Engletrompeten er et smukt, farverigt og velduftende indslag i din have. Planten trives både i krukker, i bede og i vinterhaver, og din indsats får du belønnet rigeligt med store, smukke, himmelske trompeter.
Den har haft ry for at være en besværlig plante, som kun kendere kunne finde ud af at dyrke, men det skyldes nok primært, at den er noget arbejdskrævende, for trompeten er ikke specielt indviklet at passe – men du skal være over den dagligt. Her får du en guide til, hvad din engletrompet kræver af dig.
Hvad er en engletrompet?
Engletrompet er hjemmehørende i Andesbjergene i Sydamerika. Her vokser de i kratskov med næringsmættet jord, som indeholder meget kvælstof. Blomsten har sin egen slægt, Brugmansia og er en del af natskyggefamilien. Den er beslægtet med pigæble, og du kan opleve, at planten sælges under navnet Datura, som er pigæbles latinske navn.
Klimaet, som trompeterne vokser i, ligner vores meget, dog uden frostgrader. Det betyder, at planterne trives godt her i landet om sommeren, men skal beskyttes om vinteren. Træet kan blive temmelig højt og vokser meget hurtigt. De varmelskende arter kan blive 2-3 meter høje på samme antal år. Blomsterne er store og trompetformede – deraf navnet – og så dufter de fantastisk. Et træ kan let bære flere hundrede blomster gennem juli og august og somme tider helt ind i efteråret. På en sen sommeraften kan de fylde hele din have med duft.
Engletrompet – guide til sorter
Der findes mere end 550 hybrider, der er registreret, og endnu flere, som ikke er. De stammer alle sammen fra de oprindelige seks vilde arter og en naturligt opstået krydsning. Arterne kan inddeles i de montane eller kolde og de varmeelskende, alt efter, hvor de vokser. De montane vokser i kølige højdedrag, mens de varmeelskende hører til i varme regnskovsområder. Den inddeling er praktisk at kende, hvis du vil frøformere dine planter.
Hovedreglen er, at de montane kun vil bestøves af montane og vice versa, dog med en enkelt undtagelse, Brugmansia aurea, der er montan, men kun vil bestøves af de varmeelskende.
Brugmansia aurea
Aurea betyder gylden og denne art blomstrer med gule eller hvide blomster. Aurea er en montan plante, men selvom den i naturen vokser i bjergene, trives den fint i varme. Aurea dufter ligesom arborea meget kraftigt. Den er i dag erklæret udryddet i naturen.
Brugmansia sanguinea
Sanguinea betyder blodrød og denne art blomstrer i knaldrød, orange, gul og grøn. I naturen bliver den op til 10 meter. Sanguinea er montan og adskiller sig sammen med vulcanicola ved at trives bedst på en skyggefuld vokseplads. Fælles for de to er, at de skal vandes og gødes mindre end de andre arter.
På engelsk kaldes den “The red angel’s trumpet”
Brugmansia suaveolens
Suaveolens betyder velduftende og denne art sætter hvide eller gule blomster. I naturen bliver den 3-5 meter høj. Suaveolens er en varmeelskende art og betragtes i dag som udryddet i naturen.
Brugmansia versicolor
Versicolor betyder varierende farver og denne art sætter hvide blomster, der med tiden kan skifte farve til fersken, pink eller abrikos. Den bliver fra 3-5 meter høj i naturen og sætter de største blomster af alle arterne. De bliver mellem 30 og 40 cm. lange. Versicolor er varmeelskende og betragtes som udryddet i naturen.
Brugmansia vulcanicola
Vulcanicola betyder den, der elsker vulkan-jord. Denne art bliver op til 4 meter i naturen og sætter de mindste blomster af alle arterne. De bliver 15-22 cm. Vulcanicola er montan og adskiller sig sammen med sanguinea ved at trives bedst på en skyggefuld vokseplads. De to skal desuden vandes og gødes mindre end de andre arter.
Brugmansia arborea
Arborea betyder ”som et træ” og selvom planten er en busk, kan denne art udvikle sig meget ligesom et træ. I naturen kan den blive 7 meter høj. Arborea er en montan plante, men trods sin oprindelse i bjergene, trives den fint i varme. Arborea er den af de oprindelige arter, der dufter kraftigst. Duften minder om vanilje og honning.
Brugmansia insignis
Insignis betyder ekstraordinær eller bemærkelsesværdig. Insignis blomstrer i hvidt og pink og bliver i naturen 3-4 meter høj. Insignis er varmeelskende og den er erklæret udryddet i naturen.
Engletrompet – guide til plantning
Hvis du vælger den rette jord og er god til at vande, er du godt på vej til succes med dine engletrompeter. Her får du en nærmere indføring i, hvad den eksotiske havegæst kræver.
Placering og potte
Engletrompet vil gerne stå lunt og i fuld sol, men den kan også få for meget. Hold øje med din plante – får den hvide blade, skal den stå mindre solrigt. Det er en god idé at placere den et sted, hvor den er beskyttet mod vinden, da vinden nemt kan ruske blade og blomster i stykker. Sætter du den rigtigt, kan du opleve, at trompeten udvikler sig fra potteplantestørrelse til et flere meter højt træ i løbet af en enkelt sommer.
Trompeterne kan godt lide at have det trangt i deres potter, så du må gerne vælge en forholdsvist lille potte til din plante. Det få den til at blomstre mere, men til gengæld skal du også vande oftere. En større potte kan holde på vandet længere, men planten blomstrer så lidt mindre. Du kan sagtens vente med at potte om til rødderne stikker ud i bunden af potten.
Vælger du at plante i haven, kan du med fordel grave din trompet ned med potte. Den kan f.eks. være en murerspand med drænhuller. På den måde er planten langt lettere at få op af jorden, når frosten nærmer sig.
Valg af jord til engletrompet
Engletrompet vil helst have en let sur til neutral jord. Det vil sige en jord med en pH-værdi på 6,5-7. Lige præcis på dette område er planten meget specifik. Hvis pH-værdien kommer under eller over, vil planten begynde at lide af næringsmangel og dermed blive modtagelig for sygdom. Som regel bevæger pH’en sig ikke opad, men nedad, men skulle din pH stige, kan den reguleres ned igen med en kop eddike i knap 4 liter vand. Omvendt skal du tilsætte kalk for at hæve pH-værdien.
Se vores udvalg af kalk til haven her
Den smukke blomst er vant til næringsrig jord fra sin hjemegn, og det vil den også gerne have her. Man kan dyrke den i spagnum beriget med kalk og næringsstoffer, eventuelt tilsat lidt lerjord fra haven. Leret binder kalken, så pH-værdien bliver mere stabil, og holder desuden på fugt og næringsstoffer, som så ikke bliver vasket ud med vandingsvandet.
Se vores store udvalg af gødning her
Engletrompet – guide til pasning
Når man passer sin eksotiske plante, skal man huske, hvor den kommer fra og forsøge at efterligne dens oprindelige miljø. For engletrompeten er det oftest sol, varme, masser af næring og rigeligt med vand.
Vanding af engletrompet
Det siger næsten sig selv, at en plante, der kan vokse flere meter på en sæson, er både sulten og tørstig. Engletrompeten kræver da også både rigeligt med næringsstoffer og vand. På en varm sommerdag har en stor plante, som står i en krukke, brug for vand op til flere gange om dagen. Selvom du har placeret din trompet i havejorden, er det alligevel en god idé at vande på varme dage. De varmeelskende arter kræver mest vand, og et stort træ kan godt sluge op til 20 liter vand på en varm sommerdag.
Gødning af engletrompet
Engletrompeten skal gødes flere gange ugentligt i vækstsæsonen – gerne 2-3 gange. Hvis du bruger en vandopløselig gødning, skal du bruge mellem 5 og 15 gram gødning pr. 10 liter vand, afhængigt af, hvor stor din plante er. Du skal desuden tilføre ekstra kvælstof, da trompeten er vant til at have kvælstof til overflod. Det kan du gøre ved at lægge et lag jordforbedring øverst i krukken eller på bedet eller gøde med f.eks. lupingødning.
Alternativt kan du en eller to gange om ugen give planten en hættefuld tredobbelt salmiakspiritus i vandingsvandet.
Beskæring eller ej
Det er ikke nødvendigt at beskære engletrompeten. De fleste gør det fordi de ikke har plads til at planten når fuld størrelse.
I naturen er engletrompeten en fyldig busk, men den er meget nem at opstamme til et træ. Det er bare at nippe eller klippe sidegrenene af den unge plante – i begyndelsen skyder den mest i højden. Det bliver lidt mere udfordrende, når planten er ældre.
Hvor og hvornår skal engletrompet beskæres
Din engletrompet gennemgår to forskellige faser i løbet af sommeren. Første fase er vækstfasen, hvor planten vokser i højden. Anden fase er blomstringsfasen, hvor træet forgrener sig, sætter knopper og – selvfølgelig – blomstrer. Det er ret nemt at se, når planten går fra den ene fase til den anden, da den helt lige stamme deler sig i to og ligner et Y.
Engletrompeten skal beskæres over Y-et. Skærer du under, skal den nok overleve, men den skal så igennem vækstfasen igen for at blomstre. Skærer du over, kommer din plante hurtigere i blomst. Engletrompeter kan tåle ret heftig beskæring, men hvis du gerne vil have blomster hurtigt, skal du altså holde dig over Y’et. Det samme gælder, hvis du opstammer.
Beskæring over Y’et skal ske om efteråret. Husk i øvrigt at tage handsker på, så du ikke udvikler allergi.
Vinteropbevaring af engletrompet
Hvis du lader din engletrompet stå ude vinteren over, dør den. Den tåler ikke frost, så hvis du gerne vil nyde den igen næste sæson, skal den ind allerede når temperaturen er omkring de 8 grader. Trompeterne skal stå køligt – ved 5-7 grader – men kan gå i dvale uanset om de opbevares mørkt eller lyst. Stiller du planten lunere, ved ca. 14-16 grader – kan den blomstre hele vinteren.
Formering af engletrompet – frø fyldt med overraskelser
Har du først en enkelt engletrompet, kan du nemt få flere. Engletrompeten kan både formeres via frø og stiklinger. Der er en afgørende forskel på de to formeringsmetoder. Stiklingen bliver til helt samme plante som du tog den fra, mens frøene er fyldt med overraskelser. Hvert frø har sin egen genetiske sammensætning og frø fra to forskellige frugter på samme træ kan blive til meget forskellige planter.
Tag en stikling fra
Hvis du vælger at forsøger dig med stiklinger, skal du vælge en gren, som er halvt ”forveddet”: Det betyder, at grenen er på vej fra at være et ungt, urteagtigt skud til at være en fuldt færdig gren. Klip en stikling på omkring 10 cm, knæk bladene af din stikling og stik den i en potte med løs priklejord eller sand.
Du kan evt. lade et par blade sidde på toppen, men det kræver endnu mere omhu med at holde jorden fugtig. Potten skal stilles lunt – ved 20-25 grader – og efter tre til fire uger har din stikling fået rødder og kan flytte i en større potte. Du skal holde jorden konstant fugtig, men ikke våd. Du kan med fordel pakke det øverste af potten ind i plast.
Høst fra trompetens frugt
Vælger du i stedet at forsøge dig med frø, skal du tage dem fra trompetens frugt. Du kan enten så dem friske eller tørre dem. Vælger du at tørre dem, kan frøene holde op til et år ved stuetemperatur og 5-10 år i køleskabet. Frøene kan først høstes, når de er helt modne. Det er de, når de har siddet på træet i omkring 8 måneder – altså vinteren over.
Frøene sås i fugtig såjord eller sand. Hold jorden fugtig, men ikke våd. Det kan du f.eks. gøre ved at spraye med vand dagligt. Stil spirebakken mørkt indtil frøene er kommet op og har fået kimblade. Flyt derefter bakken til en solrig placering. Efter et par uger kan du plante dem om i deres egne små potter. Frøene, som man i øvrigt også kan købe, sås i en centimeters dybde og kan sås hele året. De spirer efter 2-6 uger og det tager 4-8 måneder før den første blomst springer ud.
Brugmansia arborea er den eneste art, der kan bestøve sig selv. Vil du have held med frø fra en af de andre arter, skal du altså have mindst to planter. Du kan ikke bestøve en engletrompet med sin egen stikling – den anden plante skal være genetisk forskellig.
Skadedyr og mistrivsel
Hvis du passer din engletrompet godt, bliver du belønnet med hundredvis af blomster. Men selv den mest omhyggelige hobbygartner kan rende ind i problemer.
Hvis din engletrompeter ikke trives
Gule blade er som regel tegn på manglende gødning, specielt manglende kvælstof. Giv din plante noget mere at leve af.
Blade, der vender op mod himlen, er tegn på akut overgødning. Det sker der som regel ikke noget ved, og det skulle rette sig i løbet af et døgn. For en sikkerhed skyld kan du vande potten godt igennem uden underpotte.
Hvide, tørre blade er tegn på solskoldning. Sæt din plante et sted, hvor den får knap så meget direkte sol.
Hvis din plante får ubudne gæster
Engletrompeter er udsatte når det kommer til skadedyr.
Bladlus er især en hyppig gæst. Lusene sidder på bagsiden af bladene og især på de nye blade. Bladlus kan bekæmpes med insektsæbe. Det kan du selv blande af en del sæbe, en del sprit og syv dele vand. Du skal spraye planten, så den drypper og gentage hver tredje dag. Mellus er også glade for engletrompeter og bekæmpes på samme måde som bladlus.
LÆS OGSÅ: Den store guide om bekæmpelse af bladlus
Spindemider er stort set umulige at se med det blotte øje. Tegn på spindemider begynder med brune pletter på bladene og blade, der hænger og ser triste ud. Derefter dukker et fint spind op på planten. Miderne bekæmpes på samme måde som lus, men du skal være noget mere vedholdende.
Inspiration til andre planter
Der er masser af måder, du kan få farver i din have på. Hvis du mest er til det stedsegrønne, er rhododendron et smukt bud. Rhododendron er ligesom engletrompet ret specifik i sine krav til jordens surhed. Det kan du læse mere om i vores guide til et godt rhododendron-bed. Har du en skyggefuld have, skal du ikke fortvivle. Du kan få masser af smukke blomster, der trives med skygge.
Hej, jeg vil blot gøre opmærksom på, at der er en del fejl i denne tekst.
Hej Ane
Tak for din besked. Kan du hjælpe os ved at fortælle hvilke fejl vi har i teksten? 🙂 Mvh Martin
Hej Jeg har tre Engle trompeter som jeg købte i foråret og har plantet dem ud haven op af et læhegn i træ, Men de to af dem er ikke blevet ret store, men deres blade er gennem hullet som om der er et dyr der æder bladene og nu hvor den sidste er begyndt at blomstre er der kommet huller også i blomsten, men jeg kan ikke se nogle dyr på planterne.
Når de bliver sat i dvale her til vinter vil de dyr der er der så forsvinde så planten får en ny chance til næste år.
Hej Hans.
Det er der en chance for at de gør ja.
Kan du ikke se nogle dyr eller nogle sygdomme på planten, så giv den et forsøg mere næste år.
God vind med det.
Med venlig hilsen
Marc
Super god gennemgang. Når nu vinteren nærmer sig kan jeg læse om opbevaringstemperatur men hvad med vanding?
Og et tillægsspørgsmål: der skal beskæres en del. Er det ok til formering her i efteråret?
Hej Per.
Tak for det.
Vanding kommer an på hvilken sort du har fået fat i. Det samme med beskæring.
Der kan du høre din lokale planteskole ad, hvad de foreslår med den specifikke engletrompet du har.
De kan fortælle lynhurtigt hvordan du skal forholde dig både i forhold til vanding, opbevaring og beskæring.
Med venlig hilsen
Marc
Gule blade på engletropet hvad skyldes det