Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
ujævn græsplæne guide

Ujævn græsplæne – sådan reparerer du græsplænen

Har du en ujævn eller hullet græsplæne, så kan det muligvis virke som en håbløs opgave at rette op på, men det er faktisk slet ikke så svært.

Grunden til at man hører et dybt suk fra de danske husejere, når man snakker om reparation og udjævning af græsplæne, er det typisk fordi de ikke aner hvordan de skal gribe det an. Det vil vi i dette indlæg lave om på.

En pæn og sund græsplæne gør nemlig haven mere indbydende og hyggelig at opholde sig i, så læs med og lær hvordan man udjævner sin græsplæne.

Produkter der bruges til udjævning og reparation af græsplæne

Hvilken muld skal man bruge til hullerne i græsplænen?

Når ens græsplæne er fyldt med små eller store huller, så skal disse selvfølgelig fyldes med ny muldjord, men hvilken type muld skal man bruge?

Man har 2 valgmuligheder alt efter hvor ambitiøs man er omkring sin græsplæne.

Topdressing
Topdressing er et naturligt gødningsprodukt specielt udviklet til græsplæner, og er derfor rigtig godt til at fylde ujævnheder og små huller med. Vi anbefaler altid vores kunder at bruge en god topdressing, når græsplænen skal afrettes og udjævnes. Her kan du læse alt om topdressingBruger du topdressing, er du fri for at købe NPK gødning ved siden af.

Harpet muld
Harpet muld er ganske almindelig muld uden nogen form for gødning tilsat, som er blevet harpet fri for sten, grene og lignende. Græsfrøene har dog brug for “næring” altså noget gødning, så bruger man harpet muld, er man nødt til at købe noget plænegødning. Du kan se vores udvalg af plænegødning lige her.

Ved meget store huller og ujævnheder, kan det være en fordel at fylde hullerne med harpet muld, hvorefter man blot topdresser det øverste lag.

ujævn græsplæne
Der skal bruges overraskende meget muld eller topdressing til at gøre en meget ujævn græsplæne jævn igen.

Husk græsfrøene

Når man har fået styr på sin harpet muld eller topdressing, så skal man lige huske at have nogle nye græsfrø klar. Der skal nye græsfrø til for at få en tæt og pæn græsplæne de steder man reparerer.

Reparer man enkelte huller eller ujævnheder i plænen kan man med fordel blande græsfrøene ind i mulden eller topdressingen, inden man udlægger det på græsplænen.

Har man besluttet sig for at give hele græsplænen en tur bør man udlægge dem til sidst, hvilket sørger for at frøene ikke bliver kvalt. Desuden vil det også være meget besværligt at blande f.eks. 1000 liter topdressingen med græsfrø.

Sådan udjævner du græsplænen.

Nu er mulden klar og ujævnhederne i græsplænen skal fyldes.

Det kan næsten ikke gøres forkert, og det nemmeste er faktisk at give hele græsplænen en tur, hvis det drejer sig om flere huller/ujævnheder fordelt over hele plænen.

Er det kun enkelte huller, er der ingen grund til at give hele græsplænen en tur. Her kan man nøjes med kun at fylde hullerne op, men husk at lave en lille top, da jorden med tiden vil synke en smule. Når påfyldningsstederne er sunket en smule, vil græsplænen virke jævn, og så skal man blot vente på at de nye græsstrå spirer.

Her er et videoklip af hvordan man udjævner en hel græsplæne med topdressing og eftersåning.

Og her et videoklip af hvordan man fylder enkelt huller/ujævnheder.

Reparation af meget store græsplæner

Har man en græsplæne som dækker flere hundrede kvadratmeter, kan det være fordelagtigt at gribe udjævningen af græsplænen lidt anderledes an.

Man kan sagtens bruge ovenstående metode til større græsplæner, men er plænen meget ujævn eller beskadiget, kan det være nødvendigt at gå lidt mere drastisk til værks for at få det ønskede resultat.

Det man kan gøre er, at gribe det an ligesom når man anlægger en ny græsplæne. Det betyder at den gamle plæne skal fræses, rives, tromles, planeres og sås til med nye græsfrø. Det kræver lidt tungere værktøj, men slutresultatet vil blive helt fantastisk.

Her kan du se hvordan man anlægger en ny græsplæne, eller du kan læse vores vejledning til anlægning af ny græsplæne.

FAQ

Hvordan retter man en ujævn græsplæne?

Har man mindre ujævnheder og huller i sin græsplæne afhjælper man det oftest ved hjælp af topdressing. Ved udspredelse af topdressing udligner man fordybningerne. Husk at der man på efterså nye græsfrø i forbindelse med reparation og udjævning af græsplæner. Udbedring af meget store ujævnheder og huller gøres typisk ved at omlægge græsplænen helt. Til dette skal man bruge en havefræser.

Hvilken jord skal man bruge til at planere en plæne med?

Til udjævning og planering af eksisterende græsplæner anbefales det at bruge en gødet topdressing. Alternativt kan man bruge almindeligt harpet muld, som er blandet op med vasket sand.

Kan man bruge en pladevibrator på græsplænen?

Nej det anbefales ikke at jævne sin græsplæne vha. en pladevibrator, da det vil resultere i en hårdt komprimeret jord hvori græsplanter ikke kan trives.

e-remove