Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Bekæmpelse af ukrudt i græsplæne

Ukrudt i græsplænen

Ukrudt i græsplænen kan være utroligt irriterende for dig. Det kan kræve meget tid at fjerne det. Det bedste er, at du skaber en sund græsplæne; det er med til at forebygge, at der kommer ukrudt. Er det kommet ind, kan du dog fjerne det på flere forskellige måder.


For de fleste er ukrudt i græsplænen en stor irritation, da de drømmer om en smuk og grøn plæne, der udelukkende består af græs. Når du gerne vil af med ukrudtet, handler det først og fremmest om at forebygge det. Derudover handler det også om, at du sørger for at få det fjernet.

En tredje mulighed er selvfølgelig, at du slutter fred med ukrudtet og accepterer, at det er der. Det er dog de færreste, der kan det.

Sådan undgår du ukrudt i græsplænen

Når du ikke vil have ukrudt i græsplænen, er det først og fremmest vigtigt, at du sørger for at skabe en sund plæne, så det ikke dukker op. Det kan du sørge for ved at vælge de rette græsfrø, give plænen luft og gøre den tættere.

Vælg de rette frø til græsplænen

Når du skal etablere en græsplæne, er det først og fremmest vigtigt, at du sørger for at vælge de rette græsfrø til den. Ved at sørge for at der ikke er ukrudtsfrø blandt dine græsfrø kan du dæmme op for virkelig meget af ukrudtet. Det er særligt billige græsfrøsblandinger, hvor de ikke har sørget for at sortere ukrudtsfrøene fra.

Kommer der huller i din græsplæne senere hen, er det vigtigt, at du sørger for at dække dem af græs. Bare pletter i plænen giver ukrudtet alt for nemt spil. Derfor bør du vælge frø, der er skabt særligt til eftersåning. De spirer i løbet af bare otte dage, hvilket gør, at hullerne hurtigt er væk igen.

Se vores udvalg af kvalitets-testede græsfrø fra Turfline, Masterline og Barenbrug her.

Giv plænen luft og næring

For at gøre græsplænen tættere og dermed gøre det sværere for ukrudtet at dukke op skal du sørge for at give plænen masser af luft og næring. Dermed har den alt, hvad den skal bruge for at trives – og en plæne, der trives, gør det sværere for ukrudtet.

Med en plænelufter kan du give græsset mere luft og skærer samtidig græssets udløbere over. Det gør, at græsset sender nye udløbere ud. Dermed bliver den automatisk tættere. Det er vigtigt, at du vælger en plænelufter med meget kraft og gode knive, da det er sejt at skære græsset over.

For at give græsset næring bør du altid lade det afklippede græs ligge på plænen. Mange nye græsslåmaskiner har en bioklipfunktion, der findeler det afklippede græs og skubber det ned i plænen. Dermed er det ikke lige så synligt, men er stadig med til at give næring til plænen.

Det er også meget anbefalesværdigt at udlægge en topdressing/plænedressing, når man har luftet sin græsplæne og fjernet alt ukrudt og mos. Det sørger for en god organisk gødning til græsplanterne, og kan i samme omgang bruges til at udjævne og reparerer pletter i græsplænen.

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du topdressing (Guide)

Sørg for, at græsset ikke bliver for højt

Når du klipper græsset, kan du forebygge ukrudt ved ikke at klippe græsplænen så langt ned. Ukrudt har lige som alle andre planter brug for sol til at vokse. Hvis græsset er mindst 4 cm højt, kan solen ikke trænge ned til ukrudtsfrøene, og de vil derfor ikke spire.

Sådan får du ukrudtet væk fra græsplænen

Lige meget hvor meget du forebygger ukrudt i haven, kan det være svært for dig helt at forhindre, at det kommer derind. Derfor er det selvfølgelig også nødvendigt for dig, at du sørger for at få det ud igen.

Det bedste er, at du fjerner det ved håndkraft. Hvis du vælger en dag, hvor jorden er fugtig, vil det være nemt for dig at trække det op. Ukrudt med lange, kraftige rødder, som for eksempel mælkebøtter, vil dog stadig være svære for dig at få op. Til dem kan du bruge et hakkejern eller et mælkebøttejern. Sørg for at få så meget af roden med op, så ukrudtet ikke etablerer sig igen.

Fjerne ukrudt i græsplæne

Når du har taget ukrudtet op, er det selvfølgelig vigtigt, at du sørger for at fjerne det fra haven. Har du en åben kompostbunke, kan du ikke lægge det deri, da ukrudtet kan sprede sig derfra.

Naturlige metoder til at slippe af med ukrudt

Har du ikke held med at fjerne ukrudtet ved håndkraft, kan du i stedet prøve andre naturlige metoder til at slippe af med det. Det kan for eksempel være ved at komme brændenældegødning, eddike, salt og lignende naturlige produkter direkte på planten. Det vil efter noget tid tage livet af den.

Du kan også hælde kogende vand direkte på den. Det er også med til at slå den ihjel. Bagefter skal du fjerne planteresterne, så planten ikke kan komme tilbage.

kemiske ukrudtsmidler til græsplænen

Der findes en række forskellige former for kemiske ukrudtsmidler, som du kan købe i forskellige havecentre. Det bedste er dog, at du kun bruger det i meget lille grad. Selv når du følger anvisningerne på pakken, kan du ikke undgå, at der er noget af det, der siver ned i jorden. Det er hverken sundt for dig, dyrelivet eller miljøet.

Det bedste du kan bruge mod ukrudt i græsplænen er plænerens, da det ikke skader græsplanterne, men udelukkende bredbladet ukrudt. Du kan læse mere i vores guide om plænerens her.

Du skal passe på med at bruge Roundup på plænen, da det også dræber græsplanter.

Brug ukrudtet i madlavning, te og til behandling

De fleste ser ukrudt i græsplænen som noget dårligt. I stedet for at føre en indædt krig mod ukrudtet er det en ide, at bruge det konstruktivt og begynder at bruge det i din husholdning. For eksempel kan du tilberede te af brændenælder, der hjælper på mave-tarm-problemer. Du kan også spise planten som pesto eller suppe.

En anden spiselig form for ukrudt er spæde mælkebøtteblade, som du kan bruge i salat. Derfor handler det bare om, at du plukker løs af bladene, så du kan fylde salatskålen.

Vejbred er en anden plante, som du kan bruge i din husholdning. Den kan bruges på sår, betændelse og efter insektstik. Den har en lindrende og lægende effekt, som du lige så godt kan udnytte, når den alligevel er der.

FAQ

Findes der sprøjtemiddel mod ukrudt i græsplænen?

Der findes en række forskellige former for kemiske ukrudtsmidler, som du kan købe i forskellige havecentre. Det er dog vigtigt, at du bruger ukrudtsmidlerne med omhu og følger anvisningerne. De stærkere forme for ukrudtsmidler som fx MCPA kræver sprøjtecertifikat, og må kun bruges af professionelle.

Hvordan fjerner man ukrudt i græsplænen?

Det bedste er, at du fjerner det ved håndkraft. Hvis du vælger en dag, hvor jorden er fugtig, vil det være nemt for dig at trække det op. Ukrudt med lange, kraftige rødder, som for eksempel mælkebøtter, vil dog stadig være svære for dig at få op. Til dem kan du bruge et hakkejern eller et mælkebøttejern. Sørg for at få så meget af roden med op, så ukrudtet ikke etablerer sig igen.

Hvile typer ukrudt kommer der i en græsplæne?

Der kan forekomme mange forskellige typer ukrudt i haven. Nogle af de mest almindelige er; Smørblomst, Nælder, Kløver, Tusindfryd, Mælkebøtter og Mos.

Virker gødning mod ukrudt i plænen?

Almindelig gødning virker ikke som et ukrudtsmiddel. Gødning virker mod ukrudt ved at skabe gode vækstbetingelser for græsplanterne, således ukrudtet ikke får mulighed for at etablere sig.

Hvad er det bedst husråd mod ukrudt i græsplænen?

Har du ikke held med at fjerne ukrudtet ved håndkraft, kan du i stedet prøve andre naturlige metoder til at slippe af med det. Det kan for eksempel være ved at komme brændenældegødning, eddike, salt og lignende naturlige produkter direkte på planten. Det vil efter noget tid tage livet af den.

6 Kommentarer

 1. Mit “græsplæne” består udelukkende af mos og ukrudt! Kan man dække plænen med sort plast og dræbe det (hvis ja, hvor langt tid skal det være dækket?), eller skal jeg i gang med håndkraft?

  Bryan Glennon
  1. Hej Bryan
   Nej det er desværre ikke en løsning.
   Hvis man har en mindre plæne (0-200 kvm), så ville jeg formentlig med håndkraft eller vertikalskærer/plænelufter fjerne ukrudtet og derefter udlægger en god topdressing over hele plænen, samt efterså nye græsfrø. Hvis man blot fjerne ukrudten uden at gøre noget, så kan man være helt sikker på at det kommer igen.

   Martin Nissen
 2. Hej
  Min græsplæne har en masse hvide små blomster. Det grønne om blomsterne er meget tæt.
  Der er virkelig mange blomster, der breder sig og græsset bliver fortrængt.
  Hvordan vil du foreslå, at jeg fjerner dette ukrudt?

  Birgit Nørregaard
  1. Hej Birgit.
   Jeg vil anbefale dig at prøve at plænelufte, fjerne så meget ukrudt/blomster som muligt og bagefter topdresse samt efterså. På den måde får du fjernet ukrudt/blomster, og eftersået nyt græs, så græsset bliver tættere og ukrudtet får sværere ved at få ved. Du kan læse hvordan du topdresser lige her, der er også en film du kan se: https://havehandel.dk/topdressing-til-graesplaenen/
   Mvh Martin

   Martin Nissen
 3. Hej.
  Jeg har fået pletter i min græsplæne. Det er pletter hvor det er meget grov græs der breder sig. Det grove græs ligner græsplæner som når man er syd på.
  Hbad kan jeg gøre for at slippe af med det. Jeg klipper afte græsplænen meget kort.
  Håber du kan give mig et godt råd.
  Mvh. Karin

  Karin petersen
  1. Hej Karin,

   Det kunne godt lyde som enårig rapgræs (Poa annua) – Det har jeg skrevet et indlæg om her: https://havehandel.dk/enaarig-rapgraes-poa-annua-bekaempelse-og-forebyggelse/

   Martin Nissen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove