Det er nærliggende at tro, at tulipaner i haven er en hollandsk opfindelse, men den smukke løgplante stammer fra Centralasien, og det var tyrkerne, der fandt på at bruge den som haveblomst. I dag foregår næsten al forædling og produktion af tulipaner dog i Holland.
Der findes et hav af tulipansorter i alskens farver, som kan pynte din have i foråret. Men tulipaner i haven kræver nogle særlige forhold for at komme tilbage år efter år. Her kan du læse om forskellige slags tulipaner og lære, hvordan du får mest muligt ud af dine tulipanløg.
De 14 hollandske tulipangrupper
Der findes omkring 3000 forskellige tulipansorter fordelt på ca. 150 arter, så der er nok at vælge mellem, hvis du gerne vil have tulipaner i haven. Det er en anelse uoverskueligt at skulle gennem så mange slags tulipaner for at vælge, men der er heldigvis hjælp at hente.
Hollænderne har opfundet et system til at sortere tulipansorterne, så du kan starte med at vælge, hvilken gruppe du synes lyder spændende, og så gå videre derfra, når du planlægger tulipaner i haven. Her får du en introduktion til de 14 hollandske tulipangrupper.
Enkel tidlig tulipan
De enkle tidlige tulipaner blomstrer i april. De bliver 35-45 cm. høje og har stærke stilke, så de tåler regn og blæst godt. Gruppen egner sig særligt godt til bede. Skal du vælge placering i tulipanbedet, står de enkle tidlige tulipaner godt i forgrunden. At de er enkle, betyder i øvrigt bare, at det er en klassisk tulipan, der ikke har dobbelte kronblade.
Dobbelt tidlig tulipan
Dobbelte tidlige tulipaner blomstrer i april. De bliver 30-40 cm. høje og har fyldige blomsterhoveder. Gruppen kaldes også rosentulipaner eller Murillo-tulipaner. Gruppen egner sig godt til både krukker, bede og kanter. At de er dobbelte betyder, at de har dobbelt så mange kronblade og det er derfor, de er mere fyldige.
Darwin-hybrid tulipan
Darwin-hybrid tulipanerne blomstrer i april-maj og bliver 50-65 cm. høje. Gruppen er kendt som den mest stabile havetulipan, der formår at komme igen år efter år. Planten er kraftig og blomsterhovedet stort og enkelt. De findes i et hav af farver. Darwin og Triumph er de mest dyrkede tulipaner herhjemme. Begge er meget klassiske og holdbare.
Triumph-tulipan
Triumph-tulipanen blomstrer i april og bliver 35-50 cm. høj. Den kommer i alle farvekombinationer. Tulipanerne blomstrer længe og er godt egnet til bede og rabatter. Triumph er en hybrid mellem Darwin-tulipaner og enkle tidlige tulipaner. Sorten er ligesom Darwin-hybriden meget velegnet til afskæring.
Enkel sen tulipan
Enkle sene tulipaner blomstrer i maj og er en af de højeste sorter, der bliver 50-60 cm. Her kan du få tulipaner med flere blomster på hver stilk. Gruppen kaldes også Cottage-tulipaner. Blomsterne er ægformede og stilkene stive.
Dobbelt sen tulipan
Dobbelte sene tulipaner blomstrer midt i maj og bliver 50-60 cm. høje. Blomsterhovederne er store og fyldige og gruppen kaldes også pæonblomstrende tulipaner. Gruppen kommer i mange farver.
Liljeblomstrende tulipan
Liljeblomstrende tulipaner blomstrer sent i maj og bliver 45-65 cm. høje. De er dermed blandt de højeste tulipaner. Blomsterne er slanke med spidse kronblade.
Viridiflora tulipan
Viridiflora tulipaner blomstrer i maj og bliver 40-65 cm. høje. Der er en varierende mængde grønt på kronbladene, som står i fin kontrast til blomstens farve, og gruppen kaldes også grønblomstrende tulipaner.
Papegøje-tulipan
Papegøjetulipaner blomstrer i maj og bliver 40-50 cm. høje. Blomsterne er store, frynsede i kanten af kronbladene og kommer i spraglede farvekombinationer, deraf navnet.
Frynse-tulipan
Frynse-tulipaner blomstrer i begyndelsen af maj de blomstrer længe. Tulipanerne bliver 35-60 cm. høje. Kronbladenes kant er frynset, som navnet antyder. Gruppen har både enkle og fyldte sorter.
Fosteriana-tulipan
Fosteriana-tulipaner blomstrer længe fra begyndelsen af april og bliver 30-45 cm. høje. Blomsterhovederne er enkle og farverne rene. Tulipanerne kaldes også kejsertulipaner og er gode i bede, kanter og krukker.
Greigii-tulipan
Greigii-hybriden blomstrer tidligt i april og bliver 20-30 cm. høj. Blomsterhovederne er store og har blade med rødbrune striber eller pletter. Hybriderne udspringer fra en af de oprindelige tulipan-sorter fra Centralasien.
Kaufmanniana tulipan
Kaufmanniana-hybriderne blomstrer i april og bliver 20-25 cm høje. Dermed er de blandt de laveste fremelskede tulipaner i haven. Blomsterne er store og ofte tofarvede og løvet er grågrønt med striber eller pletter.
Botanisk tulipan
Botaniske tulipaner er de oprindelige vilde tulipaner. Nogle blomstrer tidligt i marts, mens andre først blomstrer i juni – og så er der alle dem midt imellem. Højden varierer fra 5 cm. til 40 cm. De er gode til stenhøje og kanten af et bed.
LÆS OGSÅ: Pæoner – Den store guide om bonderoser
Tulipaner i haven – Sådan planter du
Måske har du oplevet at grave tulipanløg ned i efteråret, vente spændt og så blive skuffet, når der kun kommer et par stykker op og du nærmest ikke har tulipaner i haven. Her får du tips til hvordan du får held med dine løg – år efter år og et hav af tulipaner i haven.
Hvordan sættes tulipanløg?
Tulipanløg skal ned i en dybde, der svarer til løgets højde gange tre. Så står de godt fast. Det vil sige, at hvis du har et løg, der er seks cm. højt, skal hullet være 18 cm dybt og løget dækkes med 12 cm. jord. Sådan sikrer du, at dine tulipaner i haven ikke går til fordi vinden river så meget i dem, at rødderne mister fæste.
Hvis du gerne vil forsinke blomstringen på nogle af dine tulipaner i haven, kan du vende løgene på siden eller på hovedet. Så tager det længere tid for dem at komme op og dermed blomstrer de senere. På den måde kan du forlænge blomstringen, også hvis du kun planter en enkelt sort.
Hvornår sættes løgene?
Tulipanløg må ikke sættes før efterårsferien og skal sættes før frosten går i jorden. Så selvom du kan købe løgene fra august, er det bedst at holde sig i skindet. Jorden må gerne være lun og fugtig – det afgørende er, at temperaturen daler indenfor kort tid.
Grunden er, at løget først sætter rødder når jordens temperatur er under 9 grader. Indtil jorden når den temperatur ligger løget i dvale, og hvis det skal ligge helt fra august, er der stor risiko for at løget når at blive ødelagt af svamp eller råd. Og så får du ingen tulipaner i haven.
Generelt skal løgene helst i jorden umiddelbart efter, du har købt dem, men er du kommet til at købe løg for tidligt, så læg dem mørkt og køligt og pakket ind i stof. For eksempel en nylonstrømpe. Plastik danner kondens, og så kan løgene rådne, så det skal du endelig ikke pakke dem ind i.
Valg af jord til tulipaner i haven
Tulipaner skal stå i drænet jord. Hvis løget står og sopper i vand, rådner det. Har du valgt sorter, der kan blive i jorden vinteren over, er det meget vigtigt at jorden er tør. Hvis løget ikke tørrer ud, kommer de ikke op året efter – og dermed får du ingen tulipaner i haven.
Har du tung, våd jord kan du blande groft grus i jorden. Noget grus indeholder lerpartikler, så gruset skal vaskes, for ler har modsatte effekt og gør jorden endnu tungere.
Det er også en god idé at blande lidt gødning i jorden, når du sætter dine løg. Du kan bruge din almindelige havegødning – hvad enten det er NPK-kunstgødning eller organisk gødning – og følge doseringsvejledningen på pakken.
Valg af jord til tulipaner i krukker
En anden måde at få tulipaner i haven er at plante dem i krukker.
Planter du i en krukke eller potte skal du sørge for, at der er hul i bunden, så vandet kan løbe ud. Det er en god idé at lægge lecakugler eller småsten i bunden, så der er godt afløb. Fyld resten af krukken med helt almindelig pottemuld, der vandes til efterhånden som krukken fyldes.
Du kan sagtens plante tulipaner i haven eller krukken sammen med andre løgplanter. Vintergækker og perlehyacinter skal 10 cm. ned i jorden og kan nemt ligge ovenpå tulipanløgene. Tulipanerne skal nok finde op uanset.
Vær opmærksom på ikke at overvande. Tulipaner kan virkelig ikke lide for meget fugt. Derfor skal du også kun vande, når det er meget tørt og kun i vækstsæsonen.
Planlæg dit tulipanbed
Der skal mange løg til, før et tulipanbed ser fyldigt og imponerende ud. Uanset om du tilplanter et stort eller lille bed skal løgene sættes tæt. De store parker sætter omkring 100 løg pr. kvadratmeter alt efter hvor store, løgene er. Så hvis du sætter dine løg med cirka 10 cm. afstand bliver dit bed flot og tæt.
Varier højde og type
Hvis du kun sætter en enkelt farve tulipaner, er det en god idé at variere højde og type, så der er variation i bedet. Hvis du sætter forskellige farver, skal du sørge for at de passer sammen – også med eventuelle andre blomster i bedet.
Skaber du et rent tulipanbed kan du med fordel sætte de laveste i kanten af bedet og de højeste bagerst. Du kan også planlægge dit bed sådan, at der er tulipaner i haven fra slutningen af marts og frem til juni.
Tulipaner i haven – sådan får du dem til at komme igen
Der er to måder at sikre, at dine tulipaner i haven kommer op igen næste år.
Fælles er, at når tulipanerne er afblomstret, er det godt at klippe det, der er tilbage af blomsterhovedet – frøstanden – af. Du skal ikke klippe i blade eller stængel. Når du klipper frøstanden af og lader stilk og blade stå, har tulipanen mulighed for at samle energien fra stilk og blade og gemme det i løget.
Lad tulipanløgene blive i jorden
De gamle tulipansorter er bedst til at komme igen næste sæson. Tulipaner formerer sig med sideløg, så hvis du vælger en af de gamle sorter, kan du lade løgene stå og blive til flere. Nøjagtigt ligesom f.eks. vintergækker. Vil du gerne have styr på, hvor du får tulipaner i haven, kan du gøre, som man gør med de nye sorter, og grave dem op.
Grav løgene op
De fleste nyere tulipansorter er så forædlede, at de ikke kan sætte sideløg, der overlever. Og da moderløget bruger energi på at sætte sideløgene, vil det efterhånden miste sin kraft og ikke komme igen. Så har du nyere sorter i jorden, skal du grave dem op, hvis du gerne vil have tulipaner i haven næste år.
Tør løgene før de bliver gemt
Når stængel og blade er visnet ned, har løget samlet den energi, der var at samle. Så er det tid at grave det op. Efter opgravning skal du børste løgene fri for jord med en blid hånd. Derefter skal du lade løgene tørre et luftigt sted. Det tager en til to uger.
Når løgene er tørre, skal du finde et tørt og ikke for varmt sted at opbevare dem til næste efterår.
Andre farverige blomster til haven
Hvis du elsker tulipaners mange smukke farver, elsker du måske også roser. De er ikke svære at få til at lykkes, bare du gider klippe og gøde. Hvordan du skal gøre, kan du læse om i vores guide til plantning af dahlia.
En anden storblomstrende haveplante er rhododendron. Den kræver lidt mere, når det kommer til jordbunden, men til gengæld er rhododendron stedsegrøn og kan give din have form i vintermånederne. Det kan du læse om i vores vejledning i pleje af rhododendron.
Der er også hortensia, som har den helt særlige egenskab, at den kan skifte farve. Eller rettere – du kan få den til at skifte farve. I hvert fald nogle af sorterne. Det kan du læse mere om i vores vejledning i pasning af hortensia.