Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Vilde blomster blomsterblanding

Vilde blomster – Guide

Et bed med vilde blomster er både smukt og nemt at holde. Det tiltrækker bier, sommerfugle og andre insekter til haven og kan lette dig for meget havearbejde, når du ikke skal slå græs eller luge på et lige så stort areal.


Du har sikkert hørt, at det er godt at have vilde blomster i haven, da de kan tiltrække bier og sommerfugle. Bierne kan hjælpe dine planter med bestøvning, hvis de ikke kan bestøve sig selv, mens sommerfugle jo er smukke at se på. Det i sig selv kan være grund nok til, at du gerne vil have vilde blomster i haven.

Men der er mange flere fordele ved vilde blomster end det. Blomsterne er jo også smukke at se på i sig selv, og det er en god måde at udnytte et større område i haven på, som du ikke får brugt til noget. En blomstereng kræver nemlig ikke meget pasning, når den først er blevet etableret.

Har du for eksempel græsplæne på området nu, vil du derfor opleve, at du kan bruge markant mindre tid på græsslåning, når du har fået anlagt dit bed eller måske endda din lille mark med vilde blomster.

Endelig er der selvfølgelig også den vigtige fordel ved vilde blomster, at du kan gå og plukke af dem. Det giver dig smukke og sommerlige buketter, som du kan sætte på havebordet eller have inde i huset. Det er en perfekt måde at få masser af blomster ind i huset – og kan spare dig for mange penge, hvis du i dag køber friske blomster jævnligt.

Vilde blomster

Hvilken blomsterblanding skal jeg vælge?

Når du skal købe en blomsterblanding, er der en række tanker, du bør gøre dig, inden du køber den. Der er nemlig stor forskel på de forskellige former for blandinger af vilde blomster og dermed også stor forskel på, om de passer til dig eller ej.

Græs eller ikke græs?

Først og fremmest bør du tænke over, om du vil etablere et rent blomsterbed, eller om det skal være en blomstereng, hvor der også vokser græs. Har du en så stor have, at du kan anlægge en hel blomstereng, vil det jo kun være eventyrligt.

Har du kun plads til et blomsterbed med vilde blomster, bør der ikke være græsfrø i din blanding. Græsset vokser nemlig hurtigere end blomsterne, og det vil derfor komme til at dominere for meget, når der kun er tale om et bed.

Selv hvis det er en blomstereng, der er tale om, skal du være påpasselig med, hvilken form for græs du vælger. Det skal være langsomt voksende sorter, så det ikke kommer til at dominere de vilde blomster for meget. Du må derfor aldrig bruge almindeligt plænegræs, da det vokser langt hurtigere, end blomsterne gør.

Til et område på 50-100 kvadratmeter skal du regne med at bruge 1 kilo græsfrø og 500 gram blomsterfrø. Du bør altid sprede græsfrøene ud først og derefter sprede blomsterfrøene ud bagefter. Hvis græsfrøene kommer øverst, vil de gøre det svært for blomsterne at spire, og du vil derfor ikke få lige så mange vilde blomster i din blomstereng.

Blomstringstidspunkt

Du bør selvfølgelig også tænke over, hvornår de vilde blomster blomstrer. Du er jo interesseret i at have smukke, farverige blomster i haven så lang tid som muligt. Hvis du køber en færdig blomsterblanding, er der typisk allerede tænkt over det for dig.

Vil du selv sammensætte din blomsterblanding, er det vigtigt, at du vælger blomster, der blomstrer på forskellige tidspunkter – helt fra foråret og langt ind i efteråret. På den måde kan du have en smuk og frodig have at se ud på hele sommerhalvåret.

Farvesammensætning

Selvom du har valgt at have et bed med vilde blomster i din have, behøver du jo ikke at gå på kompromis med, at din have kommer til at se tilfældig ud. Hvis du i forvejen har holdt din have i nogle bestemte farvetoner, kan du sagtens vælge vilde blomster efter, hvilken farve de har.

Du kan jo få vilde blomster i alle regnbuens farver. Det er lige fra de blå kornblomster, lilla storkenæb, røde valmuer, lyserøde, vilde merian til den hvide okseøje og gåseurt med den gule midte.

Blomsterblandinger til bier

Nogle blomsterblandinger egner sig særlig godt til at tiltrække bier med. Hvis dit mål med en blomsterblanding blandt andet er at få flere bier i haven, er det derfor vigtigt, at du sørger for at vælge en blomsterblanding, der tiltrækker bierne.

Har du mange planter i haven, der har brug for at blive bestøvet, er det oplagt, at du prøver på at tiltrække så mange bier som muligt til haven. I stedet for, at du selv er nødt til at bestøve dine planter, sørger bierne jo for at klare arbejdet for dig.

Blomsterblandinger til at tiltrække insekter

Det kan også være, at du gerne vil tiltrække andre former for insekter. Det er nemlig bestemt ikke bare bier, der er vilde med at sætte sig i blomsterne. Mange andre insekter bliver også tiltrukket af dem, og når der er mange insekter i haven, vil der for eksempel også komme mange fugle og mange pindsvin. De lever nemlig af de insekter, der godt kan lide at sidde i blomster.

Det skaber altså en kædereaktion, når du får flere vilde blomster i haven. Det er derfor vigtigt at huske på, at vilde blomster ikke bare er en enhed i sig selv, men at de kan være med til at tiltrække mange former for dyr og insekter til haven.

Etårige eller flerårige vilde blomster

De fleste blomsterblandinger vil bestå af både etårige og flerårige vilde blomster. Der findes dog nogle, der kun består af etårige eller kun består af flerårige. Derfor er det noget, som du lige skal have et halvt øje på, når du vælger en blomsterblanding.

Når du etablerer et blomsterbed eller en blomstereng med vilde blomster, er du typisk interesseret i, at den kan bestå i mange år – uden at du behøver at passe den særlig meget. Derfor er det vigtigt, at der er flerårige blomster i, så der bliver ved med at være blomster i bedet.

De etårige blomster sørger selvfølgelig for at sprede sig, men et bed udelukkende med etårige blomster vil alligevel have brug for, at du tilføjer frø løbende, for at det ikke bliver overtaget af andre planter som for eksempel græs.

Vilde blomster, der er gode at plukke af

Nogle blomster er bedre at plukke end andre. Valmuer taber som bekendt bladene, når de bliver plukket. Hvis du gerne vil kunne plukke smukke buketter fra dit bed med vilde blomster, er det derfor ikke lige meget, hvilke blomster der er i blandingen.

Kan du ikke finde en blomsterblanding med lige præcis de blomster, som du gerne vil have, kan du blande din egen. Husk både at holde øje med, hvilke blomster, du synes, er smukke, og hvilke der egner sig til at blive plukket.

Vilde blomster i det fri

Plantning af vilde blomster

Når du skal etablere et bed eller måske endda en hel eng med vilde blomster, er det vigtigt, at du vælger et så næringsfattigt område som muligt. Vilde blomster trives bedre på sandjord end på fed lerjord. Når du har fundet det, skal du fjerne det øverste lag. Det vil typisk være græs, der ligger der.

Når du har fjernet græsset, må du endelig ikke sprede muld ud på området. Det er en klassisk fejl at gøre det, fordi du gerne vil give dine vilde blomster den bedst mulige start på livet. Men der er ikke mange vilde blomster, der trives med at gro i muldjord. Derfor vil du slet ikke få den artsrigdom, som du drømmer om, hvis du spreder muld ud.

I stedet er det en god idé, at du spreder sand ud over området. Læg gerne 5-10 centimeter sand ud, da det er det, de vilde blomster foretrækker. Når du har gjort det, kan du så dine blomsterfrø. Du kan sprede dem ud med hånden direkte fra posen, men det nemmeste er, at du blander dem med sand, inden du spreder dem. Det hjælper med til at få frøene til at holde længere og at få dem fordelt over hele området.

Vi anbefaler at du bruger vasket sand i størrelsen 0-4 mm. – Denne sandtype kaldes også for støbesand. Alternativt kan du bruge almindelig fyldsand, men her skal du være opmærksom på det høje indhold af ler, som ikke er optimalt for plantevækst.

Når du har sået frøene, skal du sørge for at vande området grundigt. De første par måneder må området ikke tørre ud.

Hvornår kan jeg så vilde blomster?

Der er to tidspunkter på året, hvor du kan så vilde blomster. Det ene er om foråret, typisk i april eller maj. Det er vigtigt, at jorden ikke er kold længere. Du kan mærke, at jorden er varm nok ved, at du stikker en finger i jorden og holder den der i 10-15 sekunder. Hvis jorden ikke føles kold i det tidsrum, kan du så dine blomsterfrø.

Det andet tidspunkt, du kan så blomsterfrø, er fra september, og indtil frosten kommer. På det tidspunkt behøver du selvsagt ikke at mærke, om jorden er varm nok, da den er blevet varmet op om sommeren.

Vær opmærksom på, at der er nogle frø, der skal have påvirkning fra kulde, før de kan spire. Det er særligt tidlige forårsblomster, der har behov for det. De egner sig derfor bedst til at blive sået om efteråret.

Sådan passer du en vild blomstereng

En vild blomstereng kræver som nævnt ikke meget pasning, når den først er blevet etableret. Du må for eksempel endelig ikke gøde engen, da vilde blomster foretrækker en næringsfattig jord. Hvis du gøder engen, vil du derfor bare give en fordel til andre planter, der vil prøve at overtage engen. Det kan for eksempel være græs. Efter de første måneder behøver du heller ikke at vande din eng længere.

Et par gange om året er det en god idé, at du klipper din blomstereng ned med græsslåmaskinen og fjerner afklippet. Blomsterne skal nok komme igen, og det hjælper dem til at holde sig sunde og stærke.

Der er altså ikke nogen særlige problemer ved at have en blomstereng eller et blomsterbed med vilde blomster, når du først har etableret den. Derfor er det bare om at komme ud i haven og få valgt det helt rette sted til, hvor de vilde blomster skal være.

LÆS OGSÅ:

Sommerfuglebusk – Den store guide

Konvertering af græsplæne til køkkenhave (Guide)

Prydgræsser – Sorter, udplantning og pasning

FAQ

Hvornår er det bedst at så vilde blomster?

Der er to optimale tidspunkter på året, hvor du bør så dine vilde blomster. Det ene er om foråret, typisk i april eller maj. Det er vigtigt, at jorden ikke er kold længere. Det andet tidspunkt, du kan så blomsterfrø, er fra september, og indtil frosten kommer.

Hvornår blomstrer vilde blomster?

Det er meget forskelligt hvornår vilde blomster blomstrer, hvilket er grunden til at det er noget du skal overveje inden du køber en blomsterblanding. De fleste blomsterblandinger med vilde blomster er sammensat således der er smukke og farverige blomster i så lang tid som muligt. Dette er typisk noget du kan læse dig til på pakken blomsterblandingen ankommer i.

Er vilde blomster flerårig?

Der findes både etårige og flerårige vilde blomster. Det skal du være opmærksom på når du vælger blomsterblanding. De fleste blomsterblandinger består af både flerårige og etårige varianter.

Kan man så vilde blomster i græsplænen?

Ja du kan så vilde blomster i din græsplæne. En god fremgangsmetode er rive jorden i græsplænen godt op, så den er mere modtageligt for blomsterfrøene.

1 kommentar

  1. Måske du skulle tilføje at man kan bruge en le til at slå græsset. Det er mindre skadeligt for dyrene.

    Merete Andersen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove