen af andre træer eller huset. Den bør desuden placeres i læ, da blæst kan blive en belastning for de allerede tyngede grene.
Det er ikke en god idé at plante pæoner et sted, hvor der før har stået pæoner. Nematoder kan nemlig overleve i rodstykker fra pladsen forrige beboer, og det kan genere de nye. Hvis du ikke har andre muligheder, bør du udskifte jorden i en radius på en halv meter.
Træpæoner skal have god afstand til træer som pil og birk, der er tørstige og dræner jorden hurtigt – især hvis jorden er sandet.
Valg af jord til træpæoner
Jorden, du placerer din træpæon i, skal være veldrænet og ikke for tør – men heller ikke våd. Den klarer sig bedst med muldjord, der har et vist indhold af kalk og ler. Træpæoner skal ikke stå i jord, der bliver meget vandholdigt om vinteren. Sur jord samarbejder ikke med træpæoner.
Hvis du har en relativ våd grund, eller hvis din jord ikke er god til at dræne, kan du lægge et groft lag grus i bunden af pæonens plantehul på ca. 10 centimeter – en nemmere mulighed er dog bare at plante busken på en skrånende eller forhøjet bed, så tyngdekraften klarer det meste af arbejdet for dig.
Det bedste tidspunkt at plante træpæoner
Træpæoner klarer sig bedst, hvis du sætter dem i jorden i efterårsperioden, altså oktober til november, men den kan også klare at komme ud frem til og med marts-måned. Jo senere, du er ude, desto sværere bliver det for planten at danne nye, friske rodhår, så den kan blive klar til den kraftige vækst i foråret.
Flytning af træpæon
Hvis du vil omplante din træpæon, og der er tale om en velvoksen plante, kan du plante den i en uændret dybde. Træpæoner skal flyttes og omplantes i det tidlige efterår, altså august-september, men det er bedst at lade dem stå, hvor de er. Der kan nemlig gå mange år, før planten kommer sig over flytningen og sætter blomster igen.
Pasning og beskæring af træpæon
Træpæon er en smuk blomst med nogle specifikke krav, men hvis de mødes, er den forholdsvis let at passe. Arbejdet med en træpæon kan ordnes på et par hurtige havedage om året, og ellers kan du bare nyde den smukke prydbusk.
Pasning
Hvis sommeren er tør, skal du sørge for at holde din træpæon fugtig og tilpas. Ud over dét kræver træpæon ikke det helt store, selvom den nyder godt af beskæring og en smule gødning indimellem. Hvis du har plantet din træpæon korrekt, burde du ikke møde nogen udfordringer.
Beskæring
Hvis du nyligt har flyttet din træpæon, er der god sandsynlighed for, at du vil se en eksplosion af grønne blade, men ingen blomstring. Det er almindeligt, at der går nogle år, før blomsterne kommer igen – men den store mængde af grønne blade kan genere buskens evne til at tage imod solen.
Så skal du klippe nogle af grenene helt nede ved jorden af, så der kommer en bedre balance. Skær nænsomt enkelte grene af, i stedet for at klippe hele busken eller afrunde ved toppen. Hvis du beskærer din træpæon, er det også en god idé efterfølgende at give den almindelig universal gødning.
Du kan hjælpe planten med at komme sig, ved at fjerne de blomsterknopper, den sætter efter flytning. Knopperne udvikler sig alligevel sjældent, og planten får mulighed for at sende energien ud i andre grene og styrke sig selv. Put evt. de afklippede blomstergrene i en vase i stuen.
Sådan får du træpæon til at blomstre
Hvis du nyligt har flyttet til træpæon, kan der godt gå nogle år, før du ser blomster på den igen. En flytning kan stresse planten, men det betyder ikke, den er død. Så længe, du får grønne blade på den, er der håb endnu.
Skulle der ikke komme blomster på en ældre plante, som du ikke har flyttet eller gjort noget ved, kan svaret enten være, at der er noget galt med rodnettet, eller at den har behov for beskæring. Hvis din træpæon i første omgang ikke er blevet sat dybt nok eller i ordentlig jord, kan det hæmme væksten og blomstringen.
I sjældne tilfælde kan der være tale om sygdom på planten – manglende blomstring kan også være forårsaget af en jord, der er for god, og altså giver for meget kvælstof og derfor for stor produktion af bladmasse.
Inspiration til andre planter
Træpæon er en utrolig flot prydbusk til haven, og det er en god måde at bryde alt det grønne lidt op. Hvis du er interesseret i at finde andre arter af træer og buske, som kan give din have lidt mere farve og liv, kan du overveje én af følgende:
- Bonderose (Se vores planteguide her)
- Tulipantræ
- Begonia
Bonderosen ligner ikke den typiske rose, men det betyder ikke, den er mindre smuk. Arten er egentlig en europæisk pæon, og den kan få en smuk, magentafarve i naturen, mens haveejeren typisk vil se en mere mørkerød nuance. Bonderosen er lavere end træpæon, ca. 60 cm, og blomstrer fra maj til slut-juni.
Hvis du vil have lidt mere højde, er tulipantræet et godt bud. Træet kan plantes i krukke eller frit i haven, og alt efter pladsen kan det få en forholdsvis stor størrelse. Tulipantræet blomstrer i juni og juli, og du kan få arter med forskellige farver.
Sidt er den farverige begonia, som er en noget mindre, men stadig smuk, plante. Blomsten er velegnet til både bede og krukker, og selvom planten kræver særlig pleje og forarbejde under og inden frosten, er den flerårig og kan nyde flere somre i streg.
Træpeonens tørre blomsterstand, skal man lade den sidde eller skal den knækkes af.
Mvh Randi