hæk vanding

Vanding af hæk Skriv en kommentar

Har du etableret en hæk inden for de sidste 24 måneder, så bør du læse med i dette korte indlæg om vanding af nye hækplanter.


Korrekt vanding af din nye hæk er det absolut vigtigste at have styr på, da det først og fremmest er nøglen til at sikre at dine hækplanter ikke dør. Udover at sikre overlevelsen af din investering, så er det også vandingen som gør at du hurtigere får en høj og tæt hæk.

Hvordan du bør vande din hæk

De 2 mest udbredte metoder til at vande en hæk på er hhv. manuelt med en vandslange eller med en siveslange/drypslange.

Vi anbefaler altid at du vander din nye hæk vha. en siveslange og det er der 3 gode grunde til.

  1. Det er let at styre hvor meget vand du giver din hæk med en siveslange.
  2. Du sparer op til 60% på vandet ved brug af en siveslanger, da du kun vander ved plantens stamme.
  3. Det er nemt og du sparer tid.

Der findes dyre og komplicerede drypvandingssystemer, men det er langt fra nødvendigt til den ”normale” haveejere, der blot skal vande sin hæk. Vores simple, men effektive siveslanger er lavet til dette formål og tjener hurtigt sig selv hjem i sparet vand.

Hvor ofte bør du vande din hæk?

Hvor ofte du bør vande din hæk afhænger meget af vejret, da du naturligvis er nødt til at vande oftere i tørkeperiode, hvorimod du kan springe vandingen over, når vejrudsigten byder på regn.

Som udgangspunkt bør du vande et sted mellem 2-4 gange i ugen, når temperaturen er høj. De første 3-4 uger efter at du har plantet din hæk, skal den have ekstra meget vand.

Det er bedre for både hækplanterne og din økonomi, at vande rigeligt få gange om ugen, end daglig slatvanding.

Hvor meget vand skal en ny hæk have?

Hvor meget vand din hæk skal have afhænger både af vejret og jordbundsforhold, men tommelfingerreglen er at du skal give ca. 20 liter vand per meter hæk. Det svarer til at du tænder for din siveslange i 2-4 timer.

En mere praktisk tilgang er dog at grave/prikke et lille hul i jorden omkring din hæk – Er jorden tør allerede efter du er kommet 6-7 cm. ned, så skal der mere vand til.

Skal du selv plante din nye hæk, så måden hvorpå det bliver gjort også en afgørende betydning for hækkens velvære – Du kan læse mere om plantning af hæk i vores guide her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *